Alla on aakkosjärjestyksessä kaikki metadatasuosituksen Dublin Core -kentät tarkenteineen. Huomioi kirjainkoko kenttien nimityksissä, erityisesti DSpace-julkaisuarkistoissa: kirjoita DC-kentät kokonaan pienillä kirjaimilla. Yksittäisen kentän otsikkoa klikkaamalla löytyy lisätietoa eri aggregoijista, esimerkkejä kentän sisällöstä ja muita huomioita kentän käyttötarkoituksesta. Yleisohje metadatan tallennuksessa: kaikki kuvailutiedot tulee mahdollisuuksien mukaan ottaa tallennettavasta aineistosta, ei muista tiedonlähteistä.
Samat tiedot excel-taulukkona (esikatselun sijaan lataa omalle koneelle):
Metadatasuositus_julkaisuarkistojen_tekstiaineistolle_2.1.xlsx
Aiemmat versiot:
Metadatasuositus_julkaisuarkistojen_tekstiaineistolle_2.0.xlsx
Metadatasuositus_julkaisuarkistojen_tekstiaineistolle_1.0.xlsx
dc.contributor.[muu tekijyys]
Muu tekijä
Teoksen muut tekijät, kuten väitöskirjaohjaajat, vastaväittäjät, kuvittajat ja valokuvaajat. Jokainen nimi omaan kenttäänsä muodossa Sukunimi, Etunimi. Katso esimerkit dc.contributor.author-kentästä. Valitse tarkenne (hakasulkujen tilalle) Library of Congressin "Code list for Relators"-sivustolta: http://www.loc.gov/marc/relators/relaterm.html. Toistettava kenttä.
Vaihtoehtoja kentän tarkenteeksi: degreesupervisor, thesisadvisor, opponent, artist, illustrator, photographer, translator, transcriber, other. Esimerkiksi väitöskirjan ohjaajan nimi voidaan tallentaa kenttään dc.contributor.thesisadvisor.
dc.contributor.[tunnisteen lyhenne]
Julkaisuun liittyvien henkilöiden ja yhteisöjen tunnisteet
Kentän nimi voi esimerkiksi olla dc.contributor.orcid. Tekijän henkilökohtainen ORCID-tunniste tai muu tunniste, kuten ISNI. Jokainen tunniste omaan kenttäänsä. Toistettava kenttä.
dc.contributor.author
Tekijä
Tekijän nimi muodossa Sukunimi, Etunimi. Kenttää käytetään myös jos kyseessä on organisaatiotekijä (ei pelkkä affiliaatio tai opinnäytteen tekopaikka). Huomioi tyhjä välilyönti pilkun jälkeen. Jokaisen tekijän nimi omaan kenttäänsä. Toistettava kenttä. Toimitetussa julkaisussa tai kokoomateoksessa tätä kenttää ei käytetä, vaan toimittajien nimet tallennetaan dc.contributor.editor-kenttään.
dc.contributor.department
Laitos (korkeakoulussa)
Kenttään voi tarvittaessa tallentaa julkaisuun liittyvän korkeakoulun laitoksen nimen. Pudotusvalikon käyttö on suositeltavaa kirjoitusvirheiden minimoimiseksi. Julkaisuarkiston sisäisen yhtenäisyyden vuoksi kenttä voi olla kaikissa korkeakoulujen alayksiköiden nimiä koskevissa kentissä joko contributor- tai subject-alkuinen. Saman alkuisen kentän käyttö saattaa helpottaa metadatan ymmärrettävyyttä, jos tietoja haravoidaan muihin tietokantoihin pelkistetymmässä, tarkenteettomassa formaatissa, eli pelkkinä Dublin Core -elementteinä. Toistettava kenttä.
dc.contributor.editor
Toimittaja (editori)
Julkaisun toimittajan nimi muodossa Sukunimi, Etunimi. Huomioi tyhjä välilyönti pilkun jälkeen. Jokaisen toimittajan nimi omaan kenttäänsä. Toistettava kenttä. Katso nimenmuotoiluesimerkit dc.contributor.author-kentästä. Huomioi, että toimittajien nimiä ei tule tallentaa dc.contributor.author-kenttään.
dc.contributor.faculty
Yksikkö tai tiedekunta
Kenttään voi tarvittaessa tallentaa julkaisuun liittyvän korkeakoulun yksikön tai tiedekunnan nimen. Pudotusvalikon käyttö on suositeltavaa kirjoitusvirheiden minimoimiseksi. Julkaisuarkiston sisäisen yhtenäisyyden vuoksi kenttä voi olla kaikissa korkeakoulujen alayksiköiden nimiä koskevissa kentissä joko contributor- tai subject-alkuinen. Saman alkuisen kentän käyttö saattaa helpottaa metadatan ymmärrettävyyttä, jos tietoja haravoidaan muihin tietokantoihin pelkistetymmässä, tarkenteettomassa formaatissa, eli pelkkinä Dublin Core -elementteinä. Toistettava kenttä.
dc.contributor.groupauthor
Yhteisötekijä tai ryhmä julkaisun tekijänä
Yhteisötekijän nimen voi tallentaa tähän kenttään, jos halutaan erotella yhteisötekijät (organisaatiot, työryhmät) ihmistekijöistä tilastoinnin tai jonkin muun syyn vuoksi. Muussa tapauksessa kaikki tekijät voidaan tallentaa dc.contributor.author-kenttään. Kontrolloidun sanaston käyttö on suositeltavaa, jos se on mahdollista. Suomalaiset yhteisönimet löytyvät Fintosta: http://finto.fi/cn/fi/ ja kansainväliset yhteisönimet VIAF-tietokannasta: https://viaf.org/ tai ISNI-tietokannasta: https://isni.org/page/search-database/. Erota alayhteisön nimi yhteisön nimestä piste-välilyönti-yhdistelmällä. Toistettava kenttä.
dc.contributor.organization
Opinnäytteen tai julkaisun tekopaikka
Opinnäytteen tai julkaisun hyväksyneen organisaation, tiedekunnan tai oppiaineen nimi. Käytä erotinmerkkinä pilkkua. Toistettava kenttä.
dc.coverage.spatial
Julkaisun kattavuus (paikka)
Julkaisun maantieteellinen kattavuus, kuten maa, kaupunki tai alueen koordinaatit, mitä julkaisu käsittelee. Maantieteellisen paikan merkinnässä suositellaan käytettävän kontrolloituja asiasanastoja tai ontologioita, kuten YSO-paikat -ontologiaa: http://finto.fi/yso-paikat/fi/. Kansainvälisten paikkojen osalta nimen muotoilun voi tarkistaa VIAF-tietokannasta: https://viaf.org/. Koordinaatit voi tallentaa WGS 84 -järjestelmän mukaan asteina, minuutteina ja sekunteina (DMS) tai desimaaliasteina (DD). Kentän käytön on hyvä olla yhtenäistä julkaisuarkiston sisällä. Toistettava kenttä.
dc.coverage.temporal
Julkaisun kattavuus (aika)
Julkaisun ajallinen kattavuus, kuten vuosikymmen, vuosisata tai ajanjakso, jota julkaisu käsittelee. Suosituksena on tallentaa ajanjaksot numeroin, esim. 500-1400; ei 1980-luku, vaan 1980-1989. Ajanjaksojen nimitykset tulee tallentaa dc.subject-kenttään, esim. renessanssi, keskiaika, antiikki. Jos ajallista kattavuutta ei tiedetä tarkasti, voi tallentaa arvion aikavälistä. Älä käytä vuosiluvun korvaamiseen erikoismerkkejä. Toistettava kenttä.
dc.creator
Tekijä
Katso dc.contributor.author.
DSpace-ohjelmisto on varannut creator-kentän sisäiseen käyttöön, mutta dc.contributor.author-kenttä haravoituu OAI-rajapinnan välityksellä dc.creator-kenttänä.
dc.date.available
Saatavilla julkaisuarkistosta
Ajankohta, jolloin teos on saatavilla julkaisuarkistosta. Tieto ilmoitetaan muodossa VVVV-KK-PP, ISO 8601 -standardin mukaan.
dc.date.issued
Julkaisuaika
Teoksen alkuperäinen julkaisuaika muodossa VVVV-KK-PP, ISO 8601 -standardin mukaan. Pelkkä vuosi riittää.
dc.description
Lyhyt kuvaus
Teosta tai sen sisältöä kuvaavia tietoja. Toistettava kenttä.
dc.description.abstract
Tiivistelmä
Vapaatekstikenttä teoksen tiivistelmälle tai abstraktille. Kielikoodien käyttö suositeltavaa. Suositus abstraktin kopioimiseen: tekstin tulee olla Unicode UTF-8 -merkistöstandardin mukaista. Toistettava kenttä.
dc.description.edition
Julkaisun painosmerkintä
Julkaisun mahdollinen painosmerkintä, jos sellainen on tarpeen merkitä, esim. 2. painos, erikoispainos, juhlapainos. Painostieto tulee tallentaa julkaisun metadataan niin kuin se on merkitty itse julkaisuun.
dc.description.notification
Muu huomautus
Vapaatekstikenttä erilaisille teosta koskeville huomautuksille. Käytössä esimerkiksi Theseus-, Trepo- ja Valto-julkaisuarkistoissa. Toistettava kenttä.
dc.description.provenance
Julkaisun elinkaaritiedot
Julkaisun provenienssi-/muokkaushistoriatiedot. Usein järjestelmässä automaattisesti luotava kenttä, kun julkaisun metatietoja tai tietueeseen tallennettu(j)a tiedosto(j)a muokataan. Kentän tietoihin tallennetaan miten tietuetta tai siinä olevia tiedostoja on muokattu, milloin muokkaus on tehty ja kuka tietuetta on muokannut. HUOM: tietosuojasyistä kentän tulee näkyä vain rajatusti. Toistettava kenttä.
dc.description.reviewstatus
Tieto vertaisarvioinnista
Alkuperäisen julkaisun luonne. Vaihtoehdot: Vertaisarvioitu/peerReviewed - Vertaisarvioimaton/nonPeerReviewed.
dc.format.content
Tietueen sisältö
Julkaisuarkistoon tallennettavan teoksen muoto. Jos kyseessä on tekstiaineisto, vaihtoehtoja ovat: fulltext, metadataOnly, abstractOnly.
dc.format.extent
Sivumäärä
Sivujen kokonaislukumäärä teoksessa. Numerokenttä.
dc.format.mimetype
MIME Type -aineistotyyppi
Teoksen MIME Type (Multipurpose Internet Mail Extension), kaikki vaihtoehdot listattu osoitteessa: http://www.iana.org/assignments/media-types/media-types.xhtml.
dc.format.pagerange
Sivunumerot
Artikkelin sivunumerot alkuperäisjulkaisussa. Erota alku- ja loppusivun numerot toisistaan yhdysviivalla. Numerokenttä.
dc.format.size
Tiedoston koko
Julkaisuarkistoon tallennettavan tiedoston koko esimerkiksi megatavuissa.
dc.identifier.[tunnisteen lyhenne]
Julkaisun tunniste
Julkaisuarkistoon tallennetun julkaisun pysyvä tunniste, kuten DOI, Handle tai URN. Jos pysyvää tunnistetta ei ole, julkaisun URI/URL tallennetaan dc.identifier.other -kenttään. Tunnisteet voidaan tallentaa dc.identifier.other-kenttään myös, jos ei ole tarvetta tarkentaa mistä tunnisteesta on kyse. Vaihda kentän tarkenteeksi hakasulkujen tilalle tunnisteen lyhenne, kuten dc.identifier.urn.
dc.identifier.citation
Lähdeviite, alkuperäisen julkaisun ilmestymistiedot
Kirjan tai lehden tiedot, jossa julkaisu on alunperin ilmestynyt.
dc.identifier.doi
Julkaisun DOI-tunnus
Julkaisuarkistoon tallennetun julkaisun pysyvä DOI-tunnus. HUOM: Muualle kuin omaan julkaisuarkistoon viittaava DOI-tunnus tallennetaan dc.relation.doi-kenttään.
dc.identifier.isbn
Verkkomonografian ISBN-numero
Monografian verkkoversion ISBN-numero. Verkkomonografian URN-tunnus muodostetaan tästä. Täytettävä vain, jos julkaisu on elektronisessa muodossa oleva monografia tai artikkeliväitöskirja, joka tallennetaan julkaisuarkistoon kokonaisuutena eikä artikkeli kerrallaan. Kirjaa kenttään pelkkä tunnus ilman lyhennettä "ISBN". Numerotunnus mahdollisuuksien mukaan yhdysviivoineen, muussa tapauksessa yhtenä numerojonona, ilman välilyöntejä tai yhdysviivoja.
dc.identifier.uri
Julkaisun URI
Julkaisuarkistoon tallennetun julkaisun URI. URI:lla ei tässä metadatasuosituksessa ole tunnisteroolia, vaan se toimii vain verkko-osoitteena.
dc.identifier.urn
URN-tunnus
Julkaisuarkistoon tallennetun julkaisun pysyvä URN-tunniste.
dc.language.iso
Julkaisun kieli
Julkaisun kielen merkinnässä suositellaan käyttämään julkaisuarkistotasolla yhtenäistä, ISO 639-X -standardin mukaista muotoa. On hyvä, jos merkinnässä sovelletaan ISO 639-2 tai tarvittaessa ISO 639-3 -standardin mukaisia 3-merkkisiä kielikoodeja. Toistettava kenttä.
dc.publisher
Julkaisija (kustantaja)
Julkaisijan nimi. Tarkista nimen vakiintunut muoto esimerkiksi Julkaisufoorumin julkaisukanavahausta, Sherpa/RoMEOsta tai Ulrichswebistä. Jos nimen vakiintunutta muotoa ei näistä lähteistä löydy, tallenna nimi siinä muodossa, missä se esiintyy itse julkaisussa.
dc.publisher.country
Julkaisumaa
Julkaisun kustantajan kotimaa. Suositellaan ISO 3166 -standardin mukaisen maakoodin käyttöä.
dc.publisher.place
Julkaisun kustannuspaikkakunta
Julkaisun kustantajan kotipaikka. Pyri merkitsemään ainakin yksi julkaisun kustannuspaikka.
dc.relation.[tunnisteen lyhenne]
Vaihtoehtoinen tunniste
Kustantajan version tai toiseen julkaisuarkistoon tallennetun artikkeliversion tunniste, esimerkiksi PubMed, ArXiv, Handle tai toisen organisaation URN. Vaihda kentän tarkenteeksi hakasulkujen tilalle tunnisteen lyhenne, kuten dc.relation.arxiv. Toistettava kenttä.
dc.relation.articlenumber
Artikkelin järjestysnumero
Artikkelin järjestysnumero. Käyttö on tavallista esimerkiksi elektronisissa lehdissä perinteisen sivunumeroinnin sijaan.
dc.relation.conference
Konferenssin vakiintunut nimi
Konferenssin vakiintunut nimi. Tarkista nimi Julkaisufoorumin julkaisukanavahausta tai konferenssin kotisivuilta.
dc.relation.dataset
Viittaus tutkimusdataan
Julkaisun pohjana käytetyn tutkimusdatan sijainti/verkko-osoite. Toistettava kenttä.
dc.relation.doi
Muu DOI-tunnus
Kustantajan julkaiseman tai muun kuin julkaisuarkistoon tallennettavan version pysyvä DOI-tunniste. Tallenna tunnus kokonaisena verkko-osoitteena.
dc.relation.funder
Rahoittaja
Julkaisun tai julkaisuun liittyvän tutkimusprojektin tai vastaavan rahoittajan nimi. Suositellaan kontrolloidun sanaston käyttöä, jos mahdollista. Suomalaiset yhteisönimet Fintossa: http://finto.fi/cn/fi/ ja kansainväliset yhteisönimet VIAF-tietokannassa: https://viaf.org/. Erota alayhteisön nimi yhteisön nimestä piste-välilyönti-yhdistelmällä. Toistettava kenttä.
dc.relation.grantnumber
Hanke- tai projektirahoitustunniste
Julkaisun teossa käytetyn rahoituksen hanke- tai projektirahoitustunniste. Esimerkiksi Suomen Akatemian myöntämän rahoituksen tunnisteen voi tallentaa tähän kenttään. Huomioi, että EU-projektirahoitustunnisteet kirjataan dc.relation.projectid-kenttään. Toistettava kenttä.
dc.relation.haspart
Artikkeli/osa kokoomateosta
Kokoomateoksen tai opinnäytteen osa. Kirjaa tähän joko osajulkaisun bibliografiset tiedot tai verkko-osoite. Jokainen julkaisun osa on tallennettava omaan kenttäänsä. Toistettava kenttä.
dc.relation.isbn
Emojulkaisun/kokoomateoksen ISBN-numero
Artikkelin emojulkaisun ISBN-numero. Kirjaa kenttään pelkkä tunnus ilman lyhennettä "ISBN". Numerotunnus mahdollisuuksien mukaan yhdysviivoineen, muussa tapauksessa yhtenä numerojonona, ilman välilyöntejä tai yhdysviivoja.
dc.relation.ispartof
Emojulkaisu/kokoomateos
Kokoomateoksen nimi, jos artikkeli on ilmestynyt sellaisessa.
dc.relation.ispartofjournal
Lehden nimeke
Tarkista lehden vakiintunut nimi esimerkiksi Julkaisufoorumin julkaisukanavahaun, SHERPA/RoMEOn, ISSN Portalin tai Ulrichswebin hausta. Lehden nimen voi kirjata myös dc.relation.ispartofseries-kenttään, jos ei ole tarvetta erotella lehtiä ja sarjoja toisistaan.
dc.relation.ispartofseries
Sarjatieto, nimeke
Vapaatekstikenttä sarjan tai lehden nimekkeelle. Mahdollisuuksien mukaan organisaation omat sarjat pudotusvalikkoon. Tarkista sarjan tai lehden vakiintunut nimi esimerkiksi Julkaisufoorumin julkaisukanavahaun, ISSN Portalin, ROADin (the Directory of Open Access scholarly Resources), SHERPA/RoMEOn tai Ulrichswebin hausta. Toistettava kenttä.
dc.relation.isreferencedby
Julkaisuun viitattu
Lisää tieto tähän kenttään, jos tiedetään, että julkaisua on käytetty jonkin toisen julkaisun lähdemateriaalina tai se mainitaan julkaisun kirjallisuusluettelossa. Toistettava kenttä.
dc.relation.issn
Sarjan/lehden ISSN-tunnus
Numerokenttä, kirjaa tähän pelkkä sarjan tai lehden ISSN-tunnus, ilman "ISSN"-lyhennettä. Tarkista tunnus esimerkiksi Julkaisufoorumin julkaisukanavahaun, SHERPA/RoMEOn, ISSN Portalin tai Ulrichswebin hausta. Käytä tätä kenttää myös yksittäistä lehden numeroa kuvaillessa. Toistettava kenttä.
dc.relation.issue
Lehden numero
Numerokenttä, lehden/kausijulkaisun numero, jossa artikkeli on ilmestynyt. Tiedon voi kirjata myös dc.relation.numberinseries-kenttään, jos ei ole tarvetta erotella lehtiä ja sarjoja toisistaan.
dc.relation.isversionof
Painetun julkaisun ISBN-numero
Tallenna kenttään julkaisun painetun version ISBN-numero, pelkkä tunnus ilman lyhennettä "ISBN". Numerotunnus mahdollisuuksien mukaan yhdysviivoineen, muussa tapauksessa yhtenä numerojonona, ilman välilyöntejä tai yhdysviivoja.
dc.relation.numberinseries
Sarjatieto, järjestysnumero
Julkaisun numero sarjassa. Samaan kenttään voi tallentaa myös lehden numeron, jos ei ole tarvetta erotella sarjoja ja lehtiä toisistaan, ks. dc.relation.issue.
dc.relation.pid
Muu pysyvä tunniste
Toisen organisaation julkaisuarkistossa tai alkuperäisartikkelin julkaisijan käytössä oleva pysyvä tunnus. Tallenna pysyvä tunnus kokonaisena verkko-osoitteena. HUOM: On pidettävä huolta, ettei tunnus resolvoidu oman julkaisuarkiston tunnukseksi ja näin "kaapata" julkaisua toiselta organisaatiolta tai julkaisijalta. Toistettava kenttä.
dc.relation.projectid
EU-projektirahoitustunniste
Julkaisun tekoon käytetty, OpenAIREn edellyttämä EU-projektin ID-tunnus, jos sellainen on myönnetty tekijälle. Syntax: info:eu-repo/grantAgreement/Funder/FundingProgram/ProjectID/ [Jurisdiction]/[ProjectName]/[ProjectAcronym].
dc.relation.reference
Julkaisussa käytetty lähde
Julkaisussa käytetyn lähteen verkko-osoite (OpenAIRE: publication reference) tai muu tunnistetieto. Jokainen lähde omaan kenttäänsä. Toistettava kenttä.
dc.relation.url
Muu verkko-osoite
Kustantajan, muun organisaation tietokantaan tallennetun (alkuperäis)julkaisun verkko-osoite tai muu julkaisuun liittyvä verkko-osoite. Kaikki julkaisuun liittyvät verkko-osoitteet ja pysyvät tunnisteet voi tallentaa tähän kenttään, jos ei ole tarvetta erotella tunnisteita ja verkko-osoitteita toisistaan. Toistettava kenttä.
dc.relation.urn
Muu URN-tunnus
Toisen organisaation julkaisuarkistossa tai muualla käytössä oleva julkaisun URN-tunnus. Tallenna URN kokonaisena verkko-osoitteena. HUOM: On pidettävä huolta, ettei tunnus resolvoidu oman julkaisuarkiston URN-tunnukseksi ja näin "kaapata" julkaisua toiselta organisaatiolta. Toistettava kenttä.
dc.relation.volume
Lehden vuosikerta
Kirjaa kenttään lehden/kausijulkaisun vuosikerta niin kuin se on merkitty lehteen.
dc.rights
Tekijänoikeus-/käyttöoikeustiedot
Tallennetun julkaisun käyttöoikeudet/lisenssi ja sen mahdollinen versionumero. Kenttään kirjataan lyhenne, jonka muotoilun tulee olla yhtenäinen julkaisuarkistossa. Käyttöön voi ottaa myös pudotusvalikon, johon on listattu Creative Commons -lisenssit ja In copyright -vaihtoehto. CC-lisenssin ehdot erotetaan toisistaan yhdysviivoilla. Suositellaan CC-lisenssien 4.0-versioiden käyttöä, jos versio halutaan mainita. CC-lisenssin, muun soveltuvan kansainvälisen lisenssin tai Rights Statements -ilmoitusten käyttöä suositellaan. Toistettava kenttä.
dc.rights.accesslevel
OpenAIRE-pääsyoikeustieto
OpenAIRE-vaatimusten mukainen pääsyoikeustieto, vaihtoehdot: closedAccess, embargoedAccess, restrictedAccess, openAccess.
dc.rights.accessrights
Rajattu pääsyoikeustieto
Pääsyoikeustieto, jos pääsyä kuvailun kohteena olevaan tiedostoon on rajoitettu. Rajoitus voi perustua esimerkiksi autentikointiin, käytetyn koneen IP-osoitteeseen, maksullisuuteen tai muuhun vastaavaan rajaukseen.
dc.rights.copyright
Muu tekijänoikeustieto
Muu selite pääsyoikeudesta, esimerkiksi kustantajan vaatima tekijänoikeustieto: © [kustantajan nimi]. Tallenna tekijänoikeustieto samassa muodossa kuin se on merkitty julkaisuun. Toistettava kenttä.
dc.rights.copyrightholder
Tekijänoikeuksien haltija
Tekijänoikeuksien mahdolliset omistajat. Jokainen nimi omaan kenttäänsä muodossa Sukunimi, Etunimi. Toistettava kenttä.
dc.rights.url
Tekijänoikeus-/käyttöoikeussivun verkko-osoite
Tallennetun teoksen käyttöoikeuden/lisenssin mahdollinen verkko-osoite.
dc.source.identifier
Lähdetietokannan koodi (metadatan tunniste)
Teoksen metadatan yksilöivä tunniste tai ID-numero tietokannassa, josta sen tietue on haravoitu. Lähdetietokantoja voivat olla esimerkiksi ISI Web of Science, Scopus, Pubmed, ArXiv, Cab Abstracts, Arto tai Fennica. Muotoilu tunnisteen mukaan. Toistettava kenttä.
dc.source.metadata
Metadatan lähteen lyhenne/nimi
Lähdetietokannan tai -organisaation lyhenne tai nimi, jos metadata on haravoitu julkaisuarkistoon muualta. Nimen/lyhenteen tulee vastata dc.source.identifier-kentässä annettua metadatan tunnistetta. Lähdetietokannan tai -organisaation tunnisteeksi suositellaan standardoitua lyhennettä, jos sellainen löytyy. Toistettava kenttä.
dc.subject
Avainsanat
Julkaisua kuvaavat, vapaamuotoiset avainsanat, joita ei ole tarkistettu mistään asiasanastosta. Yksi sana per kenttä. Toistettava kenttä.
dc.subject.[asiasanaston lyhenne]
Asiasanat
Kontrolloidusta sanastosta tarkistetut asiasanat. Yksi asiasana per kenttä, ei ketjutettuja asiasanoja. Kentän tarkenteeksi (hakasulkujen tilalle) on merkittävä sanaston nimi tai lyhenne, esimerkiksi dc.subject.yso. Sanastojen lyhenteet on otettava ensisijaisesti Library of Congressin listalta: http://www.loc.gov/standards/sourcelist/subject.html. Toistettava kenttä.
dc.subject.degreeprogram
Koulutusohjelma
Kenttään voi tarvittaessa tallentaa julkaisuun liittyvän korkeakoulun koulutusohjelman nimen. Pudotusvalikon käyttö on suositeltavaa kirjoitusvirheiden minimoimiseksi. Julkaisuarkiston sisäisen yhtenäisyyden vuoksi kenttä voi olla kaikissa korkeakoulujen alayksiköiden nimiä koskevissa kentissä joko contributor- tai subject-alkuinen. Samanalkuisen kentän käyttö saattaa helpottaa metadatan ymmärrettävyyttä, jos tietoja haravoidaan muihin tietokantoihin pelkistetymmässä, tarkenteettomassa formaatissa, eli pelkkinä Dublin Core -elementteinä. Toistettava kenttä.
dc.subject.discipline
Oppi-/pääaine
Kenttään voi tarvittaessa tallentaa julkaisuun liittyvän korkeakoulun oppi-/pääaineen nimen. Pudotusvalikon käyttö on suositeltavaa kirjoitusvirheiden minimoimiseksi. Julkaisuarkiston sisäisen yhtenäisyyden vuoksi kenttä voi olla kaikissa korkeakoulujen alayksiköiden nimiä koskevissa kentissä joko contributor- tai subject-alkuinen. Saman alkuisen kentän käyttö saattaa helpottaa metadatan ymmärrettävyyttä, jos tietoja haravoidaan muihin tietokantoihin pelkistetymmässä, tarkenteettomassa formaatissa, eli pelkkinä Dublin Core -elementteinä. Toistettava kenttä.
dc.subject.specialization
Opintojen suuntautumisvaihtoehto
Kenttään voi tarvittaessa tallentaa julkaisuun liittyvän opintojen suuntautumisvaihtoehdon nimen. Pudotusvalikon käyttö on suositeltavaa kirjoitusvirheiden minimoimiseksi. Julkaisuarkiston sisäisen yhtenäisyyden vuoksi kenttä voi olla kaikissa korkeakoulujen alayksiköiden nimiä koskevissa kentissä joko contributor- tai subject-alkuinen. Saman alkuisen kentän käyttö saattaa helpottaa metadatan ymmärrettävyyttä, jos tietoja haravoidaan muihin tietokantoihin pelkistetymmässä, tarkenteettomassa formaatissa, eli pelkkinä Dublin Core -elementteinä. Toistettava kenttä.
dc.title
Nimeke
Julkaisun nimeke muodossa Päänimeke : alanimeke. Kaksoispisteen molemmin puolin on tyhjä välilyönti kirjastoissa yleisesti käytetyn ISBD-välimerkityksen mukaisesti. Nimeke muotoillaan muuten kuten alkuperäisessä julkaisussa. Kenttää ei tule toistaa, muut (erikieliset) otsikot voi kirjata dc.title.alternative-kenttään.
dc.title.alternative
Vaihtoehtoinen nimeke
Julkaisun muu nimeke, esimerkiksi erikieliset nimekkeet. Nimeke muodossa Päänimeke : alanimeke. Kaksoispisteen molemmin puolin on tyhjä välilyönti kirjastoissa yleisesti käytetyn ISBD-välimerkityksen mukaisesti. Nimekkeen muotoilu muuten kuten alkuperäisessä julkaisussa. Toistettava kenttä. Katso esimerkit dc.title-kentän tiedoista.
dc.type.[sanaston nimitys]
Aineistotyyppi
Jonkin kontrolloidun sanaston mukainen aineistotyyppi. Suositellaan tarkenteen käyttöä kentässä, sillä sanastot tulee erotella toisistaan tarpeen mukaan. Osa aineistotyyppisanastojen kentistä on listattu tässä suosituksessa. Confederation of Open Access Repositoriesin (COAR) Controlled Vocabulary for Resource Type Genres -sanaston termejä käytettäessä kentän nimi on tarkenteineen dc.type.coar. Toistettava kenttä.
dc.type.okm
OKM-julkaisutyyppi
OKM:n tiedonkeruun mukainen julkaisutyyppi. Suositellaan tyyppien mukaisten kirjain-numeroyhdistelmien käyttöä. Julkaisutyyppiluokitus: https://wiki.eduuni.fi/display/cscvirtajtp/Koodistot (kohdasta Julkaisutyyppikoodisto).
dc.type.ontasot
Opinnäytteen taso
Metatietosanaston mukainen opinnäytetyyppi. Opinnäytteiden tasot tulee määritellä kiinteäksi listaksi niin pitkälle kuin mahdollista. Opinnäytteen taso suositellaan tallennettavaksi sekä suomeksi, ruotsiksi, että englanniksi omiin kenttiinsä. Toistettava kenttä. Listaa voidaan täydentää tarpeen vaatiessa. Nimitykset on tarkistettu Metatietosanastosta, jossa käytetty terminologia on ISBD-kuvailusääntöjen ja RDA-kuvailuohjeiden mukaista. Tällä hetkellä lista sisältää seuraavat tasot:
Väitöskirja
Doctoral dissertation
Doktorsavhandling
Monografiaväitöskirja
Doctoral dissertation (monograph)
Monografiavhandling
Artikkeliväitöskirja
Doctoral dissertation (article-based)
Artikelavhandling
Lisensiaatintyö
Licentiate thesis
Licentiatarbete
Pro gradu -tutkielma
Master’s thesis
Pro gradu -avhandling
Diplomityö
Master’s thesis
Diplomarbete
Kandidaatintyö
Bachelor's thesis
Kandidatarbete
Ylempi AMK-opinnäytetyö
Master's thesis
Högre YH-examensarbete (tai avhandling)
AMK-opinnäytetyö
Bachelor's thesis
YH-examensarbete
dc.type.publication
OpenAIRE-aineistotyyppi
OpenAIREn mukainen aineistotyyppi.
Vaihtoehdot: article, bachelorThesis, masterThesis, doctoralThesis, book, bookPart, review, conferenceObject, lecture, workingPaper, preprint, report, annotation, contributionToPeriodical, patent, other
dc.type.version
OpenAIRE-aineistoversio
OpenAIREn mukainen rinnakkaistallenteen aineistoversio, oletuksena vertaisarvioinnin läpikäynti.
Vaihtoehdot: draft, submittedVersion, acceptedVersion (vertaisarvioitu), publishedVersion (vertaisarvioitu), updatedVersion
Dublin Core -metadata: dc-posti@helsinki.fi