Blog

Kansalliskirjaston keskustelufoorumille on avattu uusi Avoin julkaiseminen -keskustelualue, jossa kaikki tieteen ja tutkimuksen avoimuudesta kiinnostuneet voivat esittää kysymyksiä ja osallistua aiheeseen liittyvään keskusteluun. Viime aikoina keskustelualueella on puhuttanut esimerkiksi julkaisuarkistoihin tehtävät tutkimustiedon haravoinnit WoS ja Scopus -tietokannoista ja millaisiin ratkaisuihin eri toimijat ovat päätyneet. Keskustelualueen käyttöönotto tukee TAJUA-projektiin liittyvän kansallisen yhteistyöverkoston toimintaa.

Tiistaina 26.4.2016 klo 9.30-15.30 järjestettävä Theseus-kehittämisseminaari keskittyy aineistojen pimeään arkistointiin sekä pitkäaikaissäilytykseen ja -saatavuuteen.

Seminaariin toivotaan osallistujia ammattikorkeakoulujen kirjastojen päättäjistä ja asiantuntijoista. Seminaari on tarkoitettu erityisesti Theseuksen kanssa työskenteleville, sillä tarkoituksena on löytää yhteisiä linjauksia, joiden pohjalta amkit-konsortio voi tehdä päätöksiä.

Seminaari järjestetään Kansalliskirjaston tiloissa, Kaikukatu 4, Helsinki. Kehittämisseminaariin voi osallistua myös Adobe Connect -etäyhteydellä, linkki lähetetään ilmoittautuneille.

Ilmoittautuminen päättyi 19.4.2016

 

Linkit ppt-esityksiin on lisätty seminaarin ohjelmaan. Seminaaritallenne on jaettu taukojen mukaan kolmeen osaan; aamupäivään ja kahteen iltapäivätallenteeseen. Linkit tallenteisiin alla:

Aamupäivä, kesto 1 h 53 min

Alkuiltapäivä, kesto 1 h

Loppuiltapäivä, kesto 33 min


Seminaarin ohjelma:

9.30-10.00 Aamukahvi

10.00-10.15 Teemu Makkonen (JAMK, Theseus-ohjausryhmän pj.): Tervetuliaissanat ja tilaisuuden tavoitteet

10.15-10.25 Minna Marjamaa (Laurea amk) ja Tiina Tolonen (OAMK): 100 000. Theseus-tallennuksen milestone-hetken huomiointi

10.25-11.05 Esa-Pekka Keskitalo (Kansalliskirjasto): Opinnäytteiden ja pitkäaikaissäilytyksen juridiikkaa

11.05-11.45 Mirja Nojonen (JAMK ICT-palvelut): Opinnäytetöiden arkistointi

11.45-12.00 Aamupäivän yhteenveto

12.00-13.00 Lounas (omakustanteinen)

13.00-14.00 Jyrki Ilva ja Samu Viita (Kansalliskirjasto): Theseus ja rajatun käytön aineistot; Pimeän arkiston toteutusvaihtoehtoja Theseukselle

14.00-14.30 Kahvi

14.30-15.00 Minna Marjamaa ja Tiina Tolonen: Pimeä Theseus ja PAS -kyselyn tuloksia

15.00-15.30 Sana on vapaa: Keskustelua Theseuksen kehittämistarpeista

15.30 Seminaarin päätös

Julkaisemme osana Kansalliskirjaston verkkosivustouudistusta organisaatioasiakkaille suunnattujen palveluiden uudet asiakaswikisivustot. Palveluiden wikisivustot korvaavat aiemmin kansalliskirjasto.fi-pääsivustolla olleet palveluiden tiedot sekä vaiheittain aiemmat käytössä olleet julkiset palveluwikit.

Palveluiden asiakaswikit ovat julkisia kaikille käyttäjille. Wikien rakennetta on yhdenmukaistettu, jotta tarjottu tieto olisi helpommin saavutettavissa ja wikien ristikkäinen käyttö vaivatonta.

Osasta asiakaswikejä tuotetaan täydet kieliversiot ruotsiksi, kieliversiot pyritään julkaisemaan helmi-maaliskuun aikana 2016.

Kansalliskirjaston verkkosivustouudistuksessa kansalliskirjasto.fi-pääsivustollemme tuotetaan kaikista palveluista helposti silmäiltävät, yhdenmukaiset palvelukuvaukset. Nyt julkaistut asiakaswikit täydentävät näitä palvelukuvauksia tarjoamalla yksityiskohtaisempaa tietoa palveluista ja niiden käytöstä. Kaikilla palveluilla ei tule jatkossakaan olemaan erillistä asiakaswikiä, vaan verkkosivustolla tarjottavat tiedot kattavat palvelun käyttöön liittyvät tiedontarpeet.

Anna palautetta asiakaswikeistä, käytämme sitä palveluidemme jatkokehitykseen:
https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/66777/lomake.html