Ajankohtaista Julkaisuarkistopalveluissa
Metadatasuosituksen julkaisuarkistojen tekstiaineistolle pohjalta on luotu suunnitelmat siitä kuinka DSpacessa voi ohjelmallisesti luoda lähdeviitteen tietuesivulle APA-tyylillä. Tutustu metatietotaulukoihin täällä: 8 Viittaustietojen kerääminen julkaisujen metatiedosta
Lappeenrannan teknillisen yliopiston kokoelmat on poistettu Doria-julkaisuarkistosta, koska teknilliselle yliopistolle on syksyllä 2018 avattu oma LUTPub-julkaisuarkisto https://lutpub.lut.fi/. Päällekkäisiä aineistoja ei näin ollen enää Lappeenrannan teknillisen yliopiston osalta löydy Doriasta. Vastaavien julkaisuarkistopäivitysten varalta julkaisuarkistoon tallennetut julkaisut kannattaa aina linkittää niiden metatiedoista löytyvällä URN-tunnuksella, jotta linkitykset säilyvät,…
Metadatasuositus on päivitetty 16.3.2018 järjestetyssä kokouksessa käytyjen keskustelujen pohjalta. Uudet kentät on lisätty Kaikki metadatakentät -sivulle ja ne, sekä olennaisesti muuttuneet jo käytössä olevat kentät on listattu 9 Muutokset metadatasuositukseen -sivulle. Lisäksi suositukseen on luotu uusi alasivu, Ehdotus korkeakoulujen alayksiköiden metadatakentiksi, mutta tälle sivulle listatut kentät löytyvät laajemmasta metadatakenttälistauksestakin.…
Turun yliopiston kokoelmat on poistettu Doria-julkaisuarkistosta, koska ne ovat löytyneet elokuusta 2017 lähtien omasta UTUPub-julkaisuarkistosta https://www.utupub.fi/. Nyt siis päällekkäisiä aineistoja ei enää Turun yliopiston osalta löydy Doriasta. Vastaavien julkaisuarkistopäivitysten varalta julkaisut kannattaa aina linkittää niiden metatiedoista löytyvällä URN-tunnuksella, jotta linkitykset säilyvät, vaikka verkkojulkaisujen sijainti muuttuisi.
UTUPub-esimerkki.…
Kansalliskirjaston ylläpitämissä julkaisuarkistoissa käynnissä ollut taustajärjestelmän päivitys on valmistunut. Käytetty DSpace-järjestelmä on päivitetty uudempaan 5.6-versioon. Samalla monessa julkaisuarkistossa on päivitetty metadataa vastaamaan viime vuonna julkaistua Metadatasuositusta julkaisuarkistojen tekstiaineistolle. Yhtenäistä metadataa on helpompi käsitellä tulevissa versiopäivityksissä, kokoelmien siirroissa ja haravoidessa tietoa muihin järjestelmiin.…