Blog
Finto AI -palvelun käytöstä puoliautomaattisessa sisällönkuvailussa on julkaistu ohje asiakaswikissä (https://www.kiwi.fi/x/6QAnEg). Ohje kuvaa kohta kohdalta, miten verkkolomakkeen kautta saa tekstille asiasanaehdotuksia. Samassa yhteydessä esitellään lyhyesti Finto AI -palvelua sekä puoliautomaattista ja automaattista sisällönkuvailua yleensä. Ohjeen on tuottanut Sisällönkuvailun asiantuntijarymä Finto AI:n kehittäjien kanssa.
Julkishallinnon erikoisontologia JUHO on päivitetty. Päivityksessä päähuomio oli JUHOn ja YSOn välisten suhteiden ajantasaistamisessa sekä näiltä osin tietomallin parantamisessa. Muun muassa YSOon suuntautuvan owl:equivalentClass-suhteen sisältävät JUHO-käsitteet deprekoitiin ja niissä olevat ekvivalenssi-suhteet muutettiin ysometa:deprecatedReplacedBy-suhteiksi. Deprekoitavien käsitteiden alakäsitteiden uusiksi yläkäsitteiksi määriteltiin aiemmassa ekvivalenssisuhteessa ollut YSO-käsite. Lisäksi poistettiin tarpeeton hasPoiminta-property ja sen käyttötapaukset. Päivitykseen sisältyy myös sekä uusia että päivitettyjä käsitteitä ja joitakin deprekointeja.
Yleisontologia YSO:n ja erikoisontologiat yhdistävästä ontologiapilvi KOKO:sta on julkaistu uusi versio.
KOKOn rakentamislogiikkaa on paranneltu käsittelemään paremmin vanhojen YSO-versioiden sisältämiä käsitehierarkioita, mm. parantelemalla KOKOon aikanaan otettujen mutta käytöstä poistettujen käsitteiden korvaavuustietoja. Kokoon otettiin mukaan uutena tulokkaana mediataiteen ontologia OMA. Jos teillä on kysyttävää tai kommentoitavaa KOKO:sta, otamme palautetta mieluusti vastaan sähköpostitse finto-posti@helsinki.fi .
Tässä päivityksessä uudet KOKOn käsitteet ovat peräisin uudistetusta YSOsta ja OMAsta. Tarkempi muutosloki löytyy täältä.
Kansalliskirjaston Finto-palvelu on julkaissut uuden version Finto.fi:n taustaohjelmisto Skosmoksesta.
Skosmoksen uusi versio 2.16 päivittää ohjelmiston JavaScript-kirjastoja (erit. jQuery), parantaa sanastojen edistyneiden ominaisuuksien (SKOS-XL) tukea ja korjaa havaittuja virheitä esimerkiksi etusivun yhteishaussa. Osa selainpuolen JavaScript-toteutuksista on korvattu kokonaan CSS-säännöillä. Ohjelmiston käyttöliittymään on lisätty pohjoissaamen tuki, joka tullaan ottamaan käyttöön finto.fi:ssä vuoden 2023 alussa.
Tarkemmat tiedot uudesta julkaisusta löydät Skosmoksen Github-sivulta:https://github.com/NatLibFi/Skosmos/releases/tag/v2.16
Githubin wiki-sivulta löydät ohjeet uuden version asennukseen ja päivitykseen: https://github.com/NatLibFi/Skosmos/wiki.
Skosmos 2.16 on saatavilla avoimena lähdekoodina MIT-lisenssillä.
Uutta Skosmos-versiota koskevaa palautetta voi lähettää osoitteeseen finto-posti@helsinki.fi, ja aiheeseen liittyvään keskusteluun voi osallistua skosmos-users -listalla.
Skosmos-ohjelmiston kehitystä tehdään kuukausittaisissa sprinteissä. Skosmoksen koko kehitysjonon ja aktiivisena olevien sprinttien kehitysjonot löydät täältä: https://github.com/NatLibFi/Skosmos/projects
Jatkamme YSO-kokousten sadon läpikäyntiä Finton blogissa, jotta toimitustyömme olisi seurattavampaa ja avoimempaa aiheesta kiinnostuneille. Vuoden kolmas YSO-kokous kokoontui tiistaina 13.9.2022. Osallistujia oli 14. Asialistalla oli 236 käsitettä, joista käsiteltiin 187. Uusia käsitteitä otettiin 70, erilaisia sulkutarkenteita lisättiin 7 ja termiehdotukseksi jätettiin 19 ehdotusta. Poistettuja käsitteitä kertyi neljä. Erilaisia muutoksia oli hyvin paljon. Muutokset koskivat muun muassa ohjaustermejä, käännöksiä sekä linkityksiä muihin ontologioihin.
Uusia käsitteitä tuli laajalti eri aiheista. Esimerkiksi uusia musiikin käsitteitä ovat gangsta rap, kellopeli ja kosketinsoitinmusiikki. Uusia yhteiskunnallisia käsitteitä puolestaan ovat vertaileva politiikan tutkimus, sosiaalisen läpäisyn teoria sekä tietopyynnöt (julkisuuslaki). Eläinkunnan saralta kokouksessa hyväksyttiin käsitteiksi muun muassa aasiannorsu, afrikannorsut, löytökoirat ja löytökissat.
Poistetut termit liittyivät joko uusien käsitteiden käyttöönottoon tai useamman käsitteen yhdistämiseen. Esimerkkinä poistoista voidaan mainita käsitteiden tarinat ja kertomukset yhdistäminen, jolloin kertomukset valittiin päätermiksi ja tarinat ohjaustermiksi. Tällaisia muutoksia tehtiin tällä kertaa ensisijaisesti sen perusteella, että käsitteiden nykyinen kuvailukäyttö ei ole riittävän selkeästi toisistaan erotettavissa.
Kahdessa tapauksessa käsitteille otettiin määritelmät muista lähteistä. Käsitteen kellopeli määritelmä otetaan SEKOn huomautuksesta ja käsitteen hätärahat määritelmä Tieteen termipankista. Tätä kautta erikoisontologioiden tai eri tieteenalojen sanastojen asiantuntijoiden tarkat kuvaukset auttavat myös YSOn käyttäjiä.
Seuraava YSO-kokous on joulukuussa.
- YSOon lisätyt käsitteet näkyvät finto.fi:ssä "Uudet ja poistetut" -välilehdellä.
- Katso myös toteutettujen muutosten mahdolliset vaikutukset kuvailuun: YSOn muutokset, Ändringar i ALLFO
- Hyväksymättömät tai käsittelyssä olevat uudet käsite-ehdotukset näkyvät myös Finto.fi:ssä https://finto.fi/yse/fi/
Valotamme tällä tekstillä hieman tarkemmin mitä YSO-kokouksissa tapahtuu, jatkaen viime toukokuun kokouksen katsauksen linjoilla. Vuoden 2022 toinen hankalampiin käsitemuutoksiin keskittyvä YSO-kokous pidettiin aamupäivällä 1.9.2022. Osallistujia oli 15. Asialistalla oli 37 ehdotusta, joista käsittelyyn otettiin tässä kokouksessa 28. Nämä kaikki tiedettiin lähtökohtaisesti haastaviksi muutoksiksi. Kokonaan uusia käsite-ehdotuksia oli käsittelyssä 6, muiden ehdotusten sisältäessä erilaisia muutoksia. Kokouksessa käsiteltiin 19 käsitettä, joten käsittelemättä jäi vielä kaikkiaan 18. Uusia hyväksyttyjä käsitteitä ovat muun muassa pölynsidonta, vihkiminen käyttöön sekä manipulaatio (psykologia). Muutokset koskivat usein tarkenteita, esimerkiksi käsite soidin rajattiin muotoon soidin (linnut), ja muissa tapauksissa ohjeistetaan käyttämään käsitettä lisääntymiskäyttäytyminen. Käsitteet transsendentalismi ja transsendentaalifilosofia täsmennettiin muotoihin amerikkalainen transsendentalismi sekä transsendentaalinen idealismi.
Kokouksessa poistettuja käsitteitä ovat emigrantit, kansalaismedia ja kohdentaminen. Hierarkian muutoksia aiheitui käsitteestä opiaatit, joka siirrettiin opioidien alakäsitteeksi. Käsitteen avaruusteleskoopit yläkäsite kaukoputket muutettiin muotoon kaukoputket ja teleskoopit. Osa käsitteistä tai niiden tarkenteista jäi vielä myöhempään harkintaan, tällainen oli esimerkiksi seuraavaan ongelmakokoukseen siirretty vihkiminen tehtävään.
Seuraava YSO-kokous on syyskuun puolivälissä.
- YSOon lisätyt käsitteet näkyvät finto.fi:ssä "Uudet ja poistetut" -välilehdellä.
- Katso myös toteutettujen muutosten mahdolliset vaikutukset kuvailuun: YSOn muutokset, Ändringar i ALLFO
- Hyväksymättömät tai käsittelyssä olevat uudet käsite-ehdotukset näkyvät myös Finto.fi:ssä https://finto.fi/yse/fi/
Automaattinen asiasanoittaja Annif on päässyt testattavaksi sekä vertaisarvioidussa artikkelissa että pro gradu -työssä! Annif on Kansalliskirjastossa kehitettävä avoimen lähdekoodin työkalu, joka kieliteknologiaan ja koneoppimiseen nojaten määrittelee teksteille niiden sisältöä kuvaavia asiasanoja halutusta sanastosta. Annifista voi lukea lisää (englanniksi) verkkosivuilta os. https://annif.org tai asiakaswikistä os. https://www.kiwi.fi/x/F4T6Bg.
Osma Suomisen ja Ilkka Koskenniemen artikkeli Annif Analyzer Shootout – Comparing text lemmatization methods for automated subject indexing julkaistiin Code4Lib Journal -lehdessä (https://journal.code4lib.org/articles/16719). Artikkelissa vertaillaan erilaisten tekstin esikäsittelyssä käytettävien lemmatisointi- eli perusmuotoistamismenetelmien vaikutusta automaattisen asiasanoituksen laatuun. Tällaiset kieliteknologiset esikäsittelymenetelmät ovat tärkeitä, sillä ne auttavat automaattisen asiasanoituksen algoritmeja hahmottamaan paremmin eri kielten rakennetta ja sitä kautta edistävät monikielisyyttä.
Anne Maunun (2022) ansiokkaassa pro gradu -tutkielmassa (https://urn.fi/URN:NBN:fi:tuni-202206195730) pureudutaan automaattiseen asiasanoitukseen ja sen menetelmiin käyttäen esimerkkinä Annifia. Testiaineistona toimii Tietoarkiston säilyttämä tutkimusaineisto, ja erityisesti tutkimusaineistossa esiintyvät muuttujat (esim. tutkimuksessa käytetyt mittarit / kysymykset saateteksteineen).
Kansalliskirjaston Finto-palvelu on julkaissut uuden version Finto.fi:n taustaohjelmisto Skosmoksesta.
Skosmoksen uusi versio 2.15 tuo päivityksiä erityisesti selainpuolen kirjastoihin, ja vaikuttaa esimerkiksi sivuston HTML- ja CSS-rakenteisiin. Omien Skosmos-asennusten CSS-tyylit kannattaakin tarkistaa päivityksen yhteydessä. Selainpuolen päivitysten lisäksi
- ohjelmistoon on lisätty tukea uudemmille PHP-versioille, ja tuki PHP:n versiolle 7.2 on lakkautettu
- Skosmoksen testiympäristö on päivitetty PHPUnit:in versioon 9
- osa Skosmoksen käyttämistä ikoneista on päivitetty Font Awesome Free -ikonikirjaston ikoneihin
- Skosmoksen SKOS-XL-tukea on parannettu ja käyttöliittymän tuettuihin kieliin on lisätty latvia.
Myös Finto.fi:n sanastokohtaisia widgettejä tai "ikkunoita" (finnawidget, karttawidget, wikipediawidget, KANTOn kansallisbibliografiawidget) on päivitetty uuden Skosmos-version päivityksen yhteydessä. Jos huomaat widgeteissä häiriöitä tai muuta erikoista, olethan yhteydessä Finton palvelupostiin: finto-posti@helsinki.fi
Tarkemmat tiedot uudesta julkaisusta löydät Skosmoksen Github-sivulta: https://github.com/NatLibFi/Skosmos/releases/tag/v2.15
Githubin wiki-sivulta löydät ohjeet uuden version asennukseen ja päivitykseen: https://github.com/NatLibFi/Skosmos/wiki.
Skosmos 2.15 on saatavilla avoimena lähdekoodina MIT-lisenssillä.
Uutta Skosmos-versiota koskevaa palautetta voi lähettää osoitteeseen finto-posti@helsinki.fi, ja aiheeseen liittyvään keskusteluun voi osallistua skosmos-users -listalla.
Skosmos-ohjelmiston kehitystä tehdään kuukausittaisissa sprinteissä. Skosmoksen koko kehitysjonon ja aktiivisena olevien sprinttien kehitysjonot löydät täältä: https://github.com/NatLibFi/Skosmos/projects
finto.fi -palvelussa todettiin perjantai-iltapäivällä käytön estävä toimintahäriö.
Korjaus on odotettavissa maanantaina 11.7.2022.
Pahoittelemme käyttäjille aiheutuvaa haittaa.
Yleisontologia YSO:n ja erikoisontologiat yhdistävästä ontologiapilvi KOKO:sta on julkaistu uusi versio.
KOKOn rakentamislogiikkaa on paranneltu mm. käsittelemään paremmin vanhojen YSO-versioiden sisältämiä käsitehierarkioita - joskaan nämä uudistukset eivät ole tässä versiossa vielä täysin valmiina. Jos teillä on kysyttävää tai kommentoitavaa KOKO:sta, otamme palautetta mieluusti vastaan sähköpostitse finto-posti@helsinki.fi .
Tässä päivityksessä uudet KOKOn käsitteet ovat peräisin uudistetusta YSOsta, KAUNOsta ja LIIKOsta. Tarkempi muutosloki löytyy täältä.
YSO-aika on kaksikielinen yleiskäyttöinen aikakäsitteistö, joka on tarkoitettu käytettäväksi sisällönkuvailussa. Se sisältää ajanjaksot ajanlaskun alun jälkeen vuosikymmenen tarkkuudella vuoteen 3000 asti, ja ennen ajanlaskun alkua vuosisadan tarkkuudella vuoteen 3000 eaa. asti.
Kulttuuris-kontekstuaalisesti aikaa kuvaavat asiasanat (esim. autonomian aika, varhaiskeskiaika) sisältyvät YSO-ontologiaan. YSO-aika on rakenteeltaan hierarkkinen kokonaisuus, joka perustuu käsitteiden välisille osa-kokonaisuus-suhteille. Käytettävien termimuotojen lisäksi sanasto sisältää ohjaustermejä, sekä ajanjaksojen alku- ja loppupäivät.
Sanaston ylläpidosta vastaa Sisällönkuvailun asiantuntijaryhmä ja Finto-palvelu. Lisätietoja mirja.anttila@helsinki.fi.
Finto AI:n automaattisessa asiasanoituksessa käyttämät koneoppimismallit on päivitetty. Päivityksessä on käytetty laajempaa ja tuoreempaa aineistoa mallien koulutuksessa. Uutta aineistoa on hankittu mm. Finnasta ja mukaan on saatu myös ruotsin- ja englanninkielistä lisäaineistoa Åbo Akademin julkaisuarkistosta. Lisäksi käytössä on tästä lähtien uusin YSO:n versio 2022.1.Filolaos (ml. YSO-paikat).
Finto AI:n käyttämät, valmiiksi koulutetut mallit tarjotaan ladattavina tiedostoina niille, jotka haluavat pystyttää vastaavan palvelun paikallisesti, ks. https://annif.org/download/models/.
Finto haluaa kiittää OMA-ontologian toteutuksesta vastaavaa M-cultia hienosti alkaneesta yhteistyöstä. OMA-ontologia rikastaa mediataiteen kenttää ja me Fintossa olemme iloisia voidessamme tarjota ontologialle julkaisukanavan.
OMA - Mediataiteen ontologia on YSO-pohjainen ja kolmikielinen (suomi, ruotsi, englanti) mediataiteen erikoisontologia. OMA kattaa mediataiteen alalajit ja rinnakkaiset taiteenalat sekä alan tekniikkaan, materiaaleihin ja estetiikkaan liittyvät käsitteet. Ontologian tietolähteinä ovat olleet mediataiteen kansainväliset sanastot, alan kirjallisuus ja teosten sisällönkuvailut sekä mediataiteen erityisalojen asiantuntijat.
OMA-ontologian toteutuksesta on vastannut Mediakulttuuriyhdistys M-cult ry osana Suomen Mediataideverkoston MEHI – Mediataiteen historia Suomessa -hanketta vuosina 2021-2022.