Vuoden neljäs ja samalla viimeinen YSO-kokous järjestettiin 23.11.2023 Kansalliskirjaston Auditoriossa. Osallistujia oli 13. Käsite-ehdotuksia oli tällä kertaa 209, joka on suuruusluokassaan YSO-kokouksille hyvin tyypillinen määrä. Kokouksen aikana hyväksyttiin 77 uutta käsitettä. Osa ehdotuksista jäi termiehdotukseksi tai ei johtanut muutoksiin. Käsittelemmekin hieman tarkemmin alla, mitä muuta ehdotuksista voi seurata kuin uusia käsitteitä.

Pomitaan kuitenkin alkuun esimerkeiksi uusista YSO-käsitteistä sysijokisimpukkasaamenkäsityö, avainlajit, jätinkirkot, sosiaaliturvaoppaat ja rahajäljitelmät (historia). YSOn kirstuun kolahti muutoinkin monenlaisia mynttejä, sillä uusina käsitteinä hyväksyttiin keskiaikaiset rahat, viikinkiaikaiset rahat, uuden ajan rahat sekä roomalaisaikaiset rahat. Nämä ovat hyvänä jatkona syyskuun kokouksessa hyväksytylle käsitteelle pronssirahat.

On yleistä, että termiehdotuksen pohjalta hyväksytään uusia ohjaustermejä, muttei kokonaan uutta termiä. Tämäkin kehittää YSOn toiminnallisuutta paljon, ja osoittaa, ettei uuteen termiin johtamatonkaan ehdotus mene välttämättä hukkaan. Samoin ehdotukset voivat johtaa hierarkian tarkistamiseen tai olemassa olevien käsitteiden uudenlaiseen jakoon. Toki joskus ehdotuksia ei vain erilaisista syistä oteta mukaan. Esimerkiksi tässä kokouksessa tekoälyrunous jäi termiehdotukseksi, sillä tämän ilmiön vakiintumista haluttiin jäädä seuraamaan. Toisaalta ajannäyttäjät ohjaustermiksi käsitteelle kellot jätettiin termiehdotukseksi siihen vedoten, että sana on hyvin historiallinen eikä nykyään käytössä. On selvää, että voimme kuvitella vanhempia aineistoja joissa termi esiintyy, mutta tällä hetkellä tarvetta ohjaustermille ei mielestämme ollut. YSOa koskeviin päätöksiinhän voi myös aina palata tarpeiden tai termien muuttuessa.

Kolme termiä poistettiin. Nämä olivat ritarikunnat, suoriutuminen sekä kohoaminen. Ensimmäistä näistä oli käsitelty jo hyvin kauan, ja pitkän pohdinnan jälkeen poisto näyttäytyi vaihtoehtona, sillä hengelliset ritarikunnat ja ansioritarikunnat kattoivat pitkälti samat merkitykset. Käsitteet suoriutuminen ja kohoaminen puolestaan olivat haasteellisia YSOn monikielisyyden kannalta. Samanlaisista syistä takat ja kamiinat yhdistettiin yhdeksi uudeksi käsitteeksi: niiden ero ei ole kieltenvälisesti yhdenmukaisesti ilmaistavissa. Toisaalta toimitusryhmän tekemä tutkimus erilaisista markkinoilla olevista takoista ja kamiinoista vahvisti näkemystä, ettei näiden välinen rajanveto ole yksiselitteistä tälläkään tasolla. Kevyet takat ovat lähellä kamiinaa, ja jykevämmät kamiinat alkavat muistuttaa takkoja. Tämäkin puolti termien yhdistämistä, vaikkei muutos ollutkaan itsestään selvä tai helppo. Toinen yhdistäminen koski kvanttiteoriaa ja kvanttimekaniikkaa, jotka yhdistettiin käsitteeseen kvanttimekaniikka. Tätä muutosta tuki asiantuntijoilta saamamme runsas palaute.

Osassa ehdotuksia jäätiin odottamaan muiden ryhmien kommentteja, tai tarkempi jatkotutkimus seuraavaan kokoukseen mennessä katsottiin välttämättömäksi.

Seuraava YSO-kokous on helmikuun lopussa.