You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 11 Next »

Tallennusalustojen / luettelointipohjien käyttö

Kun nimeke kuvaillaan alusta alkaen itse eli primaarikuvaillaan, on yleensä hyvä käyttää jotain tallennusalustaa. Luettelointiohjelmissa on käytettävissä valmiita tallennusalustoja erityyppisille aineistoille. Omia tallennusalustojaan voi luoda myös itse paikalliseen käyttöön. Omiin tallennusalustoihin voi valmiiksi täyttää oman organisaation käytäntöjen mukaista sisältöä.

KUMEA-työryhmä on tehnyt esimerkkejä RDA-tallennusalustoista eri aineistotyypeille, ks. RDA-tallennusalustoja.

Minitietueen ja tallennusalustan yhdistäminen

Kuten alusta asti tehtävässä primaariluetteloinnissa myös hankinta- tai ennakkotietueen täydentämisessä kannattaa käyttää apuna tallennusalustoja. Tämä toimii seuraavasti:

  • Avaa minitietue näytölle muokattavaksi.
  • Valitse Edit Actions - Expand from Template (tai Ctrl+E)
  • Valitse avautuvasta luettelosta sopiva tallennusalusta joko palvelimelta tai omalta kovalevyltäsi.
Valittu tallennusalusta avautuu siten, että minitietueen kenttien sisältö säilyy.
Ohje Koha-Täti-kuvailijoille - linkki tulossa

Auktorisoitujen hakumuotojen käyttö

Henkilö- ja yhteisönnimistä sekä asiasanoista käytetään hakukentissä (mm. 1XX/6XX/7XX-kentät) auktorisoituja hakumuotoja. Suoraan julkaisusta kuvailukenttiin jäljennettävät tiedot (esim. kenttään 245 ja 264) eivät aina ole auktorisoituja muotoja.

Melindassa on käytössä auktoriteettitietokanta Asteri, joka sisältää Fennican tuottamat henkilönimi- ja yhteisöauktoriteetit. Melinda-kuvailijoiden käytössä ovat myös Yleinen suomalainen ontologian eli YSO-, Suomalainen lajityyppi- ja muotosanaston eli SLM-, Suomalainen esityskokoonpanosanaston eli SEKO-termit.

Asiasana-, yhteisö- ja henkilökenttiä syötettäessä on tärkeää muistaa tehdä aina auktoriteettitarkistus Asterista, jotta hakumuodot tulevat tietokantaan oikein ja yhdenmukaisella tavalla.

Asterissa on lähinnä kotimaisia nimiä, mutta joitain ulkomaisia käännöskirjallisuudessa esiintyviä 'hankalia" nimiä on otettu mukaan relisteriin.

Ulkomaisten toimijoiden nimet voi tarkistaa eri maiden kansalliskirjastojen auktoriteettirekistereistä tai tietokannoista. Muutama esimerkkilinkki:


Mikäli työasemallasi ei ole Asteria asennettuna, saat sen asennettua seuraavan ohjeen avulla: 

Ohje hakumuotojen käyttöön Koha-TäTissä - linkki tulossa

Metatietosanasto ja vakiofraasit

Melindassa käytetään yleisiä huomautuksia ja vakiofraaseja, joita löytyy Metatietosanastosta. Yhdenmukaisten termien käyttö on tärkeää, koska se mahdollistaa tiedon automaattisen käsittelyn ja käännökset eri kielille. Metatietosanasto on kuvailijan työkalu aineiston kuvailussa ja hauissa tarvittavien termien valinnassa. Metatietosanasto on jäsennelty RDA-rakenteen mukaisesti. Sanastoa täydennetään jatkuvasti.

Asterista poimittavien auktorisoitujen nimimuotojen ja asiasanojen lisäksi Alephissa myös monien muiden kenttien sisältö voidaan poimia valmiista vaihtoehdoista. Tällaisia vaihtoehtolistoja löytyy esimerkiksi erilaisille koodeille ja vakiofraaseille. Sisältövaihtoehdot liittyvät Metatietosanaston termeihin ja fraaseihin, MARC 21 -formaattiin, sen suomalaisiin soveltamiskäytäntöihin sekä Alephin toiminnallisuuteen.

  •  Aurorassa on poimittavissa valmiita sisältövaihtoehtoja eräissä kentissä (mm. suhdetermit) ja luettelointipohjiin voi laittaa fraaseja valmiiksi.
  •  Koha-Täti ohjeet, linkki tulossa

Muuntaja-ohjelma tietueiden aineistotyypin muuttamiseen

Muuntaja on Kansalliskirjastossa kehitetty ohjelma tietueiden muuntamiseen aineistotyypistä toiseen. Tämä Aleph-ohjelmaan liittyvä apuohjelma tuottaa e-aineistojen tietueita painetun version tietueista ja painetun version tietueita e-aineiston tietueista. Tarkemmat ohjeet löytyvät Melinda-wikin sivulta Muuntaja-ohjelma.

Muuntajaa käytetään Crome-verkkoselaimella. Ohjelmaan kirjaudutaan Melinda-tunnuksilla.

Cyrillux-ohjelma tietueiden translitterointiin

Cyrillux on Kansalliskirjastossa kehitetty ohjelma kyrillisellä kirjaimistolla luetteloitujen tietueiden koneelliseen translitterointiin. Ohjelmaa voidaan käyttää sekä primaari- että poimintaluetteloinnissa. Se tukee sekä tieteellisissä kirjastoissa käytettävää kansainvälistä ISO 9 -standardia että yleisten kirjastojen käyttämää SFS 4900-standardia. Cyrillux korvaa aikaisemmin kyrilliikan luetteloinnissa käytetyt kyrilliikkakonversiot.
Cyrilluxia käytetään verkkoselaimella. Ohjelmaan kirjaudutaan Melinda-tunnuksilla.




  • No labels