Blog

Melinda-kuvailijan aputyökaluihin on tulossa muutoksia kevään 2024 aikana. Muutokset Melindan aputyökaluissa johtuvat teknisistä ja tietoturvaan liittyvistä muutoksista Helsingin yliopiston ja Kansalliskirjaston ohjelmistojen kehitysympäristöissä. Tämän johdosta aputyökaluja uusitaan. Työn ollessa vielä kesken osaan työkaluista on odotettavissa käyttökatkoja. Kaikkien aputyökalujen vanhat versiot poistuvat käytöstä 31.5.2024.

Muuntaja

Melindan aputyökaluista Muuntaja-ohjelma on nyt uusittu, ja uusi testiversio on käytettävissä osoitteessa: https://ui.melinda.kansalliskirjasto.fi/muuntaja/. Muuntajaa käytetään tietueiden muuntamiseen aineistotyypistä toiseen. Tutustu uuden Muuntajan ohjeisiin ennen kuin aloitat käytön. Ohjeet löydät Melindan asiakaswikistä. Vanha versio Muuntajasta on käytössä toukokuun loppuun asti, joten testaathan uutta versiota mahdollisimman pian. Toivomme palautetta uuden Muuntajan testiversiosta: melinda-posti(at)helsinki.fi.

Merge

Merge-aputyökalua käytetään Melindan tuplatietueiden yhdistämiseen. Merge-käyttöliittymä uusitaan, ja uusi versio on parhaillaan työn alla Melinda-palveluissa. Tiedotamme erikseen, kun Mergen uusi versio on käytettävissä. Nykyinen Merge poistuu käytöstä 31.5.2024.

Cyrillux

Cyrillux-aputyökalua käytetään kyrillisellä kirjaimistolla luetteloitujen tietueiden koneelliseen translitterointiin. Myös Cyrillux uusitaan kevään 2024 aikana, ja Cyrilluxin uusi versio on tällä hetkellä työn alla Melinda-palveluissa. Cyrilluxin nykyinen versio poistuu käytöstä 31.5.2024, jonka jälkeen käyttökatko on todennäköinen. Tiedotamme myöhemmin erikseen käyttökatkon pituudesta sekä uuden version käyttöönotosta.

Kartoitamme Kansalliskirjaston Melinda-palveluissa kuvailijoiden tyytyväisyyttä Melinda-kuvailuun. Pyydämme teitä vastaamaan kevään kolmanteen ja viimeiseen lyhyeen kyselyyn: https://www.lyyti.fi/questions/c32cffb18e. (Tämä vie aikaa vain 1 minuutin.) Vastausaikaa on perjantaihin 19.4. asti. Välitättehän kyselyä eteenpäin kirjastonne kuvailijoille.

Palautteenne on tärkeää, jotta voimme kehittää toimintaamme. Kysely toteutetaan kolme kyselyn sarjana kevään aikana. Vastaathan siis kaikkiin kyselyihin, vaikka kysymykset ovat joka kierroksella samat. Kysely toistetaan useamman kerran, jotta saisimme tarkemman kuvan Melinda-kuvailijoiden tyytyväisyydestä ja kuvailuympäristön kehitystarpeista.

Kiitokset vastauksistanne!

Melinda-kuvailijan aputyökaluihin on tulossa muutoksia kevään 2024 aikana. Muutokset Melindan aputyökaluissa johtuvat teknisistä ja tietoturvaan liittyvistä muutoksista Helsingin yliopiston ja Kansalliskirjaston ohjelmistojen kehitysympäristöissä. Tämän johdosta osa työkaluista uusitaan. Työn ollessa vielä kesken osaan työkaluista on odotettavissa myös käyttökatkoja ja osa saattaa poistua käytöstä kokonaan.

Melindan aputyökaluista Muuntaja-ohjelma on nyt uusittu, ja uusi testiversio on käytettävissä osoitteessa: https://ui.melinda.kansalliskirjasto.fi/muuntaja/. Muuntajaa käytetään tietueiden muuntamiseen aineistotyypistä toiseen. Tutustu uuden Muuntajan ohjeisiin ennen kuin aloitat käytön. Ohjeet löydät Melindan asiakaswikistä. Vanha versio Muuntajasta on käytössä toukokuun loppuun asti.

Toivomme palautetta uuden Muuntajan testiversiosta. Palautetta voi antaa ja kysymyksiä lähettää: melinda-posti(at)helsinki.fi.

Muiden aputyökalujen osalta tiedotamme muutoksista myöhemmin erikseen.

Kartoitamme Kansalliskirjaston Melinda-palveluissa kuvailijoiden tyytyväisyyttä Melinda-kuvailuun. Pyydämme teitä vastaamaan kevään toiseen lyhyeen kyselyyn: https://www.lyyti.fi/questions/9bc6cf4e0e. (Tämä vie aikaa vain 1 minuutin.) Vastausaikaa on perjantaihin 15.3. asti. Välitättehän kyselyä eteenpäin kirjastonne kuvailijoille.

Palautteenne on tärkeää, jotta voimme kehittää toimintaamme. Kysely toteutetaan kolme kyselyn sarjana kevään aikana. Vastaathan siis kaikkiin kyselyihin, vaikka kysymykset ovat joka kierroksella samat. Kysely toistetaan useamman kerran, jotta saisimme tarkemman kuvan Melinda-kuvailijoiden tyytyväisyydestä ja kuvailuympäristön kehitystarpeista.

Kiitokset vastauksistanne!

Melindan taustajärjestelmä Aleph päivitetään uuteen versioon maalis- ja huhtikuun vaihteessa 2024. Toimenpiteestä aiheutuu pääsiäisen ajaksi käyttökatko Melindassa. Tämän jälkeen palvelut toimivat kuten ennenkin. 

Aikataulu: 28.3.2.4.2024

  • Melindan palvelut ajetaan alas torstaina 28.3.2024 klo 16.00
  • palvelut eivät ole käytössä päivityksen aikana 28.3.–1.4.2024
  • vielä tiistaina 2.4.2024 voi esiintyä väliaikaisia toimintahäiriötä ja katkoksia.

Tarkempia tietoja Melindan asiakaswikissä.

Kuvailun ohjesivut on siirretty uudelle wikialustalle XWikiin. Uusilla sivuilla tehdään vielä jonkin verran korjauksia, kuten linkkien päivitystä, mutta ohjeita voi alkaa jo käyttää.

Muutos koskee seuraavia sivustoja:

sekä näitä vanhoja ohjesivuja, joita ei enää ylläpidetä:

Pääsy ohjesivuille HY Wikissä päättyy kokonaan 15.2.2024. Sen jälkeen vanhoista osoitteista on uudelleenohjaus XWiki-osoitteisiin. Uudet osoitteet kannattaa päivittää selainten kirjanmerkkeihin ja kirjastonne ylläpitämien ohjeiden linkkeihin mahdollisimman pian.

Kuvailun ohjesivut ovat julkisia ja kaikkien käytössä, mutta ohjeiden kommentointimahdollisuus on vain rekisteröityneillä käyttäjillä. XWikin sivuille rekisteröidytään ja kirjaudutaan oikean yläkulman hampurilaisvalikosta. Jos olit rekisteröitynyt HY Wikiin, käyttäjätunnuksesi on siirtynyt XWikiin. Salasana on kuitenkin asetettava uudelleen ensikäytön yhteydessä. Jos käyttäjätunnuksessasi on erikoismerkkejä (piste ja useimmat erikoismerkit), ne ovat muuttuneet siirrossa alaviivaksi '_' (esimerkiksi käyttäjätunnus minna.canth muuttuisi muotoon minna_canth). Korkeakoulujen Haka-tunnuksilla kirjautuminen XWikiin onnistuu ilman rekisteröitymistä.

Lisätietoja kuvailun asiantuntijaryhmiltä: 

kumea-posti (at) helsinki.fi 
muusa-posti (at) helsinki.fi
sisa-posti (at) helsinki.fi 

Kartoitamme Kansalliskirjaston Melinda-palveluissa kuvailijoiden tyytyväisyyttä Melinda-kuvailuun. Pyydämme teitä vastaamaan lyhyeen kyselyyn: https://www.lyyti.fi/questions/bdff26dde2. (Tämä vie aikaa vain 1 minuutin.) Vastausaikaa on perjantaihin 9.2. asti. Välitättehän kyselyä eteenpäin kirjastonne kuvailijoille.

Palautteenne on tärkeää, jotta voimme kehittää toimintaamme. Kysely toteutetaan kolme kyselyn sarjana kevään aikana. Vastaathan siis kaikkiin kyselyihin, vaikka kysymykset ovat joka kierroksella samat. Kysely toistetaan useamman kerran, jotta saisimme tarkemman kuvan Melinda-kuvailijoiden tyytyväisyydestä ja kuvailuympäristön kehitystarpeista.

Kiitokset vastauksistanne!

Kuvailun ohjesivut siirretään uudelle alustalle XWikiin helmikuun puoliväliin mennessä. Ohjesivujen siirto johtuu siitä, että Helsingin yliopisto luopuu nykyisen wikin alustapalvelusta kustannussyistä. Kaikki HY Wikin julkiset sivustot siirretään avoimeen lähdekoodiin perustuvalle XWiki-alustalle. Nykyisiin ohjeisiin tulee päivityskatko 29.1.2024 alkaen, mutta ohjeet ovat kuvailijoiden käytössä normaalisti. Päivityskatkon aikana ohjeiden ylläpitäjät muokkaavat ohjeita uudella alustalla. Kun tarvittavat korjaukset on tehty, ohjesivut avataan uusissa osoitteissa. Uusista osoitteista tiedotetaan heti, kun ne ovat käytettävissä.

Siirto koskee seuraavia sivustoja:

sekä näitä vanhoja ohjesivuja, joita ei enää ylläpidetä:


Lisätietoja kuvailun asiantuntijaryhmiltä: 

kumea-posti (at) helsinki.fi 
muusa-posti (at) helsinki.fi
sisa-posti (at) helsinki.fi 

Melindaan on integroitunut useita paikallisjärjestelmiä. Tulevaisuudessa Melindan alustanvaihdos ja Aleph-taustajärjestelmästä luopuminen vaikuttavat integraatioiden kehitykseen. Uudistuvat rajapinnat tarjoavat kaikille integroitaville kirjastojärjestelmille monikäyttöiset ja avoimet standardimenetelmät tiedon hakuun ja käsittelyyn.

Melindan asiakaswikissä kuvataan integraatioiden nykytilanne ja periaatteet Melindan alustan uusimisen yhteydessä. Kyseinen dokumentti antaa kirjastojen it-asiantuntijoille ja kuvailijoille sekä paikallisjärjestelmien toimittajille yleiskuvan integraatioiden kehittymisen tavoitteista.

Lisätietoa: Melindan asiakaswiki ja melinda-posti(at)helsinki.fi

Syksyn 2023 ensimmäisessä Melindan tekijät -haastattelussa kysymyksiimme vastasi Tapani Moisio Kansalliskirjaston kansallisbibliografiapalveluista. Tapanilla on pitkä kokemus musiikin kuvailun parissa, ja kysyimme Tapanilta hänen työstään sekä näkemyksistään musiikin kuvailun tulevaisuudesta.

Lue Tapanin haastattelu Melindan asiakaswikistä!

Metatietovaranto Melindan uuden taustajärjestelmän selvitysvaiheessa tutkittiin ja testattiin avoimen koodin järjestelmiä ja kuvailutyökaluja, jotka mahdollistavat siirtymisen avoimeen linkitettyyn metatietoon. Selvitysvaihe on nyt päättynyt. Yhteenvetona voidaan todeta, että Suomen oloihin helposti sovitettavaa tavoitteiden mukaista järjestelmäratkaisua ei toistaiseksi ole löytynyt Aleph-alustan jatkajaksi. Seuraavaksi Kansalliskirjasto arvioi vaihtoehtoisia etenemispolkuja resursoinnin, työkuorman, aikataulujen ja tuloskauden 2025–2028 tavoitteiden näkökulmista. Tiedotamme lisää sitä mukaan kuin asiat etenevät.

Aleph-järjestelmä säilyy vielä pitkään Melindan tuotantojärjestelmänä ja kirjastojen käytössä. Sen palvelinalusta ja ohjelmistoversio tullaan päivittämään vuoden 2024 aikana. Rinnalla jatkuvat valmistelut, jotka edistävät uuteen tuotantoympäristöön ja linkitettyyn metatietoon siirtymistä tulevina vuosina.

Lisätietoa: [email protected]

Katso myös aiemmat Melindan alustan uusimista koskevat tiedotteet:

Kevään toisessa Melindan tekijät -haastattelussa on vuorossa Seinäjoen ammattikorkeakoulun kirjaston informaatikko Silja Saarikoski. Silja on tehnyt pitkän työuran kirjastoalalla ja toiminut monenlaisissa tehtävissä.  

Lue Melindan asiakaswikistä, mitä Silja kertoo työstään ja tulevaisuuden suunnitelmistaan.

Melinda-yhteistyö hyödyttää Melindassa mukana olevia kirjastoja monin tavoin. Keskeisiä Melindasta saatavia hyötyjä ovat kuvailuosaamisen kehittäminen, tehokkuuden lisääntyminen sekä kuvailun laadun pitäminen hyvällä tasolla. Melinda-kuvailijoilta saatu viesti on, että osaamisen kehittäminen on keskeisin Melindan hyödyistä, sillä ilman osaamista ei voi syntyä tehokkuutta eikä laatua. Millaista tukea osaamisen kehittämiseen Melinda-yhteistyö siis antaa kuvailijoille?

Tarjoamme Melinda-palveluissa monia keinoja osaamisen kehittämisen tueksi, mutta kuvailuosaamisen perustiedot on hyvä olla hallussa jo ennen Melinda-yhteisössä työskentelyä. Melinda tarjoaa muun muassa seuraavia asioita kuvailijan tueksi: 

  • Melinda-kuvailuun johdatuksena toimiva Melinda tutuksi -verkkokurssi löytyy DigiCampus-alustalta ja on vapaasti suoritettavissa. Verkkokurssista saat hyvät perustiedot, ja se sopii myös muille kuin Melinda-kuvailijoille. Kurssimateriaalia voi käyttää myös tukena kertaukseen.  
  • Melindan asiakaswikistä löydät muun muassa Melindan toimintaohjeen, joka sisältää linkitykset kaikkiin Melinda-kuvailijan tarvitsemiin ohjeisiin. Melindan toimintaohje on tarkoitettu aloituspisteeksi uudelle Melinda-kuvailijalle.  
  • Kuvailijan linkit -sivulta löydät kootusti kuvailun asiantuntijaryhmien ohjeistuksen. 
  • Kuvailuun liittyvää ajankohtaista tietoa voit lukea Talonmiehen kirjeistä, joita julkaistaan noin neljä kertaa vuodessa.   

Lisäksi osaamisen kehittämisen tukena ja ajankohtaisista asioista tiedottamiseksi tarjoamme Melinda-palveluissa runsaasti koulutuksia ja tilaisuuksia. 

  • Löydät tietoa sekä menneistä että tulevista tilaisuuksista Melindan asiakaswikin Tapahtumat ja koulutukset -sivulta. Aiemmin järjestettyjen tilaisuuksien materiaalit ovat myös nähtävissä kyseiseltä sivulta.  
  • Esimerkiksi 4.5.2023 järjestetyn Talonmies-Extran aiheena oli riittävän hyvä kuvailu. Lisätietoa tilaisuudesta löydät Tapahtumat ja koulutukset -sivulta. 
  • Pysyviä koulutustallenteita on julkaistu muun muassa Aleph-peruskoulutuksista, sisällönkuvailusta sekä Cyrillux- ja Merge-aputyökaluista.  

Melindan asiakaswikistä löydät kaikki yllä mainitut koulutusmateriaalit ja ohjeet sekä paljon muuta.

Melindan aputyökalut

Melinda-kuvailijan aputyökalut (Cyrillux, Merge, Muuntaja ja Poistot) löytyvät nyt yhden sivun alta Melindan asiakaswikistä. Sivulla on muun muassa käyttöohjeita sekä suorat linkit aputyökaluihin. Samaisen sivun kautta löydät myös ohjeita Artikkelien kuvailutyökalua ja Melindan käyttäjätunnusten hallinnointia koskien.

Lisäksi kannattaa tutustua pysyviin koulutustallenteisiin Cyrilluxista ja Mergestä.

Kirjastoalalla on tulevina vuosina edessä siirtyminen linkitettyyn dataan, mikä tulee vaikuttamaan käytössä oleviin kirjastojärjestelmiin. Tämän muutoksen yhteydessä uusimme metatietovaranto Melindan taustajärjestelmän. Selvitämme Kansalliskirjastossa jatkajaa Melindan alustana pitkään toimineelle Aleph-kirjastojärjestelmälle. Selvityksen kohteena ovat ensisijaisesti linkitettyä dataa tukevat avoimen koodin järjestelmät.

Selvitystyön lisäksi Kansalliskirjasto valmistelee toimenpiteitä, jotka edesauttavat siirtymistä. Melindan alustanvaihtoon liittyy läheisesti Linkitetty kirjastodata -projekti, jossa kehitetään linkitetyn datan tietomallia bibliografisen kuvailun käyttöön. Projekti julkaisi ensimmäisen raakaversion linkitetyn datan tietomallista vuoden 2023 alussa. Seuraava versio julkaistaan vielä kevään aikana, ja kehitystyö jatkuu tänä ja ensi vuonna. Projektissa laaditaan myös konversiosääntöjä MARC 21:n ja uuden tietomallin välille. Linkitetyn datan käyttöönotosta huolimatta MARC 21 tulee säilymään paikallisissa järjestelmissä vielä pitkään. 

Melindan taustajärjestelmän uusiutumisen yhteydessä myös Aleph-alustalla toimiva auktoriteettitietokanta Asteri tulee muuttumaan. Viime aikojen selvitystöissä on tutkittu lisää linkitetyn datan kuvailutyökalujen ominaisuuksia varsinkin auktoriteettien käytön ja tuotannon näkökulmasta. Tutkimukset jatkuvat myös rajapintojen ja integraatioiden osalta. Melindaan on tällä hetkellä integroitunut useita paikallisia kirjastojärjestelmiä. Tavoitteena jatkossa on, että integraatioiden tekniset ratkaisut olisivat nykyistä yhdenmukaisempia ja pohjautuisivat avoimiin rajapintoihin.

Lisätietoa: [email protected]

Katso myös aiemmat Melindan alustan uusimista koskevat tiedotteet: