Blog

Melindan rajapintapäivitykseen liittyvä käyttökatko on päättynyt myös loppujen kuvailun apukäyttöliittymien osalta eli Muuntaja, Cyrillux ja Poistot-käyttöliittymä ovat jälleen käytettävissä.

Auroran kuvailuintegraatio ja Artikkelien kuvailutyökalu ovat olleet käytettävissä jo keskiviikosta 10.3. klo 18 alkaen ja Merge perjantaista 12.3. klo 12 alkaen.

Jos Melindan toiminnoissa esiintyy jotain kummallista, otathan yhteyttä melinda-posti(at)helsinki.fi.

Melindan rajapintapäivitys on tehty, ja käyttökatko on päättynyt Auroran kuvailuintegraation ja Artikkelien kuvailutyökalun osalta.

Kuvailun apukäyttöliittymät (Merge, Muuntaja, Cyrillux, Poistot) palautuvat käyttöön loppuviikon aikana, kuitenkin viimeistään maanantaiaamuun 15.3. mennessä.

Jos Melindan toiminnoissa esiintyy jotain kummallista, niin otathan yhteyttä melinda-posti(at)helsinki.fi. 

Melindassa otetaan käyttöön uusi integraatiorajapinta keskiviikkona 10.3.2021 iltapäivällä.

Käytössä oleviin Melinda-integraatioihin uuden rajapinnan käyttöönotto ei vaadi mitään muutoksia käyttäjiltä, paikalliselta järjestelmäylläpidolta eikä järjestelmäntoimittajilta.

Käyttöönotosta johtuvat Melindan palvelimilla tehtävät toimenpiteet aiheuttavat kuitenkin käyttökatkon seuraavissa Melindan toiminnoissa:

- Kuvailutyö Auroralla Melindaan
- Artikkelien kuvailutyökalu
- Kuvailun apukäyttöliittymät (Merge, Muuntaja, Cyrillux, Poistot)

Aurora-kuvailuintegraation ja Artikkelien kuvailutyökalun käyttökatko alkaa keskiviikkona 10.3. klo 13.00 ja päättyy mahdollisimman pian saman iltapäivän aikana, kuitenkin viimeistään torstaiaamuun 11.3. mennessä.

Kuvailun apukäyttöliittymien (Merge, Muuntaja, Cyrillux, Poistot) osalta käyttökatko alkaa keskiviikkona 10.3.2021 jo klo 12.00 ja ne palautuvat käyttöön mahdollisimman pian loppuviikon aikana, kuitenkin viimeistään maanantaiaamuun 15.3. mennessä.

Loput Melindan toiminnallisuudet ovat käytössä normaalisti myös uuden rajapinnan käyttöönoton ajan. Käyttökatko ei siis koske seuraavia toimintoja:

- Kuvailutyö Alephissa
- Kuvailutyö Almalla Melindaan
- Tietueiden replikointi paikalliskantoihin
- Poimintaluettelointi Melindasta paikalliskantoihin
- Tietueiden haravointi Melindasta/Asterista OAI-PMH:lla
- Melindan verkkokäyttöliittymän käyttö

Lisätietoja saatte tarvittaessa Melindan palveluosoitteesta melinda-posti@helsinki.fi

Melindan käyttökatko ohi

Melindassa oli odottamaton käyttökatko 7.12. klo 20.35 - 8.12. klo 9.35. Käyttökatko vaikutti useisiin Kansalliskirjaston palveluihin, ja jatkamme asian selvittämistä CSC:n kanssa.

Melinda toimii nyt muuten normaalisti, mutta osalla Koha-kirjastojärjestelmää käyttävistä korkeakoulukirjastoista replikoinnit ovat edelleen katkolla.

Pahoittelemme häiriöstä aiheutunutta harmia!

Pitkän uran kuvailun parissa tehnyt Kiti Vilkki-Eriksson kertoo Melindan tekijät -haastattelussa työstään ja tulevaisuudensuunnitelmistaan. Hän on osallistunut Kansallisbibliografian kuvailutyöhön ja useiden kuvailua ohjaavien työryhmien toimintaan, hän on jättänyt jälkensä myös Melindan kuvailukäytäntöihin! Lue, millaisen viestin hän jättää meille. (Linkki: https://www.kiwi.fi/x/5gLDCw).

Kansalliskirjasto järjestää torstaina 3.12.2020 klo 10–12 Melindan syyswebinaarin. Webinaarin aiheena on Melindasta on moneksi - Melindan uudet metatiedon lähteet tukevat kuvailun ekosysteemin kehittymistä. Tarkempi ohjelma löytyy webinaarin ohjelmasivulta

Tilaisuus on suunnattu ensisijaisesti Melinda-kirjastojen kuvailijoille, mutta muutkin aiheesta kiinnostuneet ovat tervetulleita.

Webinaari järjestetään Zoom-etäyhteydellä. 

Ilmoittaudu 1.12. mennessä osoitteessa: https://www.lyyti.in/Melindawebinaari_2694

Ohjeita etäosallistumiseen: https://www.kiwi.fi/x/pIN3CQ

Melindan tekijät -sivulla Melinda-wikissä on julkaistu uusi haastattelu:

kolme kuvailijaa 3AMK-kirjastosta, Anna Kanerva Lamppu Metropoliasta, Mirva Moilanen Laurea-ammattikorkeakoulusta ja Marja Puntalo Haaga-Heliasta kertovat meille työstään ja vapaa-ajastaan muun muassa korona-aikana.

Muistattehan myös Melindan Twitter-tilin, jossa kerromme ajankohtaisista kuvailuun liittyvistä asioista. Jos sinulla on Twitter-tili, voit alkaa seurata @Melindapalvelu ’a tai käykää tutustumassa tiliimme osoitteessa https://twitter.com/Melindapalvelu

Muistutamme, että vielä ehdit vastata Kansalliskirjaston Kirjastoverkkopalveluiden asiakaskyselyyn. Kyselyyn voi vastata 9.10.2020 asti seuraavasta linkistä: https://fi.surveymonkey.com/r/kansalliskirjasto_2020. 

Kiitos arvokkaista näkemyksistäsi!

Osallistu kyselyyn Kansalliskirjaston palveluista

Kansalliskirjaston Kirjastoverkkopalvelut järjestää asiakaskyselyn asiakasorganisaatioilleen. Kyselyyn odotetaan vastauksia 9.10.2020 mennessä. Kyselyn osoite on: https://fi.surveymonkey.com/r/kansalliskirjasto_2020. 

Kansalliskirjaston Kirjastoverkkopalvelut tuottaa yhteisiä keskitettyjä palveluita yliopistokirjastoille, yleisille kirjastoille, ammattikorkeakoulukirjastoille ja erikoiskirjastoille, arkistoille, museoille sekä julkishallinnon organisaatioille. Kyselyssä pyydetään arvioimaan käyttämiäsi palveluita. Voit valita minkä palvelun tai palveluiden kysymyksiin vastaat; selvityksessä ovat mukana FinELib, Finna, Finto, Julkaisuarkistopalvelut, Kansallisbibliografia, Koha ja Melinda. Omaan vastausaikaasi vaikuttaa, kuinka monen palvelun kysymyksiin vastaat. Kysely on tietosuojattu eikä siinä kerätä henkilöiden yhteystietoja. Kyselyn toteuttaa Kansalliskirjaston toimeksiannosta WitMill Oy. 

Kyselyyn voi vastata useampi henkilö samasta organisaatiosta. Jokainen vastaus on meille tärkeä.

Lisätietoja kyselystä: Kristiina Hormia-Poutanen, Kansalliskirjasto, kristiina.hormia@helsinki.fi

Lisätietoja kyselylomakkeesta: Heli Paavola, WitMill Oy, heli@witmill.fi

Kiitos arvokkaista näkemyksistäsi!

Melindan tekijät -sivulla Melinda-wikissä on julkaistu uusi haastattelu: Marita Ahvenjärvi, yleisten kirjastojen Melinda-veteraani ja musiikin kuvailija Tampereen kaupunginkirjastosta kertoo teille työstään.

Muistathan myös Melindan Twitter-tilin, jossa kerromme ajankohtaisista kuvailuun liittyvistä asioista. Jos sinulla on Twitter-tili, voit alkaa seurata @Melindapalvelu ’a tai käy tutustumassa tiliimme osoitteessa https://twitter.com/Melindapalvelu

"Laadukas metatieto on kirjastojen, arkistojen ja museoiden menestystekijä 2020-luvulla."
"Metatietoon liittyvät tarpeet ovat erilaisia eri organisaatioilla, mutta yhteinen ydin on jaettavissa ja keskitettävissä, mikä mahdollistaa järjestelmien ja tietojen yhteentoimivuuden ja paremmat palvelut loppukäyttäjille."
"YHTEISTYÖLLÄ ENEMMÄN JA PAREMMIN – Kuvailun ekosysteemi tuottaa rikkaampaa metatietoa hyödyntämällä kunkin organisaation vahvuuksia."

Alkuvuodesta julkaistiin Kansalliskirjaston uusi metatietovisio,  joka kuvailee Kansalliskirjaston näkemystä metatiedon tuotannon ja käytön kehityssuunnista. Julkaisun tavoitteena on herättää koko KAM-kentällä keskustelua datasta, sen merkityksestä ja siitä, kuka sitä hallitsee. 

Tätä keskustelua varten Kansalliskirjasto ja Digime-verkosto järjestävät perjantaina 11.9. klo 9.30–12.00  Yhdessä uusiin seikkailuihin – KAM-organisaatiot ja visio metatiedosta -webinaarin

Ohjelmasivu: Webinaari: Yhdessä uusiin seikkailuihin – KAM-organisaatiot ja visio metatiedosta

Tervetuloa kuulemaan, esittämään kommentteja ja kysymyksiä etukäteen ja keskustelemaan webinaariin. 

Ilmoittautuminen pyydetään keskiviikkoon 9.9. mennessä: https://www.lyyti.fi/reg/Yhdessa_uusiin_seikkailuihin 

Kansalliskirjaston kirjastoverkkopalveluiden Melinda-tiimiin haetaan tietoasiantuntijaa

määräaikaiseen työsuhteeseen 1.9.2020 (tai sopimuksen mukaan) – 31.12.2024. Erityisvastuuna tietoasiantuntijan tehtävässä on Melindan asiakasyhteistyön ja viestinnän kehittäminen.

Katso lisää ja hae paikkaa: https://www.helsinki.fi/fi/avoimet-tyopaikat/tietoasiantuntija

Yhteistyökumppaniemme esittely saa jatkoa vielä näin vilkkaimman kesälomakauden korvalla, kun Katja Hyvärinen Itä-Suomen yliopiston kirjastosta ehti vastata kysymyksiimme. Itä-Suomen yliopisto kuuluu uudentyyppisen Alma-kirjastojärjestelmän käyttöönottajiin ja Katja on ollut aktiivisesti mukana prosessissa aineistonkuvailun puolella. Lue, mitä hän kertoo kuvailutyön kehityksestä, kansallisen yhteistyön eduista ja raivaussahan käytön opettelusta sivulla Katja Hyvärinen - kuvailun asiantuntija Itä-Suomen yliopistosta.

Satakirjastojen aineistonsiirto Melinda-tietokantaan on valmistunut. SATA-tietokannasta tuotiin kaikkiaan 1 193 481 tietuetta, joista osakohteettomia ja emotietueita oli yhteensä 348 730 kappaletta, osakohteita 844 751. Tuoduista tietueista 54 % (643 346) löysi vastineensa Melindassa ennestään olevista tietueista, uusien osuus oli 46 % (550 135).

Aineistonsiirrossa pudonneet 020-kentät on palautettu tietueille ja 020-kentän puuttumisen vuoksi syntyneet tuplatietueet poistettu. Myös 040-kentän tuplatoistumat on hankalimpia tapauksia lukuun ottamatta poistettu.

Satakirjastojen yhteystiedot ovat Melinda-wikin sivulla Sähköpostilistat ja palvelupostit -sivulla Melindan tietokantojen yhteystiedot

Satakirjastoissa aloitetaan kuvailutyö Melindaan elokuussa.

Tervetuloa mukaan Melinda-yhteisöön, Satakirjastojen kuvailijat!

Melindan tekijät

Uutta Melinda-wikissä! Sivustolla Melindan tekijät esittelemme yhteistyökumppaneitamme. Ensimmäiseksi esiteltäväksi valitsimme Renni Honkasen Helsingin kaupunginkirjastosta, sillä toukokuussa saimme valmiiksi lautapelien takautuvan tuonnin Helmet-tietokannasta. Lue, mitä Renni kertoo pelien kuvailusta ja pelaamisestaan sivulla Renni Honkanen – lautapelivelho Helmet-kirjastoista.