Melinda on kansallinen metatietovaranto ja kirjastoille tarkoitettu palvelu. Kirjastot kuvailevat aineistonsa yhteiseen tietovarantoon, josta tietoja voidaan myös hyödyntää. Tietojen keskittäminen säästää työtä ja kustannuksia kirjastoissa sekä mahdollistaa asiakkaiden paremman palvelemisen.

Melindan toimintamalli on järjestelmäriippumaton. Tämä tarkoittaa, että palvelulla on samat tavoitteet ja tehtävät riippumatta siitä, missä järjestelmässä se toimii. Teknisen alustan kehittyminen ei vaikuta Melindan toimintamalliin.

Melinda-palvelun yhteystiedot

melinda-posti (at) helsinki.fi

Palvelun tuki

Ajankohtaista Melindassa

Kevään toisessa Melindan tekijät -haastattelussa on vuorossa Seinäjoen ammattikorkeakoulun kirjaston informaatikko Silja Saarikoski. Silja on tehnyt pitkän työuran kirjastoalalla ja toiminut monenlaisissa tehtävissä.   Lue Melindan asiakaswikistä https://www.kiwi.fi/x/RoGbF, mitä Silja kertoo työstään ja tulevaisuuden suunnitelmistaan.
Melinda-yhteistyö hyödyttää Melindassa mukana olevia kirjastoja monin tavoin. Keskeisiä Melindasta saatavia hyötyjä ovat kuvailuosaamisen kehittäminen, tehokkuuden lisääntyminen sekä kuvailun laadun pitäminen hyvällä tasolla. Melinda-kuvailijoilta saatu viesti on, että osaamisen kehittäminen on keskeisin Melindan hyödyistä, sillä ilman osaamista ei voi syntyä tehokkuutta eikä laatua. Millaista tukea osaamisen kehittämiseen Melinda-yhteistyö siis antaa kuvailijoille?…
Melindan aputyökalut
Melinda-kuvailijan aputyökalut (Cyrillux, Merge, Muuntaja ja Poistot) löytyvät nyt yhden sivun alta Melindan asiakaswikistä https://www.kiwi.fi/x/JoHyEw. Sivulla on muun muassa käyttöohjeita sekä suorat linkit aputyökaluihin. Samaisen sivun kautta löydät myös ohjeita Artikkelien kuvailutyökalua ja Melindan käyttäjätunnusten hallinnointia koskien. Lisäksi kannattaa tutustua pysyviin koulutustallenteisiin https://www.kiwi.fi/x/ZgBgDQ Cyrilluxista ja Mergestä.
Kirjastoalalla on tulevina vuosina edessä siirtyminen linkitettyyn dataan, mikä tulee vaikuttamaan käytössä oleviin kirjastojärjestelmiin. Tämän muutoksen yhteydessä uusimme metatietovaranto Melindan taustajärjestelmän. Selvitämme Kansalliskirjastossa jatkajaa Melindan alustana pitkään toimineelle Aleph-kirjastojärjestelmälle. Selvityksen kohteena ovat ensisijaisesti linkitettyä dataa tukevat avoimen koodin järjestelmät. Selvitystyön lisäksi Kansalliskirjasto valmistelee toimenpiteitä,…
Kevään ensimmäisessä Melindan tekijät -haastattelussa on vuorossa Turun kaupunginkirjaston palvelupäällikkö Kaisa Hypén. Kaisan työnkuva on moninainen, ja hän toimii muun muassa Melindan ja kuvailuyhteistyön ohjausryhmän puheenjohtajana sekä Yleisten kirjastojen neuvoston metatietoryhmässä.   Lue Melindan asiakaswikistä https://www.kiwi.fi/x/HYBzEw, mitä Kaisa kertoo itsestään ja työstään.
 

  • No labels