Tallennusalustojen käyttö

Uuden tietueen luominen tallennusalustaa käyttäen

Uutta tietuetta tehdessä voi ottaa valmiin tallennusalustan tietueen pohjaksi komennolla *Cataloging* > *Open Template* (oletusnäppäinkomento *Ctrl-A*). Avautuvasta tallennusalustalistasta valitaan haluttu pohja, joka aukeaa luettelointitilaan. Listasta löytyvät ensimmäisenä palvelimella olevat yhteiset tallennusalustat (FIN01) ja niiden jälkeen paikallisella työasemalla olevat omat tallennusalustat (Local).

Yhteisissä tallennusalustoissa on TPL-kenttiä, joissa on lisätietoja tallennusalustan käytöstä. Näille kentille ei tarvitse luetteloidessa tehdä mitään, sillä Aleph poistaa ne automaattisesti tietuetta tallentaessa.

Vanhan tietueen täydentäminen tallennusalustaa käyttäen

Poimittua tai vanhaa tietuetta muokattaessa voidaan käyttää komentoa * Edit Action*  > * Expand from Template*  (oletusnäppäinkomento * Ctrl-E* ), jolloin muokattavaan tietueeseen lisätään tallennusalustan kentät ja tiedot. Olemassaolevia kenttiä ja osakenttiä ei kuitenkaan ylikirjoiteta tallennusalustan tiedoilla.

Tallennusalustat palvelimella 

Melindan palvelimelta löytyvät seuraavat, 06.11.2017 päivitetyt, tallennusalustat:

FIN01 (Melinda)

CD-levy_RDA_vm.mrc
CD-levy_osakohde_RDA_vm.mrc
DVD-levy_RDA.mrc
Kartta_RDA.mrc
Kausijulkaisu_RDA.mrc
Kausijulkaisu_RDA_vm.mrc
Kirja_RDA.mrc
Kirja_RDA_vm.mrc
Nuotti_RDA_vm.mrc
Nuotti_osakohde_RDA_vm.mrc
Verkkoaineisto_RDA.mrc
Verkkoaineisto_RDA_vm.mrc
Verkkokausijulkaisu_RDA.mrc
Verkkokausijulkaisu_RDA_vm.mrc

 

FIN10 (Asteri - sanastot)

sub.mrc

 

FIN11 (Asteri - nimet)

corp.mrc
pers.mrc

 

_vm.mrc -päätteisissä tallennusalustoissa on useissa kentissä (pelkkä) välimerkitys valmiina. Jos näihin kenttiin ei lisää sisältöä, ne tulee muistaa poistaa ennen tietueen tallentamista - välimerkkejä sisältäviä kenttiä/osakenttiä Aleph ei osaa poistaa automaattisesti, toisin kuin aivan tyhjiksi jätettyjä kenttiä/osakenttiä.

Otamme palveluosoitteessa melinda-posti (at) helsinki.fi mielellään vastaan korjausehdotuksia ja muita toiveita tallennusalustoihin liittyen.

Omien tallennusalustojen tekeminen

Uuden tallennusalustan voi tehdä Aleph-luettelointiohjelmassa luomalla uuden tietueen (joko tyhjästä tai vanhaa tallennusalustaa käyttäen) tai avaamalla jonkin vanhan tietueen, täyttämällä/muokkaamalla siihen halutut tiedot ja tallentamalla sen paikalliselle työasemalle komennolla *Cataloging* > *Create Template on Local Drive*.

Tallentaessa tallennusalustaa sille voi antaa vain korkeintaan kahdeksan merkkiä pitkän, pelkästään isoja kirjaimia sisältävän nimen, johon lisätään automaattisesti '.MRC' -pääte. Tallennusalustat tallentuvat työasemalle oletuksena hakemistoon  C:\AL500_20\Catalog\template\.

Tallennusalustan voi tallennuksen jälkeen käydä halutessaan uudelleennimeämässä tiedostonhallinnassa, jos haluaa sille pidemmän ja selkeämmän nimen.

Palvelimella olevat yleiset tallennusalustat listautuvat aina Cataloging > Open template -komennon listassa ensimmäisenä.

Listassa pääsee liikkumaan selaamista nopeammin näppäimistöllä: millä tahansa merkillä pääsee hyppäämään listan ensimmäiseen, ko. merkillä alkavaan tallennusalustaan . Nimeämällä omat pohjat esim. X-alkuisiksi pääsee *x*-näppäimellä hyppäämään suoraan siihen kohtaa listaa, missä omat alustat alkavat.

Tallennusalustojen muokkaaminen

Olemassaolevaa paikallisesti tallennettua tallennusalustaa voi muokata avaamalla sen Cataloging > Open Template -komennolla, muokkamalla sitä, ja tallentamalla sen tämän jälkeen uudelleen entisellä nimellä Cataloging > Create Template on Local Drive -komennolla.

Jos tallennusalustalla on kahdeksaa merkkiä pidempi ja/tai pieniä kirjaimiä sisältävä nimi, ei sen päälle voi tallentaa muokattua versiota, vaan uuden version nimi pitää muokata ja vanha versio poistaa käsin tiedostonhallinnassa.

  • No labels