Missä mennään ATT-, Finna-, Finto-, Kilda- ja Melinda-hankkeissa 6/2016



21.12.2016

Tästä Kansalliskirjaston tilannekatsauksesta saat uusimmat tiedot ATT-hankkeen, Finnan, Finton, Kildan sekä Melindan kuulumisista.



Tulevia tilaisuuksia


Kansalliskirjasto toivottaa kaikille hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!

Finto
Kilda
Melinda
ATT/Tajua 


Finna

Finna on tiedonhakupalvelu, joka kokoaa yhteen aineistoja arkistoista, kirjastoista ja museoista.

Ajankohtaista mukana olevista organisaatioista

Teknisen kehitystyön kuulumiset

Viimeisimmät ohjeet

Ryhmien kokoukset

Muita ajankohtaisia

Tapahtumat ja koulutukset  

Lisätietoja:

Finna-tilannekatsauksen kokosivat kehittämispäällikkö Erkki Tolonen, palvelusuunnittelija Maria Virtanen sekä tiedottaja Heidi Mustajoki.


Finto

Finto on suomalainen palvelu sanastojen, ontologioiden ja luokitusten julkaisua ja käyttöä varten.

Teknisen kehitystyön kuulumiset

Sisältötyön kuulumiset

Viimeisimmät ohjeet

Ryhmien kokoukset

Tapahtumat ja koulutukset

Lisätietoja:


Finto-tilannekatsauksen kokosi kehittämispäällikkö Matias Frosterus.


Kilda

 

Kilda eli Kirjastometatieto linkitetyksi dataksi -projekti (2014-2016) tukee siirtymistä kirjastometatiedon tuotannossa linkittyvään dataan. Ensimmäinen askel linkittyvän ja yhteentoimivan metatiedon suuntaan on kansainvälisen RDA-kuvailustandardin käyttöönotto Suomen kirjastoissa. Kilda edistää myös uusien tunnisteiden käyttöönottoa ja sanastojen julkaisemista avoimena datana.

Ajankohtaista

Viimeisimmät ohjeet

Tapahtumat ja koulutukset

Lisätietoja:

 


Kilda-tilannekatsauksen kokosi kehittämispäällikkö Marja-Liisa Seppälä.


Melinda

Melinda on kansallinen metatietovaranto, joka kokoaa kirjastoaineistojen kuvailevat metatiedot yhteen paikkaan.

Ajankohtaista mukana olevista organisaatioista

Teknisen kehitystyön kuulumiset

Viimeisimmät ohjeet

Ryhmien kokoukset  

Tapahtumat ja koulutukset

Lisätietoja:


Melinda-tilannekatsauksen kokosi kehittämispäällikkö Minna Olkinuora-Tauru.


ATT - Avoin tiede ja tutkimus

Tajua

Tajua-hanke edistää tieteen tuotosten avointa saatavuutta. Se on Avoin tiede ja tutkimus -hankkeen osahanke Kansalliskirjastossa.

Ajankohtaista projektissa

Julkaisuarkistojen metatietosuosituksen kokoaminen on loppusuoralla, valmis suositus julkaistaan vuoden 2017 alkupuolella. Marraskuussa järjestettyyn asiantuntijatapaamiseen löytyi osallistujia likipitäen joka yliopiston kirjastosta ja myös amk-verkoston Theseus-yhteyshenkilöt olivat mukana. Tapaaminen oli onnistunut ja monet olivat iloisia saadessaan tavata samojen asioiden kanssa painiskelevia asiantuntijoita muista organisaatioista. Saimme paljon hyvää palautetta ja korjausehdotuksia suosituksen sisällöstä, jotka on jo osittain otettu huomioon hahmotelmassa.

ISNI-käyttönoton valmistelu etenee

ISNI-tunnisteen käyttöönoton loppumetreillä on tietenkin törmätty pieniin yllätyksiin. ISNI periaatteessa edellyttää organisaatitoimijoiden kotipaikkatietoa. Tätä tietoa ei ole Suomessa tallennettu, eikä se suomalaisten toimijoiden toisistaan erottamisessa ole kovin hyödyllistäkään. Lisäksi käytettävien paikkakuntien lista on verraten eksoottinen: siinä on kylläkin paljon rautateiden liikennepaikkoja, mutta näistä puuttuu useita kuntia. Tämän selittänee se, että listan on laatinut YK:n Euroopan talouskomissio, jonka tunnemme lähinnä Eurooppa-teiden määrittelijänä. Lievennyksistä tähän vaatimukseen neuvotellaan paraikaa.

Munin Conference on Scholarly Publishing 

Tajua- ja Kotilava-hankkeita esiteltiin postereilla Tromssassa UiT the Arctic University of Norway -yliopistossa jo 11. kerran järjestetyssä Munin Conference on Scholarly Publishing -konferenssissa.

Avoimen tieteen koulutus

Vuoden 2017 avoimen tieteen koulutuksen painopistealueita ovat:

Järjestämme edellä kuvatuista teemoista seminaareja, työpajoja ja webinaareja yhdessä tutkimusorganisaatioiden kanssa ja tuotamme pedagogisesti mielekkäällä tavalla opetuksessa ja avoimuuden edistämisessä hyödynnettävää materiaalia. 

Avoimeen tieteen verkkokurssi on vapaasti kaikkien hyödynnettävissä.

Avoimen julkaisemisen parhaat käytänteet - koulutus tiedelehtien tekijöille 30.–31.1.2017

Kansalliskirjasto ja Tieteellisten seurain valtuuskunta järjestävät ATT-, Tajua- ja Kotilava-hankkeiden kanssa 30.–31. tammikuuta 2017 kaksipäiväisen koulutuksen tiedelehtien tekijöille avoimen julkaisemisen parhaista käytänteistä Tieteiden talossa (Kirkkokatu 6, Helsinki). Tilaisuuteen ovat kuitenkin tervetulleita kaikki avoimesta tieteestä kiinnostuneet. Mukaan pääsee 40 ensimmäiseksi ilmoittautunutta, ilmoittaudu tilaisuuteen 19.1. klo 14 mennessä.

Heti näiden päivien jälkeen, keskiviikkona 1. helmikuuta, Suomen tiedekustantajien liitto ja Tieteellisten seurain valtuuskunta järjestää samalle kohderyhmälle tarkoitetun koulutuspäivän avoimesta datasta.

Lisätietoja


ATT- ja Tajua-tilannekatsauksen kokosivat kehittämispäällikkö Esa-Pekka Keskitalo, koulutuskoordinaattori Sari Räisänen ja tietoasiantuntija Tanja Vienonen.



Kuvat: Susanna Eklund 2016




Sivun alkuun