Blog

Finnan aiempaa kattavampi käyttäjätutkimus ja tilastointidataa hyödyntävä trendiraportti on nyt julkaistu. Uunituoreet raportit tarkastelevat sekä Finna.fi:n että eri Finna-näkymien käyttöä, ja luotaavat monipuolisesti eri käyttäjäryhmiä.

Lue lisää Finna.fi:n uutisesta.


Finnassa otetaan vaiheittain käyttöön Content Security Policy (CSP), jolla parannetaan palvelun turvallisuutta.

CSP:n käyttöönotto edellyttää toimenpiteitä niiden Finna-näkymien osalta, joihin on tuotu ulkoista sisältöä muulla tavalla kuin Finnan sisäänrakennetuilla työkaluilla. Tällaisia toimintoja ovat mm. chat-upokkeet, sosiaalisen median upokkeet ja ulkoiset videot.

CSP:n käyttöönottoon liittyvät ohjeet on koottu Finnan keskustelufoorumille. Pyydämme kaikkia näkymien ylläpitäjiä:

  1. tutustumaan ohjeistukseen foorumilla
  2. päivittämään näkymien JavaScript-lisäykset ja CSP-säännöt ohjeiden mukaisesti
  3. ottamaan foorumiketju seurantaan.

Tavoitteena on saada tämä eli ensimmäinen vaihe valmiiksi 6.10.2021 mennessä. Tämän jälkeen on vielä testausvaihe. Tuotantokäyttöön CSP on tarkoitus ottaa, kun Finnan seuraava versio on julkaistu, eli 19.10.2021 jälkeen.

Hei!

Finnan uutiset ja muut kuulumiset tulevat jatkossa sähköpostiosoitteesta finna-viestinta@helsinki.fi. Vanha kdk-asiakasliittymä-nimellä tunnettu postituslistamme sekä lähetysjärjestelmämme on uudistunut entistä varmemmaksi, ja lähetysosoite on uusi.

Jos haluat varmistaa viestiemme perilletulon myös jatkossa, kannattaa osoite finna-viestinta@helsinki.fi lisätä turvallisten osoitteiden joukkoon sähköpostisovelluksessasi. Esimerkiksi Outlookissa sen voi tehdä roskapostiasetusten Turvalliset vastaanottajat -välilehdellä. Lisäohjeita löydät esim. täältä.

Siirrämme kaikki kdk-listalle kuuluneet asiakkaamme automaattisesti uudelle postituslistallemme, jota kutsumme nimellä Finnan postituslista.  

Etkö vielä saa Finnan uutisia sähköpostiisi, mutta haluaisit saada?

Finnan postituslistalle voi liittyä Finnan asiakaswikistä löytyvällä tilauslomakkeella.

Viestimme listalla Finnan käytön kannalta oleellisista asioista, kuten mahdollisista häiriötilanteista.

Syksyn 2021 koulutuksissa perehdymme Finnan perusteisiin sekä korkeakoulukirjastojen e-aineistojen hallintaan. Tutustu koulutuksiin alla ja ilmoittaudu mukaan tapahtumien omilla sivuilla!

Huomaathan, että Finnan hallintaliittymän peruskoulutus on täydentynyt seuraavana päivänä järjestettävällä kyselytunnilla, jossa vastaamme osallistujien kysymyksiin hallintaliittymän käytöstä.

Koulutukset järjestetään etäyhteyksin. Lämpimästi tervetuloa kouluttautumaan!

Finnan peruskoulutus 16.9. klo 9.30 - 15.30

Peruskoulutuksessa opit pääasiat Finnasta, siihen liittymisestä ja aineistojen tuonnista. Koulutus on suunnattu arkistoissa, kirjastoissa ja museoissa työskenteleville, joiden tehtävät liittyvät tai tulee liittymään Finnan käyttöönottoon tai ylläpitoon. Koulutukseen ovat tervetulleita myös sellaisten organisaatioiden työntekijät, jotka vasta harkitsevat Finnaan liittymistä.  

Hallintaliittymän peruskoulutus 23.9. klo 9.30 - 16.00 ja Kyselytunti 24.9. klo 9.30 - 15.00

Finnan hallintaliittymän käyttöön opastava koulutus on suunnattu Finna-näkymien ylläpitäjille. 

Seuraavan päivän kyselytunnilla vastataan edellisen koulutuspäivän herättämiin ja muihin hallintaliittymän käyttöön liittyviin kysymyksiin. Päivä on jaettu kahtia siten, että aamupäivällä käsitellään arkistojen ja museoiden kysymyksiä ja iltapäivällä kirjastojen.  

SFX-CDI-koulutus 7.10. klo 9.30 - 14.30 

Koulutuksessa käsitellään E-aineistojen indeksihaun ja linkitysten hallintaa SFX:n ja CDI:n avulla. Koulutus on suunnattu Koha-kirjastojärjestelmää käyttäville korkeakoulukirjastoille.

Finnan ajankohtaisasioiden tiedotuskanavana toimiva KDK-asiakasliittyma@helsinki.fi-sähköpostilista vaihtaa nimensä vähemmän salaperäiseksi. Tulevaisuudessa sähköpostilistamme tunnetaan Finnan postituslistana. Samalla vaihdamme käyttämämme lähetysjärjestelmän varmemmaksi.

Siirrämme kaikki KDK-listalle nykyisin kuuluvat asiakkaamme automaattisesti uuden postituslistan vastaanottajiksi.

Jos haluat edelleen vastaanottaa Finnan uutisia, sinun ei tarvitse tehdä mitään.

Voit poistua uudelta postituslistalta milloin vain viestin lopusta löytyvästä peruutuslinkistä. Suosittelemme tietysti lämpimästi pysymään listalla. Jokaisesta Finnan asiakasorganisaatiosta vähintään yhden henkilön tulisi kuulua postituslistallemme, sillä viestimme listalla Finnan käytön kannalta oleellisista asioista, kuten mahdollisista häiriötilanteista ja Finnan kehityksestä. Myös arkistojen, kirjastojen ja museoiden käyttämien taustajärjestelmien toimittajat ovat tervetulleita listalle.

Postituslista uudistuu vasta syyskuussa, joten toistaiseksi viestit tulevat sähköpostiisi tutun listan kautta. Jos Finnan viestejä ei ala tulla sähköpostiisi syyskuusta alkaen säännöllisen epäsäännöllisesti, ovat ne todennäköisesti jääneet kiinni sähköpostisi roskapostisuodattimiin. Tässä tapauksessa kurkkaathan nämä kansiot, ja lisää tuleva lähetysosoitteemme finna-viestinta@helsinki.fi turvallisten osoitteiden joukkoon.

Mikäli et vielä kuulu KDK-listalle mutta haluaisit sähköpostiisi tietoa Finnan uutisista, kerro siitä meille sähköpostitse: finna-posti@helsinki.fi.

Finna Luokkahuoneen aineistopaketit tarjoavat inspiraatiota ja uusia näkökulmia opettajille ja kaikille oppimisesta kiinnostuneille. Koulujen alkaessa kerromme mediatiedotteessa uusista aineistopaketeista, joissa  suunnataan katse mm. designiin, Helsingin olympialaisiin ja matkustamisen muutoksiin:

Historia ja luova prosessi heräävät eloon Finna Luokkahuoneessa

Historian och den kreativa processen vaknar till liv i Finna Klassrum
Finnaan on nyt toteutettu 3D-mallien esikatseluun sopiva katseluohjelma. 3D-malleista voi tuoda Finnaan esikatselukokoisen version, ja käyttäjille voi myös tarjota linkin mallin suurempaan versioon Finnan ulkopuolelle.

Toistaiseksi tekninen tuki on vain LIDO-formaatissa oleville 3D-aineistoille.

Oletteko kiinnostuneita 3D-aineistojen tuomisesta Finnaan?

Jos olette kiinnostuneita 3D-aineistojen julkaisemisesta Finnassa, kannattaa aloittaa selvittämällä järjestelmäntoimittajiltanne mahdollisuudet aineistojen tuomiseen. Kun aineistojen testaaminen Finnan puolella on taustajärjestelmänne puolesta mahdollista, otattehan meihin yhteyttä osoitteessa finna-posti(at)helsinki.fi.

Lisätietoja ja ohjeita 3D-aineistojen tuomiseen löydät asiakaswikistä.Finna Streetin avulla jokaisella on mahdollisuus kurkistaa vaikkapa mökkipaikkakuntansa entisiin maisemiin ja tutkia kaupunkikuvassa tapahtuneita muutoksia. Finna Streetin käyttö onnistuu mistä vain, mutta erityisen antoisaa sen käyttö on ulkona.

Kesän kunniaksi nostamme mediatiedotteessa esiin Finna Streetiä ja ohjeistamme sen käytössä:

Kesäpaikkakuntien ja lomakohteiden historia aukeaa Finna Streetissä

Sommarens utflyktsmål och ortens historia öppnar sig i Finna Street
Finnan syksyn 2021 koulutuksissa perehdytään Finnan perusteisiin sekä korkeakoulukirjastojen e-aineistojen hallintaan.

Ilmoittautumiset koulutuksiin aukeavat elokuussa, jolloin viestimme asiasta sähköpostitse ja Finnan asiakaswikissä. Päivämäärät kannattaa kuitenkin kalenteroida jo nyt. Peruskoulutuksiin ja mahdollisesti myös SFX-CDI-koulutukseen kannattaa varata koko päivä. 

Lämpimästi tervetuloa kouluttautumaan!

Finnan peruskoulutus 16.9.

Peruskoulutuksessa opit pääasiat Finnasta, siihen liittymisestä ja aineistojen tuonnista. Koulutus on suunnattu arkistoissa, kirjastoissa ja museoissa työskenteleville, joiden tehtävät liittyvät tai tulee liittymään Finnan käyttöönottoon tai ylläpitoon. Koulutukseen ovat tervetulleita myös sellaisten organisaatioiden työntekijät, jotka vasta harkitsevat Finnaan liittymistä.

Hallintaliittymän peruskoulutus 23.9.

Finnan hallintaliittymän käyttöön opastava koulutus on suunnattu Finna-näkymien ylläpitäjille.

SFX-CDI-koulutus 7.10.

Koulutuksessa käsitellään E-aineistojen indeksihaun ja linkitysten hallintaa SFX:n ja CDI:n avulla. Koulutus on suunnattu Koha-kirjastojärjestelmää käyttäville korkeakoulukirjastoille.

Koulutukset järjestetään etäyhteyksin. Asiakaswikin tapahtumasivulle kootaan tietoa Finnan tapahtumista sekä ilmoittautumislinkit sitä mukaa, kun ne aukeavat. Viestimme ilmoittautumisten aukeamisesta myös sähköpostitse.

Finna Tutkijasalin käyttöä pilotoidaan Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran aineistoilla. Pilottivaiheessa testataan ja parannetaan Tutkijasalin toimintoja ja käytettävyyttä.

Pilotin arvioidaan kestävän syksyyn. Tutkijasali ei vielä pilotointivaiheessa ole avoimesti käytettävissä. Syksyn aikana valmistellaan sopimukset palvelun tuotantovaiheeseen, jonka jälkeen Tutkijasaliin voi alkaa tuoda muidenkin ahaa-arkistojen aineistoja. Käyttäjille Tutkijasalin on tarkoitus avautua vuonna 2022. Pääsy tietosuojattuihin digitaalisiin aineistoihin on tavoitteena toteuttaa projektin tätä seuraavassa vaiheessa.

Tutkijasali sujuvoittaa sekä arkistojen että arkistojen käyttäjien työtä

Finna Tutkijasali tulee tarjoamaan helppokäyttöisen, arkistoalan lainsäädännön sekä tietosuojalain vaatimukset tarkasti huomioivan työkalun arkistotiedon tarjoamiseen. Palvelun avulla esimerkiksi tutkijat pääsevät selaamaan kuvailu- ja luettelointitietoja tietosuojatuista aineistoista.

Tutkijasali vähentää fyysisen asiakaspalvelun tarvetta, ja se tulee myöhemmin myös kirjastojen ja museoiden käyttöön.  Tutkijasalia rakennetaan yhteistyössä CSC:n ja asiakasorganisaatioiden kanssa, ja sen perustana ovat jatkuvuus ja Finnan monipuolinen osaaminen.

Tutkijasalin hyödyntämisestä kiinnostuneet voivat lähettää kysymyksiä tai yhteystietonsa jo nyt osoitteeseen finna-posti@helsinki.fi.

Lisää Tutkijasaliin liittyvää tietoa saat Finnan asiakaswikistä. Lisäämme sivuille tietoa palvelusta ja siihen liittymisestä projektin edetessä.  Esittelemme Tutkijasalia arkistoille, kirjastoille ja museoille syksyn kuluessa.

Opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan korkeakoulukirjastojen Finnan palvelusopimuksen liitemuutokset on hyväksytty Finnan konsortioryhmässä. Muutokset koskevat liitteitä keskitetystä indeksistä ja linkityspalvelusta. Muutoksesta järjestettiin kommenttikierros, jonka tulokset on nyt julkaistu.

Löydät konsortioryhmän hyväksymät liitepohjat, kommenttikierroksella saadut kysymykset ja Kansalliskirjaston vastaukset Finnan asiakaswikistä: Kommenttikierroksen tulokset ja sopimusliitteiden muutokset 2021

Uudet liitteet otetaan käyttöön kesäkuun alussa. Finna-tiimi on allekirjoituksista kirjastoihin yhteydessä tuolloin.


KOHAa käyttävien korkeakoulukirjastojen CDI-indeksin käyttöönotto on päätetty siirtää kesäkuuhun 2021. Käyttöönotto oli tarkoitus tehdä toukokuussa, mutta teknisistä syistä se toteutetaan vasta kesäkuussa, ennen juhannusta. Näin varmistamme, että kaikkien kirjastojen aktivointimuutokset näkyvät Finnassa toivotulla tavalla.

Olemme erikseen yhteydessä niihin kirjastoihin, joiden aktivointimuutoksissa on vielä selvitettävää.

Viestimme käyttöönotosta seuraavan kerran kesäkuussa, kun asia etenee.

Lisätietoja saat osoitteesta finna-posti(at)helsinki.fi.


Finnan tarjoamaa polkua taideteosten äärelle on kuljettu tänä keväänä ennätysmäärin, sillä palvelun käyntimäärät ovat nousseet yli 25 %. Kuluvan vuoden aikana palvelussa on käyty jo yli 1,2 miljoonaa kertaa. Suosion kasvu on osin seurausta Finnan uusista aineistoista. Esimerkiksi Museoviraston joulukuussa julkaisemat uudet korkearesoluutiokuvat sekä EMMAn taideaineistojen julkaisu huhtikuussa ovat entisestään kasvattaneet Finnan kävijämääriä.

Jotta entistä useampi löytäisi Finnan aineistojen äärelle, kokosimme lehdistötiedotteeseen vinkkejä Finnan taidetarjontaan tutustumiseksi:

Suomen taide asuu suosiotaan kasvattavassa Finna.fi:ssä

Allt populärare Finna.fi hyser Finlands konst

Finna on saanut kevään aikana joukon uusia aineistojen tarjoajia. Museoista Finna-perheeseen ovat liittyneet mm. Lapin maakuntamuseo, EMMA ja Tampereen taidemuseo. Tarve tarjota digitaalisia sisältöjä on kasvanut korona-aikana, ja uusien kokoelmanhallintajärjestelmien käyttöönotto museoissa näkyy myös Finnassa uusina liittymisinä ja tietolähteiden vaihtoina. Tekemistä siis riittää, ja se on Finnassa aina hieno uutinen!

Mikäli museosi on kiinnostunut aineistojen julkaisemisesta Finnassa, tai tiedossanne on Finnassa julkaistujen aineistojen tietolähteen vaihtaminen järjestelmämuutoksen yhteydessä, otattehan ajoissa yhteyttä Finna-tiimiin osoitteessa finna-posti@helsinki.fi.

Koska työn alla on parhaillaan kymmeniä organisaatioita, uudet mukaantulo- ja muutosprosessit päästään pääsääntöisesti aloittamaan vuoden 2022 puolella. Tarkempi aikataulu sovitaan yhdessä. Liittymisprosessiin ja tietolähteen vaihtamiseen kannattaa varata reilusti aikaa. Kun prosessi saadaan alkuun, vie se keskimäärin noin puoli vuotta.

Voitte kuitenkin ilmoittaa kiinnostuksestanne milloin vain. Ajoissa liikkeellä oleminen on toivottavaa, etenkin jos aikataulua rajoittaa hanke- tai muu rahoitus. Sovitun aikataulun siirtäminen myöhemmäksi on parempi vaihtoehto, kuin kiireisellä aikataululla toteutettu liittyminen. ”Odotusajan” voi hyödyntää perehtymiseen ja tositoimien valmisteluun. Voitte esimerkiksi tutustua Finnan perusteisiin verkkokurssilla ja suunnitella asiakaswikin ohjeiden avulla omaa tulevaa osallistumistanne.

Terveisin,
Finna-tiimi
finna-posti@helsinki.fi

Kaipaatko apua avoimen oppimateriaalin julkaisemiseen liittyvissä kysymyksissä? Tervetuloa julkaisuklinikalle 3.6.2021 klo 8.30-9.30.

Finnan ja Avointen oppimateriaalien kirjaston yhteisellä klinikalla saat vastauksia kysymyksiin, joita avoimen oppimateriaalin tekemisen ja julkaisemisen yhteydessä herää. Tule rohkeasti kyselemään, erillistä ilmoittautumista ei tarvita.

Katso lisätietoja ja osallistumislinkki tapahtumasivulta: Avoimen oppimateriaalin julkaisuklinikat


Tervetuloa!