Blog

Finnaan on tehty saavutettavuusselostepohjat, jotka perustuvat EU:n ja Etelä-Suomen aluehallintoviraston saavutettavuusselostemalliin. Ohjeet saavutettavuusselosteen lisäämiseen omaan Finna-käyttöliittymään löytyvät osoitteesta: https://www.kiwi.fi/display/Finna/Saavutettavuusseloste

Suosittelemme tutustumaan myös Finnan saavutettavuusohjeisiin, jotka löytyvät osoitteesta: https://www.kiwi.fi/display/Finna/Saavutettavuus

Kansalliskirjasto järjestää joulukuun ensimmäisellä viikolla kolme Finna-koulutusta: Finnan peruskoulutuksen 2.12., Finnan hallintaliittymän peruskoulutuksen 4.12. ja Finnan hallintaliittymän syventävän koulutuksen 5.12. Koulutuksiin ilmoittautuminen on nyt käynnissä. Tarkempia tietoja alla.

FINNAN PERUSKOULUTUS ma 2.12.2019 klo 10–16
Kansalliskirjasto, auditorio (C221), 2. krs. Käyntiosoite: Yliopistonkatu 1

Koulutus on tarkoitettu arkistoissa, kirjastoissa ja museoissa työskenteleville henkilöille, joiden tehtävät liittyvät tai tulee liittymään Finnan käyttöönottoon tai ylläpitoon. Koulutukseen ovat tervetulleita myös sellaisten organisaatioiden työntekijät, jotka vasta harkitsevat Finnaan liittymistä. Kulttuuriperintöaineistojen parissa työskenteleville koulutuksessa kerrotaan myös, miten oman organisaation aineistot saadaan Europeanaan. Tähän koulutukseen ei sisälly tiedonhaun opetteleminen Finnan avulla. Koulutukseen kannattaa ottaa mukaan oma tietokone tai mobiililaite.

Peruskoulutuksen tarkempi ohjelma asiakaswikissä: https://www.kiwi.fi/x/fgRYC
Koulutukseen voi osallistua myös etäyhteydellä.

Ilmoittautuminen (myös etäosallistujilta) ke 27.11. mennessä: https://www.lyyti.in/Finnan_peruskoulutus_12_2019

HALLINTALIITTYMÄKOULUTUKSET

Molempia hallintaliittymäkoulutuksia varten tarvitset oman kannettavan tietokoneen ja ajantasalla olevat hallintaliittymän tunnukset. Mikäli sinulla ei vielä ole tunnuksia, voit pyytää niitä osoitteesta finna-posti (at) helsinki.fi. Jos osallistut näkymän ylläpitäjille tarkoitettuun osuuteen, varmista organisaatiosi pääylläpitäjältä että tunnuksellesi on myönnetty oikeudet muokata sivupohjia.

Suosittelemme osallistumaan hallintaliittymä-koulutuksiin paikan päällä, mutta osallistuminen on mahdollista myös etänä. Koulutuksissa on työskentelyosuuksia, joiden aikana kokeillaan ja harjoitellaan käsiteltyjä asioita käytännössä. Harjoitusten aikana käytyä keskustelua ei välitetä etänä. Kysymysten esittäminen on kuitenkin mahdollista koko koulutuspäivän ajan Adobe Connectin chat-toiminnolla.

FINNAN HALLINTALIITTYMÄN PERUSKOULUTUS ke 4.12.2019 klo 10.15–16.00
Helsingin yliopisto, Siltavuorenpenger 5 A, Minerva, sali K113

Koulutuksessa harjoitellaan oman näkymän muokkausta käytännössä.
Tarkempi ohjelma Finnan asiakaswikissä: https://www.kiwi.fi/x/qIJzC

FINNAN HALLINTALIITTYMÄN SYVENTÄVÄ KOULUTUS to 5.12.2019 klo 10.15–16.00

Helsingin yliopisto, Siltavuorenpenger 5 A, Minerva, sali K218

Koulutuksessa syvennytään oman näkymän muokkaukseen. Koulutus on suunnattu näkymän ylläpitäjille.
Tarkempi ohjelma Finnan asiakaswikissä: https://www.kiwi.fi/x/qoJzC

Voit ilmoittautua joko molempiin tai vain toiseen hallintaliittymäkoulutukseen lomakkeella pe 29.11. mennessä: https://www.lyyti.in/Finnan_hallintaliittyma_joulukuu_2019

Tervetuloa!

CSC siirtää Finna-palveluiden palomuurin maanantaina 18.11. klo 18-21 välisenä aikana. Siirron aikana Finna-palveluissa tulee olemaan lyhyitä katkoksia (arvio 1-3 minuuttia/per katkos).

Suosittelemme, että ilmoitatte katkoista etukäteen asiakkaillenne poikkeusviestillä, joka näkyy bannerina Finna-käyttöliittymänne yläosassa. Ohjeen poikkeusviestin lisäämiseen löydät asiakaswikistä.

Voit käyttää esimerkiksi seuraavaa tekstiä:

Finna-hakupalvelussa esiintyy lyhyitä katkoja huoltotoimien takia maanantaina 18.11.2019 klo 18-21 välisenä aikana. Pahoittelemme katkoista aiheutuvaa haittaa.

Det kommer att vara korta avbrott i söktjänsten Finna på grund av underhållsarbete under måndag 18 november 2019 mellan klockan 18 och 21. Vi beklagar de olägenheter som avbrotten kan medföra.

Due to maintenance, there will be brief breaks in the Finna search service between 6 and 9 pm on Monday 18 November 2019. We apologise for any inconvenience caused by these breaks.

Lisätietoja käyttökatkosta voit kysellä tarvittaessa palveluosoitteestamme finna-posti@helsinki.fi.


Elokuussa tiedotimme Finnan ja kirjastojärjestelmä Alman integraation sujuvasta etenemisestä ja Melindan ja Alman integraation selvityksen käynnistymisestä. Tässä uutisessa kerromme, miten integraatiotyö on Finnan osalta jatkunut elokuun jälkeen.

Kaikki ensimmäisessä aallossa Alma-kirjastojärjestelmään siirtyvät kirjastot pääsevät muodostamaan Finna-yhteyksiä

Syksyn aikana Finnan integrointi Almaan on edelleen edennyt hyvin. Integraatiopilotoinnin ansiosta kaikki ensimmäisen aallon kirjastot pääsevät jo tässä vaiheessa muodostamaan Finna-yhteyksiä oman kirjaston Alma-tuotantoympäristöihin kirjastokohtaisia testauksia varten. Tämän viestin lopusta löydät tekniset ohjeet Alma-Finna -integraatiosta.

Integraatiossa mukana olleiden pilottien (Satakunnan ammattikorkeakoulun kirjasto ja Åbo Akademin kirjasto) tulevat Alma-tuotantoympäristöt on onnistuneesti kytketty Finnaan. Olemme onnistuneesti testanneet SAMK-Alma -tuotantoympäristössä aineiston haravoinnin ja saatavuustietojen lisäksi myös asiakastoiminnallisuudet (mm. sähköpostikirjautuminen, varaaminen, yhteystietojen päivitys, verkkomaksaminen ja kirjastokortin automaattinen yhdistäminen Haka-kirjautumisessa). Testauksen ohella olemme tehneet tarvittavia ohjelmistomuutoksia, ja ominaisuuksien tarkempi testaus jatkuu.

Finna tukee myös kirjastoaineiston ja kansainvälisten e-aineistojen hakutuloksien sekoittamista (ns. blendaus), joka monipuolistaa e-aineistojen esittämistä käyttöliittymässä.

Käsittelemme Alma-Finna -integraatiota korkeakoulu- ja erikoiskirjastojen Finnan sektoritapaamisessa 14.11.2019 klo 9-12. Tervetuloa mukaan! Ilmoittautumaan pääset tästä linkistä: https://www.lyyti.in/Finnan_sektoritapaamiset_11_2019.

Tekniset ohjeet:

Lisätietoa: finna-posti@helsinki.fi

Kansalliskirjasto järjestää Finnassa mukana oleville organisaatioille sektorikohtaisia tapaamisia marraskuussa 2019. Tapaamisissa pääsee kuulemaan ja keskustelemaan Finnan ajankohtaisista asioista oman sektorin näkökulmasta.

Tapaamisiin on etäosallistumismahdollisuus lukuun ottamatta yleisten kirjastojen työpajaosuutta iltapäivällä 12.11. Alla tarkemmat tiedot tapaamisista:

 

Arkistojen tapaaminen pe 8.11. klo 10–12
Kansalliskirjasto, Fabianian kokoushuone (C222), 2. krs, Yliopistonkatu 1, Helsinki
Ohjelma Finnan asiakaswikissä: https://www.kiwi.fi/x/EgBIC
Viimeinen ilmoittautumispäivä ke 6.11.
Ilmoittautuminen: https://www.lyyti.in/Finnan_sektoritapaamiset_11_2019

Yleisten kirjastojen tapaaminen ti 12.11. klo 10–12, työpajaosuus klo 13–16 (ei etäyhteyttä)
Kansalliskirjasto, Fabianian auditorio (C221), 2. krs, Yliopistonkatu 1, Helsinki
Ohjelma Finnan asiakaswikissä: https://www.kiwi.fi/x/0AJIC
Viimeinen ilmoittautumispäivä pe 8.11.
Ilmoittautuminen: https://www.lyyti.in/Finnan_sektoritapaamiset_11_2019

Korkeakoulu- ja erikoiskirjastojen
tapaaminen to 14.11. klo 9–12
Kansalliskirjasto, Fabianian auditorio (C221), 2. krs, Yliopistonkatu 1, Helsinki
Ohjelma Finnan asiakaswikissä: https://www.kiwi.fi/x/wIMrC
Huom! Korkeakoulu- ja erikoiskirjastojen tapaaminen on yhden tunnin pidempi kuin yleensä (aloitus jo klo 9), jotta ehditään käsittelemään kirjastojärjestelmämuutokseen ja Finnaan liittyvät asiat. Ilmoittautumislomakkeessa on aiheeseen liittyen kysymys, johon toivomme kaikkien vastaavan.
Viimeinen ilmoittautumispäivä ti 12.11.
Ilmoittautuminen: https://www.lyyti.in/Finnan_sektoritapaamiset_11_2019

Museoiden Finna-foorumi ke 20.11. klo 10–16 (erillinen ilmoittautumislomake)
Kiasma, Mannerheiminaukio 2, Helsinki
Ohjelma Finnan asiakaswikissä: https://www.kiwi.fi/x/T4PoBw
Viimeinen ilmoittautumispäivä ti 12.11.
Ilmoittautuminen: https://www.lyyti.fi/reg/museoiden_finna-foorumi_marraskuu2019

 

Tervetuloa!

Kansalliskirjasto järjestää koulutuswebinaarin Finnan käyttöliittymistä löytyvän suosikkitoiminnon käytöstä 29.10.2019 klo 13-14. Suosikkitoiminnolla voi luoda monipuolisesti hyödynnettäviä aineistokokonaisuuksia. Koulutus on tarkoitettu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita suosikkitoiminnon hyödyntämisestä esimerkiksi asiakaspalvelutyössä, oman organisaation pedagogisen työn tukena tai aineistojen jakamisessa ja esittämisessä.

Lue lisätietoa ja ilmoittaudu mukaan: Opi käyttämään Finnan suosikkitoimintoa -koulutuswebinaari 29.10.2019Finna.fi on suosittu valtakunnallinen hakupalvelu, joka on tuonut jo kuuden vuoden ajan yhteen osoitteeseen digitaalisia aarteita suomalaisilta arkistoilta, kirjastoilta ja museoilta. Nyt Kansalliskirjasto avaa Finna.fi-palvelussa Finna Luokkahuone -sivuston opettajien käyttöön.

Luokkahuoneesta peruskoulun ja lukion opettajat voivat valita opetussuunnitelmaan räätälöityjä aineistopaketteja muun muassa historian, yhteiskuntaopin, äidinkielen ja kirjallisuuden sekä kuvataiteen opetukseen.

Lue sivustosta lisää tiedotteesta STT:n sivuilta.

Finna Luokkahuone

Finna Klassrum


Olemme avanneet Finna.fi-palvelulle kanavan Youtubessa. Ensituimaan kanavalta löytyy kaksi ohjevideota: video kuva-aineistojen hausta sekä aineistojen lisensseistä.

Suunnitelmissa on julkaista ohjevideoita myös muista aiheista sekä muuta Finnan käyttäjille suunnattua sisältöä.

Tilaa Finna.fi:n kanava, ja seuraa videotuotantoamme! Voit vapaasti jakaa ja hyödyntää videoita omassa asiakasviestinnässä tai vaikkapa henkilökunnan perehdytyksessä.

Organisaatioille suunnattu videoviestintä jatkuu kuten ennenkin Kansalliskirjaston Youtube-kanavalla, josta voit katsoa esimerkiksi Finnan tilannekatsaukset Missä mennään -webinaareissa.

Muistathan myös muut Finna.fi:n somekanavat:

Finna Facebookissa

Finna Instagramissa

Finna Twitterissä

Finnan tulevaisuutta visioidaan Finnaan osallistuville organisaatioille tarkoitetussa työpajassa tiistaina 8.10. klo 12-16.

Visointityöpaja liittyy Finnan strategisten painopisteiden määrittämiseen vuoteen 2025. Lähtökohdaksi on muodostettu näkemys tulevaisuudesta seuraavien osa-alueiden osalta:

  • Kuluttajakäyttäytyminen
  • Oppimisen / opetuksen muutokset
  • Tiedeyhteisöjen / tieteen tekemisen muutos
  • Väestörakenteen monipuolistuminen
  • Teknologinen kehitys
  • Regulaatiomuutokset

Näiden pohjalta tarkastelemme Finnalle sopivaa roolia sekä painopisteitä. Kansalliskirjaston Finna- ja FinELib-palveluiden on visiotyöstöä on tänä vuonna tehty rinnakkain, Finnan konsortioryhmän ja FinELibin ohjausryhmän yhteistyöllä.

Toivomme, että Finnaan osallistuvista organisaatioista päästään osallistumaan 8.10. tilaisuudessa keskusteluun ja vaikuttamaan Finnan strategisten painopisteiden valintaan.

Tilaisuus järjestetään Kansalliskirjaston tiloissa Helsingissä (Yliopistonkatu 1). Päivän ohjelma: Finnan visiointityöpaja 8.10.2019.
Ilmoittaudu visiointityöpajaa 3.10. mennessähttps://www.lyyti.in/Finnan_visiointityopaja_3173.

Keväällä 2019 tehtiin kaksi erillistä käyttäjätutkimusta Finnaa koskien. Finnan käyttäjäkyselyn 2019 avovastauksien analyysissä perehdyimme tällä kertaa erityisesti sähköisten aineistojen löytämiseen ja käyttämiseen korkeakoululukirjastoissa. Vastauksia saatiin tutkijoilta, opettajilta ja opiskelijoilta koskien 43 eri korkeakoulukirjaston näkymää. Eficode Oy:ltä tilattiin Finna ja e-aineistot käyttäjätutkimus, jossa yhteistyökirjastoina olivat Oulun yliopiston kirjasto ja Metropolian kirjasto. Tutkimuksessa tarkasteltiin erityisesti, miten opettavat tutkijat ja opiskelijat hakevat ja käyttävät e-aineistoja sekä Finnan korkeakoulukohtaisia käyttöliittymiä. Näiden kahden käyttäjätutkimuksen lisäksi olemme teettäneet keskitetyn indeksin PCI:n käytöstä kertovan analyysin: Korkeakoulukirjastojen hakujen käyttö 2018.

Molemmista käyttäjätutkimuksista tehtyihin raportteihin ja analyysin tuloksiin voit nyt tutustua tarkemmin Finnan asiakaswikissä. Lisäksi esittelemme käyttäjätutkimusten keskeisimpiä tuloksia lyhyesti seuraavassa Missä mennään -webinaarissa 20.9.2019. Kirjastoverkkopäivillä (23. – 24.10.2019) käyttäjätutkimuksista nousseita teemoja työstetään työpajassa otsikolla ” E-julkaisut sujuvammin kirjastojen asiakkaille - kohti yhteisiä ratkaisuja”. Työpaja on suunnattu sekä yleisille kirjastoille että korkeakoulukirjastoille. Ilmoittautuminen Kirjastoverkkopäiville avataan myöhemmin.

Kansalliskirjasto järjestää Finna Luokkahuoneen julkistuswebinaarin tiistaina 1.10.2019 klo 10-11.30.

Finna Luokkahuone on Finna.fi:n uusi sisältökokonaisuus, joka tuo Finna.fi:n aineistoja ja niihin liittyviä uusia oppimateriaaleja opettajien ja koulujen käyttöön.
Osallistu webinaariin ja kuule ensimmäisten joukossa Finna Luokkahuoneesta, sen mahdollisuuksista organisaation markkinoinnissa ja pedagogisen työn tukena, sekä uusista toiminnallisuuksista ja jatkosuunnitelmista.

Webinaari on tarkoitettu erityisesti Finna-organisaatioissa kouluyhteistyötä tekeville, näkymien sisällöistä vastaaville ja muille aiheesta kiinnostuneille.

Katso lisätietoa ja ilmoittaudu mukaan!

Kesäkuussa tiedotimme työskentelynsä aloittaneesta teknisestä työryhmästä, joka ratkoo kansallisten palveluiden Finnan ja Melindan integrointia kirjastojärjestelmä Almaan. Ryhmä koostuu Helsingin yliopiston, Tampereen yliopiston, Satakunnan ammattikorkeakoulun, Åbo Akademin ja Kansalliskirjaston asiantuntijoista. Tässä uutisessa kerromme, miten integraatiotyö on edennyt kesäkuun jälkeen.

Finnan ja Alman integrointi edennyt sujuvasti

Kesän aikana Finnan integrointi Almaan on edennyt erittäin hyvin. Olemme haravoineet Alman testiympäristön aineiston Finnan testi-indeksiin ja sitä kautta kirjojen ja e-aineistojen saatavuustiedot saadaan näkyviin Finnassa. Testauksen perusteella kirjastojen asiakkaat pystyvät kirjautumaan Finnaan edelleenkin sekä korkeakoulujen Haka-tunnuksella että salasanaa käyttämällä.  Olemme toteuttaneet testiympäristössä myös uuden, sähköpostilla tapahtuvan kirjautumistavan, joka joissakin kirjastoissa tulee korvaamaan kirjastokortti/PIN-kirjautumisen.

Finnassa toimivat myös asiakastoiminnot, kuten asiakasprofiilin tietojen näyttäminen Finnassa, samoin kuin asiakkaan lainat ja maksut. Muun muassa kirjojen varaaminen ja lainojen uusiminen onnistuvat myös. Ominaisuuksien tarkempi testaus tapahtuu kirjastojen ensimmäisen koekonversion jälkeen syyskuun loppupuolella.

Tähän astisen integraatiotyön perusteella Almaan siirtyvät kirjastot voivat jatkaa kansallisessa Finna.fi-hakupalvelussa ja tarjota asiakkailleen Finna-verkkokirjaston jatkossakin.

Melindan ja Alman integraation selvitys käynnistynyt

Tarkemmat selvitykset kansallisen metatietovaranto Melindan ja Alman välisen integraation toteutusmahdollisuuksista on aloitettu elokuussa. Tutkittavina asioina ovat esimerkiksi rajapintojen toteutus ja auktoriteettitietueiden tuotanto ja hyödyntäminen. Selvittelyä jatketaan teknisessä työryhmässä ja Ex Libriksen asiantuntijoiden kanssa.

Lisätietoja:

finna-posti@helsinki.fi
melinda-posti@helsinki.fi

Järjestämme tarpeen mukaan tapaamisia tai Skype-palavereita integraatiokysymyksien käsittelyyn. Jos toivot tapaamista, voit sopia sen ottamalla yhteyden yllä mainittuihin sähköpostiosoitteisiin. 


Finnan vuoden 2018 käyttötilastoista ja käyttäjien arvioista on ilmestynyt kattava raportti. Se sisältää analyysin kaikkiaan 78 Finna-hakupalvelun kävijädatasta sekä tammi-helmikuussa tehdyn käyttäjäkyselyn tulokset. Seuraavasta voit lukea raportin keskeisimpiä tuloksia ja sektorikohtaiset yhteenvedot:

Käyttäjien arviot positiivisia - NPS-luku kasvussa

Finnan alkuvuoden 2019 käyttäjäkyselyyn vastasi yli 47 000 henkilöä. Eniten vastauksia saatiin yleisten kirjastojen Finna-verkkokirjastojen kautta (47 %), ja liki yhtä paljon kyselyyn vastattiin korkeakoulujen hakupalveluista. Museoiden, arkistojen ja erikoiskirjastojen omien hakupalvelujen käyttäjiltä saatiin niukasti vastauksia.

Arvioimme vastaajien tyytyväisyyttä Finnaan Net Promoter Score -mittarilla (NPS), jossa vastaajat kertovat, kuinka todennäköisesti he suosittelisivat palvelua muille. NPS-mittarin luvut voivat vaihdella -100 ja +100 välillä. Hyvänä tuloksena voidaan pitää 0-50 välille asettuvaa lukemaa.

NPS-luku oli koko Finnan osalta 46, ja se kasvoi hienoisesti verrattuna vuoden 2017 kyselyyn (44). Pidemmällä aikavälillä tyytyväisyys on noussut huomattavasti, sillä vuonna 2016 NPS-luku oli 30. Vuosien 2016-2018 aikana Finnassa on panostettu käytettävyyteen merkittävästi, ja tämä näkyy osaltaan arvion nousussa.

Käyttäjät antoivat Finnalle keskimäärin arvosanan 8 asteikolla 1-10. Löydettävyys on pysynyt hyvänä, ja 80 % sanoi löytäneensä palvelusta etsimänsä.

Mobiilikäyttö lisääntynyt

Finna-hakupalveluja käytetään entistä enemmän älypuhelimilla. Mobiilikäyttö lisääntyi eniten yleisissä kirjastoissa, Finna.fi-palvelussa ja museoiden hakupalveluissa.

Finna.fi-palveluun tullaan hakukoneella

Kaikki aineistot yhteen kokoavaan Finna.fi-hakuun tullaan tyypillisimmin hakukoneen kautta suoraan tietuesivulle. Käyntejä oli vuonna 2018 kaikkiaan 2,3 miljoonaa. Eniten kävijät selasivat valokuvia. Myös kirjat, artikkelit, arkistoaineistot ja opinnäytteet kiinnostivat. Käyttäjien antama NPS-luku oli 48, joka lähenee erinomaista tulosta.

Kaikista käyttäjäkyselyyn vastanneista henkilöistä 43 % on vieraillut Finna.fi-palvelussa.

Korkeakoulukirjastoissa käyttö vakiintunut

Valtaosa korkeakoulukirjastojen käyttäjistä on vieraillut kirjaston verkkopalvelussa aiemmin (71-74 %). Korkeakoulukirjastojen näkymiä käytetään pääasiassa opiskeluun ja myös akateemiseen tutkimukseen. Useimmiten käyttäjät varaavat tai uusivat aineistoa tai etsivät jotain hyvin tiettyä aineistoa. NPS-lukema oli korkeakoulujen asiakkailla 43.

Korkeakoulukirjastojen osalta analysoimme käyttäjäkyselystä myös avovastauksia, jotka koskevat sähköisten aineistojen löytämistä ja käytettävyyttä. Kerromme analyysin tuloksista sen valmistuttua.

Puhelimen käyttö lisääntyi eniten yleisten kirjastojen verkkokirjastoissa

Yleisten kirjastojen Finna-verkkokirjastojen ensisijaisena käyttötarkoituksena on aineiston varaaminen tai uusiminen, ja palveluita käytetään vapaa-ajan tarkoituksiin. Älypuhelimien ja tablettien käyttö kasvoi ensi kerran yli tietokonekäytön (51 %). Yleisten kirjastojen asiakkaiden antama NPS-luku oli 48.

Uutiset toivat liikennettä museoiden hakupalveluihin

Museoiden näkymien käyttö liittyi yleensä harrastuksiin tai vapaa-aikaan. Yksittäiset museonäkymät keräsivät enemmän kävijöitä kuin yhteinen näkymä. Yksittäiset uutiset voivat tuoda paljon uusia kävijöitä aineistojen pariin. Museonäkymien käyttäjien antama NPS-luku oli 48.

Arkistojen käyttäjät kaikkein tyytyväisimpiä

Arkistojen aineistoja käyttävät antoivat parhaimman arvion Finnasta (NPS 65). Luku lähenee maailman parhaimpien palveluiden saamia NPS-lukemia. Arkistojen näkymissä oli eniten satunnaisia käyttäjiä. Palaavia kävijöitä oli 33 %. Erityistä on, että käyttäjäkyselyssä viranomaisaineistot olivat ylipäätään kiinnostavimpien aineistojen joukossa.

Erikoiskirjastojen näkymiä käyttävät todennäköisimmin ammattilaiset

Erikoiskirjastojen näkymille on tyypillistä, että niitä käytetään pidemmän aikaa (yli 7 minuuttia), yleensä arkisin ja välineenä on yleensä tietokone. Käyttö viittaakin ammattikäyttöön. Käyttäjien antama NPS-luku oli 44. Palaavia käyttäjiä oli yli puolet (51 %).

→ Avaa tästä koko trendiraportti käyttöösi

Lisätietoja Trendiraporttiin liittyen voit tiedustella palveluosoitteestamme finna-posti(at)helsinki.fi.

Korkeakoulukirjastojen kirjastojärjestelmämuutokset ovat käynnissä, ja osa kirjastoista ottaa käyttöön Ex Libriksen Alma-kirjastojärjestelmän. Tällä viikolla aloitti työskentelyn tekninen työryhmä, joka ratkoo kansallisten palveluiden Finnan ja Melindan integrointia Almaan. Ryhmä koostuu Helsingin yliopiston, Tampereen yliopiston, Satakunnan ammattikorkeakoulun, Åbo Akademin ja Kansalliskirjaston asiantuntijoista. Ryhmä toimii mm. seuraavien tehtävien parissa:

  • edistää Alman ja kansallisten palveluiden välistä yhteentoimivuutta
  • ratkoo kysymyksiä yhdessä Ex Libriksen asiantuntijoiden kanssa
  • edistää Alman pilotti-integraatioita Finnaan (Satakunnan ammattikorkeakoulu ja Åbo Akademi)

Finna- ja Melinda-palveluista tullaan viestimään ryhmän työn ja integraatioiden etenemisestä säännöllisesti. Seuraavan kerran välitämme ryhmän kuulumisia kirjastojen asiantuntijoille elokuussa.

Lisätietoja:
Finnan kehittämispäällikkö Erkki Tolonen, erkki.tolonen(at)helsinki.fi. 26.6.-7.8.2019 välisenä vastaamme palvelupostissamme finna-posti@helsinki.fi
Melindan kehittämispäällikkö Minna Olkinuora-Tauru, minna.olkinuora-tauru(at)helsinki.fi (28.6.2019 saakka). Heinäkuussa vastaamme palvelupostissamme melinda-posti@helsinki.fi

Kirjasto- ja arkistoväki kokoontuu tällä viikolla alan ammattilaistapahtumiin Helsinkiin ja Mikkeliin. Finna-tiimi on mukana molemmissa tapahtumissa: Kirjastopäivillä Kulttuuritalolla Helsingissä 5.-7.6. ja Arkistopäivillä kongressi- ja konserttitalo Mikaelissa Mikkelissä 6.-7.6.

Tervetuloa piipahtamaan osastoilla, keskustelemaan Finnasta ja teille ajankohtaisista teemoista! Tässä tarkemmat tiedot osastoistamme:

Finna Kirjastopäivillä

Olemme mukana valtakunnallisten toimijoiden yhteisellä osastolla Puoli valtakuntaa kirjastojen palveluksessa (Osasto 31) torstaina 6.6. klo 10.00–10.30 Kulttuuritalolla. Tutustu koko osaston ohjelmaan Kirjastot.fi:n sivuilla.

Pidämme Kirjastopäivillä myös tietoiskun Finna-verkkokirjaston tulevaisuudesta torstaina 6.6. klo 13.00 Aino-salissa. Tietoiskuja on monista muistakin Kansalliskirjaston palveluista, ja niiden tiedot näet Kirjastopäivien sivuilta.

Finna Arkistopäivillä

Kansalliskirjaston ständi sijaitsee 1. kerroksessa kongressi- ja konserttitalo Mikaelissa. Tule kuulemaan Finna-palveluista arkistoille ja juttelemaan Finnan kehityksestä. Pääset myös tutustumaan Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot kokoavaan Digi-palveluun.

Tule tapaamaan Finna-tiimiä osastolle torstaina 6.6. klo 11.30-13 ja 13.50-14.20.

Lisätietoja tapahtumasta

Tapaamisiin Helsingissä ja Mikkelissä!