You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 8 Next »

Syystervehdys Talonmiesryhmältä!

Syksy on tullut ja vaikka vaikuttaa siltä, että mitään kummallisempaa ei ole tapahtunut, pinnan alla muutoksia valmistellaan. KUMEA-työryhmällä on työn alla muun muassa eri sidosasujen merkinnät kuvailussa ja kuvailun ohjeistusten saavutettavuuden lisääminen, Melinda kasvaa ja kehittyy (tietueita on nyt yli 16 miljoonaa) ja Kansalliskirjaston kuvailusääntöpalvelu yhdessä kuvailun kansallisten kuvailutyöryhmien kanssa valmistelee uuden RDAn linjauksia.

Lisää Melindassa olevien valmiiden tietueiden käsittelystä

Talonmiehen kirjeessä 1/2021 (linkki) oli ohjeita ennakkotietueiden sekä Fennican ja Violan tietueiden käsittelyyn.
Talonmiehen kirjeessä 2/2021 (linkki) oli ohjeita valmiiden tietueiden käsittelystä, jota ohjetta tässä vielä täydennetään.

  • Melindan kuvailun perusperiaate on, että hyväksyt toisten tekemän työn. Vaikka itse kuvailisit toisin, voi tietue olla silti oikein kuvailtu. Vältä turhia korjauksia.
    • Harkitse ennen kuin erotat toisistaan esimerkiksi saman julkaisun eri sidosasuisia julkaisuja eri tietueiksi. Tästä koituu lisätöitä tietueen omistaville kirjastoille. Lue lisää KUMEAn 2.6.2021 pidetyn kokouksen muistiosta kohta: Kirjastojen kysymyksiä 1) Tietueen jakaminen.
    • Harkitse myös tarkkaan eri sidosasuisten julkaisujen yhdistämistä toisiinsa. Tämäkin toimenpide aiheuttaa usein turhaa työtä muissa kirjastoissa.
    • Eri sidosasuisten ja ISBN-tunnisteisten tietueitten kuvailu yhteen tietueeseen vai erikseen on vielä käsittelyssä KUMEAssa.
  • Katso lisää ohjeita Melinda-wikistä: Kuvailuprosessi -> Muokkaa ja tarkista tietue -> Mitä tietueella saa muuttaa

Melinda-tietueet ilman LOW-tagia

Melindassa on paljon tietueita, joilla ei ole LOW-tageja. Tämä siksi, että Melinda on tietovaranto, josta ei poisteta kuin tuplia tai virheellisiä tietueita, esimerkiksi turhaan tai vahingossa luotuja. Muunlaisia LOW-tägittömiä tietueita ei poisteta. Tällaisille tietueille (ja tiedolle, ettei ao. aineistoa löydy Melinda-kirjastoista) saattaa myöhemmin löytyä tarvetta. 

Monografioiden pikaohje ja tiedonlähteet

Monografioiden pikaohjeesta (linkki) löydät tiedot esimerkiksi siitä, mistä tiedonlähteestä minkäkin asian saa kuvailuun ottaa.

RDA Toolkit

Vanha Suomalaisten luettelointisääntöjen Hakutiedot-opas ei ole enää käytössä. Suomenkielinen RDA Toolkit löytyy täältä. RDA Toolkitin käytöstä löytyy Kuvailusääntöpalvelun vuonna 2019 tekemä videotallenne. Ohje on muuten ajanmukainen, mutta nyt käytössä olevan suomenkielisen RDA Toolkit-ohjeistuksen suora osoite on vuoden 2019 jälkeen muuttunut muotoon: https://original.rdatoolkit.org/. Uuden RDAn suomennokset ja englanninkielinen uusi alkuperäinen RDA löytyvät täältä ja sisään pääsee samoilla kansallisilla tunnuksilla. Kansallisia käyttäjätunnuksia voit kysyä Kansalliskirjaston Kuvailusääntöpalvelulta.

Voimassaolevat kootut ohjeet RDA-hakutietojen muodostamiseen ovat osana KUMEAn MARC 21 –formaatin sovellusohjetta https://www.kiwi.fi/display/MARCsov/RDA+hakutiedot ja musiikin osalta Musiikkiaineiston formaatin sovellusohjeessa https://www.kiwi.fi/display/MM2SR/Hakutiedot. RDA-kuvailun ohjeet toimijoiden (eli henkilöiden, yhteisöjen ja sukujen) nimien  muodostamiseen löytyvät Toimijakuvailuohjeesta. Toimijoiden nimet tallennetaan ensisijaisesti auktoriteettitietokanta Asteriin tallennetussa muodossa. Muita kuin suomalaisten toimijoiden auktorisoituja nimimuotoja tarkistetaan eri maiden kansallisbibliografioista ja Viafista. Jos aineistoon liittyvän toimijan auktorisoitua nimimuotoa ei löydy auktoriteettitietokannoista, toimijan ensisijainen nimimuoto muodostetaan Toimijakuvailuohjeen mukaan. Epävarmoissa tapauksissa nimelle voi pyytää auktorisointia Toimijakuvailupalvelusta [email protected]. Tarkempia tietoja toimijoiden kuvailusta ja auktorisoiduista nimimuodoista Toimijakuvailuohjeessa.

700-kentän välimerkityksestä

Kun 700-kentässä on osakenttien a ja t lisäksi osakenttä d, joka päättyy välimerkkiin -, pistettä ei merkitä osakentän t eteen.

Esimerkiksi:

700 12 ‡i Sisältää (teos): ‡a Lehtinen, Tuija, ‡d 1954- ‡t Kolme miestä netissä. ‡0 (FIN11)000050332

MARC 21-sovellusohjetta on päivitetty tältä osin.

700‡e-osakenttä ja Ctrl+F8-toiminto Alephissa

Aleph-kirjastojärjestelmässä 700‡e-osakentän sisältövaihtoehtojen termi ’toimittaja’ on nostettu listan ensimmäiseksi, koska toimittaja on yleisimmin käytetty suhdetermi 700-kentässä. Eri sisältövaihtoehdot saa Alephissa näkyviin pikanäppäinkomennolla Ctrl+F8. Lue lisää sisältövaihtohdoista Melinda-wikistä.

960-kenttä Fennica- ja Arto-kuvailussa

MARC-kenttää 960 käytetään Fennica-kuvailussa sekä emotietueissa silloin, kun niihin liittyy Arto-kuvailussa tallennettuja osakohteita. Näin emotietuekin haravoituu Arto-emona Finnaan. 960-kenttä on puuttunut sellaisilta emotietueilta, jotka olivat Melindassa jo ennestään ja joille tuotiin Arto-tietokannasta vain poikaset, kun Arto-tietokanta yhdistettiin Melindaan. Massakorjauksena tullaan lisäämään 960-kenttä niihin Arto-tietueitten emoihin, joilta se puutuu.

960 ## ‡a ARTO

960 ## ‡a Saamelaisbibliografia ‡9 FENNI<KEEP>

Alma-kirjastot


Korkeakoulujen Koha


Tulevat tapahtumat ja koulutukset syksyllä 2021

  • 30.9. Talonmiehen tuokio 28 
  • 26.-28.10. Kirjastoverkkopäivät  
    • 28.10. kuvailutyöpaja (linkki ohjelmaan)
  • 11.11. Talonmies-Extra 
  • 9.12. Talonmiehen tuokio 29

Tuokioitten ja Extran ohjelma päivitetään myöhemmin. Seuraa Melindan Tapahtumat ja koulutukset 2021-sivustoa.

Talonmiehen kirjeet

Seuraava Talonmiehen kirje (4/2021) lähetetään loppuvuodesta 2021.


Värikästä syksyä kaikille Melinda-kuvailijoille!


Kuvituskuvana syksyn lehtiä.


Toivottaa Talonmiesryhmä

  • No labels