You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 21 Next »

Melinda-työskentelyssä esiin tulevia termejä

Aineistonsiirto

Aineistonsiirrolla tarkoitetaan Melinda-yhteistyöhön mukaan tulevan kirjaston tietokannan haravoimista Melindaan Melinda-käyttöönoton yhteydessä. Aineistosiirtoa kutsutaan "Aleph-kielellä" loadiksi.

Aleph

Aleph on Melindan kirjastojärjestelmän nimi. Koha-kirjastojärjestelmää käyttävät korkeakoulukirjastot, Maailman musiikin keskus ja Musiikkiarkisto kuvailevat Aleph-kirjastojärjestelmällä Melindaan, mistä tietueet sitten saadaan paikallisiin tietokantoihin.

Alma

Alma on eräiden yliopisto- ja korkeakoulukirjastojen kirjastojärjestelmä, joka otetaan käyttöön vaiheittain vuoden 2019 lopusta alkaen eri kirjastoissa. Alma-kirjastojen integraatiota Melinda-tietokantaan valmistellaan, ks. Melindan ja Alman välinen integraatio etenee.

Annif

Automaattisen sisällönkuvailun työkalu, ks. Annif - tool for automated subject indexing and classification.

Arto

ARTO on kotimaisten aikakauslehti- ja monografia-artikkelien viitetietokanta. ARTOn tietueet tuotiin v. 2019 Melindaan. Arton tietueet ovat haettavissa Melinda-OPACista ja Finnasta ja niitä voidaan hyödyntää rajapintojen avulla mm. korkeakoulujen julkaisutiedonkeruussa.

Asteri

Auktoriteettitietokanta, jossa: toimijanimet, asiasastot, teosauktoriteetit, SEKO

Aurora

Aurora on Axiellin ylläpitämä Suomessa luotu kirjastojärjestelmä.

Bibframe

Bibframe on MARC 21 -formaatin seuraajaksi kaavailtu uusi formaatti.

BookWhere

BookWhere on WebClarity-yhtiön Z39.50-asiakasohjelma, joka kokoaa yli 3000 tietokannan tietueet eri maanosien erityyppisistä kirjastoista poimittaviksi omaan tietokantaan.
BookWhere-tietokannassa on erilaisia tietueita: MARC 21-, RDA-, ISBD-tietueita. Aleph-kirjastojärjestelmää käyttävävät kirjastot voivat konvertoida poimitut tietueet RDA-tietueiksi "Bookwhere-RDA”-konversiolla ja tuodaan sitten Melindaan uudeksi tietueeksi. Tarkat käytännön ohjeet löytyvät Melindan toimintaohjeesta.
BooWhere-konversio GitHubissa: BookWhere-konversio.
BookWhere-lisenssin voi tilata Kansalliskirjaston kautta, ks. Melinda-wiki, Poimintaluettelointi.

Cyrillux

Cyrillux on Kansalliskirjastossa kehitetty ohjelma kyrillisellä kirjaimistolla luetteloitujen tietueiden koneelliseen translitterointiin. Ohjelmaa voidaan käyttää sekä primaari- että poimintaluetteloinnissa. Se tukee sekä tieteellisissä kirjastoissa käytettävää kansainvälistä ISO 9 -standardia että yleisten kirjastojen käyttämää SFS 4900-standardia. Cyrillux korvaa aikaisemmin kyrilliikan luetteloinnissa käytetyt kyrilliikkakonversiot. Katso lisää Cyrillux-ohjelma.

Drop

Alephin sisäisessä käytössä oleva kenttäkomento. Kenttiä, jotka merkitty Melinda-tietueelle osakenttään ‡9 komennolla ‡9<DROP>, ei saa hävittää, koska merkinnän tehnyt kirjasto EI halua tiedon replikoituvan paikalliseen tietokantaansa. Omaan tietokantaan osakenttää ei tarvitse ottaa.
Kirjastoslangissa puhutaan kenttien dropaamisesta.

Ennakko- ja hankitatietueet

Ennakko- ja hankintatietueet perustuvat kustantajilta saatuun etukäteisinformaatioon ilmestyvästä aineistosta. Melindaan saadaan ennakkotietueita Fennicasta ja Kirjavälityksestä. Kirjastot voivat myös tehdä hankintaa varten uusia tietueita, joiden ei tarvitse olla täydellisiä. Näitä minitietueita saa käyttää ja poimia omaan paikalliskantaan aivan kuten muitakin tietueita. Ennakkotietueiden kuvailua saa täydentää. Suositus on, että jos minitietue löytyy Melindasta, kuvailu täydennetään sen pohjalle. Tietuesta poistetaan 500-kentän merkintä ”ENNAKKOTIETO”, mikäli kyseessä ei ole Fennican ennakkotietue.
Ennakko- tai hankintatietueen kuvailutaso on nimiössä 000/17=8.

Fennica

Fennica on Suomen kansallisbibliografia. Se on suomalaisen julkaisutuotannon tietovaranto, joka muodostuu vapaakappalelain (laki kulttuuriaineistojen tallettamisesta ja säilyttämisestä (1433/2007) nojalla luovutetun aineiston pohjalta. Kuvailussa noudatetaan kansallisbibliografiatyön kansainvälisiä suosituksia.
Fennican tietueet ovat sekä Melinda- että Fikka-tietokannassa. Fennican tietueet kuvaillaan ensin Aleph-kirjastojärjestelmällä Melindaan, minkä jälkeen ne poimitaan Koha-kirjastojörjestelmällä Fikkaan, .
Fennican verkkokirjasto on Finnassa, verkkosivu Kansalliskirjaston hakupalvelu
.

Fennican ennakkotietue

Fennican ennakkotietomerkintää ei saa poistaa eli kenttää 594 jossa on mukana osakenttä $5 FENNI. Tämä merkintä on osa Kansallisbibliografian prosesseja, ja Fennica-kuvailijat poistavat merkinnän. Tietueessa voi olla kaksi erilaista ennakkotietohuomautusta, esimerkiksi näin:

500    ‡a ENNAKKOTIETO / KIRJAVÄLITYS  - kentän saa poistaa
594    ‡a ENNAKKOTIETO / KIRJAVÄLITYS ‡5 FENNI  - vain Fennica-kuvailija saa poistaa kentän

Katso myös Ennakkotietue- ja hankintatietueet

Fikka

Kansalliskirjasto käyttää kirjastojärjestelmänään Kohaa ja Koha-tietokannan nimi on Fikka. Kansalliskirjaston aineiston asiakkaille tarkoitettu OPAC on Finnassa, ks. Kansalliskirjaston hakupalvelu. Fikkassa on eri kokoelmia kuten mm.  Fennica, Viola ja Slavica. Katso lisää sivulta Aineistot.

Finna

Finna on kirjastojen, museoiden ja arkistojen yhteinen hakupalvelu. Kirjastoilla ja muilla organisaatioilla voi olla omat Finna-näkymänsä.

Finto

Finto on suomalainen sanasto- ja ontologiapalvelu, joka mahdollistaa eri alojen sanastojen julkaisun ja selailun. Palvelu tarjoaa myös rajapinnat sanastojen ja ontologioiden hyödyntämiseen muissa ohjelmistoissa. Melindassa käytettävät hakutermit on tarkistettava autorisoiduista sanastoista eräitä poikkeuksia lukuun ottamatta.

Hankintatietue

Aineiston hankintavaiheessa itse tehty tai tuotetietojen toimittajalta automaattisesti toimitettu minitietue, ks. myös Ennakko- ja hankintatietueet

Load

Aineistonsiirron englanninkielinen vastine. Käytetään vain Aleph-slangissa.

Haravointi

Haravoinnilla tarkoitetaan tietueiden poimintaa (paikallisesta) tietokannasta Melindaan.

Hybriditietue

Hybriditietueet ovat RDA-konversiossa muokattuja tietueita, joissa on sekä ISBD- että RDA-tietueiden piirteitä. Hybriditietueen tunnistaa siitä että 040-kentässä ei ole e-osakentässä merkintää rda ja julkaisutiedot ovat 260-kentissä. Kuvailukäytännöt voivat olla ISBD-sääntöjen mukaisia, mm. päähakuelementit voivat poiketa RDA-periaatteista.
Hybriditietueiden (ISBD/RDA) käsittely -sivulla on lisätietoa.

ISIL-tunnus

ISIL-tunnus (International Standard Identifier for Libraries and Related Organizations) on kirjastojen ja vastaavien organisaatioiden kansainvälinen standarditunnus. Suomessa ISIL-tunnuksia jakaa Kansalliskirjasto. ISIL-tietokanta: suomalaisten kirjastojen, kimppojen ja muiden organisaatioiden ISIL-tunnukset haettavissa.

Kansallisbibliografia

Katso Fennica.

Kansallisdiskografia

Katso Viola.

Keep

Alephin sisäisessä käytössä oleva kenttäkomento. Kenttiä, jotka merkitty Melinda-tietueelle osakenttään ‡9 komennolla <KEEP>, ei saa hävittää, koska merkinnän tehnyt kirjasto haluaa tiedon replikoituvan paikalliseen tietokantaansa. Kirjastoslangissa puhutaan kenttien keeppaamisesta.

084 # # ‡a 30.16 ‡2 ykl ‡9 FENNI<KEEP>

Koeharavointi

Ennen varsinaista tietokannan haravointia tehtävä tietueiden poiminta paikallisesta tietokannasta. Koe-erä on edustava otos tietokannan tietueiden eri aineistotyyppien tietueista. Tietueet tarkistetaan ja sen perusteella saadaan listaus otoksessa esiintyvistä virhetyypeistä. Näiden virhelistojen avulla voidaan tehdä automaattisia korjauksia haravoitavaan aineistoon aineistonsiirron yhteydessä.

Konversio

Tietueiden automaattinen muuntaminen esim. toiseen formaattiin

Kuvailu vs. luettelointi 

Luettelointi-sanaa on käytetty jonkin manifestaation bibliografisten tietojen tallentamisesta, nimekkeen sisällönkuvailu tehtiin usein eri prosessissa. RDA-kuvailusääntöjä käytettäessä puhutaan aineiston kuvailusta, jolla tarkoitetaan niin sisällön- kuin nimekkeen bibliografistakin kuvailua.

Linda

Yhteistietokanta LINDA  oli kirjastojen kokoelmien kokoelmaluettelo.  Sen taustalla on Tieteellisten kirjastojen ATK-yksikön (TKAY) 1970-luvulla aloittama luetteloinnin automatisointi. TKAY oli opetusministeriön projekti 1970-luvulta 1990-luvun alkupuolelle. Kansalliskirjastoon, silloiseen Helsingin yliopiston kirjastoon, yksikkö siirrettiin vuonna 1993. Verkon kautta tehtävään tiedonhakukäyttöön LINDA avattiin vuosina 1993–94. LINDA toimi aikoinaan myös hakutietokantana asiakkaille ja sitä käytettiin:

  • tietueitten poimintaluetteloinnin lähteenä
  • hakutietokantana asiakkaille
  • kaukopalvelun paikannusvälineenä

Vuonna 2013 Linda muuttui Melindaksi, kaikkien kirjastosektoreiden yhteiseksi metatietovarannoksi ja palveluksi.

Load

Englanninkielinen vastine termille aineistonsiirto, jota suositellaan käytettäväksi. Aineistonsiirrolla tarkoitetaan tietueiden siirtämistä / haravoimista paikallisesta tietokannasta Melindaan.

LOW-tag

Tietokantatunnus (Local OWner) on enintään viisikirjaiminen tunnus paikalliselle tietokannalle: FIKKA, PIKI, KOAMK, HELKA.
Se merkitään kuvailun yhteydessä Melindan tietueeseen. LOW-tag mahdollistaa Melinda-tietueelle tehtyjen muutosten päivittymisen paikalliseen tietokantaan.
ks. Alephin sisäisessä käytössä olevat kentät

Luettelointi vs. kuvailu

RDA-aikana puhutaan Kuvailusta.

Luettelointipohja

Luettelointiohjelmissa on käytettävissä valmiita tallennusalustoja tai templaatteja erityyppisille aineistoille. Luettelointipohjia voi myös luoda myös itse paikalliseen käyttöön. Omiin tallennusalustoihin voi esitäyttää oman organisaation käytäntöjen mukaista sisältöä.

Melinda

Melinda kokoaa Suomen kirjastojen metatietoa yhteiseen avoimeen tietovarantoon kaikkien hyödynnettäväksi. Se sisältää Suomen kansallisbibliografian Fennican, kansallisdiskografian Violan sekä Arto artikkeliviitetietokannan tietueet. Myös yliopisto- ja ammattikorkeakoulukirjastojen, yleisten kirjastojen ja eräiden erikoiskirjastojen metatietoja on Melindassa. Melinda-kuvailuyhteistyössä mukana olevien kirjastojen yhteystiedot löytyvät Melinda-wikistä. Melindasta muodostuu vaiheittain kaikkien suomalaisten kirjastojen yhteinen metatietovaranto.

Merge

Merge on Kansalliskirjastossa kehitetty käyttöliittymä Melindan tuplatietueiden yhdistämiseen. Mergellä tietueisiin tehdyt muutokset päivittyvät suoraan Melindaan. Mergen uutta versiota voidaan käyttää myös emo-osakohdeperheiden yhdistämiseen. Ohjelmalla ei kuitenkaan voi yhdistää tietueita, joissa kummassakin on saman kirjaston tietokantatunnus, jotta paikalliskantoihin ei jäisi linkkaamattomia tietueita. Katso lisätietoja Merge-käyttöliittymä.

Muuntaja

Muuntaja on Kansalliskirjastossa kehitetty ohjelma tietueiden muuntamiseen aineistotyypistä toiseen. Tämä Aleph-ohjelmaan liittyvä apuohjelma tuottaa e-aineistojen tietueita painetun version tietueista ja painetun version tietueita e-aineiston tietueista ja muokatut tietueet päivittyvät Melindaan. Katso lisätietoja Muuntaja-ohjelma

OPAC

OPAC on lyhenne sanoista Online public access catalog. Melindalla on oma OPAC, "näyttöluettelo. Metatietovarannon verkkosivut löytyvät linkistä Melinda-verkkokirjasto. Melinda-verkkokirjasto on tarkoitettu kirjastoammattilaisten käyttöön kokoelmatyötä, kaukopalvelua ja kuvailua varten. Asiakkaille on Finna-palvelu, katso Mitä eroa on Melindalla ja Finnalla?

Poimintaluettelointi

Valmiin tietueen poiminen omaan tietokantaan jostain toisesta tietokannasta.

Primaariluettelointi

Uuden nimekkeen kuvailu alusta asti itse tai hankintatietueesta kirjastossa käytetylle / kansalliselle tasolle (katso Melindan kuvailutasot).

Replikointi

Replikoinnilla tarkoitetaan bibliografisten tietueiden automaattista kopioitumista metatietovarannosta paikallisiin kirjastotietokantoihin. Replikoitumista ohjataan erilaisilla Aleph-kirjastojärjestelmään asetuksiin tehtävillä säännöillä ja tietueeseen tallennettavilla ohjauskomennoilla (KEEP/DROP) tai tietokantakohtaisilla merkinnöillä.

Myös paikallisen tietokannan kirjastojärjestelmän asetuksiin voidaan tehdä replikoitumista sääteleviä asetuksia.

Sisällönkuvailu

Sisällönkuvailulla tarkoitetaan teoksen aiheen kuvaamista asiasanoituksen, luokituksen kuin muitadenkin sisällönkuvailun välineillä. Sisällönkuvailun ohjeet ovat Sisällönkuvailuohjeessa.

Tallennusalusta

Luettelointiohjelmissa on käytettävissä valmiita templaatteja tai luettelointipohjia erityyppisille aineistoille. Luettelointipohjia voi myös luoda myös itse paikalliseen käyttöön. Omiin tallennusalustoihin voi esitäyttää oman organisaation käytäntöjen mukaista sisältöä.

Template

Luettelointiohjelmissa on käytettävissä valmiita tallennusalustoja tai luettelointipohjia erityyppisille aineistoille. Luettelointipohjia voi myös luoda myös itse paikalliseen käyttöön. Omiin tallennusalustoihin voi esitäyttää oman organisaation käytäntöjen mukaista sisältöä.

Viola

Suomen kansallisdiskografian ja nuottiaineiston kansallisbibliografian tietokanta on Viola. Viola on Melindassa ja myös Kansalliskirjaston Fikka-tietokannassa.

  • No labels