You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 7 Next »

Melinda-työskentelyssä esiin tulevia termejä

Aineistonsiirto

Tietueiden siirto paikallisesta tietokannasta Melindaan. Joskus kuulee kursutttavan myös load-nimellä.

Aleph

Aleph on Melindan kirjastojärjestelmän nimi. Alephia käyttävät kuvailutyökalunaan Koha-kirjastojärjestelmää käyttävät korkeakoulukirjastot sekä Maailman musiikin keskus ja Musiikkiarkisto.

BookWhere

BookWhere on WebClarity-yhtiön Z39.50-asiakasohjelma, joka kokoaa yli 3000 tietokannan tietueet eri maanosien erityyppisistä kirjastoista poimittaviksi omaan tietokantaan.
BookWhere-tietokannassa on erilaisia tietueita: MARC 21-, RDA-, ISBD-tietueita. Aleph-kirjastojärjestelmää käyttävävät kirjastot voivat konvertoida poimitut tietueet RDA-tietueiksi "Bookwhere-RDA”-konversiolla ja tuodaan sitten Melindaan uudeksi tietueeksi. Tarkat käytännön ohjeet löytyvät Melindan toimintaohjeesta.

BooWhere-konversio GitHubissa: BookWhere-konversio.

Voitte tilata BookWhere-lisenssin Kansalliskirjaston kautta.

Drop

Alephin sisäisessä käytössä oleva kenttäkomento. Kenttiä, jotka merkitty Melinda-tietueelle osakenttään ‡9 komennolla ‡9<DROP>, ei saa hävittää, koska merkinnän tehnyt kirjasto EI halua tiedon replikoituvan paikalliseen tietokantaansa. Omaan tietokantaan osakenttää ei tarvitse ottaa.

Ennakkotietue

Ennakko- ja hankintatietueet perustuvat kustantajilta saatuun etukäteisinformaatioon ilmestyvästä aineistosta. Melindaan saadaan ennakkotietueita Fennicasta ja Kirjavälityksestä. Kirjastot voivat myös tehdä hankintaa varten uusia tietueita, joiden ei tarvitse olla täydellisiä. Näitä minitietueita saa käyttää ja poimia omaan paikalliskantaan aivan kuten muitakin tietueita. Ennakkotietueiden kuvailua saa täydentää. Suositus on, että jos minitietue löytyy Melindasta, kuvailu tehdään sen pohjalle. Tietuesta poistetaan 500-kentän merkintä ”ENNAKKOTIETO”. Ennakko- tai hankintatietueen kuvailutaso on nimiössä 000/17=8.
Katso myös Fennican ennakkotietueet

Fennican ennakkotietueet

Fennican ennakkotietomerkintää ei saa poistaa eli kenttää 594 jossa on mukana osakenttä $5 FENNI. Tämä merkintä on osa Kansallisbibliografian prosesseja, ja Fennica-kuvailijat poistavat merkinnän. Tietueessa voi olla kaksi erilaista ennakkotietohuomautusta, esimerkiksi näin:

500    ‡a ENNAKKOTIETO / KIRJAVÄLITYS  - kentän saa poistaa
594    ‡a ENNAKKOTIETO / KIRJAVÄLITYS ‡5 FENNI  - vain Fennica-kuvailija saa poistaa kentän

Katso myös Ennakkotietue

Hankintatietue

Ennakko- ja hankintatietueet perustuvat kustantajilta saatuun etukäteisinformaatioon ilmestyvästä aineistosta. Melindaan saadaan ennakkotietueita Fennicasta ja Kirjavälityksestä. Kirjastot voivat myös tehdä hankintaa varten uusia tietueita, joiden ei tarvitse olla täydellisiä. Näitä minitietueita saa käyttää ja poimia omaan paikalliskantaan aivan kuten muitakin tietueita. Ennakkotietueiden kuvailua saa täydentää. Suositus on, että jos minitietue löytyy Melindasta, kuvailu tehdään sen pohjalle. Tietuesta poistetaan 500-kentän merkintä ”ENNAKKOTIETO”. Ennakko- tai hankintatietueen kuvailutaso on nimiössä 000/17=8.

Load

Aineistonsiirron englanninkielinen vastine. Käytetään vain sisäisessä slangissa.

Hybriditietue

Hybriditietueet ovat RDA-konversiossa muokattuja tietueita, joissa on sekä ISBD- että RDA-tietueiden piirteitä. Hybriditietueen tunnistaa siitä että 040-kentässä ei ole e-osakentässä merkintää rda ja julkaisutiedot ovat 260-kentissä. Kuvailukäytännöt voivat olla ISBD-sääntöjen mukaisia, mm. päähakuelementit voivat poiketa RDA-periaatteista.

Keep

Alephin sisäisessä käytössä oleva kenttäkomento. Kenttiä, jotka merkitty Melinda-tietueelle osakenttään ‡9 komennolla <KEEP>, ei saa hävittää, koska merkinnän tehnyt kirjasto haluaa tiedon replikoituvan paikalliseen tietokantaansa.

084 # # ‡a 30.16 ‡2 ykl ‡9 FENNI<KEEP>

Konversio

Tietueiden automaattinen muuntaminen esim. toiseen formaattiin

Kuvailu vs. luettelointi 

RDA-kuvailusääntöihin syyrryttäessä puhutaan aineiston kuvailusta.

Linda

Linda on Melindan edeltäjä. Yhteistietokanta LINDA  oli kirjastojen kokoelmien kokoelmaluettelo.  Sen taustalla on Tieteellisten kirjastojen ATK-yksikön (TKAY) 1970-luvulla aloittama luetteloinnin automatisointi. TKAY oli opetusministeriön projekti 1970-luvulta 1990-luvun alkupuolelle. Kansalliskirjastoon, silloiseen Helsingin yliopiston kirjastoon, yksikkö siirrettiin vuonna 1993. Verkon kautta tehtävään tiedonhakukäyttöön LINDA avattiin vuosina 1993–94. LINDA toimi aikoinaan myös hakutietokantana asiakkaille ja sitä käytettiin:

  • tietueitten poimintaluetteloinnin lähteenä
  • hakutietokantana asiakkaille
  • kaukopalvelun paikannusvälineenä

Load

Englanninkielinen vastine termille aineistonsiirto, jota suositellaan käytettäväksi. Aineistonsiirrolla tarkoitetaan tietueiden siirtämistä / haravoimista paikallisesta tietokannasta Melindaan.

LOW-tag

Tietokantatunnus (Local OWner) on enintään viisikirjaiminen tunnus paikalliselle tietokannalle: FIKKA, PIKI, KOAMK, HELKA.
Se merkitään kuvailun yhteydessä Melindan tietueeseen. LOW-tag mahdollistaa Melinda-tietueelle tehtyjen muutosten päivittymisen paikalliseen tietokantaan.
ks. Alephin sisäisessä käytössä olevat kentät

Luettelointi vs. kuvailu

RDA-aikana puhutaan Kuvailusta.

Luettelointipohja

Luettelointiohjelmissa on käytettävissä valmiita tallennusalustoja tai templaatteja erityyppisille aineistoille. Luettelointipohjia voi myös luoda myös itse paikalliseen käyttöön. Omiin tallennusalustoihin voi esitäyttää oman organisaation käytäntöjen mukaista sisältöä.

Poimintaluettelointi

Valmiin tietueen poiminen omaan tietokantaan jostain toisesta tietokannasta.

Primaariluettelointi

Uuden nimekkeen kuvailu alusta asti, vastakohtana poimintaluettelointi.

Replikointi

Replikoinnilla tarkoitetaan bibliografisten tietueiden automaattista kopioitumista metatietovarannosta paikallisiin kirjastotietokantoihin.. Replikoitumista ohjataan erilaisilla Aleph-kirjastojärjestelmään asetuksiin tehtävillä säännöillä ja tietueeseen tallennettavilla ohjauskomennoilla (KEEP/DROP) tai tietokantakohtaisilla merkinnöillä.

Myös paikallisen tietokannan kirjastojärjestelmän asetuksiin voidaan tehdä replikoitumista sääteleviä sääntöjä.

Tallennusalusta

Luettelointiohjelmissa on käytettävissä valmiita templaatteja tai luettelointipohjia erityyppisille aineistoille. Luettelointipohjia voi myös luoda myös itse paikalliseen käyttöön. Omiin tallennusalustoihin voi esitäyttää oman organisaation käytäntöjen mukaista sisältöä.

Template

Luettelointiohjelmissa on käytettävissä valmiita tallennusalustoja tai luettelointipohjia erityyppisille aineistoille. Luettelointipohjia voi myös luoda myös itse paikalliseen käyttöön. Omiin tallennusalustoihin voi esitäyttää oman organisaation käytäntöjen mukaista sisältöä.

  • No labels