Aika:  17.2.2022 klo 14.30-16
Paikka:
Zoom-etäyhteys

Paikalla: Katja Hyvärinen, Jaska Järvilehto, Nina Hyvönen (pj), Marja-Liisa Seppälä, Liisa Hilander, Jerry Jantunen, Minna Kantanen
Sihteeri: Anna Tuominen

  • Toimijakuvailuverkoston puheenjohtajan sijaisuus ja jatko. Katerina Sornován sijainen Jerry Jantunen nyt mukana kokouksessa ryhmän edustajana, mutta ryhmässä aioitaan valita uuden puheenjohtajan kansalliskirjaston ulkopuolelta.
  • MARC 21-sovellusohjeet uudelle alustalle: Siskun ja muusan kommentit. Todettiin, että Kumea voisi vielä katsoa läpi otsikointien kokonaisuutta. Päätettiin palata ohjeiden nimeämisratkaisuihin vielä seuraavassa kokouksessa.
    Ohjesivun fonttiongelmaan ollaan etsimässä ratkaisua. Yleisesti ohjesivusta on tullut hyvää palautetta.

  • Kuvailuryhmien työpajan suunnittelu: ohjelma Työpajan sivulla. Työpaja pidetään etäyhteydellä 22.3. klo 9 - 11.30.
    Osan aiheideoista katsottiin olevan omiaan  syksyn työpajan aihe-ehdotuksiksi: metatietosanasto, kokoelmien kuvailu, RDA-uudistukset laajemmin. Melindan alustanvaihdosta on syksyllä  lisää tietoa, ja kuvailun laadusta päästään syksyllä jatkamaan myös kevään työpajassa saadun pohjatiedon avulla.
  • Kuvailun tiedotuspäivän suunnittelu: 10.5. hybriditoteutuksena. Ohjelmaan mm. tutkimusaineistoaihe sekä tutkimusdatan että kirjastokokoelmien näkökulmasta: esitys CSC:ltä ja mahdollisesti myös työpaja.
  • Teos MARC 21:ssä -projekti:  projektin järjestäytymiskokous on 23.3.
  • RDA-ajankohtaiset: tarkastelussa todettu, että konversiotarpeita ei näyttäisi olevan. Tästä myönteisiä kommentteja.
    Vielä asiantuntijaryhmiltä saatavia mahdollisia konversiotarpeisiin liittyviä huomioita varten on perustettu sivu Uuden RDA:n aiheuttamat konversiotarpeet ja sanaston muutostarpeet johon ryhmät voivat näitä kirjata.
    Huomiona myös, että tarvittaessa RDA:n käännöksiä voidaan muuttaa. Jos termin muutos näyttäisi vaativan konversiota, voi asia olla ratkaistavissa myös näin. Kuvailusääntöpalveluun kannattaa olla yhteydessä termien muutoksiin liittyvissä kysymyksissä.

Myöhempään:

  • Kansalliskirjaston kuvailupolitiikan yhteydet kuvailuryhmien toimintaan.
  • Vaatimukset/tarpeet/odotukset uusille kuvailuvälineille: white paper 2022/maaliskuu

Seuraava kokous 30.3. klo 13-14.30

  • No labels