Tälle sivulle kootaan kuvailun kansallisten asiantuntijaryhmien ehdottamia takautuvan konversion tarpeita ja Metatietosanaston muutostarpeita.

Huomioitava, että runsaat konversiotarpeet voivat viivästyttää uudistuneen RDA:n käyttöönottoa.

Jos uudistuneen RDA:n muutos johtuu suomennoksesta, kannattaa harkita suomennoksen päivittämistä käytänteiden muutoksen ja metatiedon takautuvan konvertoinin sijaan. Kommentit suomennokseen voi lähettää Kansalliskirjaston Kuvailusääntöpalveluun: kuvailusaannot-posti ät helsinki.fi


elementti tai termiRDA-tunnisteMuutosMuuta huomioitavaa
ilmestymistiheyshttp://rdaregistry.info/Elements/w/P10368
Kuvailusääntöpalvelu (3.3.2022): uudistuneen RDA:n ilmestymistiheystermien käännökset on yhtenäistetty Metatietosanaston termien (http://urn.fi/URN:NBN:fi:au:mts:m1645) kanssa. Ei tarvetta takautuvaan konversioon. HUOM! Metatietosanastossa kirjoitusvirhe termissä viikottain (po. viikoittain).
sisältötyyppi + muut aggregaattien kuvailun ekspressiotason elementitKonversion kohteena olevat elementitsisältötyyppitermien (ja muiden aggregaattien ekspressioiden elementttien) siirtäminen kentästä 336 (ja muista ko. kentistä) kenttään 387

Aggregaattien (aggregoivan ekspression ja aggregoivan teoksen) kuvailussa (esim. musiikkialbumeissa):

  • jos halutaan ilmaista sisältötyyppi, on se ilmaistava aggregoivan teoksen edustavan ekspression elementtinä, sillä aggregoivalla ekspressiolla ei ole attribuutteja. Myöskään aggregoitujen ekspressioiden elementtejä ei voi merkitä aggregaattien kuvailuun.

Takautuvan konversion toteuttaminen voi olla haastavaa, sillä aggregaatien tunnistaminen bib-tietueista ja konversion kohdistaminen oikeisiin tietueisiin ei ole aina helppoa.

  • Voisiko takautuvan konversion osakohteellisiin aineistoihin sekä kenttien 505 sisältöhuomautuksia ja analyyttisiä kirjauksia sisältyviin tietueisiin?

Konversio voi tukea uuteen tietomalliin (MARCin seuraajaan) siirtymistä

  • Tämän takautuvan konversion toteuttaminen ei kuitenkaan ole kynnyskysymys uudistuneen RDA:n käyttöönotolle.


  • No labels