Missä mennään ATT-, Finna-, Finto- ja Melinda-hankkeissa 2/2017


12.4.2017

Tästä Kansalliskirjaston tilannekatsauksesta saat uusimmat tiedot ATT-hankkeen, Finnan, Finton sekä Melindan kuulumisista.



Kansalliskirjaston kirjastoverkkopalvelut, vuosiraportti 2016

Tulevia tilaisuuksia

Finto
Melinda
ATT/Tajua 


Finna

Finna on tiedonhakupalvelu, joka kokoaa yhteen aineistoja arkistoista, kirjastoista ja museoista.

Ajankohtaista mukana olevista organisaatioista

Teknisen kehitystyön kuulumiset

Ryhmien kokoukset

Muita ajankohtaisia

Henkilöstöuutisia

Tapahtumat ja koulutukset  

Lisätietoja:

Finna-tilannekatsauksen kokosivat kehittämispäällikkö Erkki Tolonen.


Finto

Finto on suomalainen palvelu sanastojen, ontologioiden ja luokitusten julkaisua ja käyttöä varten.

Ajankohtaista mukana olevista organisaatioista

Teknisen kehitystyön kuulumiset

Sisältötyön kuulumiset

Viimeisimmät ohjeet

Ryhmien kokoukset

Tapahtumat ja koulutukset

Lisätietoja:


Finto-tilannekatsauksen kokosi kehittämispäällikkö Matias Frosterus.


Melinda

Melinda on kansallinen metatietovaranto, joka kokoaa kirjastoaineistojen kuvailevat metatiedot yhteen paikkaan.

Ajankohtaista mukana olevista organisaatioista

Yleiset kirjastot:

Teknisen kehitystyön kuulumiset 

Henkilöstöuutisia

Viimeisimmät ohjeet

Ryhmien kokoukset

Tapahtumat ja koulutukset

Lisätietoja:


Melinda-tilannekatsauksen kokosi kehittämispäällikkö Minna Olkinuora-Tauru.


ATT - Avoin tiede ja tutkimus

Tajua

Tajua-hanke edistää tieteen tuotosten avointa saatavuutta. Se on Avoin tiede ja tutkimus -hankkeen osahanke Kansalliskirjastossa.

Ajankohtaista projektissa

Metadatasuositus julkaisuarkistojen tekstiaineistolle julkaistiin Kansalliskirjaston Missä mennään -webinaarissa helmikuun lopulla. Kokonaisvaltainen metadatasuositus on ensimmäinen lajiaan, sillä 2006 valmistunut suositus koski vain opinnäytteiden tallentamista. Uusi suositus koostuu 62:sta Dublin Core -standardiin perustuvasta metadatakentästä, sillä tavoitteena on pystyä kuvailemaan kaikki julkaisuarkistoon tallennettava aineisto mahdollisimman kattavasti. Jatkossa suosituksen ylläpito ja päivittäminen kuuluvat Kansalliskirjaston perustoimintaan.

Lisätietoa:

Tapahtumat ja koulutukset

Jyväskylässä järjestetyn Suomi rinnakkaistallentamisen mallimaaksi -hankkeen loppuseminaarin tallenteet ja esitysdiat on julkaistu: tallenteet | esitysdiat

Avoimen tieteen koulutus

Toteutamme tänä vuonna avoimen tieteen webinar-sarjan, jonka aihekokonaisuuksia ovat aineistonhallinta ja DMPTuuli-yhteistyö, tutkimusdatan kuvailu ja jatkohyödyntämisen mahdollistava tutkimusdatan avaaminen sekä avoin julkaiseminen. 

Ohjelma päivittyy: http://avointiede.fi/koulutusten-ohjelma

Menneiden tapahtumien materiaalit ja tallenteet löytyvät täältä. Avoimen tieteen verkkokurssi on täydentynyt englanninkielisillä osioilla.
Ota yhteyttä: sari.raisanen (at) helsinki.fi tai att-koulutus (at) postit.csc.fi 

Kotilava-hanke

Kotilava on Tieteellisten seurain valtuuskunnan (TSV) ja Kansalliskirjaston yhteinen projekti, jossa edistetään kotimaisten tiedelehtien avoimuutta. Se on osa opetus- ja kulttuuriministeriön ATT-hanketta.

Kotilava-hankkeessa rakennettu journal.fi-palvelu on otettu kotimaisten tiedelehtien parissa hyvin vastaan. Palvelua käyttää jo nyt kolmisenkymmentä julkaisua, ja uusia käyttäjiä on tulossa mukaan sitä mukaa, kun perehdyttäjät ehtivät halukkaita kouluttamaan.

Myös Kotilavan rahoituskokeilun puolella on edistytty. Yhdentoista rahoituskokeiluun osallistuvan lehden ja ohjausryhmän tiiviin työskentelyn tuloksena Kotilavan rahoitusmallin hahmoista on seuloutunut esiin yksi ehdotus, jota paraikaa viimeistellään.

Neuvottelut rahoitusmallista yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen kanssa käynnistyvät toukokuussa 2017. Mikäli rahoittajat suhtautuvat malliin suopeasti, sen testaaminen aloitetaan pienemmällä lehtien joukolla, sillä todennäköisesti alkuvaiheessa nousee esiin kysymyksiä, joihin ei suunnitteluvaiheessa ole huomattu varautua. Tällä hetkellä näyttää siltä, että kaikkien lehtien käytössä malli voisi olla aikaisintaan vuonna 2019.

Lisätietoja


ATT- ja Tajua-tilannekatsauksen kokosivat kehittämispäällikkö Esa-Pekka Keskitalo, koulutuskoordinaattori Sari Räisänen, tietoasiantuntija Riitta Koikkalainen ja tietoasiantuntija Tanja Vienonen.



Kuvat: Susanna Eklund 2017




Sivun alkuun