Tähän on kerätty yleisiä periaatteita ja linjausehdotuksia teosten ja ekspressioiden kuvailusta. Tarkat Marc 21 -formaatin mukaiset kentittäiset ohjeet auktoriteettitietueiden tekemistä varten ovat erillisellä ohjesivulla.


TÄHÄN VIITTAUKSET UUTEEN RDA:HAN: Vähimmäistaso teostietueelle on RDA:n luvun 0.6.6 mukaisesti teoksen auktorisoitu hakutieto ("yhtenäistetty nimeke", joka on muodostettu RDA:n lukujen 6.27–6.31 mukaan) ja teoksen tunniste (Asteri-ID) sekä lisäksi tietueen tyyppiä kuvaava MTS-termi ("teos" tai "ekspressio") tunnisteineen. Tavoitetaso teostietueelle määritellään teostyypeittäin, huomioiden kirjallisuudenlaji tms.


Tavoitteena on saada tulevaisuudessa mahdollisimman suuri osa teostietueista muodostettua olemassa olevan metatiedon pohjalta. Perusvaatimuksena on siis bibliografisten tietueiden RDA-oikeellisuus ja LRM-soveltuvuus. Keskeisiä puutteita nykyisissä bib-tietueissa on se, että tietueisiin ei ole tallennettu erikseen manifestaation sisältämän teoksen/ekspression auktorisoitua hakutietoa muussa kuin taidemusiikkia sisältävässä aineistossa ja osassa käännöskirjallisuutta ja että useiden päävastuullisten tekijöiden Asteri-auktoriteettitietueet puuttuvat.


Teosten tunnistaminen bibliografisia tietueita tehtäessä, ks.


(Barbara Tillett: Mikä on FRBR? [https://www.loc.gov/catdir/cpso/Mika-on-FRBR.pdf])


"Tavalliset tapaukset"

Aikakauslehti- ja sanomalehtiartikkelit

Luodaan pääasiassa vain teostietueita. ###

Havaittuja ongelmia: Haastatteluihin perustuvissa artikkeleissa haastateltava merkitty useimmiten 600-kenttään, vaikka ei olisi aiheena (tieto kuuluisi 700-kenttään, roolina "haastateltava").

Diakroniset teokset / kausijulkaisut / sarjat

###

Monografiset teokset (tietokirjallisuus ja kaunokirjallisuus, painetut, e-kirjat; äänikirjat ekspressioina)

###

Työnjako: Fennica-aineistosta luodaan teosauktoriteetit automaattisesti uusien bibliografisten tietueiden pohjalta (040e=rda, 100/110/111-kentässä Asteri-ID:n sisältävä ensimmäisen tekijän auktorisoitu hakutieto, 240 tehty).

Havaittuja ongelmia: Uusissakin bibliografisissa tietueissa välillä vääriä suhdetermejä tekijöillä ("sarjakuvantekijä" pro "kirjoittaja" ja/tai "kuvittaja", "taiteilija" käytetty myös tekstimuotoisten teosten tekijänä, "alkuperäisidean luoja" käytetty tapauksissa, joissa kyse on teosten välisestä suhteesta yms.); väärät tiedot tekevät mahdottomaksi tuoda bibliografisesta tietueesta suhteet teostietueeseen oikein. Uudella nimekkeellä julkaistu laitos yms. tulkittu usein uuden teoksen sisältäväksi. Luomisaika ja -paikka sekä teoksen lajityyppi merkitty bibliografisissa tietueissa usein aiheeksi; pitäisi ensin korjata Melindassa.


Elokuvat

Luodaan kaikille Suomessa levityksessä olleille elokuville teostietueet Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (Kavi) Elonet-tietokannan pohjalta. Muille elokuville luodaan teostietueet tarpeen mukaan käsin. Kavin käyttämä Tenho-luokitus on tarpeelliselta osin huomioitu SLM-sanastossa konversiota varten (kevät 2023).

Työnjako: Kavi kuvailee tarkastamansa (aiemmin Valtion elokuvatarkastamon tarkastamat) elokuvat tietokantaansa, jonka tieto tarjotaan vapaasti Elonetissä Finnan kautta. Kansalliskirjasto konvertoi (kerran / kahdesti?) vuodessa Elonetistä (vai sittenkin jostain muualta?) tiedot edelleen Marc 21 -formaattiin. Muista (varsinkin tutkimuskirjallisuuden aiheena esiintyvistä) elokuvista luodaan teostietueet käsin niissä kirjastoissa, joissa tarvetta on.


Juridiset teokset (nyky-RDA, luku 6.29)

Luodaan kaikille Suomen suuriruhtinaskunnassa ja Suomen tasavallassa voimassa olleille laeille teostietueet. Ulkomaisille juridisille teoksille tehdään teostietueet tarpeen mukaan.

Työnjako: Aluksi tehdään suomalaisista juridisista teoksista teostietueita käsin käyttötarpeen mukaan niissä kirjastoissa, joissa tarvetta on.

Havaittuja ongelmia: Suomalaisten kirjastojen linjaukset puuttuvat? Hallintoalueet/säätävät lainkäyttöalueet (esim. "Suomi") on tallennettu erikseen Kantoon ja YSO-paikkoihin: kumpaan linkataan?


Musiikkiteokset (sävellykset) (nyky-RDA, luku 6.28)

Asterissa tällä hetkellä (kevät 2023) noin 15 000:n sävellyksen teostietueet. Lisää tietueita on mm. Taideyliopiston kirjaston tietokannassa. Lisäksi Suomen musiikkirjastoyhdistyksen julkaisemien säveltäjien yhtenäistettyjen nimekkeiden luetteloiden konvertointi teostietueiksi on suunnitteilla.

Muusa laatii linjaukset.


Tietokoneohjelmat

YSO:ssa tällä hetkellä lähes 300 yksittäistä tiekoneohjelmaa asiasanoina; nämä pitäisi siirtää Tekaan.


Uskonnolliset teokset (nyky-RDA, luku 6.30; uusi RDA ok, pl. aggregaatit)

Raamatun kaikista kirjoista on jo tehty vähimmäistason teostietueet, samoin Raamatun ekspressioista keskeisimmillä kielillä. Myös eräistä muiden uskontokuntien pyhistä kirjoista on tehty teostietueet.

Työnjako: Aluksi tehdään uskonnollisista teoksista teos- ja ekspressiotietueita käsin käyttötarpeen mukaan niissä kirjastoissa, joissa tarvetta on.

Havaittuja ongelmia: Jos halutaan linkittää uskonnollisten teosten otteita sisältävät tai käsittelevät hakutiedot, täytyy kaikista näistä tehdä erilliset teos- ja ekspressiotietueet. Teos- ja ekspressiotietueiden koneellinen luonti on käytännössä mahdotonta nykyisten bibliografisten tietueiden huonon laadun vuoksi (tekijäkirjaukset ovat usein väärin, 240-kentät puuttuvat yms.).


Viralliset tiedonannot (nyky-RDA, luku 6.31)

###



  • No labels