You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 11 Next »

THESEUS LAATUPALAVERI, 14.9.2018

Aika: 14.9.2018 klo 14-15.30 

Paikka: Leipätehdas, V531 Salvia, Kaikukatu 4, 5 krs. ja  AC-etäyhteys

Läsnä: Nina Hyvönen (Kansalliskirjasto), Jyrki Ilva (Kansalliskirjasto), Samu Viita (Kansalliskirjasto), Päivi Rosenström (Kansalliskirjasto) 

Etänä: Tiina Tolonen (AMKIT-konsortio), Minna Marjamaa (AMKIT-konsortio), Hanna Lahtinen (AMKIT-konsortio) 

Puheenjohtaja: Nina Hyvönen (Kansalliskirjasto)

Sihteeri: Päivi Rosenström (Kansalliskirjasto)


0. Kokouksen avaus

Puheenjohtaja  avasi kokouksen klo 14.01

 

1. Kokoelmarakennemuutokset

Justuksen takia julkaisukokoelmien määrä pitäisi supistaa yhteen per AMK. Samalla on kaavailtu, että myös opinnäytekokoelmia olisi yksi per AMK. Käytiin läpi  kokoelmarakennemuutoksen, metadatauudistuksen ja JUSTUS-integraation tilannetta ja toteuttamisjärjestystä. 

Todettiin, että kokoelmarakennemuutos ja metadatauudistus on järkevää tehdä ensin, koska tämän jälkeen JUSTUS-integraatiota on helpompi testata kun kokoelmarakenne ja metadata on jo kunnossa.  Kokoelmamuutokset ja metadatamuutos ovat valmisteluvaiheessa. Metadatauudistuksen valmistelu olisi tarkoitus saada valmiiksi syyskuun loppuun mennessä, jolloin katsotaan, onko sen suhteen tarvetta palaverille. Kokoelmamuutos toteutettaisiin mahdollisesti helmikuussa, kun opinnäytteiden ruuhka on ohi.  Kokoelmamuutoksesta on herännyt kyselyitä, että miten saadaan esim. eri oppiaineiden opinnäytteet esille, jos kaikki opinnäytteet ovat kunkin AMK:n osalta samassa kokoelmassa. Kokoelmarakennemuutoksen jälkeen haut perustuisivat metadataan, jonka pitäisi sisältää tämä aikaisemmin kokoelmarakenteisiin tallennettu tieto.  Tämän  jälkeen opinnäytteiden esilletuonti olisi toteutettavissa esim. erillisten hakujen ja fasettien avulla eli voitaisiin tehdä esim. hakulinkkejä samalla tavalla kun ELY-keskuksen yhteisössä Doriassa on tehty. Tämän lisäksi keskusteltiin siitä, miten Theseuksen sisällöt saadaan mahdollisimman hyvin esille.  Kansalliskirjastossa on tehty tähän liittyen mahdollisuus gallerianäkymiin ja videoiden streamaukseen (HTML5). Keskustelussa tulisi esille, että Theseuksen opinnäytteiden hyödynnettävyyttä työelämässä olisi hyvä saada esille. Sovittiin, että selvitetään, mitä dublin core -kenttiä olisi hyvä ottaa käyttöön, jotta tämä pystyttäisiin toteuttamaan.  

Justuksen aikataulusta on tiedossa, että testiversio on saatavilla mahdollisesti loppuvuodesta. Tuotantoversiota voidaan odottaa siten mahdollisesti alkuvuodesta 2019.  Kaikki AMK:t eivät ole mukana Justuksesta, mutta tilannetta kartoitetaan vielä näiden muutamien puuttuvien AMK:ien suhteen.  Justus saadaan Theseuksen käytöön  todennäköisesti valmiina vasta kesällä, kun kevään opinnäyteruuhka on ensin ohitettu. 

 

2. Metadatauudistuksen tilanne

Tämä käsiteltiin jo kohdassa 1. 

3. Justus-integraatio

Tämä käsiteltiin jo kohdassa 1. 

4. Mahdollinen Theseuksen siirtyminen uuteen syöttölomaketekniikkaan (erillinen Dspace-instanssi, joka hoitaisi syöttö- ja admintoiminnot)

Keskusteltiin suunnitelmista korvata nykyinen Theseuksen syöttölomaketekniikka siten, että Theseusta varten perustettaisiin ylimääräinen Dspace-instanssi, joka hoitaisi syöttö- ja editointipuolen toisen Dspace-instanssin hoitaessa töiden näyttämisen maailmalle.  Perusteena se, että nykyinen syöttölomake tekniiikka alkaa olla jo vanhaa tekniikkaa, jonka konfigurointi on työlästä. Vanhan syöttölomakkeen modifiointiin tarvittava aika olisi hyödyllisempää käyttää uuden syöttölomaketekniikan kehittämiseksi.  Uutena lomaketyyppinä olisi tarkoitus käyttää DSpace-lomaketta, joka on kehittynyt merkittävästi viime aikoina sekä kansainvälisen että Kansalliskirjaston työn tuloksena. Uusina ominaisuuksina on nyt saatavilla mm. Finto-kontrolloidut sanastot ja URN:ien automaattinen haku. Haasteitakin vielä on kuten kielikoodien syöttö Dspace-lomakkeella. Tähän pyritään löytämään tekninen ratkaisu.  Käytettävän syöttölomakkeen pitää kuitenkin olla helppokäyttöinen, koska monet käyttävät Theseus-syöttölomaketta vain kerran elämässään. Syöttölomakemuutos olisi myös osa valmistautumista siihen, että Theseuksessa otettaisiin käyttöön myös pimeä arkisto. Lisäksi tämä uusi järjestelmä mahdollistaisi kuorman tasaamisen syöttöosion ja näyttöosion välillä. 

Taustana keskusteltiin siitä, että alunperin jouduttiin tekemään ulkoinen syöttölomake, koska tuolloin Dspacen syöttölomake oli liian jäykkä eikä tukenut mm. shibbolointia. Uusikaan Dspace-syöttölomake ei tule toteuttamaan ihan kaikkia nykyisen syöttölomakkeen ominaisuuksia. Sovittiin, että Kansalliskirjasto listaa mitä uudessa järjestelmässä ei voida tehdä, mitä nykyisessä järjestelmässä nyt tehdään ja toimittaa lista AMK:ien arvioitavaks. 

5. Theseuksen 10-vuotisseminaari

Theseuksen 10-vuotisseminaari järjestetään Tampereella Finlaysonin alueella 21.11.2018 iltapäivällä. Sovittiin, että Kansalliskirjastosta osallistuisi koko julkaisuarkistotiimi. Jyrki  valmistelisi esityksen koskien yleisesti avoimen julkaisun kehittämistä ja julkaisuarkistoja ja Samulta toivottiin esitystä Theseuksesta etenkin sen kehittämisen näkökulmasta.  Tarkoituksena oli, että Theseuksen uusi ulkonäkö julkistettaisiin 10-vuotisseminaariin mennessä. Tämä on mahdollista mikäli uuden ulkoasun leiska saadaan Kansalliskirjaston päähän syyskuun aikana.  

6. Tietosuojaliite tiedonhallinnan ohjausryhmän esittelyn pohjalta

7. Theseus-kustannukset amkeille vuonna 2019

 


  • No labels