Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

RDA-linjausten päivitykset 2018-2019 (nykyinen RDA) 

Tällä sivulla kuvailun Tällä sivulla kuvailun kansallisten ryhmien kesken sovittu RDA-linjausprosessi. Alasivuilla kuvailuryhmien vuosina 2019-2021 2024 uutta RDA:ta varten työstämiä linjauksia, esimerkkejä ja soveltamisprofiilejakansallisia ohjeita

...

RDA-prosessi

päivitetty heinäkuussa 2021tammikuussa 2024

MilloinMitäKetkä
Mitä
2018/12Aikataulusta, työnjaosta ja prosessista sopiminenKuvailusääntöpalvelu, Kuvailustandardiryhmä (Kusti), Kuvailevan metatiedon asiantuntijaryhmä (Kumea), Sisällönkuvailun asiantuntijaryhmä (Sisku) ja Musiikin metatiedon asiantuntijaryhmä (Muusa)
Aikataulusta, työnjaosta ja prosessista sopiminen
2020/05
Sisku
Linjaukset sisällönkuvailua käsitteleviin kohtiin valmiit
Sisku
2020/06Linjaukset toimijoita käsitteleviin lukuihin valmiitToimijakuvailuverkosto (Toiku-verkosto)
Linjaukset ja esimerkit toimijoita käsitteleviin lukuihin valmiit
2021/05
Kusti (ja Kuvailusääntöpalvelu)
Linjaukset RDA-entiteetin ja nomenin lukuihin sekä Ohjeistus-
ja Lähteet-osioihin valmiit
osioon valmiit
Kusti (ja Kuvailusääntöpalvelu)
2021/09
?Linjaukset ja esimerkit
Muusa
Linjaukset musiikkia käsitteleviin kohtiin valmiitMuusa
2021/09
ToikuKuvailuentiteettien rajat -paperin RDA-linjaukset valmiit
Linjausten ja esimerkkien tilanteen kartoitus ja tavoiteaikataulu
Kuvailuryhmien työpaja
2021/10Linjaukset paikan ja ajanjakson lukuihin valmiit
2021/09
Kansalliskirjasto, Kansallisarkisto, Kansallismuseo, Museovirasto, Museoliitto (KAM-kuvailuryhmä)
Linjaukset paikan ja ajanjakson lukuihin valmiit
2021/
09Kuvailuryhmien työpajaLinjausten ja esimerkkien tilanteen kartoitus ja tavoiteaikataulu
2021/10Kumea (ja Kuvailusääntöpalvelu)
11Linjaukset teoksen, ekspression, manifestaation ja kappaleen lukuihin valmiit
2021/10KuvailusääntöpalveluKuvailutasotaulukko valmis julkaistavaksi uudessa RDA Toolkitissä2021/11KuvailusääntöpalveluLinjausten ja esimerkkien viimeistely uuteen RDA Toolkitiin
2021/12KuvailusääntöpalveluKäännöksen, linjausten ja esimerkkien
Kumea (ja Kuvailusääntöpalvelu)
2021/12Osa Lähteet-osion (mm. kuvailutasotaulukko) kansallisista teksteistä valmiitKusti
2022/06Käännöksen kattava julkaisu uudessa RDA ToolkitissaKuvailusääntöpalvelu
2022/04
ja 2022/10Kuvailusääntöpalvelu sekä tarvittaessa kuvailun asiantuntijaryhmätMahdollisten soveltamisprofiilien ja Lähteet-osion tekstien julkaisu uudessa RDA Toolkitissa

...

-2023/12Lähteet-osion kansallisten tekstien työstäminenKaikki kuvailun asiantuntijaryhmät
2024Sovellusohjeiden päivittäminen vastaamaan uudistunutta RDA ToolkitiäKumea, Muusa ja Toiku
2024Metatietosanaston päivittäminen vastaamaan uudistunutta RDA ToolkitiäMetatietosanaston kehittämisryhmä
2024Kuvailuentiteettien rajat -paperi ja siihen liittyvät RDA-linjaukset valmiit julkaistavaksi RDA ToolkitissäToiku

Linjausohjeita

  • Linjauksia ei kohdisteta luvun pääotsikkoon eikä määritelmään/soveltamisalaan.
  • Poislinjataan ne vaihtoehdot, joita ei noudateta. Jos noudatettavaan vaihtoehtoon liittyy linjaus, merkitään linjaus noudatettavan vaihtoehdon kohtaan.
  • Linjataan vain ne option-kohdat, jotka ovat todellisia vaihtoehtoja toisilleen ja joihin liittyy olemassa oleva linjaus tai joihin tarvitaan uusi linjaus. Muiden option-kohtien noudattaminen on kuvailijan harkinnan varassa.
  • Pakollisuus linjataan ydin- suppealle ja perustasoille laajalle kuvailutasoille erikseen. Pakollisuus perustasolla laajalla tasolla tarkoittaa pakollisuutta myös ydintasolla, sillä ydintaso on perustasoa suppeampi kuvailutasosuppealla tasolla. Pakollisuuslinjaus kohdistetaan luvun alkuun, kohtaan prerecording.
  • Merkitsemistavan valintaan liittyvä linjaus merkitään kohtaan Recording. Jos elementillä on vain yksi sallittu merkintätapamahdollinen merkitsemistapa, ei linjausta merkintätavasta merkitsemistavasta tehdä.
  • HUOM! koodimuotoisten tietojen (kuten kielikoodi) merkitsemistapa on tunniste, ei rakenteistettu kuvailu
  • Toistettavuutta ei linjata, paitsi jos elementin toistettavuudessa on jotain poikkeavaa. Toistettavuus kohdistetaan luvun alkuun, kohtaan prerecording.Suomalaisia esimerkkejä voi kohdistaa eri kohtiin tekstiä. Englanninkieliset esimerkit voi joko kääntää suomeksi tai jättää pois.
  • Kansainvälisen suosituksen mukaan linjauksiin ei laiteta esimerkkejä. Uudessa RDA Toolkitissa vaihtoehtojen yhteydessä on vain ei-MARC-muotoisia esimerkkejä (ks. 31.53.52.11). Kontekstiesimerkeihin (ks. 91.59.13.86) on sisällytetty vain ko. entiteetin elementtejä. MARC 21:n bibliografisen tietueen kenttiä sisältäviä esimerkkejä ei uudessa RDA Toolkissa esiinny (ks. LC-PCC:n linjaukset ja esimerkit).
  • Linjauksia tehtäessä huomioitava myös nykyiset linjaukset (RDA Toolkitissä) ja niiden mahdolliset ristiriidat uusien linjausten kanssa sekä jo hyväksytyt linjausmuutokset (Kuvailusääntöpalvelun sivulla).
  • Linjauksia tehtäessä huomioitava vaikutukset takautuviin konversioihin. Linjauksen vaatima takautuvan konvertoinnin tarve merkittävä selkeästi linjauksen yhteyteen. Tietokannoissa arvioidaan konversiota vaativan linjauksen toteuttamismahdollisuudet teknisesti priorisoiden.
  • Linkkien toimimattomuuden tai epätarkan kohdistumisen vuoksi on hyvä muotoilla linjaus siten, että linjaus kertoo myös linjattavan asia. Lisäksi kannattaa käyttää tunnisteita (citation, 8-numeroinen tunniste), jotka löytyvät maalaamalla tekstikohta ja painamalla risuaitaa RDA Toolkitissä. 8-numeroisella tunnisteella voi hakea ko. sääntökohdan kirjoittamalla tunniste RDA Toolkitin hakukenttään.
  • Sisällytetään linjaukseen viittaus Metatietosanastoon silloin, kun termiä ei löydy RDA:sta.
  • Linjauksissa käytettävät fraasit:
    • Pakollisuuslinjaukset: Pakollinen ydintason suppean tason kuvailussa. TAI Pakollinen perustason laajan tason kuvailussa.
    • Merkitsemistapalinjaus: Ensisijainen merkitsemistapa on rakenteistettu kuvailu. TAI Ensisijainen merkitsemistapa on rakenteistamaton kuvailu.
    • Viittaus sanastoon: Käytetään sopivaa Suomalaisen lajityyppi- ja muotosanaston termiähttp://finto.fi/slm/fi/. TAI Käytetään sopivaa Metatietosanaston termiä: ...
    • Linjaus Option-kohtaan: Noudatetaan vaihtoehtoa. TAI Ei noudateta vaihtoehtoa.Linjaukseen sisällytetyt esimerkit otsikoidaan: Suomalaisia esimerkkejä:
  • Linjausten päivitykset ja lisäykset tehdään ao.entiteettikohtaisille sivuille seuraavan RDA Toolkit -julkaisusta kertovan otsikon alle. Keskustelua vaativat muutokset viedään kuvailun asiantuntijaryhmien puheenjohtajien kokoukseen ja tarvittaessa kuvailuryhmien yhteiskäsittelyyn