Aihe:[voy-cat]: Melinda-talonmies tiedottaa 6/2015
Päiväys:Fri, 21 Aug 2015 12:25:57 +0000
Lähettäjä:Ikäheimo, Ulla K <ulla.ikaheimo@helsinki.fi>
Vastaanottaja:voy-cat@helsinki.fi <voy-cat@helsinki.fi>

 

Hyvät kuvailijat

 

Melindan talonmies saattaa tietoonne seuraavat asiat:

 1)      Tällä viikolla on yhdistetty noin 14 000 tuplatietuetta uudella deduplikointiohjelmalla, jota esiteltiin talonmiehen tuokiossa toukokuussa. Kannattaa huomata, että ohjelma deletoi molemmat vanhat tietueet ja muodostaa niistä kokonaan uuden tietueen.  Yhdistyneessä tietueessa on kenttä 583, jossa näkyvät molempien poistettujen tietueiden Melinda-ID:t. ID-numerot ovat myös kentän 035 z-osakentissä. Jos tietueet ovat jostain syystä yhdistyneet väärin, ID-numeroilla on mahdollista hakea vanhat tietueet esiin ja korjata tilanne. Esimerkki kentästä 583, jota siis ei saa mennä poistamaan tietueesta:

583 __ |a MERGED FROM (FI-MELINDA)005280290 + (FI-MELINDA)005280285 |c 2015-08-17T20:57:44+03:00 |5 MELINDA

Painosmerkintöjen käsittely osoittautui joissain tapauksessa hankalaksi. Useimmiten ohjelma ottaa vanhemman painoksen pohjaksi ja lisää yhdistettyyn tietueeseen tuplatietueen 250-kentästä täysin oikean lisäpainoshuomautuksen. Mutta painosmerkintöjen ja kuvailutyylien äärettömistä variaatioista johtuen yhdistyneeseen tietueeseen saattaa tulla tuplakenttä tai täysin turha huomautus. Näitä toivottavasti pystytään myöhemmin poistamaan automaattisten korjausten avulla.

2)      Kesäkuussa ilmoitetut automaattiset korjaukset ajettiin loppuun heinäkuun aikana. Seuraavia korjauksia ei toistaiseksi ole aikataulutettu, mutta syksyn aikana niitä vielä tehdään. Vanhat korjaukset ovat ajoissa edelleen mukana.

3)      Tietokantahuollossa toivotaan, että kirjastot eivät lähettäisi korjauslomakkeilla erityisesti kuvailun periaatteisiin liittyviä tietueiden yhdistämistoiveita. Kirjastoverkkopalveluissa ei ole kirjoja, joista voisi tehdä tarkistuksia. Täällä on hankala päättää, pitäisikö tietueessa olla 100-kentän tekijä vai onko kyse toimittajasta tai miten moniosainen teos kannattaa kuvailla (245anp vs. 830). Tämäntyyliset yhdistämiset kannattaa käsitellä voy-cat-listalla, niin kuin nykyään kyllä usein näkeekin käsiteltävän.

4)      Melindan toimintaohjeeseen on lisätty ohje Poimitun tietueen ja minitietueen yhdistäminen.

5)      Metiva-wikin uusia blogimerkintöjä: Haku tunnisteella Melindan OPACista ja TagInformation päivitetty 18.8. Blogimerkinnöthän löytyvät Metiva-wikin etusivun alareunasta.

6)      Lopuksi vielä aikaisemminkin useasti kerrottu asia, mutta muistutetaan vielä: Fennican tasokoodi nimiön merkkipaikassa 17 on tyhjämerkki – älkää menkö muuttamaan sitä! Muistakaa myös mergellä yhdistäessänne, että Fennica-tietueeseen pitää jäädä tuo tasokoodi!

 

Oikein hyvää ja aurinkoista viikonloppua talonmiesryhmän puolesta

toivoo Ulla Ikäheimo

  • No labels