KUVAILEVAN METATIEDON ASIANTUNTIJARYHMÄN KOKOUS

Aika: 20.11.2018 klo 10.17-15.57
Paikka: Kansalliskirjasto, Helsinki, Fabianian kokoushuone
Läsnä: Pia Backman (Åbo Akademis Bibliotek), Ville Huhtala (Helsingin yliopiston kirjasto), Katja Hyvärinen (Itä-Suomen yliopiston kirjasto), Ulla Ikäheimo (Kansalliskirjasto), Sirpa Janhonen (Varastokirjasto, puheenjohtaja), Minna Kantanen (Kansalliskirjasto, sihteeri), Silja Saarikoski (Seinäjoen ammattikorkeakoulun kirjasto), Anne-Mari Salmela (Turun yliopiston kirjasto), Jaana Uurasjärvi (Eduskunnan kirjasto) ja Kiti Vilkki-Eriksson (Kansalliskirjasto)
Kutsuttuina asiantuntijoina: Anneli Renfors (Kirjastopalvelu), Minttu Hurme (Kansalliskirjasto) klo 13.30-
Poissa:
Sini Neuvonen (Espoon kaupunginkirjasto), Anna Viitanen (Turun kaupunginkirjasto)

 

1. Edellisen kokouksen pöytäkirja

Hyväksyttiin.

2. Ilmoitusasiat

MARC 21 -formaattiin on lisätty marraskuussa uusia kenttiä ja osakenttiä (Update 27). Tärkeimmät uutuudet liittyvät saavutettavuuden ilmaisemiseen. Bibliografisen formaatin uudet kentät ovat 251 Version information, 341 Accessibility content ja 532 Accessibility note. Käännökset päivitetään vuoden loppuun mennessä.

Bookwhere-lisenssien uusiminen vuodelle 2019 on ajankohtaista. Ulla Ikäheimo on lähettänyt asiasta sähköpostia yhdyshenkilöille.

3. Osma Suominen: BIBFRAME-tilanne

Osma Suomisen esitys BIBFRAME-tilannekatsaus ja Fennican avauksessa tuotetut teokset ja keskustelua.

4. MARC 21 -sovellusohje (RDA)

Käyttöoikeuksien metatieto

Sovittiin käyttöoikeuksien metatieto-ohjeen päivittämisestä:

  • esimerkeissä ja tekstissä erotellaan paremmin, mitä merkitään Melindaan ja mitä omaan tietokantaan 
  • vapaasti verkossa olevat: sekä Melindaan että paikallistietokantaan 506-kenttä ja vastaava lisenssi 540-kenttään silloin, kun se on helposti löydettävissä
  • käyttörajoitettujen aineistojen uusi fraasi Melindaan kenttään 506: Käytettävissä lisenssin hankkineissa organisaatioissa. Yksittäisiä 540-kentän lisenssitietoja ei merkitä Melindaan. Omaan tietokantaan merkitään 506 ja 540 tarkkaan organisaation omien tietojen mukaisesti. Osakenttä 5 on tarpeen vain Helkan tyyppisessä yhteistietokannassa.
  • CC-lisenssit merkitään väliviivoin kuten Wikipedia-sivulla ohjeistetaan
  • merkintö All rights reserved on vanhentunut eikä sitä tarvitse merkitä
  • 506-kenttää toistetaan tarvittaessa, esim. erikielisiä huomautuksia varten

Muutokset päivitetään kaikkiin ohjeisiin.
506-kenttä lisätään näkymään Melindan opacissa. Samoin Melindan luettelointiclientiin lisätään valmiita sisältövaihtoehtoja.

RDA-sovellusohjeen päivitys

Työryhmä antoi pienryhmälle valtuudet jatkaa ohjetekstien päivitystä. Sovellusohjeen tekstejä päivitetään parhaillaan vastaamaan vuoden 2018 kevennyslinjauksia ja muita uusia linjauksia. Sovellusohjeen muutoksista kootaan lista, joka julkaistaan, kun ohje on kokonaan päivitetty. Alla lista tähän mennessä MARC21 -sovellusohjeeseen (RDA) tehdyistä päivityksistä:

Kentän 245 teksti päivitetty kokonaan

Uutta 245 kentän ohjeessa: 

  • Jos vastuullisuusmerkintöön sisältyy useamman kuin kolmen samassa roolissa tai yhtäläisessä vastuussa olevan toimijan nimet, merkitään vain kunkin rooli- tai vastuuryhmän ensimmäinen nimi (RDA 2.4.1.5 - keventämislinjaus 2018).    
  • Vastuullisuusmerkinnöstä (245‡c) pois jätettyjä tekijännimiä voidaan merkitä lisäkirjauksiksi kenttiin 700, 710, 711 eli hakutietona voi olla tekijännimi, jota ei näy kuvailussa. 

264-kentän päivitys

264 #1

  • Tekstiin päivitetty: Ensimmäinen kustannuspaikka, kustantajan nimi ja julkaisuaika ovat ydinelementtejä.

264 #2

  • Teksti muutettu muotoon: Jakajan nimi on lisäydinelementti videotallenteiden kuvailussa.

300-kentän päivitys

300 osakenttä b

  • Teksti päivitetty: Kenttään merkitään esim. kuvitus, soittonopeus, äänen laatu ja äänikanavien määrä, silloin kun ne koetaan tarpeelliseksi.

300 osakenttä ‡c

  • Teksti päivitetty: Julkaisun selän korkeus voidaan merkitä. Jos koko on merkitty Melindan tietueeseen, tietoa ei saa poistaa.

  

Raamatun auktorisoidut hakumuodot

KUMEAn ohjesivulla ohjeet Raamatun kirjojen hakumuodoista ja niiden käytöstä. Kommentoi!

Kuvailun tiedotuspäivien jälkeen korjattu esimerkki:

245 ... Ex 13,17-14,31 ...
630 04 ‡a Raamattu. ‡p Toinen Mooseksen kirja, 13:17-14.
14 luvun viimeinen jae on 31
→ 
KORJAUS →

245 ... Ex 13,10-14,31 ...
630 04 ‡a Raamattu. ‡p Toinen Mooseksen kirja, 13:10-14:31.
14 luvun viimeinen jae on 31, mutta merkintää ei saa lyhentää, sillä lyhennetty merkintä 13:10-14 viittaa luvun 13 jakeisiin 10-14!

Kaksoispiste luvun ja jakeen välillä kirjoitetaan kiinni ympäröiviin numeroihin, ilman välilyöntiä. Korjataan RDA-tekstiin vuoden 2019 päivityksessä.

RDA-käännös - 'jatko-osa teokselle' vai 'jatkoa teokselle'

RDA-tekstissä ja Metatietosanastossa on fraasi 'jatko-osa teokselle', mutta kuvailussa on käytetty myös fraasia 'jatkoa teokselle'. Muutetaanko fraasit RDA Toolkitiin ja Metatietosanastoon:

  • jatko-osa teokselle → jatkoa teokselle
  • jatko-osa → jatkuu teoksena

Päätös: Uusia muotoja kannatettiin kokouksessa ja ne on jo muutettu Metatietosanastoon. Uudet käännökset saadaan RDA Toolkitiin 2019, kun RDA-tekstiä seuraavan kerran päivitetään.

5. Kirjastojärjestelmät

Voyager → Koha

Useissa kirjastoissa on etenkin vanhan aineiston kohdalla tapauksia, joissa kirjasto on sidotuttanut useita julkaisuja yhteen käsittelyn helpottamiseksi. Nämä on mallinnettu Voyagerissa niin, että yhteensidotulla on ollut yksi varastotietue ja yksi nide, jotka ovat olleet linkattuina sen sisältämien julkaisujen bib-tietueisiin. Kohassa näin ei voi tehdä, koska siinä on (tietokannan määrittelyn tasolla) rajoite siitä, että kukin varastotietue tai nide voi olla linkattuna vain yhteen bibliografiseen tietueeseen. Lainauskäyttöä varten on oleellista, että yhteensidotulla on vain yksi holderi/nide. Bibliografiselta kannalta, ja julkaisun löydettävyyden vuoksi, ei puolestaan ole järkevää tehdä tälläiselle yksittäistapauksena yhteensidotulle tapaukselle kokonaan uutta, erillistä bib-tietuetta - ja lisäksi pahimmillaan toistakymmentä julkaisua sisältävä bibiliografinen tietue olisi kömpelö. 

Ratkaisuna voidaan käyttää 'keinoemoa', eli ylimääräistä yksittäistä Koha-paikalliskannan bib-tietuetta, johon yhteensidotun holderi ja nide saadaan linkattua. Varsinaisten julkaisujen bib-tietueet puolestaan linkataan kyseiseen 'keinoemoon' emo-osakohde -linkkauksen kaltaisesti, lähtökohtaisesti 'keinoemoon' lisätyillä linkeillä.   

6. Kuvailuryhmien puheenjohtajien kokouksen asiat

Puheenjohtaja Sirpa kertoi kuulumisia kuvailun asiantuntijaryhmien (eli Kustin, KUMEAn, Muusan ja Siskun) puheenjohtajien yhteiskokouksesta.

  1. Asiantuntijaryhmien sisäisen viestintäfoorumin käyttöönotto
  2. RDA:n uudistumisen aikataulu ja linjausprosessi
  3. RDA:n kansallinen lisenssi
  4. Kuvailuyhteistyö-verkkosivujen sisältö (https://www.kiwi.fi/x/Vb97B)
  5. Kuvailuryhmien yhteinen kokous vuoden 2019 alkupuolella

7. Kirjastojen kysymyksiä

1) Kysymys: Saako Orcid-tunnuksen jättää kenttiin 1xx, 6xx, 7xx?

Jos on useampia tunnuksia, voiko 0-osakenttää toistaa?

VASTAUS 0-osakenttää voi toistaa ja Orcid-tunnuksen saa jättää tietueeseen. Melindassa on muistettava, että Asterin tunnusta ei saa poistaa 0-osakentästä, koska se linkittää yhteen bibliografisen tietueen ja vastaavan auktoriteettitietueen.

2) Kysymys: Tietueen 264 kentässä on sekä tuottaja (264 #0) että kustantaja (264 #1)

Tekijä tulkittu tuottajaksi 264-kenttään (264 #0), vaikka julkaisussa ei mainita mitään 'tuottajasta', jätetäänkö vai poistetaanko tuotantotiedot?

VASTAUS Tuottaja (MARC 21 264 #0) merkitään RDA 2.7 mukaan: "Tuotantotiedot merkitään julkaisemattoman aineiston (esim. käsikirjoitus, maalaus, veistos, paikallinen tallennus) kuvailuun."  Kun aineisto on julkaistu, kustannus/julkaisutiedot merkitään kenttään 264 #1.

3) Kysymys: Mitä mediatyyppiä käytetään kentässä 337 mobiililaitteilla käytettävissä aineistoissa?

Termi "tietokonekäyttöinen" ei tunnu oikealta, kun niitä ei käytetä tietokoneella.

VASTAUS RDA-termi "tietokonekäyttöinen" kattaa myös älypuhelimet ja muut mobiililaitteet. Kenttään 337 merkitään siis näin:
337 ## ‡a tietokonekäyttöinen ‡b c ‡2 rdamedia

4) Kysymys: Verkkoaineiston European Pharmacopoeia kuvailu

Miten kuvaillaan verkkoaineisto European Pharmacopoeia?
Tietue Melindassa 012238248  Pharmacopée européenne en ligne = European pharmacopoeia online

VASTAUS Aineisto kuvaillaan kausijulkaisuna. Numeroista (editiot), jotka ovat ilmestyessään päivittyviä, annetaan huomautus. Ne editiot ja versiot, jotka organisaatio on lisensoinut, merkitään lisensioineen organisaation omaan tietokantaan.

8. Seuraava kokous

13.12.2018 klo 10.00, Kansalliskirjasto, Fabianian kokoushuone, Yliopistonkatu 1

  • No labels