Blog from November, 2017

Arkistojen, kirjastojen ja museoiden aarteet ja palvelut yhteen tuova Finna.fi-sivusto on kokenut uudistuksen. Modernimman ulkonäön lisäksi sivuston saavutettavuutta ja hakutoimintojen käytettävyyttä on parannettu. Finna-sivujen käyttömäärät ovat jatkuvassa kasvussa ja vuosittain niillä on yhteensä jo yli 20 miljoona käyntikertaa.

Kansallisen kulttuuriperintömme näyteikkunana toimiva Finna.fi:n ulkoasu on uudistunut. Hakupalvelun ilmettä on kevennetty raikkaampaan suuntaan ja värimaailma on muuttunut. Visuaalisen ilmeen lisäksi uudistuksessa on tehty pieniä parannuksia käytettävyyteen ja parannettu Finna.fi-sivun toiminnallisuutta viestintäkanavana.

"Finna.fi:n ulkoasun uudistus ei ole pelkkä kasvojen kohotus, vaan tärkeä askel kohti saavutettavuudeltaan ja käytettävyydeltään parempaa palvelua. Teemme jatkuvasti työtä, jotta suomalaisten arkistojen, kirjastojen ja museoiden aineistot ja palvelut saadaan vaivatta kaikkien käyttöön", Finnan kehittämispäällikkö Erkki Tolonen toteaa.

Finna.fi-hakupalvelusta voi löytää jo yli 13 miljoonaa aineistoa – kuvia, taideteoksia, videoita, kirjoja, lehtiä, artikkeleita, karttoja, valokuvia, äänitteitä, nuotteja ja paljon muuta.

Myös eri kirjastojen, arkistojen ja museoiden omat Finna-hakupalvelut ja verkkokirjastot siirtyvät joulu-tammikuussa uuteen ulkoasuun ja laajasta kansalaispalvelusta tulee näin entistä saavutettavampi. Kaikissa suomalaisissa korkeakouluissa ja yhä useammassa kunnassa on jo käytössä Finna-verkkokirjasto. Vuosittain kaikilla Finna-sivuilla on yli 20 miljoonaa käyntiä.

Saavutettavampi ja monipuolisempi sivusto

Uutta Finna.fi-etusivua on käytettävyystestattu erilaisilla käyttäjillä, jotta siitä saataisiin mahdollisimman toimiva. Lisäksi ulkopuolinen asiantuntijataho on tehnyt saavutettavuusarvioinnin uudistuneelle graafiselle ilmeelle. Käytettävyystestaukset jatkuvat lähitulevaisuudessa ja sivustoa kehitetään jatkuvasti.

Kansallinen Finna.fi on uudistuksen myötä monipuolisempi sivusto käyttäjilleen. Uudistuneella etusivulla on hakupalvelun lisäksi uutisia, kampanjoita ja suosituksia Finna.fi:n kautta löydettävistä laajoista aineistoista - nostamme esiin uusia kokoelmia, temaattisia koosteita ja Finnassa mukana olevien organisaatioiden omia listauksia.

Finna.fi-sivun hakua on uudistuksen myötä entistä helpompi käyttää vaikkapa sisältöjen selailuun. Tervetuloa tutustumaan kulttuuriperintöön, hakemaan tietoa ja sukeltamaan aineistoihin osoitteessa Finna.fi!


Kansalliskirjasto järjestää joulukuusta alkaen kolmen Aineistotyyppityöpajan sarjan.
Aineistotyypit ovat Finnassa samat kaikille Finnassa mukana olevien organisaatioiden aineistoille ja niiden muutostyö tehdään yhdessä kaikkien asiakasorganisaatioiden kanssa. Finnaan on viime vuosina liittynyt paljon uusia organisaatioita ja aineistojen tuominen saataville Finnan kautta lisääntyy koko ajan. Kokemuksen karttumisen myötä organisaatioiden ja käyttäjien parista on noussut erilaisia tarpeita päivittää Finnan aineistotyyppejä.

Aiempien toiveiden ja ennakkokyselyn perusteella olemme suunnitelleet alustavan sarjan työpajoja, joiden kautta arkistot, kirjastot ja museot pääsevät antamaan asiantuntemustaan ja hakemaan yhteistä linjaa, miten aineistotyyppejä tulisi kehittää.


Aineistotyyppityöpaja 1: Selvyyttä aineistotyyppeihin: sisältö- ja mediatyypin erottaminen - uhka vai mahdollisuus? (8.12.2017 klo 10-16)
Paikka: Kansalliskirjaston kirjastoverkkopalvelut, Kaikukatu 4, Helsinki
Työpajamuotoinen, ei etäyhteysmahdollisuutta.
Tähän työpajaan voi ilmoittautua 1.12. mennessä tällä lomakkeella: https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/84657/lomake.html
Tilaan mahtuu maksimissaan 40 henkeä työskentelemään työpajamuotoisesti. Mikäli kiinnostuneita on enemmän, joudumme rajoittamaan osallistujien määrää. Raportoimme työpajan tuloksista Finnaan osallistuville organisaatioille.
 
 
Työpajan ohjelmaa päivitetään verkkosivulle: https://www.kiwi.fi/pages/viewpage.action?pageId=86974642
  •  Etsisikö asiakkaanne intuitiolla jonkin aineistonne eri tavalla kuin se nykyisin on Finnassa tyypitelty – esimerkiksi etsiessään kuvia paikasta tai esineestä, rajaisiko asiakas aineiston kuviin eikä ymmärtäisi etsiä esineitä tai paikkoja? Onko mielessänne käynyt, että olisi hyvä, jos aineisto voisi löytyä useamman aineistotyypin alta?
  • Tällä hetkellä Finna sallii aineistolle yhden aineistotyypin. Eri organisaatioissa aineistotyyppeinä on käytetty hyvin erityyppisiä määrityksiä, niin sisältötyyppisiä esim. esine, paikka, kirja), mediatyyppisiä (esim. kuva, video, äänite) ja joissakin tapauksissa formaattityyppisiä (esim. CD, DVD). On nostettu esiin toive sisältö- ja mediatyyppien erottamisesta ja molempien sallimisesta aineistolle.
  • Tämä työpaja keskittyy kartoittamaan, millaisia aineistotyyppiin liittyviä ongelmia arkistot, kirjastot ja museot tunnistavat koskien omia aineistojaan, miten asiakkaat paremmin löytäisivät tällaiset aineistot sekä olisiko sisältö- ja mediatyypin erottaminen toisistaan ratkaisu näihin ongelmiin vai kenties jokin muu?
 

Ensi vuoden puolella järjestetään sarjan seuraavat työpajat:

Aineistotyyppityöpaja 2: Käyttäjän näkökulma aineistotyyppeihin: miten rajaan ja puuttuuko jotain? (järjestetään maalis-toukokuussa 2018).
Työpajamuotoinen, ei etäyhteysmahdollisuutta.
Aineistotyyppikoulutus 3: Päivitetty ohjeistus aineistotyyppien käyttöön (järjestetään kesän tai syksyn alussa 2018).
Luentomuotoinen, etäyhteys järjestetään.

Tätä viestiä voi jakaa organisaatiossanne kaikille asianosaisille ja kiinnostuneille.

Tervetuloa aikamatkalle Suomen valokuvataiteen museoon! Tässä yhteisöllisesti toteutetussa valokuvanäyttelyssä kysytään, kuinka Suomi on muuttunut itsenäisyyden aikana. Itsenäistyminen, sodat ja kaupungistuminen ovat muuttaneet ympäristöä ja muutos on luonut uusia suomalaisia kansallismaisemia. Näyttely esittelee maiseman muutoksia kuvaparein. Kaikille avoimet avajaiset järjestetään torstaina 30.11. klo 16–18

Näyttelyn kuvat on koottu kesän ja syksyn aikana sadoilta suomalaisilta, jotka ovat osallistuneet Aikamatkaajat.fi-sivustolla yhteisölliseen valokuvauskampanjaan. Kampanjan ja näyttelyn ovat toteuttaneet yhteistyössä Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, Suomen valokuvataiteen museo ja Kansalliskirjasto. Kansalliskirjaston ylläpitämä Finna.fi-palvelu on toiminut useimpien vanhojen kuvien lähteenä.

Koe oma aikamatkasi Finna Street -mobiilipalvelun avulla osoitteessa: https://finna.fi/Search/StreetSearch

Tapahtuma Facebookissa: https://www.facebook.com/events/457282044665749/

Kansalliskirjasto järjestää syksyn aikana kolme Finna-koulutusta:
  • Finnan peruskoulutuksen 23.11, 
  • Finnan hallintaliittymän koulutuksen 24.11. ja
  • Finnan syventävän hallintaliittymän koulutuksen 29.11.
 
Kaikki koulutukset järjestetään Kansalliskirjaston tiloissa Leipätehtaalla (Kaikukatu 4, Helsinki), kokoushuone Kaneli, 5. krs.
 
Hallintaliittymäkoulutuksiin on suositeltavaa osallistua paikan päällä (oma kone mukaan). Kaikkiin koulutuksiin on kuitenkin myös etäosallistumismahdollisuus. 
Etäyhteys Adobe Connectilla. Kokeile hyvissä ajoin, että sinulla on päivitetty versio tai Add-in-lisäosa.
 
Koulutuskohtaiset lisätiedot ja ilmoittautumisohjeet alla.
 
FINNAN PERUSKOULUTUS
23.11.2017  klo 10.00 - 15.00
 
Peruskoulutus on tarkoitettu kaikille, joille Finna melko uusi asia: uusille Finnaan mukaan tulijoille ja liittymistä vasta harkitseville, erityisesti uuden Finna-organisaation mukaantulon vastuuhenkilöille, myös Finnaan jo liittyneen organisaation uudelle henkilökunnalle.
 
Ilmoittautumiset ma 21.11. mennessä:
 
 
 
HALLINTALIITTYMÄN KOULUTUS
pe 24.11.2017 klo 10.00 - 15.15
 
Hallintaliittymän koulutus on tarkoitettu kaikille oman Finna-näkymän tekemistä suunnitteleville ja erityisesti niille, joiden vastuulla näkymän tekeminen käytännössä on. Koulutus soveltuu myös Finnaan jo liittyneen organisaation uudelle henkilökunnalle tai henkilökunnalle, joiden vastuulle hallintaliittymään liittyvät asiat ovat siirtymässä.
 
Ilmoittautumiset ma 21.11. mennessä:
 
Tarkempi ohjelma Finnan asiakaswikissä: https://www.kiwi.fi/pages/viewpage.action?pageId=86970950
 
 
HALLINTALIITTYMÄN SYVENTÄVÄ KOULUTUS
keskiviikko 29.11.2017 klo 10 - 16
 
Koulutus on tarkoitettu kaikille omaa Finna-näkymäänsä kooditasolla räätälöiville. Osallistuminen edellyttää html/css-koodauksen perustaitoja.
Huom! Suosittelemme paikan päälle osallistumista. Hallintaliittymän syventävän koulutuksen harjoitusosuuksissa etäosallistujille ei ole mahdollista tarjota tukea.
Huom! Klo 10 - 11.00 Ulkonäköuudistuksen ohjeistus: Adobe Connect -etäyhteys vain tässä osiossa.
 
Ilmoittautumiset pe 24.11. mennessä:
https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/84037/lomake.html
Tarkempi ohjelma Finnan asiakaswikissä: https://www.kiwi.fi/pages/viewpage.action?pageId=86970953
 
Huom!
Mikäli tarvitset tietokonetta lainaksi koulutukseen, ota yhteyttä: anne.m.jarvinen [at]helsinki.fi 
 
Tervetuloa!

On aika antaa palautetta, kehuja, moitteita ja kehitysehdotuksia Kansalliskirjastolle: toivommekin mahdollisimman monen vastaavan Finna-organisaatioiden vuoden 2017 palautekyselyyn

Voit vastata kyselyyn, vaikka organisaatiosi olisi vasta ilmoittautunut mukaan Finnaan. Vastaaminen on tärkeää, sillä Kansalliskirjasto kehittää Finnaan liittyvää toimintaansa saatujen vastausten avulla.

Osa kysymyksistä on tuttuja aiemmista palautekyselyistä, osa kysymyksistä on puolestaan uusia - tällä kertaa mukana on kysymys Finnan käyttötilastoihin liittyvistä kokemuksista, kysymys sektoritapaamisista, koulutuksista ja työpajoista sekä kysymys eri organisaatioiden Finna.fi:n käyttäjäryhmistä.

Kyselyyn vastaaminen vie n. 10–15 min aikaa. Kyselyyn voi vastata 22.11. asti. Vastaamaan pääsee seuraavasta linkistä: https://link.webropolsurveys.com/S/A6C82199CFC17F65


Nu är det dags att ge återkoppling, beröm, klagomål och utvecklingsförslag till Nationalbiblioteket – vi ber dig därför vänligen besvara årets enkät för Finna-organisationerna

Du kan svara på enkäten även om din organisation hittills endast har anmält sig till Finna. Det är dock viktigt att svara på enkäten, eftersom Nationalbiblioteket utvecklar sin verksamhet kring Finna utgående från de inlämnade svaren.

Vissa av frågorna är de samma som i tidigare enkäter, medan andra är nya – den här gången finns det frågor om erfarenheter av Finnas användarstatistik, sektorträffar, utbildningar och workshoppar samt om olika organisationers Finna.fi-användargrupper. Det tar cirka 10–15 minuter att svara på enkäten. Enkäten är tillgänglig till och med 22.11. Du kan svara på enkäten via länken: https://link.webropolsurveys.com/S/A6C82199CFC17F65