Blog from February, 2016

Kansalliskirjasto järjestää Finnan sektorikohtaisia tapaamisia maaliskuun alussa. Tilaisuuksien ajat ovat:

Museot:

ti 8.3.2016, klo 10–12
viimeinen ilmoittautumispäivä pe 4.3.

Arkistot:

ke 9.3.2016, klo 10–12

viimeinen ilmoittautumispäivä ma 7.3.

Korkeakoulukirjastot (yliopisto- ja ammattikorkeakoulukirjastot):

to 10.3.2016, klo 10–12

viimeinen ilmoittautumispäivä ti 8.3.

Yleiset kirjastot:

ti 15.3.2016, klo 10–12

viimeinen ilmoittautumispäivä pe 11.3.

 

Tapaamisten sivut löytyvät:  

https://www.kiwi.fi/display/Finna/Sektoritapaamiset+maaliskuu+2016

Mikäli organisaatiosi ei kuulu yksiselitteisesti jollekin tietylle sektorille, voit valita sen sektorin tapaamisen, joka vastaa asialistan perusteella eniten organisaatiosi tarpeita.

 

Ilmoittautuminen e-lomakkeella:

https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/68684/lomake.html


Kaikki tapaamiset järjestetään Kansalliskirjaston toimitiloissa Leipätehtaalla, Kaikukatu 4, 5. krs. 

Arkistojen tapaaminen on kokoushuone Kardemummassa (V503), muut tapaamiset kokoushuone Kanelissa (V520).

Tapaamisiin voi osallistuja myös Adobe Connect -etäyhteydellä. Etäyhteysohjeet löytyvät yllä mainituilta wikisivuilta.

 

Ilmoitathan lomakkeella organisaatiosi mukaantulon tilan tarpeellisine tarkennuksineen. Tuttuun tapaan näissä tilaisuuksissa osallistujilla on mahdollisuus keskustella Finnaan liittyvistä ajankohtaisista kysymyksistä. Ohjelman kesto riippuu siitä, kuinka paljon keskustelua syntyy, mutta enimmäiskesto on kaksi tuntia.

Tervetuloa!

Finna-konsortioryhmän eli palvelun ohjausryhmän kokoonpano on uudistunut. Kaudella 2016-2017 ryhmän puheenjohtajana toimii arkistonjohtaja Outi Hupaniittu Suomalaisen Kirjallisuuden Seurasta ja varapuheenjohtajana kirjastonjohtaja Minna Niemi-Grundström Tampereen yliopiston kirjastosta. Muut arkistoja, kirjastoja, museoita ja eri intressiryhmiä edustavat jäsenet löydät täältä.

Ryhmä käsitteli ensimmäisessä kokouksessaan 17.2. mm. Finnan vuosiraporttia 2015, projektisuunnitelmaa 2016, Käyttö ja trendit -raporttia ja viestinnän laajaa suunnitelmaa. Kokousten aineistot ovat kaikille avoimia ja niihin voi tutustua: https://www.kiwi.fi/display/Finna/Finna-konsortiokokoukset+2016

Helmikuussa on otettu käyttöön myös edellisen konsortioryhmän valmistelema, päivitetty versio Finna-konsortion toimintaperiaatteista. Konsortio on kaikkien Finnan palvelusopimuksen allekirjoittaneiden organisaatioiden yhteenliittymä. Lisätietoa: https://www.kiwi.fi/display/Finna/Konsortio Samoin Finna-konsortioryhmän toimintaa määrittelevät säännöt on saatettu ajan tasalle: https://www.kiwi.fi/pages/viewpage.action?pageId=51841279

Viime viikolla julkistettu Finna.fi-palvelun avoin rajapinta api.finna.fi on kerännyt laajasti huomiota. Rajapinta sekä avoimesti lisensoitujen kuvien hakuominaisuus saivat palstatilaa niin sanomalehdissä kuin sosiaalisessa mediassakin. Kiitos kaikille Finna-organisaatioille yhteisestä viestintäponnistuksesta – se todella näkyi ja 1,5-kertaisti Finna.fi:n käytön viime viikon aikana.

Uutisen leviäminen sosiaalisessa mediassa toi Finnan Facebook-sivulle lähes 100 uutta fania. Facebook-näkyvyys myös kuusinkertaisti kävijävirran Facebookista Finna.fi-palveluun normaaliviikkoon nähden. Twitterissä Finnafi-tunnisteella twiitattiin yli 50 kertaa.

Myös Finnan aineistojen mukana olo Hack your heritage -tapahtumassa toi näkyvyyttä erityisesti sosiaalisessa mediassa.

Julkaistut lehtijutut:

Aamulehti 9.2.2016: Iso siivu kulttuuriperintöä on nyt kaikkien saatavilla – katso upeat kuvat Tampereelta

Iltalehti 8.2.2016: Arkistojen aarteet avattiin: Värikuvat vuoden 1952 Helsingistä tuovat mennyttä lähemmäksi

Tiedetuubi 5.2.2016: Valtavasti suomalaista kulttuuridataa netissä

HS 4.2.2016: Ennätysmäärä suomalaista kulttuuriaineistoa avattiin verkkoon – yli 200 000 kuvaa käytettäväksi

Kymen Sanomat: Finna avasi aarreaitan koko kansalle - 10,3 miljoonan aineiston joukossa materiaalia myös Kotkan ja Haminan seudulta

Kouvolan Sanomat 3.2.2016: Finna avasi aarreaitan koko kansalle - 10,3 miljoonan aineiston joukossa materiaalia myös Kouvolan seudulta

Etelä-Saimaa 3.2.2016: Finna avasi aarreaitan koko kansalle - 10,3 miljoonan aineiston joukossa materiaalia myös Etelä-Karjalasta

Uutisvuoksi 3.2.21016: Finna avasi aarreaitan koko kansalle - 10,3 miljoonan aineiston joukossa materiaalia myös Imatralta

Pohjolan Sanomat 3.2.2016: http://www.pohjolansanomat.fi/kotimaa/200-000-kuvaa-kulttuuriperinnosta-palvelun-kautta/

Lapin Kansa 3.2.2016: http://www.lapinkansa.fi/kotimaa/200-000-kuvaa-kulttuuriperinnosta-palvelun-kautta/

Tiedotteet:

Avoin GLAM 5.2.2016: Avoimet kulttuuriaineistot jälleen käyttöön Hack4FI – Hack your heritage -kulttuurihackathonissa!

Agricola 3.2.2016: Ennätysmäärän suomalaista kulttuuridataa avattiin

OKM 3.2.2016: Finna.fi avaa ennätysmäärän suomalaista kulttuuridataa

Arkistolaitos 3.2.2016: Finna.fi avaa ennätysmäärän suomalaista kulttuuridataa

Lahden ammattikorkeakoulu 3.2.2016: #kirjasto: Finna avaa ennätysmäärän suomalaista kulttuuridataa

Kansalliskirjasto 3.2.2016: Finna.fi avaa ennätysmäärän suomalaista kulttuuridataa

Uutiskirjeet:

International Council on Archives 2/2016:
Finna.fi to open access to a record-breaking amount of finnish cultural data / Finna.fi sur le point d'ouvrir l'acces a une quantite record de donnees culturelles finlandaises

 

 

Vuoden 2016 ensimmäinen Kansalliskirjaston hankkeiden ajankohtaisista asioista kertova Missä mennään –katsaus on nyt luettavissa täällä.

Katsauksessa tuoreimpia kuulumisia ATT/Tajua-, Finna-, Finto-, Kilda- ja Melinda-hankkeista sekä tietoa tulevista tapahtumista ja tilaisuuksista.

Tänään julkaistaan arkistojen, kirjastojen ja museoiden aineistoja yhteen kokoavan Finna.fi-palvelun avoin rajapinta api.finna.fi. Rajapinnan kautta kuka tahansa saa käyttöönsä liki 9 miljoonan aineiston kuvailutiedot. Lisäksi Finnassa otetaan käyttöön uusi hakuominaisuus, jolla saa esiin yli 200 000 avoimesti lisensoitua kuvaa suomalaisesta kulttuuriperinnöstä. Kyseessä on kaikkien aikojen suurin suomalaisen kulttuuridatan avaus.

Kuka tahansa kulttuuriperinnöstä ja kuvista kiinnostunut hyötyy mahdollisuudesta rajata Finnan aineistoja oman käyttötarpeensa mukaan. Rajauksella saa esille niin kaupalliseen käyttöön kuin esimerkiksi opetuksen tarpeisiin käyttöoikeuksiltaan soveltuvat kuvalliset aineistot. Avoin rajapinta puolestaan tarjoaa mahdollisuuksia teknisemmin suuntautuneille Finnan käyttäjille, kuten sovelluskehittäjille, datavisualisointien laatijoille tai digitaalisia aineistoja hyödyntäville tutkijoille.

"Avoimen rajapinnan kautta Finnassa olevia aineistotietoja voidaan hyödyntää uusilla, kekseliäillä tavoilla. Nyt esimerkiksi Finnasta löytyviä muokattavia ja kaupalliseen käyttöön sopivia kuvia on jo paljon ja niitä saa tuotua helposti muihin sovelluksiin, olivatpa ne sitten pelejä, oppimisalustoja tai sukututkijoiden työvälineitä. Odotamme mielenkiinnolla erilaisia uusia näkökulmia Finnan aineistojen hyödyntämiselle", kertoo Finnan kehittämispäällikkö Erkki Tolonen.

Aineistoa leluista kirkkotaiteeseen

Finna on suomalaisten arkistojen, kirjastojen ja museoiden yhteistyön tulos. Eri organisaatioiden aineistoja kokoavan Finna.fi:n monipuolisiin aineistoihin kuuluu muun muassa valokuvia, taideteoksia, kirjoja, lehtiä, artikkeleita, karttoja, esineitä, äänitteitä, nuotteja ja videoita.

Avoimesti lisensoitujen kuvien joukosta löytyy lukuisia kiinnostavia kokonaisuuksia, kuten valokuvia Helsingin olympialaisista, lapsuuden historiaa valottavia leikkikalukokoelmia, visuaalista materiaalia suomalaisista saunoista ja saunakulttuurista, kirkkotaidetta ja runsaasti sotahistoriaan liittyvää kuva-aineistoa.

Finna.fi:n kuvailutiedot avataan vapaan käytön mahdollistavalla CC0 Yleismaailmallisella Public Domain -lausumalla. Kuvallisia aineistoja voi käyttää erilaisten Creative Commons -lisenssien ehdoin. Palvelusta on saatavilla yli 200 000 avoimen kulttuurin lisenssein käyttöön annettavaa kuva-aineistoa, ja yhteensä Creative Commons -lisenssein merkittyjä kuvia on 300 000 kappaletta. Sekä avoimen kuvailutiedon että aineistojen määrä tulee kasvamaan, sillä Finnaan liittyy jatkuvasti mukaan uusia arkistoja, kirjastoja ja museoita nykyisten yli sadan lisäksi. Jatkossa palvelussa voi rajata myös muuta avoimesti lisensoitua aineistoa kuten kirjoja.

Finna on osa opetus- ja kulttuuriministeriön Kansallinen digitaalinen kirjasto -hanketta. Finnan ylläpidosta ja kehittämisestä vastaa Kansalliskirjasto yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa.

Finna on mukana 5.2. alkavassa Hack4FI – Hack your heritage -tapahtumassa, jossa rajapinnalle ja avoimille aineistoille toivotaan löytyvän kokonaan uusia käyttötapoja.

Lisätietoja Finnasta:
kehittämispäällikkö Erkki Tolonen, Kansalliskirjasto, puh. 050 576 2869, [email protected]

Lisätietoja Hack4FI-tapahtumasta:
projektipäällikkö Sanna Marttila,Open Knowledge Finland, puh. 040 144 2103, [email protected]

Finna kokoaa Suomen arkistojen, kirjastojen ja museoiden aineistot yhteen käyttäjäystävälliseen palveluun. Mukana on tällä hetkellä yli 100 organisaatiota. Kevään 2016 mukaantulo on parhaillaan käynnissä.

Organisaatiot voivat tuoda aineistonsa valtakunnalliseen Finna.fi -palveluun tai luoda kokonaan oman näkymänsä. Kansalliskirjasto on Finna-palvelun ylläpitäjä ja vastaa sen kehittämisestä ja yhteistyöverkoston rakentamisesta. Rakennamme asiakasliittymää avoimen lähdekoodin ohjelmisto VuFindin pohjalta, ja toteutamme Finnaa mukana olevien organisaatioiden kanssa yhteistyössä.

Finnalla organisaatiot voi tehdä toimintansa ja aineistonsa näkyväksi helposti sekä osoittaa vaikuttavuutensa tilastoilla ja laadullisella tiedolla. Kansalliskirjaston ja CSC:n tarjoama tekninen ylläpito kuuluu palveluun.

Asiakasliittymään voivat veloituksetta osallistua seuraavat organisaatiot:

  • opetus- ja kulttuuriministeriö ja sen hallinnonalan virastot ja laitokset
    • arkistot (arkistolaitos ja valtionapua saavat yksityiset arkistot sekä Musiikkiarkisto JAPA ja Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto)
    • kirjastot (yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen kirjastot, yleiset kirjastot ja Varastokirjasto)
    • museot (päätoimisesti ammatillisesti hoidetut museot).

Opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan ulkopuolisten organisaatioiden mukaan liittyminen ja hinnoittelumalli ovat suunnitteluvaiheessa.

Jos organisaatiosi on kiinnostunut mukaantulosta ja edellytykset aineistojen tuomiselle Finnaan täyttyvät kevään 2016 aikana, ota yhteys Finna-postiin (finna-posti(at)helsinki.fi) 29.2. mennessä. Lähetämme ilmoittautuneille asiakastietolomakkeen täytettäväksi ja pyrimme saamaan aineistoja mahdollisuuksien mukaan Finnan testipuolelle ennen huhtikuussa pidettävää peruskoulutusta.

Lisätietoja mukaantulosta ja sen edellytyksistä löydät Finnan asiakaswikistä.

Järjestämme Finna aloittelijoille -peruskoulutuksen 14.4.2016 klo 10–15 Kansalliskirjastossa Leipätehtaan tiloissamme (Kaikukatu 4, Helsinki).  Ilmoittautuminen koulutukseen alkaa myöhemmin keväällä.