Talonmiehen kirje 4/2019

Tervehdys talonmiehen toimistolta! 
Tässä Talonmiehen mietteitä vuoden lopuksi ja kooste Kirjastoverkkopäivien Melinda-työpajasta.

Talonmiehen vuosi 2019

Vuonna 2019 järjestettiin neljä Talonmiehen tuokiota, joissa käsiteltiin ajankohtaisia Melinda-kuvailuun ja -tekniikkaan liittyviä asioita. Talonmiehen tuokioihin osallistui yhteensä 609 henkilöä.

Talonmiehen tuokioiden lisäksi tänä vuonna järjestettiin neljä Talonmies-Extra-tuokiota, joissa keskityttiin syvemmin johonkin yhteen teemaan. Talonmies-Extrojen aiheina olivat:
-tekijyys ja hakutiedot RDA-kuvailussa
-YSAsta YSOon
-toimijakuvailu ja Asteri-tietokanta
-KUMEAn uudet ohjeet kuvailijoille ja tuoreet muutokset RDA-kuvailusssa.
Talonmies-Extroihin osallistui yhteensä 648 henkilöä.

Talonmies lähetti tänä vuonna neljä tiedotuskirjettä [tämä kirje mukaan lukien]. Talonmies-toiminnan materiaalit, myös aiemmilta vuosilta löytyvät Melinda-wikistä seuraavasti:
Kaikkiin aiempiin talonmiehen kirjeisiin voi tutustua Melinda-talonmiehen palstalla: https://www.kiwi.fi/x/YoH9Ag
Talonmiehen tuokioiden esitysten materiaalit ja linkit tallenteisiin löytyvät Tapahtumat ja koulutukset -sivulta: https://www.kiwi.fi/x/VYL9Ag

Kooste Kirjastoverkkopäivien Melinda-työpajasta 24.10.

Lokakuussa järjestettyjen Kirjastoverkkopäivien työpajassa ”Melindan tutut konstit ja uudet metkut” tarkasteltiin Aleph-ympäristöön kehiteltyjä Melinda-kuvailijoiden työkaluja: Merge, Muuntaja, Cyrillux. Aluksi esiteltiin työkalujen toimintaa ja käyttömahdollisuuksia. Esittelyistä heräsi spontaanisti vilkas ja hyödyllinen keskustelu, johon käytettiin aikaa, vaikka se lyhensikin pienryhmäkeskusteluja. Esittelyjen jälkeen jatkettiin keskustelua pienryhmissä. Ryhmissä jaettiin käyttökokemuksia ja ideoitiin kehitysehdotuksia. Työpajan tuloksena saimme paljon tietoa ohjelmien käytöstä, parannustoiveita ja kehittämisehdotuksia. Kiitokset kaikille työpajaan osallistuneille! Tässä kooste työpajan tuloksista, ryhmien muistiinpanot löytyvät Melinda-wikistä https://www.kiwi.fi/x/rIDjC

Alephista yleisesti
Työpajassa saatiin hyviä kommentteja ja kysymyksiä Alephin yleisistä toiminnallisuuksista. Osaan toiveista on jo olemassa ratkaisuja, kerromme niistä tulevissa Talonmiehen tuokioissa. YSAsta YSOon -siirtymään liittyen toivottiin lisää poimintamahdollisuuksia Asterin asiasanastoista. Toistaiseksi YSO-konversion jälkeen käyttöön otettujen "uusien kenttien" (257, 382, 370, 385, 386, 388, ja 567) poiminta ei ole ollut mahdollista Asterista. Tämän toiminnon toteuttamista tutkitaan, samoin kuin muiden Alephia koskevien toiveiden toteuttamismahdollisuuksia.

Merge ja Muuntaja
Työkalut Merge ja Muuntaja ovat ahkerassa käytössä ja ne koetaan erittäin hyödyllisiksi.
Kommentteja:
”Jos Mergeä ei olisi, yhdistely jäisi tekemättä.” 
”Muuntaja on kätevä!”

Sekä Mergen että Muuntajan käyttöliittymää on päivitetty syksyn mittaan, mm. ulkoasu on muuttunut. Toivomme palautetta uusista ulkoasuista ja muutosten toimivuudesta. Melinda-wikissä olevat työkalujen ohjeet ovat vielä vanhan ulkoasun mukaisia, mutta ne päivitetään, kun käyttöliittymät saadaan tältä erää valmiiksi. Keskusteluissa nousi esiin muutamia pieniä virheitä (bugeja) ohjelmien toiminnassa, ja ne on otettu työlistalle ja/tai jo korjattu. 

Työkalujen käytöstä kaivattiin yleisesti lisää ohjeita ja tarkempaa ohjeistusta erityisesti erilaisiin erikois- ja virhetilanteisiin esimerkiksi opetusvideoiden avulla. Mergeen toivottiin toimintoa, jolla osakohteeton tietue saa osakohteellisen tietueen osakohteet. Tällainen toiminto on olemassa, joten tämä kertoo siitä, että opastusta ja tiedotusta tarvitaan lisää.

Muuntajasta tuli paljon yksityiskohtaisia parannusehdotuksia, jotka liittyvät joko ohjelman toimintaan tai ovat kuvailun tai kuvailuohjeiden muutoksista johtuvia päivitystarpeita. Osa korjausehdotuksista on helppoja toteuttaa, esimerkiksi silloin kun toistuva fraasi päivitetään vanhentuneesta uuteen. Toiset muutokset vaativat enemmän uutta koodaamista. Kaikki kehitystarpeet ja -toiveet on kirjattu muistiin. Selvitämme ensi vuoden puolella Muuntajan kehittämistä kokonaisuutena ja tutkimme muutosten vaatimia resurssitarpeita.


Cyrillux ja yleistä translitteroinnista

Cyrillux-ohjelmaa käytetään niissä kirjastoissa, joissa kuvaillaan paljon kyrilliikka-aineistoa. Ohjelma toimii hyvin, mutta jos kuvailee kyrilliikka-aineistoa vain harvoin, on helpompi kopioida pohjaksi sopiva tietue tietokannasta. Kehitystoiveena oli mm. ohjelman laajentaminen muille kuin slaavilaisille kielille.

Translitterointiasiat ovat syksyn mittaan nousseet esille useissa eri yhteyksissä. Kansalliskirjaston ylläpitämissä kyrilliikkakonversioissa on huomattu korjaustarpeita, kun on tarkasteltu Bookwheren Usemarcon-sääntöjen päivitystä. Usemarcon-sääntöjä ja myös kyrilliikkakonversioita on tarkoitus päivittää kevään aikana. Kerromme kun päivitykset ovat saatavilla.

Myös kuvailun asiantuntijaryhmien yhteiskokouksessa 19.11. käsiteltiin translitterointia ja keskustelussa toivottiin järjestelmällistä yhteydenpitoa ja kansallista yhteistyötä translitterointiasioissa. Yhteiskokouksen materiaalit: https://www.kiwi.fi/x/WoLoBw

Summaten saimme paljon arvokasta tietoa työkalujen käytöstä ja siitä millaista lisätietoa tai ohjeistusta niistä kaivataan. Tarkennamme ohjeita ja tiedotamme näistä Talonmiehen tuokioissa ja/tai muissa tilaisuuksissa ja kanavissa. Uusia toiveita ja kehitysehdotuksia sekä kommentteja mihin tahansa Melindaan liittyvään voi lähettää meille osoitteella melinda-posti[at]helsinki.fi.


Vuosi 2020

Ensi vuoden tapahtumista kerromme vuoden vaihteen jälkeen.

Kiitos kaikille hyvästä yhteistyöstä tänä vuonna,
Rauhallista joulunaikaa ja Onnea uuteen vuoteen!

Toivottelee Talonmies



  • No labels