Huomio

Mikäli olet ladannut asennuspaketin ennen pe 11.5.2018, tulee asennuksen jälkeen suorittaa asetustiedostoissa muutoksia. Ohjeet muutosten tekemiseen löytyvät seuraavalta sivulta: https://www.kiwi.fi/x/qCmOBQ.

Järjestelmävaatimukset

Tuoreimman Aleph-asiakasohjelman järjestelmävaatimukset löytyvät täältä.

Asennuspaketti

Jokaiselle työasemalle asennettavan Aleph -asiakasohjelman (klientin) tuoreimman version (23.2.1) asennuspaketin voi ladata seuraavasta osoitteesta:

https://www.kansalliskirjasto.fi/extra/ohjakelu/aleph/ALEPH-GUI-23.2.1.zip

Huomio

Lataamiseen tarvitaan Linnea2-intran tai ohjelmajakelun tunnukset.

Asennusohje

1) Lataa asennuspaketti (25.0MB)
2) Pura ALEPH-GUI-23.2.0.zip uuteen hakemistoon, sen sisältä löytyy ALEPH-GUI-23.2.1.exe
3) ALEPH-GUI-23.2.0.exe on itsepurkautuva zip -paketti. Suorita se hakemistossa, missä ei ole muuta.
4) Suorita paketista purkautunut setup.exe, joka käynnistää varsinaisen asennusohjelman. Kaikki valinnat on tehty valmiiksi, joten niitä ei tarvitse muuttaa.
5) Asennuksen jälkeen ohjelma kysyy komentorivi-ikkunassa haluatko käynnistää Windowsin uudelleen heti. Valitse kyllä eli kirjoita 'y' ja paina enter.

Asennusohjelma asentaa Aleph asiakasohjelman hakemistoon C:\AL500_23. Tuore version ei asennu edellisen päälle, jollei edellistä versiota ole erikseen asennettu edellä mainittuun hakemistoon. Kaikki asetustiedostot eivät ole suoraan yhteensopivia versioiden välillä eli aiemman version asetuksiin tehdyt omat muutokset suositellaan muuttamaan uuden version asetustiedostoihin manuaalisesti.

Asennuksen onnistumisen teknistä varmentamista varten on mahdollista pyytää tunnuksia testiympäristöön lähettämällä sähköpostia osoitteeseen melinda-posti(at)helsinki.fi 

Huomio

Windows voi asennuksen jälkeen virheellisesti ilmoittaa, että ohjelma ei ehkä asentunut oikein ja ehdottaa ohjelman uudelleenasentamista. Ilmoituksen voi kuitata pois valitsemalla vaihtoehdon 'Tämä ohjelma asentui oikein' / 'This program installed correctly'

Hiljaisen asennuksen suorittaminen

Aleph-ohjelman asentaminen on mahdollista suorittaa ilman käyttäjältä pyydettäviä syötteitä. Vaihtoehto voi olla hyödyllinen etenkin, jos asennus suoritetaan keskitettynä toimenpiteenä. Hiljaisen asennuksen voi asettaa päälle seuraavasti:

1) Suorita asennusohje kohtaan 3. saakka normaalisti

2) Muokkaa riviä itsepurkautuvasta paketista purkautuneesta tiedostosta gui500.ini:

Prompt=N

3) Suorita setup.exe. Ohjelma asennetaan automaattivalinnoilla hakemistoon C:\AL500_23

4) Klikkaa 'ok' avautuneesta ikkunasta ja käynnistä tietokone uudelleen.

 

Huomio

Aleph-ohjelmaa poistettaessa suoraan poisto-ohjelmasta (oletuksena sijainnissa C:\AL500_23\unwise32.exe) voi eteen tulla virheilmoituksia. Virheilmoitukset voi välttää suorittamalla asennuksen poiston sijainnissa (* olevan pikakuvakkeen kautta.

*) c:\Users\<username>\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\ALEPH500\UnInstall

 

Automaattisesti asentuvat asetukset

Asennuspakettia on muokattu siten, että yhteiskäytössä olevat asetukset löytyvät nyt valmiiksi asetettuina. Asennuspaketissa oletusasetuksena ovat automaattisesti päällä:


Manuaalisesti muutettavat asetukset

Käyttäjän itse määrittämät asetukset eivät siirry automaattisesti uuteen versioon. Esimerkiksi seuraavat asetukset eivät siirry automaattisesti:

  • Fontteihin tehdyt muutokset
  • Pikanäppäinkomeintoihin tehdyt muutokset
  • Henkilökohtaiset luettelointipohjat / templaatit (Huom. palvelimella olevat yhteiset luettelointipohjat siirtyvät uuteen versioon)
  • Virtuaalinäppäimistöön tehdyt muutokset


Palomuurin ja virustorjunnan asetukset

Paikallisessa palomuurissa ja virustorjunnassa on sallittava Aleph-asiakasohjelman ottaa yhteyttä palvelimelle. Seuraavassa tarvittavat tiedot:

Tuotantokanta:
Palvelin: alina.csc.fi
IP-osoite: 193.166.0.169
Portti: 6992

Testikanta:
Palvelin: libtest1.csc.fi
IP-osoite: 193.166.0.181
Portti: 6992

  • No labels