You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 6 Next »

Sisältöjen hallinta digitaalisessa informaatioympäristössä

 

Hesari: mielipidekirjoitusten enimmäismitta on: lyhyiden 700, pitkien 3 000 ja vieraskynä: Noin 4 300 merkin mittaisia tekstejä voi tarjota osoitteeseen [email protected] 

 

Maailmassa julkaistaan erityyppisiä dokumentteja enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Jos omakustanteet otetaan mukaan, vuosittain julkaistaan noin miljoona uutta kirjaa. Tämän lisäksi tulevat miljoonat lehtiartikkelit ja miljardit kuva- ja muut tiedostot, joita ihmiset jakelevat tietoverkkojen kautta. 

Kaikenlaisen julkaisemisen tarkoituksena on tulla kuulluksi. Perinteisesti kirjastot ja arkistot ovat tehneet työtä, että kukin käyttäjä löytäisi sen aineiston,[ jota tarvitsee menestyäkseen tai viihtyäkseen omassa elämässään]... jota tarvitsee työssään tai opinnoissaan.

Digitaalisessa ympäristössä ja suurten dokumenttimäärien ollessa kyseessä tämä perinteinen tapa hallita aineistoja ja niiden sisältöjä on unohtumassa.  Monet luottavat automaattisten hakukoneiden tarjoamiin listauksiin ja ajatukseen tekoälystä, joka korvaa ihmisen tekemän tulkinnan ja ajattelutyön.

Verkkoaineiston tiedonhaun ongelmat alkavat näkyä jo arjessa: viestien sisältöjen paikkansapitävyydestä ei ole taetta, tiedonhakua manipuloidaan kaupallisilla tai poliittisilla tavoitteilla ja suurinta osaa julkaisuista ei edes huomata. Erään tutkimuksen (lähde?) mukaan []50 %:a ] puolta tieteellisistä artikkeleista eivät lue kuin tekstin kirjoittajat ja lehtien toimittajat. 

Kirjastoyhteisö on pitkään yrittänyt luoda käytänteitä, joiden avulla verkkoaineistojen kuvailu ja tiedonhaku voitaisiin tehdä analyyttisemmäksi ja tehokkaammaksi. Alkuvaiheen ajatuksena oli, että käyttäjät [tai tietotekniikka] hoitaisivat [tämän] kuvailun ja haun itse tai tietotekniikka tekisi nämä automaattisesti. Näyttää kuitenkin siltä, että käyttäjiä ei kiinnosta metadatatyö.[ ja] Tietokoneohjelmat tarvitsevat tuekseen myös inhimillistä ajattelutyötä. 

-tähän esittely, mitä voidaan jo nyt tehdä

-loppuun jotakin kirjastojen ja arkistojen roolista ja sen vaatimista resursseista 

(alle tekijät)

 

 

Punaiset ehdotukset Juha 25.8.; 28.8.

  • No labels