You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 20 Next »

KUVAILEVAN METATIEDON ASIANTUNTIJARYHMÄN KOKOUS

Aika: 4.11.2015 klo 10.15-
Paikka:  Topelia, Unioninkatu 38
Läsnä: Anne Andersson (Åbo Akademis Bibliotek), Taru Fröjdholm (Centria-amkin kirjasto), Ulla Ikäheimo (Kansalliskirjasto), Sirpa Janhonen (Varastokirjasto), Mervi Kivirinta (Diakin kirjasto), Maria Kovero (Helsingin yliopiston kirjasto), Mirja Lampola (Aalto-yliopiston kirjasto), Eeva-Riitta Peltonen (Tampereen kaupunginkirjasto) (sihteeri), Anne-Mari Salmela (Turun yliopiston kirjasto) (puheenjohtaja),  Jaana Uurasjärvi (Eduskunnan kirjasto) ja Kiti Vilkki-Eriksson (Kansalliskirjasto).
Kutsuttuna asiantuntijana: Minttu Hurme (Kansalliskirjasto)
Poissa: Sirpa Tuomisto (Kokkolan kaupunginkirjasto)

Esityslista

1. Edellisen kokouksen pöytäkirja

2. Ilmoitusasiat

Marian Bibframe-viesti viime perjantailta.

Melinda-Aleph-peruskoulutus Helsingissä 12.11.

Sisällönkuvailupäivä Helsingissä 17.11.

Seuraava RDA-koulutus 1.12.

Kirjastoverkkopalvelujen asiantuntijaseminaari 25.11.

3. Melinda-asiat

Melinda-työpajan 21.10. satoa
Mahdollisia automaattisia korjauksia:

  • Identtisinä toistuvien kenttien siivoaminen: ainakin yhdessä case-tietueessa oli identtisenä toistuvia asiasanaketjuja
  • Tietueet, joissa on ristiriitaisia tunnisteita: Melinda-talonmies on aikaisemminkin muistutellut, että esim. 020- ja 022-kenttiä ei voi olla samassa tietueessa. Työpajassa taas tuli vastaan tapaus, jossa oli ISSN-tunnus mutta aineistolajiksi oli merkitty monografia (nimiön merkkipaikka 07 = m). Tuomo ottanut listauksen tällaisista tapauksista (siis tietueet, joissa esiintyy 022 ja 020 tai 000/7/ = m), listaus tietuenumeroista on liitteenä. Eri asia on sitten, mitä näille kannattaisi tehdä. Ehkä ainakin tietueet, joissa on 022 (mutta ei ISBN:ää) voisi merkitä jatkuviksi julkaisuiksi 000/7 = s - vai onko tässä sössimisen vaaraa? Toisaalta tuossa listauksessa näytti olevan myös tietueita, joissa 020- tai 022-kenttään oli merkitty vaan (sid.) tms., Pikistä näytti olevan ainakin osa.
  • ISBN-tunnukset väliviivalla ja ilman: 776-kenttä tuplaantuu välillä siksi, kun siinä olevassa ISBN:ssä on välillä väliviivat ja välillä ei. Näitä voisi ehkä siivota? Fennica ainakin suosii väliviivallista kirjoitustapaa, joten se on varmaan ensisijainen. Pitäisikö väliviivoja myös lisäillä tunnuksiin, joista niitä puuttuu? Kansainvälisen ISBN-keskuksen sivuilta saa XML-taulukon, josta eri jaksojen pituudet saa tarvittaessa luettua koneellisesti (https://www.isbn-international.org/range_file_generation).
  • Loppupisteet: ei erillistä loppupistettä jos kentän datan viimeinen merkki on piste, kaarisulku, kysymysmerkki tms. Siis tapaukset osastoa "260    |a Helsinki : |b Nuorisotutkimusseura, |c [2015] |e (Helsinki : |f Unigrafia)." ovat väärin...
  • Puutteellisia nimiöitä: LDR / 12-16 saattaa puuttua

Toivottuja aiheita Talonmiehen tuokioon:

  • metatietosanaston esittely
  • näyttelyjulkaisujen/kuvateosten kuvailu ja yleisemmin kuva-aineiston kuvailu
  • väitöskirjamerkinnät kentässä 502

4. Voyager-asiat

Indeksointiasia

5. RDA

5.1 Ydinelementit Melindan 4-tason kuvailussa

Käydään läpi tämä:  http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2015011 on myös täällä Linjaukset

 

Onko joitain periaatteita liittyen poimittujen tietueiden käsittelyyn?

 

Anne-Marin ja Kitin postit 12.-13.2015:

Anne-Mari:

Martin Engbergin ydinelementit paperi: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe20150116 
Martin taisi ekassa koulutuspäivässä sanoa, että se ei ole vielä valmis ja siltä minustakin tuntuu, ainakaan
Suomalaisten kirjastojen linjaamat ydinelementit eivät ole kaikilta osin ihan sellaisenaan meidän KUMEAssa hyväksymiä. Esim.
Manifestaatioiden ja kappaleiden identifiointi
Vastuullisuustiedot
Kaikki vastuullisuustiedot merkitään, jotka ovat tarpeen julkaisun tunnistamiseksi tai joita pidetään muuten tärkeänä.
 
Olemme KUMEAssa  linjanneet näin:
”Kirjoitetaan vastuullisuusmerkinnöt niin kuin tiedonlähteessä – paitsi ammatit, tutkinnot, työpaikat yms.” 
-> Melinda: Yleensä ei jätetä nimiä pois, mutta poimittuihin tietueisiin niitä ei tarvitse lisätä.
 
Sitten toinen kohta:
Kansallisbibliografisessa kuvailussa merkitään kaikki tiedonlähteessä esiintyvät kustantajat ja niiden kustannuspaikat.
Merkitsemmekö mekin ”4-tason luetteloijat” vastaisuudessa tosiaan kaikki?

Kiti:
Noihin vastuullisuustietoihin liittyviä linjauksia on tehty aika paljon ja niissä on aika tavalla noudatettu kansainvälisiäkin linjauksia.
Luku 2.4.1.4 Sovelletaan valinnaista poisjätättämistä. Vastuullisuustiedoista voi jättää pois ammatit, tutkinnot, työpaikat ym.
-          koskee nimenomaan merkintätapaa, ei sitä mitä vastuullisuuksia otetaan mukaan.
Luku 2.4.2: Kaikki vastuullisuustiedot merkitään, jos ne ovat tarpeen julkaisun tunnistamiseksi tai niitä pidetään muuten tärkeinä kuvailtavan aineiston kannalta
-          tämä me tulkitaan siten ettei esim. toimittajista tarvitse merkitä kuin ensimmäinen.
Luku 2.4.1.5: Ei sovelleta valinnaista poisjättämistä nimien merkitsemiseen (kustakin roolista voisi jättää muut paitsi ensimmäiset merkitsemättä)
-          LC:llä on sama linjaus. BL:n linjauksissa on ettei yleensä sovelleta, paitsi jos on liian raskas (onerous)
-          tietysti tähän voisi linjata tuo ettei toimittajista tarvitse merkitä kuin ensimmäinen tai sitten tuon ”yleensä”
Luku 19.2: Kaikki tekijät merkitään (liittyy teokseen)
Luku 19.3: Teokseen liittyvä muu henkilö, suku tai yhteisö: Kaikki tekijät merkitään
Luku 20.2 Ekspressioon liittyvät henkilöt, suvut ja yhteisöt: Toimittaja, kääntäjä, sanoittaja ja sovittaja ovat ydinelementtejä, kuvittaja on ydinelementti silloin kun on kyse kuvateoksesta. Muut ekspression tekijät merkitään, kun katsotaan tärkeiksi.
 
Voidaanhan linjata 4-tasolla enemmän pois, tai vain käyttää omaa harkintaa tuossa ” jos ne ovat tarpeen julkaisun tunnistamiseksi tai niitä pidetään muuten tärkeinä” –kohdassa. Kuitenkin teoksen tunnistamiseksi ja mahdollisesti myöhemmin teosauktoriteettien tekemiseksi, voisi olla tärkeää, että teoksen päävastuulliset tekijät – esim. kaikki kirjoittajat – merkitään.

5.2 Työohje kirjoille

RDA-työohje:suomennos PANCANohjeesta

5.3 Sovellusohje ja RDA

 

5.4 KUMEAn puheenvuoro RDA-koulutuksessa

 

6. Käyttöoikeuksien metatieto

Onko tähän jotain lisättävää tässä vaiheessa? Juha?

7. Kirjastojen kysymykset

1. kysymys:

Kirjastossamme heräsi kysymys, mitkä kirjastot luetteloivat pro graduja tai ylipäänsä opinnäytteitä Melindaan. Onko tästä tehty jotain selvitystä lähiaikoina?

Tällainen selvitys olisi varmaan paikallaan, tilanne on muuttunut monessa korkeakoulussa. Esim. Lapin yliopiston gradut ja tiedot niistä ovat 2014 alusta lähtien pelkästään Lauda-julkaisuarkistossa http://lauda.ulapland.fi/. Osa graduista on rajattu vain kirjaston koneilla luettaviksi, kun tekijä ei anna lupaa verkkojulkaisemiseen.

Vastaus:


2. kysymys:

kenttä 776 ja ISBN:n väliviivat: Tänään käsittelemäni kirjan tietueessa oli kaksi 776-kenttää. Toisessa ISBN:ssä on väliviivat ja toisessa ei. Sovellusohjeessa lukee: "Osakenttä ‡z: ISBN-tunnus suositellaan merkittäväksi ilman väliviivoja." Fennicalla on väliviivallinen käytäntö. Tämä nyt sitten tarkoittaa sitä, että tuplakenttiä tulee. Voiko Fennica tehdä samalla tavalla kuin sovellusohjeessa vai voiko väliviivattoman poistaa tietueesta? Droppia ei tässä viitsisi käyttää

Vastaus:

Voitte poistaa jomman kumman 776-kentän. 776-kentässä voi Melindan ohjeen mukaan olla todellakin väliviivaton versio, jota useat kirjastot noudattavat. Kansallisbibliografiaan on jo todennäköisesti siirretty viivallinen versio.
Fennicalle ja ISBN-seurannalle on tärkeintä että kansallisbibliografia-aineistossa  Melindassa 020-kentissä on aina väliviivallinen ISBN. Tämä on tärkeää mm.  kustantajien tunnusten seurannassa.
ISBD:n mukaan tunniste merkitään voimassa olevan standardin mukaan (jossa on väliviivat). RDA-ohjeistuksessa on kohta, jossa mainitaan että tunnus merkitään merkintätavan mukaisesti. Merkintätapaan kuuluu väliviivat, jotka erottavat aineiston ja  maan sekä kustantajan toisistaan.
Valitettavasti kansainvälisestikin on kuvailussa luovuttu oikeasta merkitsemistavasta, koska MARC 21 -formaattiin on rakennettu laskuri, jonka avulla voidaan erottaa ao. elementit näyttöihin. Se mahdollisuus on taidettu unohtaa kuitenkin tietokantanäytöistä.
Jos on tarvetta, niin ISBN-tunnusten merkintätapoja voisi yhdenmukaistaa Melindan korjausajoissa esimerkiksi lisäämällä väliviivoja. Kansainvälisen ISBN-keskuksen sivuilta saa XML-taulukon, jonka perusteella viivojen oikeat paikat voi määrittää koneellisesti, joten tämä olisi ihan (jollain aikajänteellä...) tehtävissä oleva juttu.
Internetissä on ISBN-konverttereita, joilla voi laittaa yhdysmerkkejä, ks. esimerkiksi:



  • No labels