KUVAILEVAN METATIEDON ASIANTUNTIJARYHMÄN KOKOUS

Aika: 4.11.2015 klo 10.15-16.00
Paikka:  Topelia, Unioninkatu 38
Läsnä: Anne Andersson (Åbo Akademis Bibliotek),  Ulla Ikäheimo (Kansalliskirjasto), Sirpa Janhonen (Varastokirjasto), Mervi Kivirinta (Diakin kirjasto), Maria Kovero (Helsingin yliopiston kirjasto), Mirja Lampola (Aalto-yliopiston kirjasto), Eeva-Riitta Peltonen (Tampereen kaupunginkirjasto) (sihteeri), Anne-Mari Salmela (Turun yliopiston kirjasto) (puheenjohtaja), Jaana Uurasjärvi (Eduskunnan kirjasto) ja Kiti Vilkki-Eriksson (Kansalliskirjasto).
Poissa: Taru Fröjdholm (Centria-amkin kirjasto), Sirpa Tuomisto (Kokkolan kaupunginkirjasto)

 

Aika: 5.11.2015 klo 9.00-15.00
Paikka:  Leipätehdas, Kaikukatu 4
Läsnä: Anne Andersson (Åbo Akademis Bibliotek), Ulla Ikäheimo (Kansalliskirjasto) (sihteeri), Sirpa Janhonen (Varastokirjasto), Mervi Kivirinta (Diakin kirjasto), Maria Kovero (Helsingin yliopiston kirjasto), Mirja Lampola (Aalto-yliopiston kirjasto), Anne-Mari Salmela (Turun yliopiston kirjasto) (puheenjohtaja), Jaana Uurasjärvi (Eduskunnan kirjasto) ja Kiti Vilkki-Eriksson (Kansalliskirjasto).
Poissa: Taru Fröjdholm (Centria-amkin kirjasto), Eeva-Riitta Peltonen (Tampereen kaupunginkirjasto), Sirpa Tuomisto (Kokkolan kaupunginkirjasto)

Pöytäkirja

1. Edellisen kokouksen pöytäkirja

Hyväksyttiin.

2. Ilmoitusasiat

BIBFRAMEsta on julkaistu uusi demoversio v0.2.0 of the Bibframe Editor (bfe): Online demo

Sisällönkuvailupäivä 18.11.2015.

Seuraava RDA-koulutus 1.12.2015

Kirjastoverkkopalvelujen asiantuntijaseminaari 26.11.2015

Varastokirjaston Oulun yliopiston  ja Itä-Suomen yliopiston kirjastojen LOW-tag-pilotti,  jossa monografia-aineistoa lähettävä kirjasto merkitsee aineiston kuuluvaksi Varastokirjaston Vaari-tietokantaan, on päättynyt. Pilotti osoitti aineiston siirtyvän selkeästi nopeammin Vaari-tietokantaan ja olevan tiedontarvitsijoiden käytettävissä. Varastokirjaston kokoelmapolittiinen työryhmä totesi myös linjauksessaan, että yhteistyötä aineiston siirtymisessä Vaariin tulee tiivistää ja LowTag -pilotti on yksi onnistunut esimerkki siitä. Kirjastojen toivotaan ottavan tämän toimintatavan käyttöön siirtäessään erityisesti monografioita Varastokirjastoon.

3. Melinda-asiat

Kirjastoverkkopäivien Melinda-työpajassa 21.10. käytiin läpi virheellisiä kuvailutietueita, mietittiin mahdollisia automaattisia korjauksia ja aiheita Talonmiehen tuokioihin.

Mahdollisia automaattisia korjauksia:

  • Identtisinä toistuvien kenttien siivoaminen, esim. identtisenä toistuvia asiasanaketjuja
  • Melinda-talonmies on aikaisemminkin muistutellut, että 020- ja 022-kenttiä ei voi olla samassa tietueessa. Työpajassa tuli vastaan tapaus, jossa oli ISSN-tunnus mutta aineistolajiksi oli merkitty monografia (nimiön merkkipaikka 07 = m). Todettiin, että tällaisia tapauksia ei voida automaattisesti korjata. MARC 21 -sovellusohjeessa ei ole ollut ohjeistusta siitä, kuinka toimitaan, jos sarjan yksittäinen osa ilman erottuvaa nimekettä halutaan kuvailla monografiana. Tämä lisätään nyt ohjeeseen. Sovellusohjeen johdannossa oleva teksti korjataan vastaavasti. Sarjatiedot merkitään 490- ja 830-kenttiin, jolloin tiedonhaku ja korjaukset onnistuvat paremmin kuin huomautuskentistä.
  • ISBN-tunnukset väliviivalla ja ilman: 776-kenttä tuplaantuu välillä siksi, kun siinä olevassa ISBN:ssä on välillä väliviivat ja välillä ei.
    • Vanha käytäntö säilyy: Fennica tekee 776-kenttään väliviivat ISBN-numeroihin ja tallentaa kentät siinä muodossa Kansallisbibliografiaan. Suositaan kuitenkin väliviivatonta muotoa (ks, kirjastojen kysymykset 2)
    • Automaattiset korjaukset kentille mahdollisia
  • Loppupisteiden korjaaminen

Toivottuja aiheita Talonmiehen tuokioon:

  • metatietosanaston esittely
  • näyttelyjulkaisujen/kuvateosten kuvailu ja yleisemmin kuva-aineiston kuvailu
  • väitöskirjamerkinnät kentässä 502

4. RDA

4.1 Ydinelementit Melindan 4-tason kuvailussa

Käytiin läpi RDA-kuvailun ydinelementtejä, http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2015011, 

4.2 Työohje painetun monografian luettelointiin

Toisena kokouspäivänä keskityttiin painetun monografian luettelointiohjeen laatimiseen.

5. Kirjastojen kysymykset

1. kysymys:

Kirjastossamme heräsi kysymys, mitkä kirjastot luetteloivat pro graduja tai ylipäänsä opinnäytteitä Melindaan. Onko tästä tehty jotain selvitystä lähiaikoina?

Tällainen selvitys olisi varmaan paikallaan, tilanne on muuttunut monessa korkeakoulussa. Esim. Lapin yliopiston gradut ja tiedot niistä ovat 2014 alusta lähtien pelkästään Lauda-julkaisuarkistossa http://lauda.ulapland.fi/. Osa graduista on rajattu vain kirjaston koneilla luettaviksi, kun tekijä ei anna lupaa verkkojulkaisemiseen.

Vastaus:
Kartoitusselvitys on hyvä ajatus. Tämä liittyy Melindan sisältökysymyksiin ja asiaan palataan, kun resursseja saadaan lisää.

2. kysymys:

Kenttä 776 ja ISBN:n väliviivat: Tänään käsittelemäni kirjan tietueessa oli kaksi 776-kenttää. Toisessa ISBN:ssä on väliviivat ja toisessa ei. Sovellusohjeessa lukee: "Osakenttä ‡z: ISBN-tunnus suositellaan merkittäväksi ilman väliviivoja." Fennicalla on väliviivallinen käytäntö. Tämä nyt sitten tarkoittaa sitä, että tuplakenttiä tulee. Voiko Fennica tehdä samalla tavalla kuin sovellusohjeessa vai voiko väliviivattoman poistaa tietueesta? Droppia ei tässä viitsisi käyttää

Vastaus:

Tietueelta voidaan poistaa kenttä, jossa ISBN-numerossa on väliviivat. Kansallisbibliografiassa kentässä käytetään väliviivoja, koska se kuuluu tunnuksen standardin mukaiseen muotoon.
Melindaan tehdään korjaus, jossa väliviivat poistetaan, ks. kohta 3.
Internetissä on ISBN-k
onverttereita, joilla voi laittaa ISBN-numeroon yhdysmerkkejä, ks. esimerkiksi:

6. Seuraavat kokoukset

20.11 klo 12.30-14.30  ACP-yhteydellä ja 8.-9.12 Helsingissä.


  • No labels

5 Comments

  1. Anonymous

    Kongressin kirjaston ISBN-konvertteri: http://pcn.loc.gov/isbncnvt.html

    Nämä ulkomaiset eivät välttämättä osaa laittaa suomalaisiin ISBN:iin väliviivoja oikein.

  2. Kun väliviivat kuuluvat ibsuun, ja Fennica käyttää sitä muotoa, niin miksei 776-kentän suositusta voisi muuttaa väliviivalliseksi?

  3. Ylläolevaan on näköjään 8.-9.12.2015 kokouksen muistiossa vastattu:

    Poimittuja tietueita ei tarvitse muokata, mutta primaariluetteloinnissa ISBNään laitetaan väliviivat, jos ne ovat teoksessa tai helposti selvitettävissä.

    Pitäisikö tuosta päätellä, että sovellusohjeen suositus on muuttumassa?

  4. No, täälläkin kyllä 776z-esimerkki on väliviivaton:

    RDA-työohje: painettu monografia, 2. versio

    Eli kumpaako uskoa, muistiota vai ohjeistuksia...?

  5. Unknown User ([email protected])

    Hei Mikko ja muut,

    Uskotaan muistiota. Ohjeita pyritään päivittämään tammikuun aikana. Tuo RDA-työohjeen esimerkki ei sinänsä ole väärin, se edustaa tapausta jossa väliviivoja ei ole teoksessa ollut eikä niiden selvittäminen ole ollut helppoa...

    Hyvää vuotta 2016!

     

    Anne-Mari Salmela