You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 7 Next »

Kirjastoverkkopalvelut tarjoaa järjestelmää ja tukea digitaalisten aineistojen verkkojulkaisemiseen. Peruspalvelu kattaa aineistojen syötön, hallinnan, verkkojulkaisemisen, käyttäjätuen, nauhavarmistukset sekä rajapintoja julkaisuarkiston käyttöön muista järjestelmistä käsin.  Lisäpalveluna konvertoimme asiakkaan muista järjestelmistä tulevaa dataa ja jalostamme siitä eheän ja hyvin järjestäytyneen kokonaisuuden julkaisuarkistoksi.

Helpoin tapa liittyä palveluumme on tulla osaksi Doriaa, usean organisaation käyttämää keskitettyä julkaisuarkistoa. Jos julkaisuarkistolle on paljon erityisvaatimuksia, asiakkaalle voidaan luoda räätälöidympi, oma julkaisuarkisto. Keskeinen osa tekniikkaa on toteutettu avoimen lähdekoodin DSpace-ohjelmistolla, jota on muokattu sopimaan käyttötarkoituksiimme. Lisäksi käytämme omia ohjelmistojamme täydentämään kokonaisuutta. Dorian lisäksi ylläpidämme Theseusta, Julkaria, TamPubia, Jukuria, Fenno-Ugricaa, Jukuria ja Laudaa.

  • Aineistojen syöttö tapahtuu asiakkaiden tarpeisiin räätälöityjen syöttölomakkeiden avulla tai suoraan asiakkaan omista tietojärjestelmistä käsin rajapintojen avulla. Järjestelmään voidaan määritellä kokoelmakohtaisesti käyttäjäoikeuksia ja syöttävaiheita, joiden avulla aineistojen kulkua hallitaan syöttövaiheesta kohti valmista verkkojulkaisua. Esimerkiksi tutkijoiden ja opiskelijoiden on mahdollista syöttää ja kuvailla itse aineistonsa, jonka jälkeen organisaation henkilökunta tarkistaa ja jatkomuokkaa sen ennen lopullista verkkojulkaisemista.
  • Aineistojen hallinta kattaa julkaistuun aineistoon kohdistuvat toimenpiteet kuten editoinnin, massaeditoinnin, käytön rajaamisen, tilastotoimintoja sekä aineiston uudelleenkäytön ja siirtämisen muihin järjestelmiin. Asiakkaalla on täysi kontrolli omaan aineistoonsa sen elinkaaren kaikkina hetkinä. Asiakkaalla on mm. aina mahdollisuus saada aineistonsa kopioitua tai siirrettyä toiseen järjestelmään niin halutessaan.
  • Verkossa julkaistu aineisto on haettavissa räätälöitävien selaus- ja hakutoimintojen avulla. Tekstimuotoisten julkaisujen, kuten pdf-tiedostojen osalta haku kohdistuu kuvailutietojen ohella myös kokotekstiin. Lucene-hakumoottorin syntaksi mahdollistaa sekä helppokäyttöiset, että tarkemmin määritellyt haut. Samaa hakusyntaksia voi käyttää myös rajapinnan kautta. Tämä auttaa sovellussunnittelijota integroimaan hakuja tehtäväksi ja näytettäväksi omille verkkosivuillensa esimerkiksi verkkokauppaa tai omaa hakuportaalia varten. Julkaisuarkistomme tukee OAI-rajapintoja, kuten OAI-PMH:ta ja OAI-ORE:a, joiden avulla aineistot on haravoitavissa hakuportaaleihin, kuten esimerkiksi Finnaan, WorldCat:iin ja Baseen. Aineisto on näkyvästi hakukoneiden indeksoitavissa, esimerkiksi Googleen indeksoituu myös kokoteksti kuvailtietojen ohella. Käyttöliittymässä on huomioitu aineiston helppo jakaminen sosiaaliseen mediaan. 

Julkaisuarkistojemme keskeinen ominaisuus on pysyvän verkko-osoitteen tuki. Käytämme tähän URN-pohjaista tunnistemekanismia. Tietueelle saa siis halutessaan pysyvän verkko-osoiteen, johon voi viitata turvallisesti: Osoite ei mene rikki, vaikka tietueen alusta ja palveluntarjoaja vaihtuisikin tulevaisuudessa.

Konversio- ja metadatapalvelut

Julkaisuarkistoissamme käytetään Dublin Core (DC) -kuvailuformaattia. Opastamme asiakasta valitsemaan aineistoille sopivat DC-kentät, jotta ne olisivat mahdollisimman yhdenmukaiset muiden julkaisuarkistojen kanssa ja jotta toivotut haku- ja selaustarpeet saadaan toteutettua. Tarvittava määrä syöttölomakkeita suunnitellaan samalla kuvailun tueksi.

Tarjoamme myös konversiopalveluita, joita tarvitaan, kun vanhasta tai integroitavasta järjestelmästä tuodaan tietoa julkaisuarkistoon. Konversio on yksilöllinen prosessi, joka suunnitellaan yhdessä asiakkaan kanssa. Lähes aina konversion yhteydessä on tarvetta myös yhdenmukaistaa vanhoista järjestelmistä peräisin olevia puutteita tai epäjohdonmukaisuuksia. Näin ollen konversiotyö on usein myös tiedon yhdenmukaistamista ja rikastamista. Lopputuloksena saadaan helpommin löydettävä ja tavoitettava aineisto verkkoon yhteen paikkaan.

 

 

 

 

  • No labels