Tarkemmat tekniset tiedot poimintaluettelointiin

Melindasta kaikki kirjastot poimivat Z39.50-yhteydellä. Suomalaiset Voyager-kirjastot poimivat tietueita Fennicasta, Violasta ja ARTOsta Voyager-yhteydellä, muille kirjastoille tarjotaan poimintaluettelointia Z39.50- tai SRU-yhteyden kautta.

Perustietoja poiminnasta: MARCit, merkistöt, Z39.50, palomuurit...

  • Yhteistietokanta ARTO sekä kansalliset tietokannat FENNICA ja VIOLA ovat Voyager-tietokantoja. Niissä tietueet ovat MARC 21 -formaatissa ja UTF-8/Unicode -merkistössä.
  • Yhteistietokanta Melinda on Aleph-tietokanta. Myös siinä tietueet ovat MARC 21-formaatissa ja UTF-8/Unicode -merkistössä.
  • Useimmissa Suomen yleisten kirjastojen ja muiden yhteisöjen kotimaisissa kirjastojärjestelmissä tietueet ovat FINMARC(98)-formaatissa ja ISO6937/2-merkistössä.
  • Monissa ei-suomalaisissa kirjastojärjestelmissä tietueet ovat MARC21-formaatissa ja ALA/MARC-8 -merkistössä.

Näistä syistä tarvitaan formaatti- ja merkistömuunnos, kun tietueita poimitaan Voyagerista johonkin muuhun järjestelmään. Kirjastojen on syytä neuvotella oman järjestelmätoimittajansa kanssa kunkin kirjastojärjestelmän antamista tietuepoiminnan mahdollisuuksista.

Vaihtoehtoja poiminnan toteuttamiseen

1) Mikäli asiakkaan kirjastojärjestelmässä on Z39.50- tai SRU-asiakasohjelmisto, tietueita voidaan poimia Voyager- ja Aleph-tietokannoista suoraan, ja oma järjestelmä hoitaa tarvittavat muunnokset, TAI Voyager- ja Aleph-tietokannoista voidaan suoraan pyytää haluttua MARC-formaattia ja merkistöä. Tarkemmat tiedot Z39.50- ja SRU-yhteyksien määrittelystä (englanniksi).

2) Kansalliskirjaston kautta voi ostaa BookWhere-ohjelmiston poimintaluettelointia varten (hinta n. 150 e + vuosittainen tukimaksu n. 30 e) . BookWhere on WebClarity-yhtiön Z39.50-asiakasohjelma, jossa on esim. FINMARC- ja Unicode-tuki, ja jolla voi poimia tietueita sadoista muistakin maailman Z39.50-yhteensopivista tietokannoista kuin puheena olevista. Poiminnassa on aina huomioitava sopimusasiat ja tarjolla olevat formaatit/merkistöt sekä tarvittavat konversiot. BookWhere-tilaukset voi lähettää osoitteeseen linnea-posti(at)helsinki.fi.

3) Z39.50- tai SRU-yhteydellä tapahtuneen poiminnan jälkeen tietueiden konvertoimiseen voidaan tarvittaessa käyttää ilmaista USEMARCON-ohjelmaa. Kansalliskirjaston ylläpitämät muunnostaulukot ovat vapaasti käytettävissä: USEMARCON-konversio-ohjelma ja muunnostaulukot

Jos poiminta tapahtuu paikalliselta työasemalta, on syytä varmistaa myös, että paikalliset palomuurit ja virustorjunta sallivat liikenteen tietokantoihin ja niiden Z39.50/SRU-portteihin.

  • Poimintaluettelointia ja IP-osoitteita koskevissa asioissa voi ottaa yhteyttä osoitteeseen linnea-posti(at)helsinki.fi.
  • No labels