Melindan 10-vuotisjuhlavuoden kunniaksi nostamme Melindan tekijät -haastatteluissa esille Melinda-tiimiläisiä. Toisena haastatteluvuorossa on Melindan vaiheita jo alkutaipaleelta asti todistanut Minttu Hurme. Minttu on monipuolinen it-asiantuntija, joka on työskennellyt Melindan taustajärjestelmän Alephin parissa jo Melindan edeltäjän LINDAn ajoista ja tuntee Melindan läpikotaisin. Nyt Minttu kertoo meille itsestään ja työstään sekä Melindan tulevaisuuden näkymistä. 


Kerro jotain itsestäsi; kuka olet ja mitä toimenkuvaasi kuuluu?

Olen Minttu Hurme. Työskentelen tietojärjestelmäasiantuntijana Kansalliskirjaston Melinda-palveluissa.

Toimenkuvaani kuuluu Melindan tekniseltä puolelta paljon erilaisia asioita, esimerkiksi Melindan taustajärjestelmän Alephin ylläpitoa ja sen eteenpäin kehittämistä asetusten sekä toiminnallisuuksien osalta. Aleph järjestelmänä tulee meille valmiina, mutta siinä on monia asioita, joita voidaan säätää ja muokata. Osallistun myös meidän ohjelmistokehitykseemme eli suunnittelen ja koodaan apukäyttöliittymiä ja rajapintoja.

Olen mukana monissa asiakasyhteistyökuviossa, koska työskentelen esimerkiksi järjestelmäintegraatioiden parissa. Toivottavasti ehdin jossain vaiheessa paremmin perehtymään myös Melindan uuden alustan suunnitteluun.


Kuinka kauan olet työskennellyt Melindan parissa?

Aloitin Kansalliskirjastossa syksyllä 2008. Tulin alun perin tekemään Voyagerin systeeminhoitopalvelua. Tuolloin oli kuitenkin meneillään Alephin käyttöönotto Melindan edeltäjässä LINDAssa. Tähän tarvittiin lisää tekijöitä, ja päädyin tekemään Alephiin liittyviä juttuja silloisten kollegoiden kanssa.


Mikä on työssäsi kiinnostavinta? Entä haastavinta?

Samat asiat ovat sekä kiinnostavia että haastavia. Meillä tehdään ympäristöä laajalle käyttäjäkunnalle, halutaan kehittää palvelua eteenpäin ja tarjota käyttäjille mahdollisimman hyviä työkaluja ja toiminnallisuuksia sekä luotettavaa dataa. Liikkuvia osia työssä on siis paljon, kun tarkoituksena olisi saada yhteentoimivuutta sekä kaikkeen tähän tekniikkaan että käytäntöihin.

Pidän myös Melindan alustan uusimisessa siitä, että olemme kuvailutietomaailmassa siirtymässä eteenpäin linkitettyyn dataan, mikä on mielenkiintoista.


Miten olet kokenut Melindan viime vuosien voimakkaan laajentumisen?

Melindan laajentuminen on hyvä asia, sillä se mahdollistaa Melindan roolin yhteisenä kansallisena metatietovarantona. Metatietotarpeethan ovat kaikilla kirjastosektoreilla lähtökohtaisesti samankaltaisia. Käyttäjäkunnan laajeneminen on toki lisännyt liikkuvia osia kokonaisuudessa, kun yhdistelemme eri suunnista tulleita käytänteitä ja paikallisten järjestelmien tuomia erilaisia tarpeita. Työtä ja kompromisseja tarvitsee tehdä siis enemmän kuin silloin, kun oltiin LINDAssa. Silloin käyttäjinä olivat yliopistokirjastot ja muutama Linnea2-konsortion erikoiskirjasto, ja kaikilla näillä oli hyvin samanlaiset käyttötarpeet, historia ja paikallisjärjestelmät.

Laajentumisesta on ollut myös paljon hyötyä ja lisäsyitä Melindan olemassaololle, vaikka työmäärä onkin kasvanut.


Mitä odotat tältä syksyltä ja jatkolta Melindan parissa?

Uuden Melindan edistäminen on pinnalla nyt, ja se on mielenkiintoista. Toivon, että Melindan alustan uusimisen osalta saadaan hyviä yhteistyökuvioita käyntiin sekä Suomessa että kansainvälisesti.


Mitä teet vapaa-ajallasi?

Olen pelannut amerikkalaista jalkapalloa vuodesta 2000 alkaen. Tällä hetkellä pelaamisen ja treenaamisen lisäksi toimin virkaatekevästi valmentajana. Odotan jo kevään uutta pelikautta.

Lisäksi harrastan roolipelejä sekä luen scifi- ja fantasiakirjallisuutta. Osallistun myös pienkustannustoimintaan, jossa teen erinäisiä satunnaishommia, kuten oikolukua, taittoa, verkkoylläpitoa, roudausta ja postitusta. Vietän myös aikaa perheeni kanssa.


Kuka

Minttu Hurme
tietojärjestelmäasiantuntija
Kansalliskirjasto -
Kirjastoverkkopalvelut

Minttu Hurme

  • No labels