KUVAILEVAN METATIEDON ASIANTUNTIJARYHMÄN KOKOUS

Aika: 1.3.2018 klo 10-15.45
Paikka: Kansalliskirjasto, Fabianian kokoushuone (10-12) ja auditorio (12-16)
Läsnä: Pia Backman (Åbo Akademis Bibliotek), Ville Huhtala (Helsingin yliopiston kirjasto), Katja Hyvärinen (Itä-Suomen yliopiston kirjasto), Ulla Ikäheimo (Kansalliskirjasto), Sirpa Janhonen (Varastokirjasto, puheenjohtaja), Silja Saarikoski (Seinäjoen ammattikorkeakoulun kirjasto), Anne-Mari Salmela (Turun yliopiston kirjasto, sihteeri), Jaana Uurasjärvi (Eduskunnan kirjasto), Anna Viitanen (Turun kaupunginkirjasto) ja Kiti Vilkki-Eriksson (Kansalliskirjasto)
Kutsuttuina asiantuntijoina: Anneli Renfors (BTJ)
Poissa:
Minna Kantanen (Kansalliskirjasto)

 

1. Edellisen kokouksen pöytäkirja

Hyväksyttiin.

2. Ilmoitusasiat

RDA Toolkitissä on julkaistu kansallisbibliografian työohje sarja-aineistolle. Ohje löytyy kohdasta Työkalut -> Työohjeet -> Kaikille avoimet työohjeet -> FI Sarja-aineiston työohje (kansallisbibliografia). Ohje on vapaasti hyödynnettävissä. 

ISBN-standardin 5. painos ilmestyi joulukuussa 2017. Standardi käännetään myös suomeksi. Raakakäännös on valmiina ja varsinainen käännöstyöryhmä on perusteilla. ISBN-tunnuksen rakenne ei muutu, mutta erityisesti e-kirjojen tunnusten antoon on tulossa tarkennuksia, jotka myöhemmin vaikuttavat myös kuvailun ohjeistukseen.

Talonmiehen tuokio pidetään torstaina 12.4. klo 14-15.

Melinda-Aleph-koulutus pidetään keskiviikkona 18.4. Helsingissä. Ilmoittautuminen 29.3. mennessä.

Melinda-päivä on 22.5. Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan auditoriossa, Unioninkatu 35. Myös etäyhteys on mahdollinen. Aiheena ovat e-aineistot.

3. MARC 21 -sovellusohje

Verkkoaineiston kuvailuohje

Verkkoaineiston kuvailuohje on vielä osittain keskeneräinen, mutta KUMEA-ryhmä haluaa avata luonnoksen jo kommentoitavaksi. Keskeneräisiä asioita ovat edelleen käyttöoikeuksien metatieto, sarjatietojen merkitseminen ja 588-kentän merkitseminen. Kommentit voi lähettää osoitteeseen kumea-posti (at) helsinki.fi. KUMEA käsittelee ohjetta seuraavassa kokouksessaan 11.4.

785: Yhdistynyt julkaisuun ... ja muodostanut julkaisun ...

Tietueessa viimeinen 785 ind.2 = '7' -kenttä (yhdistynyt julkaisuun ... ja muodostanut julkaisun...) määrittää, mikä uusi julkaisu on syntynyt. Järjestyksellä on siten väliä. Jos haluaa varmistaa, että kentät säilyvät järjestyksessä, täytyy käyttää osakenttää ‡8. Tuplia yhdistettäessä on noudatettava erityistä huolellisuutta.

Esimerkki.

Linkkinumerona käytetty "785" vain sen varmistamiseksi, ettei linkitys sotkeennu tietueessa mahdollisesti olevaan muuhun linkitykseen.

(ISSN  0586-8971)
245 00 ‡a Suomen kunnat
Yhdistynyt julkaisuun ... ja muodostanut ...:
785 07 ‡8 785.1\u ‡t Suomen kunnallislehti ‡x 0039-5544
785 07 ‡8 785.2\u ‡t Kuntalehti ‡x 1236-0066
Kuntalehden oltava viimeisenä!

(ISSN 0039-5544)
245 00 ‡a Suomen kunnallislehti
Yhdistynyt julkaisuun ... ja muodostanut ...:
785 07 ‡8 785.1\u ‡t Suomen kunnat ‡x 0586-8971
785 07 ‡8 785.2\u ‡t Kuntalehti ‡x 1236-0066
Kuntalehden oltava viimeisenä!

(ISSN 1236-0066)
245 00 ‡a Kuntalehti
Yhdistynyt julkaisuista
780 04 ‡t Suomen kunnallislehti ‡x 0039-5544
780 04 ‡t Suomen kunnat ‡x 0586-8971
Järjestyksellä ei ole väliä

Sisällönkuvailuohjeen ja MARC 21 RDA -sovellusohjeen yhdenmukaistaminen

Sovellusohjetta yhdenmukaistetaan sisällönkuvailuohjeen kanssa erillisessä ACP-kokouksessa.

4. Voyager, Aleph ja kirjastojärjestelmän uusinnan tilanne

Tällä hetkellä 655 7 kenttään tallennettavat genre-termit tallentuvat kenttään 650 7 jos kentän arvon poimii Asterista CTRL+F3-komennolla. Genre-termin tallentuminen 655 7 kenttään edellyttää, että genresanasto julkaistaan ja saadaan MARC 21-muodossa laitettua Asteriin. Tämä tullaan jossain vaiheessa toteuttamaan.

Alephiin laitetaan varoitus jos tallennettavassa tietueessa on sekä kenttä 260 että kenttä 264. 


Aleph -päivityksen tilannekatsaus: Alephin versiopäivityksen testauksessa on ilmennyt ongelmia, joiden korjaaminen on kestänyt odotettua kauemmin. Tästä johtuen Alephin versiopäivitys suoritetaan suunniteltua myöhemmin. Päivityksen tekeminen aloitetaan uuden suunnitelman mukaan keskiviikkona 9.5. klo 16 ja uusi versio on käytettävissä maanantaina 14.5 klo 8. Päivityksen aikana mitkään Melindan palvelut (Aleph, OPAC, luettelointirajapinta, poimintarajapinnat..) eivät ole käytettävissä. Tiedotamme lisää päivityksestä sekä ohjeistamme Aleph-klienttien päivittämiseen versiopäivityksen testausvaiheen päätyttyä.

 

Uuden kirjastojärjestelmän  kansallinen hankintayhteistyö on purkautunut ja tilalle on tammikuun 2018 aikana muodostunut kaksi vaihtoehtoista ryhmää, joihin kirjastot voivat halutessaan liittyä:
1)  Kaupallisen yhtenäisen SaaS-mallilla tarjottavan järjestelmän kilpailuttava ryhmä
2)  Avoimen lähdekoodin KOHA-järjestelmän käyttöön ottava ryhmä

 

Aleksi-tietokannan yhdistäminen Artoon ja Arto osaksi Melindaa 
Lassi Lager: BTJ:n Aleksi-artikkeliviitetietokannan tuotanto päättyi vuoden 2017 lopussa. Tästä johtuen BTJ on luovuttanut helmikuussa Aleksi-viitteet Kansalliskirjastolle ja me olemme nyt ottaneet vastuun aineiston saamisesta jatkossakin asiakkaiden hyödynnettäväksi. Aleksi-viitteiden ensimmäiset erät (yhteensä n. 125 000 viitettä) on nyt konvertoitu ja viety Artoon, jonka kautta ne saadaan asiakaskäyttöön myös Finnassa. Koko aineisto on Artossa näillä näkymin maaliskuun aikana.
Aleksi-viitteitä on n. 900 000 pitkältä ajalta. Erityisesti vanhempaa aineistoa on päätynyt jo aiemmin muuta kautta Artoon, jossa tuplatietueet yhdistetään.
Myös Arton muuttoa osaksi Melindaa on selvitelty. Tämä tapahtuisi kuitenkin vasta Aleksin Artoon yhdistämisen ja erilaisten testausten jälkeen, joissa varmistetaan mm. se, että Arton syöttölomake ja artikkeliviitteiden haravointi Finnaan toimivat jatkossakin entiseen tapaan.
Ennen Aleksi-viitteiden eräajoa tehdyissä konversioissa on mm. yhtenäistetty metatietoja Arto-aineiston kanssa, parannettu tuplakontrollia, tehty Aleksin asiasanoille YSA-tarkistus, lisätty emo-osakohdelinkityksiä ja tarvittaessa Jufo-luokka. Aleksi-viitteet on varustettu tunnisteilla, joilla ne pystytään tarvittaessa myöhemmin erottamaan Finnassa muusta aineistosta.

5. Kirjastojen kysymyksiä

1) Kysymys: Taulukko tilastointiin vaikuttavista kentistä

Onko aineistojen tilastoihin liittyvistä koodeista uudempaa versiota, kuin se muinainen iso taulukko, joka tehtiin Linnea2-työryhmässä?

Vastaus:  Ei ole.

2) Kysymys: Vertaisarviointitieto bibliografiseen tietueeseen

Meillä on toivottu, että julkaisun vertaisarviointitieto merkittäisiin bibliografiseen tietueeseen. Kansalliskirjasto on käyttänyt tähän huomautuskenttää 500. Olisiko se suositus kaikille kirjastoille?

Vastaus: MARC 21 -formaatissa ei ole omaa kenttää vertaisarviointitiedon merkitsemiseen. Sovittiin, että kenttään 500 voi tallentaa tekstin: Vertaisarvioitu tai vaihtoehtoisesti Kollegialt granskad, jos kuvailukieli on ruotsi. Fraasit  laitetaan Alephin alasvetovalikkoon kentän 500 |a-kohdalle. 

3) Kysymys: Päivittyvän aineiston kuvailu

Miten kuvaillaan päivittyvä aineisto, kun ISBN pysyy samana? Esimerkkinä oppikirja Kirurgia http://www.oppiportti.fi/op/opk04494 (linkki toimii Helsingin yliopistossa). E-kirja on julkaistu 2010, päivitetty seuraavan kerran 2017 ja 2. uudistettu painos valmis 24.11.2017, ISBN-tunnus ennallaan.

Vastaus: Päivittyvää aineistoa ei kuvailla uudestaan vaan kuvailutiedot päivitetään vastaamaan aineiston tämänhetkistä iteraatiota. Myös ISBN säilyy samana.

Jos kysessä olisi toinen painos, niin silloin aineistosta pitäisi tehdä uusi kuvailu. Antamasi esimerkki - Kirurgia - on kuitenkin julkaistu vuonna 2010 ja sitä päivitetään edelleen.

4) Kysymys: Indikaattoreiden käyttö kentässä 520

Jos tiivistelmällä/abstraktilla on nimi, mitä indikaattoria käytetään? Jos käsitetään, että tiivistelmällä ja abstraktilla on joku ero tässä tapauksessa, niin mikä se ero on?

Toisaalta voisi käsittää, että jos vain nimi mainitaan – oli se sitten tiivistelmän tai abstraktin nimi – niin se merkittäisiin ## ja jos tiivistelmä tai abstrakti olisi kokonaisuudessaan, se tehtäisiin tuolla 3#-indikaattorilla.

Alephissa on ollut monenlaista tapaa. Fennicassa on aiemmin tehty vain tiivistelmän/abstraktin nimet ##-indikaattorein, mutta nyt on ruvettu ottamaan Fennicaan myös Alephissa olevia laajempia abstrakteja ja sisältöön liittyviä 520-kenttiä. Olen tosin huomannut, että niissäkään harvemmin käytetään 2#-indikaattoria, vaan on ikään kuin yleistyyppisenä kenttänä pidetty määrittelemätön-tapaa.

MARC 21:ssä on
           Ensimmäinen - Vakionäyttöindikaattori

    • # - Tiivistelmä
    • 0 - Aihe
    • 1 - Arvostelu
    • 2 - Laajuus ja sisältö
    • 3 - Abstrakti
    • 4 - Varoitus
    • 8 - Vakionäyttöä ei muodosteta
  • Toinen - Määrittelemätön
    • # - Määrittelemätön

Esimerkeissä:
520 ## ‡a Mediaväkivalta ja sen yleisö.
520 ## ‡a The borderline syndrome: a study of the long-term disabled persons in Finland in 1970, 1974 and 1978 who have been diagnosed as suffering from the borderline syndrome.
520 3# ‡a Abstrakti ‡u http://www.ojp.usdoj.gov/bjs/abstract/cchrie98.htm

Vastaus:  520-kentässä on useimmiten vain tiivistelmän nimeke tai lyhyt yhteenveto. Tällöin 1. indikaattorin arvo on # . Jos 520-kentässä on koko abstrakti/tiivistelmä, tällöin 1 indikaattorin arvo on 3.

Voidaan kuitenkin kysyä,teemmekö turhaa työtä tallentaessamme tiivistelmiä, koska Finnassa - varsinkin kotimaisten kirjojen tiedoissa - ensisijaisesti näytetään Kirjavälityksen kautta tuleva esittelyteksti, esittelytekstit (tiivistelmät) eivät tule tällöin kuvailutiedoista, mutta etenkin ulkomaisissa julkaisuissa tiivistelmät voivat tuottaa hyviä kuvailutietoja, joita ei ehkä asiasanoittamalla saavutettaisi.

5) Kysymys: Läheisesti toisiinsa liittyvien aineistojen linkkaaminen toisiinsa

voisitteko ohjeistaa sen, miten voidaan linkata toisiinsa läheisesti liittyvät kielikurssien / oppikirjojen osat, jotka kuvaillaan erikseen.

Esim. 978-951-792-561-7 JA  978-951-792-562-4.  Kenttä 777: 777‡i Liittyy teokseen:‡a … ?

Vastaus: 700-kenttää voi käyttää teosten välisiin suhteisiin, jos teoksella on tekijä (creator). Jos teoksella ei ole tekijää (creatoria) suhde merkitään 730-kenttään. Sarja-aineiston kohdalla kenttä 777. Jos toisesta puuttuu ISBN se merkitään vain kenttään 500.  Jos kyseessä moniviestin (toinen edellyttää toista) osat pitäisi luetteloida yhteen tietueeseen.

Kysymykseen liittyvät esimerkit ovat Melindassa kuvailtu sekä erikseen (mm. Fennica) että moniviestimenä (esim. Piki ja Vaski).

Jos julkaisut kuvaillaan erikseen ja tulkitaan kanssajulkaisuiksi, silloin voisi käyttää MARC 21 -kenttiä 500, 700/730 tai 777.
Yleensä 777-kenttää on käytetty tähän mennessä vain sarja-aineistojen kuvailussa.  
Esim. Fennicassa on käytetty 700/730-kentän ilmaisua "Liittyy teokseen" esim. ‡i Liittyy teokseen: ‡a Vesa, Ulla, ‡e kirjoittaja, ‡e taiteilija. ‡t Kertotaulumestari. Saman asian voisi viedä myös yleiseksi huomautukseksi 500-kenttään, mutta RDA-kuvailun myötä on ruvettu suosimaan  rakenteistettua kuvailua.

6) Kysymys: Suoratoistettavien videoaineistojen kuvailusta

Miten suoratoistettavia videoaineistoja kuvaillaan RDAn mukaisesti? Erityisesti kiinnostaa kentät 336-338. Entä miten merkitään suoratoistovideon (BTJ:n Viddla-palvelu) 264 kentän tiedot?

Vastaus: Verkossa julkaistut videotallenteet kuvaillaan ensisijaisesti videotallenteina (VM) ja ohjeistus löytyy Elokuvien kuvailuohjeesta. Verkkovideot ovat myös e-aineistoja, siksi verkkovideoiden kuvailussa sovelletaan myös Verkkoaineiston kuvailu -ohjetta.

Videotallenteiden 336, 337, 338 kentät merkitään esimerkiksi näin:

Verkkovideo:
336 ‡a kaksiulotteinen liikkuva kuva ‡b tdi ‡2 rdacontent
337 ‡a tietokonekäyttöinen ‡b c ‡2 rdamedia
338 ‡a verkkoaineisto ‡b cr ‡c rdacarrier

Videotallenteissa 264 kenttään voidaan merkitä vain jakajan tiedot, jos Suomessa julkaistun tallenteen kustantajaa on vaikea selvittää. Viddla-palvelu on BTJ:n suoratoistopalvelu, jossa jaellaan videotallenteita kirjastojen asiakkaille, yhteistyössä suomalaisten elokuvayhtiöiden/jakelijoiden kanssa. 264 esimerkiksi näin: 

264 2 ‡a [Vaasa] : ‡b Future Film ; ‡a [Helsinki] : ‡b Viddla,  ‡c [2017]

7) Kysymys: Kyrilliikka Melindassa

Miten menetellä, kun kohtaa tietueen, jossa on kyrillikalla oleva 246 kenttä sama kuin 245 translitteroituna, 245 on translitteroitu, eikä tietueessa ole lainkaan 880-kenttiä. Onko korjattava vai voiko hyväksyä sellaisenaan hybridinä? 

Vastaus: Korjaaminen on ainut vaihtoehto.

8) Kysymys: Kyrilliikan translitterointistandardi Melindassa

Onko jo päätetty, mitä translitterointistandardia käytetään Melindassa?

Vastaus: Syksyllä 2017 tehdyn translitterointikyselyn vastaukset jakautuivat lähes tasan kahtia kansallisen ja kansainvälisen käytännön kesken. Vaikka yhtenäistä käytäntöä periaatteessa toivottiin, useimmat kirjastot eivät halua muuttaa omia vakiintuneita käytäntöjään. Toistaiseksi Melindassa ei ole ohjeistettu yhtä käytäntöä. Auktoriteettivalvonnalla saadaan yhteen eri nimenmuotoja. Myös tunnisteiden käyttö on tärkeää, koska tulevat kirjastojärjestelmät pystyvät näyttämään niiden perusteella halutun näköisen nimenmuodon. Kansallisten kuvailuryhmien toivotaan vielä jatkavan keskustelua eri vaihtoehdoista.

6. Seuraava kokous

11.4.2018 klo 10-15.45, Kansalliskirjasto, Fabianian kokoushuone, Yliopistonkatu 1

 

  • No labels