Blog from February, 2019

Finto-tiimin osaamista vahvistamaan haetaan

TIETOJÄRJESTELMÄASIANTUNTIJAA (Information Systems Specialist)

määräaikaiseen työsuhteeseen 31.12.2020 asti. 1.4.2019 alkaen tai sopimuksen mukaan. Työsuhde voi olla myös osa-aikainen.

Tietojärjestelmäasiantuntijana vastuullasi on Skosmoksen ja Finto.fi:n jatkokehittäminen osana Finto-tiimiä. Sinulta toivotaan ohjelmointiosaamista (käytämme mm. seuraavia: Python, Javascript, PHP, Java), Linux-osaamista sekä kokemusta REST-rajapinnoista. Linkitetyn datan tekniikoiden (RDF, SPARQL), Linux-palvelinylläpidon sekä ohjelmistotestauksen automatisoinnin tuntemus katsotaan eduksi.

Lisätietoa ja hakuohjeet: https://www.helsinki.fi/fi/avoimet-tyopaikat/tietojarjestelmaasiantuntija

Ontologiassa olevien käsitteiden käytöstä poistamiseen ei ole aiemmin ollut linjauksia Kansalliskirjaston asiakaswikissä, pelkästään tekniset ohjeet. Ontologiakehittäjien yhteistyöryhmä puuttui tähän epäkohtaan 28.11.2018 kokouksessaan. YSO-pohjaisten ontologioiden kehityslinjaukset on nyt päivitetty tältä osin Kansalliskirjaston asikaswikissä. Huom! Aiemmin Finton viestinnässä on käytetty termiä deprekointi, kun on puhuttu käsitteen poistamisesta käytöstä. Em. kokouksessa päätettiin, että deprekointi-termiä ei jatkossa enää käytetä.  Päivitetyt linjaukset löytyvät täältä:

YSO-pohjaisten ontologioiden yhteiset kehityslinjaukset

Nyt tehdyt lisäykset on erikseen listattu täällä:

YSO-pohjaisten ontologioiden yhteisiin kehityslinjauksiin 18.2.2019 tehdyt lisäykset

Alkuperäisen blogitekstin lisännyt Tuomas Palonen, viimeksi muokattu helmikuuta 20, 2019


Museovirasto ja Sanastokeskus päivittivät keväällä 2017 alkaneessa projektissa Museoalan ja taideteollisuusalan ontologiaa (MAO/TAO) lisäämällä siihen liki 2 000 kulttuuriympäristöön liittyvää käsitettä. Päivityksen jälkeen suomenkielisessä ontologiassa on yhteensä 12 500 käsitettä.

Museovirasto ja Sanastokeskus ovat kehittäneet MAO/TAO-ontologiaa yhteensä kolmessa eri projektissa vuodesta 2015 lähtien. Viimeisimmässä projektissa ontologiaa haluttiin kehittää niin, että se soveltuu entistä paremmin käytettäväksi kulttuuriympäristön kuvailuun. Ontologiatyön ohella tehtiin myös määrittelevää sanastotyötä. Museoviraston asiantuntijoiden ja Sanastokeskuksen terminologin muodostamissa työryhmissä muokattiin tai laadittiin suomenkieliset määritelmät liki 200 käsitteelle. Näiden lisäksi ontologiaan lisättiin Eurooppalaisen kulttuuriperintöpolitiikan sanastosta poimittuja määritelmiä noin 100 käsitteelle. Koska ontologiaan on aiemmin lisätty Kiinteistö- ja rakentamisalan keskeinen sanasto (Versio 1.0) -julkaisun käsitteet määritelmineen, MAO/TAOn uusin versio sisältää yhteensä 418 määritelmää.

Museoalan ja taideteollisuusalan asiasanastoihin perustuva Museoalan ja taideteollisuusalan ontologia (MAO/TAO) laadittiin osana FinnONTO-projektia (2003–2012), jolloin Semanttisen laskennan tutkimusryhmän tärkeimpinä yhteistyökumppaneina toimivat Museovirasto ja Taideteollinen korkeakoulu. Museovirasto on vastannut koko ontologian kehittämisestä vuodesta 2016 lähtien.

Päivitetty MAO/TAO löytyy osoitteesta: https://finto.fi/maotao/fi/

Tiedotteen laati Sanastokeskus TSK.

Alkuperäisen blogitekstin lisännyt Tuomas Palonen helmikuuta 12, 2019


JUHOn monikkomuotoisille termeille on nyt lisätty yksikkömuodot. Tämä on toteutettu ns. piilotermeillä eli yksikkömuodot eivät näy ontologiaa selatessa, mutta ne toimivat taustalla ohjaustermien tavoin: kirjoittamalla yksikkömuodon järjestelmä ohjaa oikean käsitteen äärelle. JUHO on kolmikielinen (suomi, ruotsi ja englanti). Yksikkömuodot on lisätty kaikilla kolmella kielellä. Kun kirjoitat "alus", järjestelmä tarjoaa käsitettä "alukset", ja samaan tapaan esim. däcksman > däcksmän; ACP country > ACP countries.

https://finto.fi/juho/fi/

Yksikkömuodot tuotettiin valtioneuvoston kansliassa, joka vastaa JUHOn ylläpidosta. Niihin JUHO-käsitteisiin, jotka ovat ekvivalentteja ja termimuodoltaan samoja YSOn käsitteiden kanssa, yksikkömuodot poimittiin YSOsta.  JUHO on Finton ontologioista YSOn jälkeen toinen, johon yksikkömuodot on lisätty.

Alkuperäisen blogitekstin lisännyt Tuomas Palonen, viimeksi muokattu helmikuuta 05, 2019