Blog from January, 2019

Yleisen suomalaisen ontologian YSOn linkitykset Library of Congress Subject Headingsiin on julkaistu LCSH:n omassa asiakaskäyttöliittymässä osoitteessa http://id.loc.gov/.

Julkaistujen linkkien määrät ja tyypit jakaantuvat seuraavasti:

12941 kpl hasCloseExternalAuthorityesim. http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh85091153.html
136 kpl      hasNarrowerExternalAuthority esim. http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh85047439.html
1049 kpl   hasBroaderExternalAuthority esim. http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh85026716.html

YSO on yksi ensimmäisistä kansallisen tason yleissanastoista, joihin LCSH:ssa on julkaistu linkitykset. Aiemmin linkitykset on julkaistu Saksan, Ranskan ja Italian kansalliskirjastojen vastaaviin sanastoihin sekä useisiin englanninkielisiin sanastoresursseihin.

Alkuperäisen blogitekstin lisännyt Tuomas Palonen tammikuuta 22, 2019

Kirjastoverkko on vuoden 2019 aikana siirtymässä Yleisestä suomalaisesta asiasanastosta YSAsta sekä sen ruotsinkielisestä vastineesta Allärsista käyttämään Yleistä suomalaista ontologiaa YSOa.

Monikielinen YSO pyrkii tuomaan YSAn ja Allärsin keskeiset ominaisuudet verkkoajan järjestelmien hyödynnettäviksi sekä rikastamaan näitä ominaisuuksia edelleen. Johtoajatuksena on, että YSOn myötä ontologioilla kuvailtuja sisältöjä voidaan hyödyntää tehokkaammin moderneissa tiedonhakujärjestelmissä kuten Finnassa. Lisäksi moniin muihin sanastoihin linkitetyn YSOn myötä kirjastojen tietosisällöt yhdistyvät osaksi koko julkisen sektorin tietoverkostoa. Tätä kautta mahdollistetaan uusia tapoja löytää ja hyödyntää erilaisia sisältöjä tiedontuottajatahosta riippumatta.

Lisätietoa siirtymästä: https://www.kiwi.fi/display/ysall2yso

Siirtymään liittyvät kysymykset ja palaute: [email protected]




Finto-tiimi on laatinut yhdessä sidosryhmien kanssa ontologioiden käyttöönotto-ohjeistuksen järjestelmäkehitystä varten. Finton ontologioita on viime aikoina otettu käyttöön laajalti erilaisissa järjestelmissä erilaisin teknisin ratkaisuin ja käyttöönottoja tulee varmasti jatkossa lisää. Ontologiat saadaan kattavasti, yhteentoimivasti ja käyttäjää parhaalla tavalla palvelevasti käyttöön, jos niihin kiinnitetään erityistä huomiota järjestelmien teknisessä toteutuksessa. Ohjeistuksen tarkoituksena on tuoda helpotusta ja lisätietoa käyttöönottoprosessiin. Sen kohdeyleisöä ovat erityisesti järjestelmien vaatimusmäärittelyn tekijät, organisaation kuvailuympäristöstä ja tiedonhakujärjestelmästä vastaavat sekä järjestelmien yhteentoimivuudesta vastaavat.

Ohjeistus löytyy Finton asiakaswikistä: https://www.kiwi.fi/x/uYNWBg

Tiedotetta ja linkkiä saa mielellään jakaa eteenpäin!