Blog from December, 2018

Yleisten kirjastojen kymmenluokituksen verkkoversio Verkko-YKL, kaunokirjallisuuden asiasanasto Kaunokki-Bella sekä Helsingin kaupunginkirjaston luokitusjärjestelmän (HKLJ) verkkoversio siirretään Kirjastot.fi-palvelukokonaisuudesta Finto.fi-palveluun.
Tammikuun alusta alkaen näiden palveluiden sisällöt ovat käytettävissä osoitteesta https://finto.fi
Palveluihin liittyvät ohjeet, muutoshistoriat, tiedotteet ja yhteystiedot tulevat Kansalliskirjaston ylläpitämään asiakaswikiin: Kaunokki, YKL, HKLJ

Yhteystiedot ja palaute: Marjut Puominen, [email protected]

Yleisontologia YSOn ja erikoisontologiat yhdistävästä ontologiapilvi KOKOsta on nyt julkaistu uusi versio.

http://finto.fi/koko/

Edellisestä KOKOn päivityksestä on vierähtänyt pitkä tovi, johtuen musiikkialan ontologia MUSOn sulauttamisesta Yleiseen suomalaiseen ontologiaan YSOon. Sulautus oli tehtävä loppuun, jotta käsitteet eivät kahdentuisi ja tilanne ymmärrettiin vasta keväällä 2018, jolloin oli jo myöhäistä tehdä ratkaisu KOKOn kannalta vaiheittain. MUSOn käsitteet on nyt viety YSOon ja MUSOon on luotu uudelleenohjaukset. Koska KOKOn päivitys tehtiin vasta kun sulauttaminen oli valmis, ei tämä muutos juurikaan näy KOKOssa. Toisin sanoen, KOKOn tunnisteet eivät muuttuneet sulautuksen myötä, vaikkakin KOKOn käsitteet eivät enää ohjaakaan MUSOon.

Vuoden aikana monet ontologiat ovat uudistuneet laajaltikin ja niinpä tässä uudessa KOKOn versiossa on huomattavasti tavallista enemmän uusia käsitteitä, eli 2332. Lisäksi 113 käsitteen kohdallan suositeltava suomenkielinen termi on muuttunut. Ruotsinkielisiä suositeltavan termin muutoksia löytyi 169 kappaletta. Tarkemmat listaukset löytyvät täältä: KOKOn muutokset 14.12.2018

Alkuperäisen blogitekstin lisännyt Matias Frosterus, viimeksi muokattu joulukuuta 14, 2018


Finto-palvelussa on otettu käyttöön juuri julkaistu Skosmos 2.1-ohjelmisto.

Skosmoksen uusin versio on pienehkö päivitys ja tuo mukanaan parannuksia ja bugikorjauksia. Merkittävimpiä muutoksia ovat:

  • Tuki sanastojen MARC-lähteen merkitsemiseen
  • Käsitteen tyypin listaaminen hakutuloksissa
  • Korjattu käsitteiden linkittämistä sanastojen välillä
  • Korjattu monen päällekkäisen käsitehierarkian näyttämistä käsitteelle
  • Korjattu tilanne missä kieliasetukset käsitteistölle ja käyttöliittymälle menevät sekaisin
  • Parannuksia yksikkötestien ajoon

 

Skosmos 2.1 on saatavilla avoimena lähdekoodina MIT-lisenssillä.

Tarkemmat tiedot julkaisusta projektin ohjelmistojakelu-sivulta:
https://github.com/NatLibFi/Skosmos/releases/tag/v2.1

Projektin wikisivuilta löytyy ohjeet mm. asennukseen ja päivitykseen:

https://github.com/NatLibFi/Skosmos/wiki

Skosmos-ohjelmiston kehitys jatkuu 2.1:n jälkeen.

Puolustushallinnon ontologia PUHO on vaihtanut nimensä Sotatieteen ontologia SOTOksi. SOTO on selailtavissa ja käytettävissä Fintossa osoitteessa: https://finto.fi/soto/fi/. Vanhaa Puolustushallinnon asiasanastoa ei enää ylläpidetä. Nimenmuutoksen taustalla on tarve rajata ja selkeyttää ontologian omistajuutta ja käyttötarkoitusta. SOTOn tekijänoikeus on Maanpuolustuskorkeakoulun kirjastolla ja se julkaistaan Finto-palvelussa Creative Commons 4.0 Nimeä ­-lisenssillä (CC BY 4.0). Uusi nimi kuvastaa ontologian sisältöä: kyseessä on nimenomaan sotatieteen erikoisontologia.

PUHO-käsitteiden URIt on muutettu Finto-palvelussa SOTO-käsitteiden UReiksi. Vanhoista UReista on tehty uudelleenohjaus uusiin. Melindassa muutos koskee noin 51 000 bibliografista tietuetta, joihin muutokset tehdään koneellisesti Melinda-palvelun toimesta. Huom! Jos tietojärjestelmässäsi on käytetty PUHO-käsitteitä kuvailussa, muistathan päivittää nämä SOTO-käsitteiksi uudelleenohjauksen mukaisesti. Vanha PUHO on toistaiseksi selailtavissa Fintossa, mutta se poistetaan siirtymävaiheen jälkeen.

Lisätietoja SOTOsta saa ottamalla yhteyttä ontologian ylläpitäjään Esa Hämäläiseen. Puhelin: 0299 530 134. Sähköposti: [email protected]

Alkuperäisen blogitekstin lisännyt Tuomas Palonen joulukuuta 10, 2018