Blog from April, 2016

Finto-tiimin vuonna 2013 tekemä ontologiaeditorivertailu on kaivannut päivittämistä. Olemme nyt vertailleet tuoreempia editoreja ja julkaisseet vertailusta raportin Finto-palvelun asiakaswikissä. Vertailu keskittyi koneelle asennettavien editorien sijaan selainpohjaisiin, verkossa käytettäviin editoreihin. Näissä useampi käyttäjä pystyy yhtäaikaisesti muokkaamaan samaa ontologiatiedostoa verkkoympäristössä. Työskentely yhteisessä ja avoimessa editointiympäristössä helpottaisi Finto-yhteistyöverkoston ja KOKO-ontologian parissa tehtävää työtä, joka ulottuu myös Kansalliskirjaston ulkopuolelle.

Vertailtavina olivat ilmaiset editorit VocBench ja THL-editori sekä kaupallinen PoolParty. Vertailun lopputulos oli, että kumpikaan ilmaisista editoreista ei vielä tässä vaiheessa täytä niitä kriteerejä, joiden perusteella sitä voisi pitää suositeltavana työkaluna Finto-yhteistyöverkoston piirissä tapahtuvaan ontologioiden muokkaamiseen. PoolParty on vertailuryhmän paras editori, mutta sekään ei ole toiminnallisuudeltaan puutteeton. Kaikkia editoreja kehitetään säännöllisesti ja Finto-tiimi seuraa kehitystä myös jatkossa, mahdollisesti uuden vertailun muodossa.

Vertailuraportti tarkempinen tietoineen löytyy täältä:

Verkkopohjaisten ontologiaeditorien vertailuraportti 04/2016

Yleisontologia YSOn ja erikoisontologiat yhdistävästä ontologiapilvi KOKOsta on nyt julkaistu Fintoon uusi versio:

http://finto.fi/koko

Edelliseen versioon nähden uusia käsitteitä on tullut yli 2500. Uuden KOKOn julkaisu on viivästynyt useaan otteeseen johtuen yksinkertaisesti yhdistelyn monimutkaisuudesta. Prosessi on melko herkkä virheille erikoisontologioissa ja näiden virheiden paikantaminen ja korjaaminen ei ole aina nopeaa. Koska KOKO on käytössä useassa organisaatiossa olemme pyrkineet tehostamaan laadunvalvontaa kokoamisprosessiin liittyen.

Käsitteitä on poistunut erinäisistä syistä edelliseen KOKOn versioon verrattuna 94 kappaletta. Lisäksi 147 käsitteen kohdalla suositeltava suomenkielinen termi on muuttunut. Ruotsinkielisiä suositeltavan termin muutoksia löytyi 741 kappaletta. Näistä tarkemmat listaukset sekä joitakin teknisiä huomioita uuteen versioon liittyen löytyy wikistämme:

KOKOn muutokset 28.4.2016

Finna-ikkuna Fintoon
 Finton käsitesivuilla on nyt mahdollista nähdä kyseisellä käsitteellä kuvailtuja Finnan aineistoja, kuten kuvia ja kirjoja. Aineistoja on mahdollista selailla käsitelaatikon alle ilmestyvällä Finna-ikkunalla. Uusi toiminallisuus on käytössä YSOssa, YSAssa, ALLÄRSissa sekä KOKOssa. Finton taustalla olevan Skosmos-ohjelmiston uusin versio mahdollistaa tämänkaltaisten lisämoduulien käytön. Ominaisuus hyödyntää Finnan hiljattain avautunutta avointa rajapintaa (http://api.finna.fi/).

Kokeile tästä miltä ominaisuus näyttää YSOn käsitteelle: vastat

Finto-palvelussa on otettu käyttöön juuri julkaistu  Skosmos 1.6-ohjelmisto.

Skosmos 1.6:ssa uutuutena on laajennusmekanismi, jonka avulla käyttöliittymään voi lisätä uusia elementtejä. Tämän ominaisuuden ansiosta Finto-palveluun on lähiaikoina tulossa Finna-ikkuna, joka näyttää automaattisesti hakutuloksia Finnasta Finton käsitesivuilla. Lisäksi Skosmos 1.6 tarjoaa aiempaa helpomman tavan julkaista sanastot linkitettynä datana. Skosmokselle on myös laadittu uusi, yksityiskohtainen asennusohje.

Käyttäjille näkyviä muutoksia on mm.

  • paremmin jäsennelty tapa näyttää käsitetyyppien lukumäärät (esim. KOKO-ontologian etusivulla)
  • lyhyemmät URL-osoitteet käytössä hierarkia- ja ryhmänäkymistä käsitesivuille siirtyessä

REST-rajapintaan on tullut uusia ominaisuuksia, mm. hakumetodilta search voi pyytää vastaukseen mukaan käsitteen ominaisuuksia kuten käsitteen määritelmän tai sen termit kaikilla kielillä. Tämä vähentää tarvetta erillisille rajapintakutsuille.
Erilaisten laatuarviointityökalujen tekemien suositusten pohjalta mahdollisia ongelmia aiheuttavia kohtia ohjelmakoodissa on jälleen paranneltu.

Skosmos 1.6 on saatavilla avoimena lähdekoodina MIT-lisenssillä. Ohjelmakoodin voi ladata projektin ohjelmistojakelu-sivulta. Projektin wikisivuilta löytyy ohjeet mm. asennukseen ja päivitykseen.

Skosmos-ohjelmiston kehitys jatkuu 1.6:n jälkeen. Seuraavia kehityskohteita ovat mm. uusittu, interaktiivinen REST-rajapinnan dokumentaatio sekä käsitteiden haku notaatiokoodien perusteella.

Asiasanastoissa ja tesauruksissa käsitteiden käytettävät termit ovat usein monikossa, esim. ”joet”, ”autot”, ”rakennukset” jne. Tämä on aiheuttanut sen, että kuvailijan ja tiedonhakijan on pitänyt tuntea sanastojen rakennusperiaatteet voidakseen hyödyntää niitä tehokkaasti. Esim. haku termillä "joki" ei ole tuottanut tulosta, vaikka termi "joet" onkin ollut sanastossa.

Lisäksi tiedonhakujärjestelmissä kuten kirjastojen OPACeissa on pitänyt toteuttaa oma erillinen yksikkömuotoistustoiminto tehokkaan tiedonhaun takaamiseksi. Kun yksikkömuodot lisätään suoraan sanastoon/ontologiaan, ei hakujärjestelmiin tarvita erillisiä muokkauksia.

Yksikkömuodoilla pyritään vastamaan moninaistuvien käyttäjätahojen tarpeisiin. Ontologioiden käyttäjiä on kasvavissa määrin myös organisaatioista, joille kirjastokentän perinteet eivät ole tuttuja.

Yksikkömuotoiset termit on lisätty YSOon yso-meta:singularPrefLabel ja yso-meta:singularAltLabel-ominaisuuksilla, jotka ovat molemmat ns. piilotettuja termejä (hidden label). Fintossa yksikkömuotoinen haku ohjaa etsittyyn käsitteeseen, mutta itse yksikölliset termit eivät ole käyttäjälle näkyvissä. 

Yksikkömuotoiset termit on lisätty suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Yksiköitä ei ole lisätty tieteellisille lajinimille, lahkoille tai heimoille, tai sellaisille käsitteille, joiden nimi on vakiintunut käyttöön monikkomuotoisena. Myöskään termien mahdollisista sulkutarkenteista ei ole lisätty yksikkömuotoisia versioita.

Yksikkömuodot sisältävä YSO on selailtavissa Finton kautta tutussa osoitteessa http://finto.fi/yso/fi/

Alkuperäisen blogitekstin lisännyt Mikko Lappalainen, viimeksi muokattu huhtikuuta 19, 2016


Asiasanaehdotuksia voi lähettää osoitteeseen vesa-posti(at)helsinki.fi. Viimeistään keskiviikkona 27.4.2016 lähetetyt sanaehdotukset ehtivät mukaan kokoukseen. Asiasanaehdotuksen käsittelyä helpottaa, jos siitä käy ilmi termin käyttökonteksti. Määritelmät ja selitykset ovat myös tervetulleita.

Alkuperäisen blogitekstin lisännyt Mirja Anttila, viimeksi muokattu huhtikuuta 08, 2016


YSA-kokous 10.3.2016

YSA-kokouksessa 10.3.2016 hyväksytyt uudet asiasanat ja muutokset.

Alkuperäisen blogitekstin muokannut Mirja Anttila, viimeksi muokattu huhtikuuta 08, 2016