Ennen ohjeiston käyttöä

Tämä ohjeisto linjaa Finnan tunnuksen käyttöä, yleistä värimaailmaa ja typografiaa. Tutustuthan ohjeistoon huolella ennen Finnan visuaalisten elementtien käyttöä. Tämän sivun lisäksi saatavilla on ladattava pdf-muotoinen graafinen ohjeistus.

Tunnuksen symboliikka

Finnan tunnuksen suunnittelun lähtökohtina on ollut tiedon kokoaminen sähköisiä kanavia hyödyntäen. Finna-tunnus kiteyttää palvelulupauksen ”Tietoa tarvitseville, elämyksiä etsiville”.

Finna-tunnus kuvaa arvokkaan tiedon kokoamista eri lähteistä helposti tavoitettavaksi palveluksi.

Tunnuksen kuusikulmio kokoaa tiedon sisäänsä – kuusikulmion sisään jäävät viivat ympyräpäätteillä muodostavat f-kirjaimen. Tunnuksen f-kirjain viivoineen viittaa tiedon sähköiseen valtatiehen tai tiedon laajakaistaan ja muistuttaa myös metrokartan pisteitä tai pelin reittipisteitä, elämyksellistä löytöretkeilyä ja tiedon tiellä etenemistä. F-kirjaimen diagonaalisuus kertoo palvelun dynaamisuudesta ja sen liittyminen alaosastaan kuusikulmioon edustaa palvelun tavoitteita olla digitaalinen portti säilyttämisen arvoisen tiedon äärelle.

Palvelun käyttökokemukseen halutaan liittyvän mielikuva erottuvasta, ainutlaatuisesta ja yllätyksellisestä palvelusta, ja näihin määrityksiin pohjautuvat palvelun viestinnässä käytettävät kolme pääväriä.

Tunnuksen suunnittelija:

Design Concept Helsinki Oy,

Leena Mikkola.

Finna-tunnus palvelulupauksella.


Tunnuksen versiot ja väritys

Tunnus muodostuu logosta sekä kuusikolmion muotoisesta liikemerkistä.

Tunnuksesta on sekä pysty- että vaakaversio.

Finnan kolmen päävärin lisäksi tunnuksen väreinä käytetään mustaa ja valkoista. Siirry tarkastelemaan ohjeiston kohtaa Värit.

Tunnuksesta voidaan käyttää myös versiota jossa on mukana Finnan slogan: ”Tietoa tarvitseville ja elämyksiä etsiville”. Samat asettelu- ja väriversiot on tehty myös sloganin sisältävästä tunnusversiosta.

Ladattavat valmiit tiedostot löydät seuraavilta sivuilta:

Esimerkkejä Finna-tunnuksen eri versioista ja värivariaatioista.


Tunnuksen mitoitus ja suoja-alue

Logon lähtökohtana on Miso Bold -fontti. Logotyyppiä on muokattu. Tunnuksen sloganin fontti on Miso Regular.

Tunnuksissa on suoja-alue. Tämä määrittää tunnuksen ympärille rauhoitetun tilan, joka on pidettävä vapaana häiritsevistä elementeistä. Suoja-alue on aina tunnuksen N-kirjaimen korkuinen. Korkeussuunnassa suoja-alue mitataan liikemerkin yläreunasta sekä logon alareunasta. Leveyssuunnassa suoja-alue mitataan tekstialueen reunasta.

Käytäthän aina logosta tai sloganista alkuperäistiedostoa etkä lado niitä itse.

Tunnuksen eri versioille on määritelty omat minimikoot. Tunnuksen pystyversiossa tunnuksen liikemerkin minimileveys on 10 mm. Vaakaversiossa tunnuksen liikemerkin tulee olla vähintään 5,5 mm. Ethän käytä tunnusta minimikokoa pienemmässä koossa.

Esimerkkejä Finna-tunnuksen suoja-alueesta ja mitoituksesta.


Tunnuksen lisämääreet

Finnan asiakasorganisaatioilla voi olla Finna-tunnuksen yhteydessä oma lisämääreensä. Lisämääreellä viitataan tässä yhteydessä pääasiallisesti organisaation nimestä muodostettavaan tunnuksen osaan.

Oman organisaation nimen yhdistäminen Finnan tunnukseen on ohjeistettu erikseen myös sivulla Finna-tunnuksen räätälöinti.


Esimerkkejä Finna-tunnuksen lisämääreen sijoittelusta tunnuksen yhteyteen sekä Finna.fi-tunnus.


Tunnuksen käyttötapoja

Tunnus sijoitetaan ensisijaisesti yksiväriselle taustalle. Riittävästä kontrastista tunnuksen ja taustan välillä pitää huolehtia, ja tarvittaessa testata yhdistelmän saavutettavuus. Tämä on erityisen tärkeää huomioida silloin, kun yhdistetään värikäs tunnus toisen värikkään pinnan kanssa.

Tumman värin päällä käytetään ensisijaisesti valkoista tunnusversiota.

Jos tunnus sijoitetaan valokuvan päälle, tulee huolehtia riittävästä erottuvuudesta sekä tunnuksen suoja-alueen säilymisestä.Tunnuksen taustavärinä käytetään jotakin Finnan pääväreistä, jos se on mahdollista. Finnan värien päällä tunnuksesta käytetään valkoista versiota.

Tunnuksen on erotuttava hyvin myös kuvan päällä.

Jos taustavärinä ei ole Finnan pääväri, pitää tunnuksesta valita taustaväristä erottuva versio. Valkoisessa ja mustassa tunnusversiossa kontrasti on taustaväriin nähden yleensä riittävä, mutta tämä on tapauskohtaista.


Värit

Finnan päävärit ovat violetti, turkoosi ja magenta. Violettia käytetään Finna.fi:n pääasiallisena tunnusvärinä.  

Digitaalisessa ympäristössä punainen mielletään usein huomio- tai vaaraväriksi. Tämän vuoksi magentaa kannattaakin käyttää harkiten. 

Päävärien rinnalle on valittu lisävärejä, joita käytetään pääsääntöisesti verkkoympäristössä ja Finna-käyttöliittymän tarpeisiin. 


PMS-väriä käytetään pääsääntöisesti yksi- tai kaksivärisissä painotöissä tai kun painotyöhön halutaan voimakas väri tunnukseen tai väripintaan.
CMYK-värikoodia käytetään nelivärisissä painotöissä.
RGB on ruudulta katsottavissa sovelluksissa käytettävä värikoodi. Saavutettavuussyistä värin sävyä saatetaan joskus käyttää hiukan määriteltyä tummempana.
HEX-koodia käytetään värin määrittämiseen esimerkiksi HTML- ja CSS- koodissa.

Violetti

PMS: P 93-7 C

CMYK: C60 M90

RGB: R114 G57 B129

HEX: #723981

Turkoosi

PMS: 7467

CMYK: C99 Y30

RGB: R0 G124 B144

HEX: #007C90

Magenta

PMS: Rhodamine Red

CMYK: M100

RGB: R210 G46 B124

HEX: #D22E7C

 

Lisäväri 1

PMS: 2098

CMYK: C92 M98 Y15 K6

RGB: R61 G48 B121

HEX: #402f7d

Lisäväri 2

PMS: 566

CMYK: C26 Y16

RGB: R208 G239 B230

HEX: #ccf2e9

Lisäväri 3

PMS: 260

CMYK: C23 Y1

RGB: R194 G222 B234

HEX: #c2deea

Lisäväri 4

PMS: 2346

CMYK: C65 Y20

RGB: R227 G131 B149

HEX: #f27c96

 

Typografia

Finnan virallinen fontti on Miso, jonka on suunnitellut Mårten Nettelbladt. Miso Regular -fontin voit ladata ilmaiseksi koneellesi sivulta https://www.fontspring.com/fonts/marten-nettelbladt/miso.

Logossa ja otsikkotasolla Finnan fontti on Miso bold. Alaotsikoissa ja sloganissa käytetään Miso regular-leikkausta.

Finnan leipätekstifontti vaihtelee käyttötarkoituksen mukaan, mutta on aina päätteetön. Printtimateriaalissa käytetään ensisijaisesti Helvetica Neue-fonttia. Office-ympäristössä korvaavat fontit ovat Segoe UI ja Arial. Finnan käyttöliittymässä käytetään ensisijaisesti Segoe UI- tai Roboto-fonttia.

Finnan tunnuksen typografia

Finnan logotyyppi on ladottu Miso Bold-leikkauksella ja välistysarvo on 120. Logon lisämääreen ladonta on tehty Miso Regular-leikkauksella, välistys on sama kuin logotyypin ladonnassa. Yksittäisten kirjainvälien välistys täytyy tarvittaessa korjata näyttämään yhtä suurilta.

Logotyyppiä on muokattu. Sitä ei saa koskaan latoa, vaan käytetään aina virallisia tunnusoriginaaleja.

Finnassa käytössä olevat fontti-perheet.

Finnassa käytössä olevat fontti-perheet.

Finnassa käytössä olevat fontti-perheet.

Finnassa käytössä olevat fontti-perheet.

  • No labels