Blog from April, 2018

Kansalliskirjasto järjestää toukokuussa kolme Finna-koulutusta:

  • Finnan peruskoulutuksen 15.5.
  • Finnan hallintaliittymän peruskoulutuksen 16.5. ja
  • Finnan syventävän hallintaliittymän koulutuksen 18.5.

Kaikki koulutukset järjestetään Kansalliskirjaston tiloissa Leipätehtaalla (Kaikukatu 4, Helsinki), kokoushuone Kaneli, 5. krs.

Hallintaliittymäkoulutuksiin on suositeltavaa osallistua paikan päällä (oma kone mukaan). Kaikkiin koulutuksiin on kuitenkin myös etäosallistumismahdollisuus.

Etäyhteys Adobe Connectilla. Kokeile hyvissä ajoin, että sinulla on päivitetty versio tai Add-in-lisäosa.

Koulutuskohtaiset lisätiedot ja ilmoittautumisohjeet alla.

FINNAN PERUSKOULUTUS

ti 15.5.2018 klo 10.00 - 15.30

Peruskoulutus on tarkoitettu kaikille, joille Finna melko uusi asia: uusille Finnaan mukaan tulijoille ja liittymistä vasta harkitseville, erityisesti uuden Finna-organisaation mukaantulon vastuuhenkilöille, sekä Finnaan jo liittyneen organisaation uudelle henkilökunnalle, erityisesti jos vastuisiin kuuluu Finnan ylläpitotyötä.

Ilmoittautumiset  pe 11.5. mennessä:
https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/89324/lomake.html

Tarkempi ohjelma Finnan asiakaswikissä:
https://www.kiwi.fi/display/Finna/Finnan+peruskoulutus+15.5.2018

HALLINTALIITTYMÄN PERUSKOULUTUS

ke 16.5.2018 klo 10.00 - 15.30

Koulutuksessa harjoitellaan oman näkymän muokkausta käytännössä. Koulutukseen on mahdollista osallistua etänä. Suosittelemme kuitenkin osallistumista paikan päällä. Perustiedot HTML:stä ja CSS:stä ovat hyödyksi peruskoulutuksessa.

Koulutuksessa tarvitaan hallintaliittymään tunnukset. Mikäli sinulla ei vielä ole sellaisia, voit pyytää niitä osoitteesta finna-posti (at) helsinki.fi.

Koulutuksessa tarvitaan oma kannettava tietokone. Jos sinulla ei ole konetta käytettävissä, ilmoitathan meille siitä lomakkeen "Kysymyksiä"-kohdassa, yritämme järjestää lainakoneen paikalle.

Ilmoittautumiset  pe 11.5. mennessä:
https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/89319/lomake.html

Tarkempi ohjelma Finnan asiakaswikissä: https://www.kiwi.fi/pages/viewpage.action?pageId=93197425


HALLINTALIITTYMÄN SYVENTÄVÄ KOULUTUS

pe 18.5.2018 klo 10.00 – n. 16.00

Aiemman kokemuksen pohjalta suosittelemme osallistumaan koulutukseen paikan päällä, jotta harjoittelussa auttaminen olisi mahdollista. Koulutukseen sisältyy runsaasti itsenäistä työskentelyä ohjaajien avustuksella. Vastaamme kuitenkin mahdollisuuksien mukaan etäyhteydenkin välityksellä esitettäviin kysymyksiin.

Etäyhteys Adobe Connectilla. Kokeile hyvissä ajoin, että sinulla on päivitetty versio tai Add-in-lisäosa.

Koulutuksessa harjoitellaan oman näkymän ulkoasun räätälöintiä. Tämä edellyttää html/css-koodauksen perustaitoja (RSS-tiedot ovat hyödyksi). Myös hallintaliittymän tunnukset tarvitaan, tarvittaessa ne voi pyytää finna-postista (at helsinki.fi).

Koulutuksessa tarvitaan oma kannettava kone. Jos sinulla ei ole konetta käytettävissä, ilmoitathan meille siitä lomakkeen "Kysymyksiä"-kohdassa, yritämme järjestää lainakoneen paikalle.

Ilmoittautumiset ma 14.5. mennessä:

https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/89310/lomake.html

Tarkempi ohjelma Finnan asiakaswikissä: https://www.kiwi.fi/pages/viewpage.action?pageId=93197429

 

Finna-hakupalvelua koskevaan kyselyyn vastasi helmikuussa yli 33 000 käyttäjää. Vastanneet antoivat palvelulle arvosanaksi keskimäärin 8 asteikolla 1-10. Käyttäjien tyytyväisyyttä mittaava Net Promoter Score nousi edellisvuodesta ja aktiivisten suosittelijoiden osuus kasvoi jälleen.

Finna on hakupalvelujen kokonaisuus, johon kuuluu valtakunnallisen Finna.fi:n lisäksi jo yli kuusikymmentä Finna-alustalle rakennettua verkkokirjastoa ja muuta hakupalvelua. Vuoden 2017 lopussa palvelussa oli mukana yli kaksisataa arkistoa, kirjastoa ja museota. Kaikille yhteisessä Finna.fi-näkymässä oli yli 13,6 miljoonaa aineistoa.

Finnan käytöstä tehdään vuosittain käyttäjäkysely, johon pääsee vastaamaan verkossa kaikkien Finna-näkymien kautta. Kyselyn tarkoituksena on selvittää eri näkymien käyttöä ja käyttäjien tyytyväisyyttä. Kysely toteutettiin helmikuussa 2018. Kyselyyn tuli vastauksia 33 443 kappaletta, mikä on 130 % enemmän kuin edellisenä vuonna. Vuoteen 2014 verrattuna vastausten määrä on nyt yli kymmenkertainen. Käytön trendeistä ja käyttäjäkyselyn tuloksista on julkaistu Trendiraportti Finnan asiakaswikissä.

Finnan käyttö reippaassa kasvussa

Vuoden 2017 aikana kaikissa Finna-näkymissä vierailtiin yhteensä yli 23 miljoonaa kertaa. Eniten käyntejä kertyi Helka-kirjastojen näkymään (2,0 miljoonaa käyntiä). Toiseksi eniten vierailtiin kansallisessa Finna.fi-näkymässä (1,9 miljoonaa käyntiä) ja kolmanneksi eniten Vaski-kirjastojen näkymässä (1,8 miljoonaa käyntiä). Finna.fi-sivuston kävijämäärissä oli oli 66 % kasvua verrattuna edelliseen vuoteen.

Kyselyyn vastanneista valtaosa (69 %) kertoi käyttäneensä korkeakoulukirjastojen Finna-näkymiä. Osuus oli suurin, mikä heijastelee opiskelijoiden suurta osuutta vastaajista. Vastaajista 41 % on käyttänyt Finna.fi-näkymää ja yleisten kirjastojen hakupalvelua 40 %. Museoiden ja arkistojen osuus oli 8 %.

Tiedon löydettävyys ja saavutettavuus tärkeää käyttäjille

Hakupalvelua arvioitaessa tiedon löydettävyys on yksi tärkeimpiä kriteerejä. Vastaajista 82 % kertoi löytävänsä palvelun avulla hakemansa tiedon tai aineiston. Osuus on laskenut 4 prosenttiyksikköä edellisestä vuodesta. Silti edellisen vuoden tapaan ainoastaan 5 % sanoi, ettei löytänyt mitä etsi. Loput 13 % vastaajista eivät etsineet mitään tiettyä. Löydettävyys ei siis välttämättä ole heikentynyt, vaan palveluun tullaan entistä useammin ilman selkeää tavoitetta.

Valtaosa vastaajista kertoi käyttävänsä Finna-hakupalvelua vähintään kerran viikossa (41 %) tai muutamia kertoja kuussa (33 %). Edelliseen vuoteen verrattuna päivittäisten käyttäjien määrä (7 %) on hieman kasvanut.

Palvelusta haettiin ensisijaisesti aineistoja opiskelua (38 %) tai akateemista tutkimusta (17 %) varten. Harrastuksiin tai muuhun vapaa-ajan käyttöön aineistoja haki 18 % vastaajista. Tulos on hyvin samankaltainen kuin edellisenä vuonna.

Kyselyssä kartoitettiin tänä vuonna aineistotyypeittäin, minkälaiset aineistot kävijöitä kiinnostaa (verkossa saatavilla, lainattavat, paikan päällä tutkittavat, painokelpoiset). Eniten kyselyyn vastanneita kiinnostivat kirjat, lehdet ja artikkelit. Kaikkien muiden aineistotyyppien paitsi kirjojen kohdalla kiinnosti eniten verkossa saatavilla oleva aineisto. Kirjoista lainattava versio oli mieluisampi vaihtoehto.

Suosittelijoiden määrä kasvoi

Käyttäjien tyytyväisyyttä mitataan myös Net Promoter Score -luvulla. Vuonna 2017 Finna-palvelun Net Promoter Score oli 44 (2016: 33). Luku on noussut edellisestä vuodesta ja aktiivisia suosittelijoita on nyt 10 prosenttiyksikköä enemmän kuin aikaisemmin, eli 54 %. Yhteensä Finnaan positiivisesti suhtautuvia oli 90 % vastaajista.

Jos tyytyväisyyttä tarkastellaan käyttäjäryhmittäin, käy ilmi että harrastajat ovat tyytyväisempiä kuin muut ryhmät: heistä 62 % on aktiivisia suosittelijoita ja NPS on 54. Kaiken kaikkiaan erot käyttäjäryhmien välillä ovat kuitenkin melko pieniä ja palveluun ollaan kautta linjan tyytyväisiä.

Kyselyyn vastanneita pyydettiin myös arvioimaan Finna-palvelua asteikolla 0-10. Palvelu sai kokonaisarvosanan 8. Luku on pysynyt samana useita vuosia.

Arvonnan voittaja käyttää korkeakoulukirjaston Finnaa

Arvoimme kyselyyn vastanneiden kesken Applen iPad-tabletin. Onnetar suosi Johanna Köykkää, joka hyödyntää erityisesti Åbo Akademin Finna-näkymää. Onnea voittajalle!
 

Lisätietoja:

Palvelupäällikkö Heli Kautonen, Kansalliskirjasto, heli.kautonen(at)helsinki.fi

Kaikki Finna-hakupalvelut
Finna Twitterissä
Finna Facebookissa
Finna Instagramissa

Seuraa nyt Finnaa myös Twitterissä @Finnafi: https://twitter.com/Finnafi

 

Muutamme Finnan sektorikohtaisten tapaamisten konseptia siten, että jatkossa kaikille sektoreille yhteiset tiedotusluonteiset asiat sisällytetään Missa mennään -webinaarien Finna-katsauksiin. Varsinaisia sektoritapaamisia tullaan järjestämään keskimäärin kahdesti vuodessa / sektori. Näissä vuorovaikutteisissa tapaamisissa käsitellään vain kullekin sektorille olennaisia ajankohtaisia asioita ja käsiteltävistä asioista otetaan toiveita vastaan Finnaan osallistuvilta organisaatioilta. Lisäksi vuoden mittaan järjestetään tarpeen mukaan temaattisia tapaamisia, webinaareja ja työpajoja ajankohtaisten asioiden käsittelemiseen.

Toukokuun 2018 sektoritapaamiset

8.5. museot, ilmoittautuminen 4.5. mennessä: https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/89250/lomake.html
9.5. yleiset kirjastot,
ilmoittautuminen 4.5. mennessä: https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/89250/lomake.html
Korkeakoulukirjastojen ja arkistojen seuraavat sektoritapaamiset järjestetään kesäkauden jälkeen.

Paikka: Kansalliskirjaston tilat Leipätehtaalla (Kaikukatu 4, 5. krs, kokoushuone Kaneli). Etäyhteysohjeet lähetetään ilmoittautumisajan päätyttyä.

Tuttuun tapaan toivoisimme teiltä etukäteen kommentteja ja / tai lisäysehdotuksia tapaamisten sisältöihin (ilmoittautmislomakkeessa).
Kunkin tapaamisen verkkosivuilla (linkit yllä) on alustava ehdotus tapaamisen sisällöstä.

Ilmoittaudu seuraavaan Missä mennään -webinaariin
viimeistään maanantaina 23.4.2018:
https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/88786/lomake.html   
Missä mennään -webinaarin Finna-katsauksessa esitettyihin asioihin voit tutustua myös webinaarin jälkeen, sillä tilaisuuden tallenne ja esitysmateriaalit tulevat saataville webinaarisivulle.

 

Finna osallistuu ensimmäistä kertaa 12.-13.4. Interaktiivinen Tekniikka Koulutuksessa -konferenssiin Hämeenlinnassa. ITK-konferenssi on Suomen suurin digitaalisen koulutuksen ja oppimisen tapahtuma. ITK on tsuunnattu kaikille koulutuksesta, oppimisesta, opetusteknologiasta ja sen käytöstä kiinnostuneille. Finnalla on konferenssissa posteri ja webinaari.

Katso täältä "Yksi palvelu, yksi haku, koko kulttuuriperintömme" -webinaari, jossa Finnan kehittämispäällikkö Erkki Tolonen kertoo Finnan tarjoamista mahdollisuuksista opettajille ja kouluille. Webinaarissa kuulet, miten kaikille avoin Finna.fi tarjoaa opettajille ja kouluille sujuvan mahdollisuuden tehdä löytöretkiä historiaan ja hyödyntää maksuttomia digitaalisia aineistoja rikastamaan oppimateriaaleja. 

Lisätietoja: http://www.itk.fi/