You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 21 Next »

  
AbstraktiArtikkelin tai muun tekstin sisällöstä tehty tiivistelmä
Auktorisoitu käyttäjä

Auktorisoidulla käyttäjällä on oikeus käyttää aineistoa. Auktorisoitujen käyttäjien määrittely on aineistokohtaista. Pääsääntöisesti auktorisoituihin käyttäjiin luetaan aineiston lisensioineen organisaation opettajat, tutkijat, muu henkilökunta ja opiskelijat. Joskus auktorisoituihin käyttäjiin luetaan myös paikalliskäyttäjät. Auktorisoitujen käyttäjien eri ryhmillä voi olla erilaiset käyttöoikeudet. 

AutentikointiKäyttäjän tunnistaminen
Bibliografinen tieto

Tieto, jonka avulla alkuperäinen julkaisu voidaan jäljittää:

  • lehtien osalta tekijä(t), artikkelin otsikko, lehden nimi, julkaisuvuosi, vuosikerran numero, lehden numero, artikkelin sivunumero
  • kirjojen osalta tekijä(t), kirjan nimi, painosmerkintä, kustannuspaikka, kustantaja, julkaisuvuosi
DDADDA (demand driven access) ks. PDA
EmbargoKustantajan määrittämä viive, jonka vuoksi lehden uusimmat kokotekstit ilmestyvät välittäjän palveluun yleensä vasta 3-12 kuukautta niiden ilmestymisen jälkeen
EPUBE-kirjan tallennukseen tarkoitettu avoin tiedostomuoto, joka on laitteisto- ja ohjelmistoriippumaton
EtäkäyttöAineiston käyttö verkon yli kirjautumalla (tunnistautumalla) organisaation suojattuun verkkoon muualta kuin tilaavan organisaation tiloista
Fair use

Fair use on USAn tekijänoikeuslain alainen doktriini, joka sallii tekijänoikeudenalaisen aineiston rajoitetun käytön ilman luvan hankkimista oikeudenhaltijalta. Se, onko tietty teoksen käyttö sallittua (fair use) perustuu tapauskohtaiseen punnintaan. Punninnassa käytetään neljää kriteeriä:

  • käytön tarkoitus ja luonne
  • teoksen luonne
  • käytön määrä ja käytetyn osan laatu
  • käytön vaikutus teoksen potentiaalisiin markkinoihin
FINNAFinna on Kansallisen digitaalisen kirjaston (KDK) asiakasliittymä ja hakupalvelujen kokonaisuus, joka kokoaa Suomen arkistojen, kirjastojen ja museoiden aineistot yhteen. Finnasta saa tiedon eri organisaatioiden kautta käytettävissä olevista aineistoista. Lisäksi Finna tarjoaa suoran pääsyn osaan digitoidusta sisällöstä. Valtakunnallisen finna.fi -sivun lisäksi Finnaan kuuluu monia organisaatiokohtaisia sivustoja. Organisaatiokohtaiset sivustot ovat rajattu pääasiassa kyseisen organisaation aineistoihin.
FTE-lukuFTE (full time equivalent) -luvulla tarkoitetaan laskennallista lukua, jolla ilmoitetaan kokopäiväinen henkilömäärä (esim. opiskelijat, tutkijat, muu henkilökunta). FTE-lukujen laskemistavat vaihtelevat käyttötarkoituksittain ja maittain. E-aineistojen lisensioinnissa FTE-lukua käytetään usein hinnoitteluperusteena. MAININTA FINELIBin OMISTA KÄYTTÄJÄLUVUISTA?
Impact factorTieteellisten julkaisujen laadun arvioimiseen käytettävä mittari, joka kertoo, kuinka usein jonkin lehden artikkeleita siteerataan muissa tieteellisissä julkaisuissa
Kaupallinen tarkoitusLisensioidun aineiston suora ja/tai epäsuora kaupallinen hyödyntäminen

Kokotekstitietokanta

Tietokanta, joka sisältää kokonaisia artikkeleita tai muita tekstejä
KonsortioUseamman organisaation vapaaehtoisesti muodostama yhteenliittymä tietyn asian toteuttamiseksi (FinELibin tapauksessa e-aineistojen hankkimiseksi)
KurssipakettiKurssipaketti (myös materiaalipaketti) on opettajan kurssin suorittamista varten opiskelijoille kokoama aineistopaketti (esim. valikoituja lehtiartikkeleita).
LisenssiKäyttöoikeus (FinELibin tapauksessa e-aineiston käyttöoikeus)
LukuohjelmaOhjelma, jonka e-kirjan lukeminen päätelaitteella vaatii. Lukuohjelma tulee asentaa päätelaitteelle ennen e-kirjan latausta.
Nelli-portaaliNelli-portaali on kansallinen kirjastojen tiedonhakujärjestelmä ja yhteinen tietokantojen käyttöliittymä. Nelli-portaalia käyttävät erityisesti yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen kirjastot. Näiden lisäksi on olemassa alueellisia Nelli-portaaleita. Nelli on kansallisen elektronisen kirjaston hanke, mistä tulee myös nimi (National ELectronic Library Interface). Nelli on metahakujärjestelmä, jolla käyttäjä voi suorittaa tiedonhaun useista tietokannoista ja muista tiedonlähteistä samalla kertaa. Nelli-portaalin sanasto löytyy täältä.
Online-lukeminenOnline-lukemisesta käytetään myös termejä streaming, suoratoisto ja pilvilukeminen. Online-lukemisella tarkoitetaan tiedonsiirtotapaa, jossa e-kirja välitetään lukijan päätelaitteeseen internetin kautta sitä mukaa kun lukija käyttää kirjaa. Teosta voi lukea suoraan selaimessa ilman erillisen lukuohjelman lataamista.
PaikalliskäyttäjäPaikalliskäyttäjä (myös paikallisasiakas) tarkoittaa organisaation ulkopuolista henkilöä (= ei kuulu organisaation henkilökuntaan eikä opiskelijoihin). Paikalliskäyttäjällä on yleensä oikeus käyttää aineistoa (ainoastaan) kirjaston tiloissa.
Pay-per-viewPay-per-view mallissa asiakas voi ostaa pääsyn yksittäiseen dokumenttiin (esim. lehtiartikkeliin tai kirjan lukuun). Usein pääsy on rajattu aikaan (esim. artikkelin voi ladata/lukea 24 tunnin ajan).
PDA

PDA:lla (patron driven acquisition) - myös DDA (demand driven acquisition) tai EBS (evidence based selection) - tarkoitetaan asiakaslähtöisiä hankintamalleja, joissa hankittava elektroninen aineisto valikoituu tilaajaorganisaation auktorisoitujen käyttäjien valintojen tai käytön perusteella.

PäätelaiteDigitaalinen laite (esim. tietokone, tabletti, puhelin, e-kirjan lukulaite), jota voidaan käyttää e-kirjan lukemiseen
SitaattiSuora lainaus kirjallisesta tai muusta esityksestä
Suojattu verkkoAineistoa tilaavan organisaation verkko, johon on pääsy vain auktorisoiduilla käyttäjillä, jotka on autentikoitu (tunnistettu)
SuojausmenetelmäOhjelmistotekninen standardi/menettely, jonka avulla e-kirjan kopiointia tai tallennusta voidaan estää tai säädellä. Esim. Adoben suojaustekniikka edellyttää henkilökohtaisen Adobe ID -tunnuksen luomista sekä Adobe Digital Editions –ohjelman asentamista päätelaitteelle.
TeosTekijänoikeuslain tarkoittama ihmisen itsenäinen ja omaperäinen luomistyön tulos (esim. artikkeli)
Text miningTekstin louhinta ( vs. data mining - Tiedonlouhinta) SELITYS PUUTTUU
Tieteellinen kommunikointiTutkijoiden välinen viestintä
TietueTietokannan perusyksikkö, joka sisältää yhtä kuvailtavaa kohdetta koskevat tiedot (esim. viitetietokannassa viite, joka sisältää yhtä julkaisua koskevat tiedot)
TilaajaorganisaatioAmmattikorkeakoulu, yliopisto, tutkimuslaitos tai yleinen kirjasto, joka on tilannut (hankkinut käyttöoikeuden) kyseisen elektronisen aineiston
ViiteViite koostuu kentistä, jotka sisältävät tietoa julkaisusta kuten tekijä, julkaisun nimi ja julkaisuvuosi. Viite voi sisältää julkaisun sisältöä kuvaavia asiasanoja sekä tiivistelmän eli abstraktin ja linkin kokotekstiin.
ViitetietokantaTietokanta, joka sisältää tietoa (tekijä, nimeke, julkaisuajankohta jne.) artikkeleista ja muista julkaisuista, mutta ei itse tiedonlähdettä kokonaisuudessaan
 LISÄTÄÄNKÖ: SUSHI, OPEN ACCESS, COUNTER ym ym.
  • No labels