You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 16 Next »

Kuvailustandardiryhmän kokous

Aika

klo 14.05-16.00

Paikka

Zoom-etäyhteys

Paikalla

Marja-Liisa Seppälä, Kansalliskirjasto (puheenjohtaja)
Ville Huhtala, Helsingin yliopiston kirjasto
Minna Kantanen, Kansalliskirjasto

Eeva Klinga-Hyöty, Haaga-Helia-ammattikorkeakoulun kirjasto
Anna Tuominen, Kansalliskirjasto (sihteeri)
Juha Hakala, kansalliskirjasto


Reeta Niemi, Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI
Mervi Kivirinta, Diakonia-ammattikorkeakoulun kirjasto 

Poissa

Hannu Markkanen, Jyväskylän yliopiston kirjasto / Avoimen tiedon keskus
Marjut Puominen, Helsingin kaupunginkirjasto

Asialista

Juha Hakala:
Katsaus ISO-standardeista, (PID-)tunnisteiden tilanteesta, e-julkaisujen identifiointioppaasta ja toimijoiden identifiointioppaasta sekä uudesta kentästä 857 

Melko paljon muutoksia aiempaan sisältävä  päivitetty versio e-julkaisujen identifiointioppaasta on valmistunut, mutta ei ole vielä julkaistu. Yleisesti voi todeta, että eri tunnusten "rauhanomainen rinnakkaiselo" korostuu. Samoin toimijoiden identifiointiopas (ajantasaista tietoa  ISNI, ORCID, ROD, RAID -tunnisteista)  on valmis ja tavoitteena julkaista ennen kesälomia. Tuoretta asiaa mm. tutkimushankkeiden RAID -tunnisteesta, joka on tarkoitus ottaa käyttöön Euroopassa (tullee Suomessa CSC:n vastuuksi). Tutkimusorganisaatioiden ROR- tunniste taas on luonteeltaan ORCIDin aputunniste. 

Keskusteltiin tunnisteiden käytettävyydestä toimijakuvailussa / kirjastokontekstissa, mm. ORCIDin ja ISNIn eroista. 
ORCID: on myös hyvätasoista tietoa ja ajantasaisia julkaisutietoja, mutta myös paljon tynkätietueita ja tuplia. Tutkijat tallentavat tiedot paljolti itse. ORCID-järjestelmän kautta voivat periaatteessa hakea myös ISNIn, mutta käytännössä ei toistaiseksi ole toimiva prosessi.

URN: tunnusten käyttömahdollisuudet - ISNI tai ORCID eivät toistaiseksi ole kiinnostuneet rekisteröimään omaa URN-nimialuetta.
URN -metanimialue tulee myös käyttöön Kansalliskirjastossa, mikä auttaa myös tietomallityössä (esim. kahteen tai useampaan paikkaan linkittäminen sen avulla ongelmatonta). URNit käytössä tällä hetkellä mm. Metatietosanastossa. 
Cool URI -linkit on mahdollista myös korjata URNeiksi jälkeenpäin. 

Suomessa nyt uutena askeleena Kansallisarkisto hakee oman nimialueen. 
Kansalliskirjaston URN -resolveri.
Nimialueiden hakeminen on nykyisin kevyt prosessi. URNia voidaan käyttää laajasti (nimialueita tällä hetkellä n. 80), julkaisuista esineisiin ja koronarokotepasseihin.
Kansainvälinen yhteistyö ISSN -keskuksen kanssa
DOI: handlet voi nyt takautuvasti korottaa DOI -tunnuksiksi. Mahdollisista DOIhin tehtävistä uudistuksista ollut kansainvälistä keskustelua.
ARC-tunnus: Kansallisarkisto harkitsi käyttöönottoa, mutta mm. resolvointipalveluihin liittyvät kysymykset (onko ylläpito vakaalla pohjalla, esim. Kalifornian yliopiston ilmaiseksi ylläpitämän resolverin tulevaisuus, mahdollinen osoitteiden muuttuminen?) 

Muutokset ovat niin nopeita, että kirjastosektorilla tarvittaisiin näitä aktiivisesti seuraavia ihmisiä. 



Free Sunflowers Summer photo and picture

  • No labels