Aika: 17.9.2014 klo 13.00-15.00
Paikka: Kaisa-talo, sali 7063-64
Läsnä: KUMEA: Anne Andersson, Taru Fröjdholm, Minttu Hurme, Ulla Ikäheimo, Sirpa Janhonen, Mervi Kivirinta, Maria Kovero, Mirja Lampola, Eeva-Riitta Peltonen, Anne-Mari Salmela (siht.), Sirpa Tuomisto, Jaana Uurasjärvi, Kiti Vilkki-Eriksson. Sisällönkuvailun asiantuntijaverkosto: Eeva-Liisa Aatola, Ilkka Haataja, Kirsi Heino, Markku Hiltunen, Merja Hyödynmaa, Esa Hämäläinen, Minna Kantanen, Kirsi Lepistö, Raija Löytölä, Timo Mäntyvaara, Pirkko-Liisa Nurminen, Kristiina Näyhö, Katri Ojaniemi, Mirja Raivio, Pirjo Rieskjärvi, Silja Saarikoski, Anja Seppänen, Kirsi Siika-aho, Esko Siirala, Carola Stjernberg, Jaakko Tuohiniemi (puh. joht.), Tarja Turunen, Eila Vainikka.

Pöytäkirja

1. Booknavigator

Maria Kovero, Pekka Karhula ja Jaakko Tuohiniemi kertoivat, millä tavalla Helsingin yliopiston kirjaston sivuilla oleva BookNavigator-käyttöliittymä on rakennettu. BookNavigator tarjoaa e-kirjoja valmiisiin kategorioihin jaoteltuina. Käyttöliittymässä on mukana Helkaan luetteloidut ostetut e-kirjat, kaiken kaikkiaan 151 000 tietuetta.  Aihekategorioiden luonnissa hyödynnetään tietueissa valmiina olevia luokituksia, joista on rakennettu mappaustaulukot. Mappaustaulukoissa määritellään luokat ja niitä vastaavat aihekategoriat. BookNavigatorissa voidaan tällä hetkellä hyödyntää LC, NLM ja Dewey -luokituksia. HYKin kokemuksen mukaan e-kirjojen välittäjiltä saaduissa tietueissa on nykyään hyvin luokituskenttiä, vain 1,68 %sta se näyttäisi puuttuvan. Näitä tietueita päivitetään manuaalisesti kirja kerrallaan muista tietokannoista, työssä hyödynnetään marc-editiä. Tulevaisuudessa tietueita voidaan ehkä päivittää eräajomaisesti.

Aihekategorioissa voi olla korkeintaan kaksi porrasta. Sama kirja voi olla useamman eri kategorian sisällä. Tietueet, joiden sisältämät luokitukset eivät löydä vastaavuutta mappaustaulukossa, päätyvät kategoriaan Uncategorized. Samaan kategoriaan päätyvät myös tietueet, joista luokitus puuttuu. Tietueet päivittyvät kerran viikossa Helkasta BookNavigatoriin, päivityksen yhteydessä tietueita poistuu ja tulee lisää.

Toistaiseksi ei ole tietoa, miten asiakkaat kokevat BookNavigatorin. 

Maria Koveron esitys (ppt)

LC-luokitukset BooknNavigatorissa HULib Keskustakampuskirjastossa (Pekka Karhula, ppt)


2. EKI
Tarja Turunen Itä-Suomen yliopiston kirjastosta esitteli EKIä, joka on luotu e-kirjojen hankinta-luettelointi-sisällönkuvailu-prosessin hallintavälineeksi, kun fyysistä kirjaa ei ole käsillä.  EKI toimii Sharepoint-ohjelmalla, se on otettu käyttöön keväällä 2013 ja sen varsinainen arkkitehti on Antti Laurila. EKIssä prosessin toimijoille lähtee ilmoituksia sitä mukaa kun aineiston käsittely tilauksesta prosessin päätepisteeseen - sisällönkuvailuun - etenee. Tähän mennessä EKIn läpi on mennyt useita satoja  yksittäin hankittuja e-kirjoja kirjapakettien lisäksi. EKIn kautta kulkevista e-kirjoista sisällönkuvaillaan yksittäin hankitut e-kirjat ja pienten kirjapakettien e-kirjat. EKIstä ei lähde ilmoitusta asiakkaalle. Kirjaston intrassa on linkki EKIiin. 

E-kirjojen käsittely kirjastossa EKI apuna (Antti Laurila, ppt)

EKIn yleisohje (Kaarina Meriläinen, video)

Yksittäinen e-kirja EKI:ssä - sisällönkuvailu (Kaarina Meriläinen, video)


3. 6XX-kentät sovellusohjeessa

Keskusteltiin MARC21-sovellusohjeen 6XX-kenttien 0-osakenttiin liittyvästä ohjeistuksesta. Teksti kaipaa edelleen täsmennystä. 

655-kenttiin liittyen: Kiti Vilkki-Eriksson kertoi, että Fennicalla on oma epävirallinen monografioiden kuvailussa käytettävä genretermilista. Pyydettiin, että lista laitettaisiin Metatietosanaston yhteyteen. Kokouksen jälkeen Kiti Vilkki-Eriksson toteutti pyynnön.   Genre-termilista löytyy nyt Metatietosanaston kohdasta Teoksen kuvailu -> Genre .

 

4. Muut asiat

Ehdotettin MARC21-sovellusohjeen ja Sisällönkuvailuohjeen yhdistämistä. Kaikkien mielestä ehdotus oli hyvä. Sovittiin, että asiasta keskustellaan tulevalla viikolla olevassa Kuvailuryhmien puheenjohtajien tapaamisessa ja että olisi syytä valita pienryhmä toteuttamaan yhdistämistä.

 



  • No labels