You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 2 Next »

ISNI-tunnusten käyttöönotto tekijänoikeusjärjestöissä (projekti 2022-2023)

Tämän projektin tavoitteena on hankkia ISNI-tunnukset kattavasti eri tekijänoikeusjärjestöjen edustamille tekijöille. Käytännössä tämä tarkoittaa ISNI-tunnusten lisäämistä tekijänoikeusjärjestöjen tietokantojen oikeudenhaltijatietoihin. 

Projektissa on mukana viisi tekijänoikeusjärjestöä: Gramex, Kopiosto, Kuvasto, Sanasto ja Teosto. Kansalliskirjasto toimii kansallisen ISNI-rekisteröintitoimiston roolissa ja koordinoi hanketta.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt avustusta tekijänoikeusjärjestöille kulttuuri- ja luovien palveluiden sekä tuotanto ja toimintamallien uudistamisen ja digitalisaation edistämiseen (kulttuuri- ja luovien alojen rakennetuki). Kulttuuri- ja luovien alojen rakennetuki sisältyy Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelmaan. Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelman rahoitus tulee EU:n kertaluonteisen elpymisvälineen Next Generation EU -ohjelmista.

Mikä on ISNI-tunnus?

ISNI-tunnus (International Standard Name Identifier) on kansainvälisesti käytetty tunnus, jota käytetään julkisten identiteettien identifioimiseen. ISNI on verrattavissa kirjojen laajassa käytössä olevaan ISBN-tunnukseen tai äänitteellä olevien kappaleiden ISRC-tunnukseen. ISNIn avulla voidaan yksiselitteisesti identifioida mihin tahansa luovaan teokseen liittyviä henkilöitä ja yhteisöjä, mukaan lukien kirjailijoita, esittäjiä, visuaalisen taiteen tekijöitä, esiintyjiä, tuottajia ja kustantajia. ISNI yhdistää saman henkilön tai yhteisön nimen eri variaatiot, kirjoitusasut ja nimenmuodot ja sen avulla voidaan yksiselitteisesti erottaa samannimiset henkilöt ja yhteisöt toisistaan. ISNI on julkinen ja avoimuus on sen suuri etu verrattuna muihin alalla käytössä oleviin tunnisteisiin. ISNIn käyttö maailmalla kasvaa ja tekijänoikeusjärjestöjen olisi hyvä olla mukana kehityksessä. ISNIn käyttö on yleistymässä erityisesti musiikkialalla, kun musiikin suoratoiston merkittävimmät palvelut (Spotify, YouTube, Apple, Amazon) ottivat ISNIn käyttöön.

Lisätietoja ISNI-tunnuksesta: Tietopaketti ISNIstä

Projektin hyödyt

Projektin keskeisin hyöty on luovan työn tekijöiden luotettava yksilöiminen kansainvälisellä tunnisteella taiteenalasta riippumatta. Koska ISNI-tunnus on kansainvälinen, julkinen ja laajasti käytössä oleva tunniste, sen käyttö suomalaisissa tekijänoikeusjärjestöjen järjestelmissä luo hyvät edellytykset tekijöiden tunnistamiselle ja parantaa tekijään liittyvien tietojen luotettavuutta ja yhteentoimivuutta. Yhteisen, globaalin ja toiminnallisen tunnisteen käyttöönotto mahdollistaa jatkossa tiiviimpää yhteistyötä ja parempaa palvelua tekijänoikeusjärjestöjen asiakkaille.

  • No labels