ISNI-tunnus (International Standard Name Identifier) identifioi globaalisti, ainutkertaisesti ja pysyvästi henkilöiden ja yhteisöjen julkiset identiteetit ja erottaa samannimiset henkilöt ja yhteisöt toisistaan. ISNI kokoaa yhteen saman henkilön tai yhteisön nimen variaatiot ja nimenmuodot ja sen avulla voidaan erottaa samannimiset henkilöt ja yhteisöt toisistaan.

ISNI-standardia ja sen käyttöä hallinnoi kansainvälinen ISNI-keskus (ISNI International Agency), joka myös vastaa ISNI-tunnusten jakelusta. ISNI-tunnukset ovat vapaasti haettavissa keskuksen ylläpitämästä ISNI-tietokannasta.

Kansainvälisen ISNI-keskuksen ympärillä toimii verkosto, jonka perusjäsenenä Kansalliskirjasto on ollut lokakuusta 2013 lähtien. Vuodesta 2020 Kansalliskirjasto toimii Suomessa ISNI-tunnuksen rekisteröintitoimistona (ISNI Registration Agency, RAG) ja kansallisen ISNI-toiminnan koordinoijana. ISNIn rekisteröintitoimistot välittävät uusia ISNI-tunnuksia. Ajantasainen luettelo ISNIn rekisteröintitoimistoista löytyy kansainvälisen ISNI-keskuksen sivuilta.

Kansalliskirjasto on tällä hetkellä ainoa suomalainen ISNI-rekisteröintitoimisto. Lisätietoja löydät täältä.

Toimintaa ja palvelusopimusta kehitetään parhaillaan.

Lisätietoja toiminnasta saa palveluosoitteesta: [email protected]

Oikopolkuja:

Tietopaketti ISNIstä (Tietopaketti sisältää lisätietoja ISNI-tunnuksesta.)

Kansalliskirjasto ISNIn rekisteröintitoimistona


  • No labels