KUMEAn ja Sisällönkuvailun asiantuntijaverkoston yhteinen kokous 

Pöytäkirja

Aika: 19.3.2014 klo 13.00-15.30
Paikka: Kaisa-talo, sali 7062
Läsnä: KUMEA: Minttu Hurme, Ulla Ikäheimo, Sirpa Janhonen, Maria Kovero, Mirja Lampola, Eeva-Riitta Peltonen, Anne-Mari Salmela (siht.) Sisällönkuvailun asiantuntijaverkosto: Eeva-Liisa Aatola, Mirja Anttila, Ilkka Haataja, Merja Hyödynmaa, Anja Lehtokari, Kirsi Lepistö, Tarja Mäkinen, Timo Mäntyvaara, Kristiina Näyhö, Katri Ojaniemi, Mirja Raivio, Pirjo Rieskjärvi, Anja Seppänen, Kirsi Siika-aho, Esko Siirala (puh.joht), Carola Stjernberg, Tuulikki Telenius, Tarja Turunen, Kiti Vilkki-Eriksson.

 1. Ilmoitusasiat

Kokousten pöytäkirjat laitetaan vastaisuudessa molempien työryhmien alueelle.

 2. Yhteisiä asioita

 MARC21-sovellusohjeen 6XX-kentät

Käytiin läpi Sisällönkuvailun asiantuntijaverkoston antamia kommentteja ja korjausehdotuksia MARC21-sovellusohjeen 6XX-kenttien kohtaan. Kokouksessa muokattiin KUMEAn omassa työtilassa olevaa versiota. KUMEA palaa seuraavassa kokouksessa vielä tarkemmin asiaan ja päivittää muutokset sovellusohjeen julkiseen versioon. Sovellusohjeen ko. kohdan on tarkoitus toimia teknisenä ohjeena tietueiden poiminnassa ulkomaisista tietokannoista. 

Kiinteämittaisten kenttien mp. 22-34

Kiinteämittaiseen kenttien (008) merkkipaikat  22-34 ovat aluetta, joka sivuaa sekä luetteloijien että sisällönkuvailijoiden työtä erityisesti seuraavien kohtien osalta: kohderyhmä, sisältö, kirjallisuuslaji ja elämäkerta. MARC21-sovellusohjeessa on sisältökoodin tallentamiseen liittyviä suosituksia. Sisällönkuvailuohjeessa ei oteta lainkaan kantaa näiden merkkipaikkojen tallentamiseen. Kaunokirjallisuuden sisällönkuvailuohjeessa (beetaversio) on suositeltu kohderyhmän ja kirjallisuuslajin tallentamista. Todettiin, että motivaatiota ko. kenttien tallentamiseen ei ole laajemmin ollut, koska järjestelmät eivät ole mahdollistaneet niiden käyttöä hauissa eikä rajauksissa. Tilanne on kuitenkin muuttumassa. Axiellin Arena tarjoaa mahdollisuuden rakentaa 008 koodeihin nojaavia fasetteja. Myös Finnasta löytyy vastaavia mahdollisuuksia. Sovittiin, että kumpikin työryhmä miettii osaltaan suosituksia näiden merkkipaikkojen käyttämiseen.


567-kentän metodologia

Ko. kenttää käytetään kirjastoissa vaihtelevasti. Sen käyttöä pidettiin kuitenkin yleisesti hyödyllisenä, koska tarvetta löytää aineistoa tietyllä menetelmällä toteutetuista tutkimuksista on niin yleisissä kuin tieteellisissä kirjastoissa. Käytetyn menetelmän tallentaminen 650  7-kenttään - kuten Fennica tekee - ei anna mahdollisuutta erotella, käsitteleekö kohteena oleva julkaisu jotain menetelmää vai onko tutkimuksessa toteutettu tuota menetelmää. Lääketieteen aloilla käytetyn menetelmän tallentamiseen käytetään MeSHin ohjaamaa tapaa ja kenttää 650 2 tai kenttää 655 2.  Liitteenä Turun yliopiston kirjaston ohjeistus menetelmän tallentamiseen sekä 567 kenttää että MeSHiä koskien. Tiedoston lopussa listat Volterin ja Helkan 567-kentistä maaliskuussa 2014. Jos käytettyjä menetelmiä on useita ne voidaan tallentaa samaan 567 kenttään, kenttään kohdistuva hakuindeksi rakennetaan sanahakutyyppisesti.


Ennakkotietoasiasanat Fennican tietueissa

KUMEAN kokouksessa (19.3) esiin noussut kysymys: Kirjastoverkkopalveluissa mietitään  parhaillaan fennicalaisten kanssa ennakkotietueprosessia. Siinä yhteydessä on tullut puheeksi  653-kenttään tallennettavat ns. ennakkotietoasiasanat. Miten nämä sanat koetaan kuvailua tekevien keskuudessa, onko niistä haittaa vai hyötyä?

Ennakkotietueissa olevat 653-kenttään tallennetut asiasanat (esim. 653 0 |a merituulivoima |9 ENNAKKOTIETO) tulevat ISBN-keskuksesta. Fennicalla ei ole erityisemmin näille  termeille käyttöä. Fennica siivoaa kentät sisällönkuvailun yhteydessä. Kuka tahansa voi käydä näitä muokkaamassa sisällönkuvailun yhteydessä. Kentistä on hyötyä sisällönkuvailijalle. Pääsääntöisesti ennakkotietoasiasanat  poistetaan sisällönkuvailun jälkeen, mutta jos käytetty termi kuvaa hyvin julkaisun sisältöä eikä vastaavaa termiä löydy asiasanastosta, se jätetään kenttään 653, vain osakenttä |9 poistetaan.  Todettiin, että  Ennakkotieto-termi ei ole tässä yhteydessä paras mahdollinen ja tilalle voisi kehitellä osuvamman termin, kuten "julkaisijan antama termi" tms. 


Library of Congress -luokituksen käyttö kirjastoissa

Ainoastaan Helsingin yliopiston kirjastossa on käytössä tämä luokitus. Turun yliopiston kirjastoon luokitus on myös hankittu, mutta käyttökokemusta ei ole kertynyt. HuLIbissa luokitusta käytetään elektronisen aineiston lajittelussa aihekategorioihin. Ehdotettiin, että seuraavassa kokouksessa Helsingin yliopiston kirjaston edustajat voisivat tarkemmin esitellä, miten luokituksia ja asiasanoja hyödynnetään tietueiden lajittelussa aihekategorioihin BookNavigatoria varten ja myös mitä kaikkea käyttöä LCn luokituksella on todettu olevan.


3. Seuraava kokous

Keskiviikkona 17.9.2014 klo 13.00 Kaisa-talon 7. kerroksen kokoushuoneessa 7062.

 

 

 

  • No labels

2 Comments

  1. Anonymous

    Hei,

    Löytyykö 19.3.2014 yhteiskokouksen pöytäkirjassa mainittu liite (kenttä 567 Turun yliopiston kirjaston ohjeistus) mistä?

    Terveisin

    Tarja Turunen / UEF

    1. Unknown User ([email protected])

      Hei Tarja,

       

      Liite löytyy pöytäkirjan vasemmassa ylänurkassa olevan klemmarin takaa.

       

      Terveisin

      Anne-Mari