AIKA: 2.3.2021 klo 14-16

PAIKKA: Etäkokous. Zoom-linkki lähetetään osallistujille.

SISÄLLYS:

Läsnä

  • Pirjo Kangas
  • Lilli Hirvi
  • Susanna Aakko
  • Pertti Föhr
  • Katri Riiheläinen (mukaan kokoukseen noin klo 14.40)
  • Ari Mäkiranta
  • Saku Tuominen
  • Esa-Pekka Keskitalo (puheenjohtajana kokouksessa)
  • Saku Tuominen
  • Minttu Hurme
  • Ari Ahlqvist
  • Serafia Kari (sihteeri)

1 Kokouksen avaus

Esa-Pekka Keskitalo avasi kokouksen klo 14.08.

2 Edellisen kokouksen muistion tarkistaminen

Edellinen muistio: Kokous 2020-09-08. Hyväksyttiin muistio Susanna Aakon korjauksin.

3 Välikatsaus kaukolainahankkeeseen

Ari Ahlqvist antoi välikatsauksen kaukolainahankkeeseen. Tällä hetkellä hankkeen ensimmäisessä vaiheessa keskitytään erityisesti asiakastoimisen kaukolainauksen kehittämiseen. Keski-kirjastoille on tulossa laajennus Finnaan, jonka kautta kirjastonhoitajille lähtee sähköposti-ilmoitus asiakkaan kaukolainapyynnöstä.

Projektin toisen vaiheen tavoitteena on järjestelmäriippumattomuus sekä uuden kaukopalvelumallin kuvaaminen. Finnasta on pyydetty edustus kaukolainahankkeeseen, sillä se on keskeinen osa uuden kaukopalvelumallin toteutusta. Hankkeen puitteissa tutustutaan Tanskan kaukopalvelumalliin, mutta tällä hetkellä vaikuttaa siltä, ettei sitä voi sellaisenaan kopioida Suomen kaukopalveluhankkeeseen. Toisessa tutkittavassa ratkaisussa ProjectReSharessa on tulossa tuki VuFindiin, joka voi helpottaa soveltamista Suomen kaukopalveluhankkeeseen.

Seuraavaksi alkanee Varastokirjaston vetämä OKM-rahoitteinen kaukopalvelutoiminnan toteuttamisprojekti.

4 Järjestelmä ja formaattikatsaukset

4.1 Axiell Finland Oy, Saku Tuominen

Keväällä keskitytään erityisesti Aurora-asennuksiin. Aurora Gold -käyttöliittymän kehitys on loppusuoralla. Työjonossa on myös iso liuta Wilb-koulukirjastojestelmien asennuksia Suomessa. MikroMarcin osalta viimeiset asennukset tulevat tänä vuonna, jonka jälkeen niitä ei ole enää tulossa.

Axiellilla on aloittanut uudestaan entinen työntekijä Sirkka Ylander.

4.2. Ellibs, Pirjo Kangas          

Ellibsillä on ollut työn alla keväällä erityisesti sovelluksen rajapintakehitys. Myös saavutettavuus on ajankohtainen teema tällä hetkellä sovelluksen kehittämisessä. Kirjastojen henkilökunnalle on järjestetty webinaareja.

Susanna: Miten Ellibsillä suhtaudutaan e-aineistojen lainauskorvauksiin? Niistä käydään tällä hetkellä keskustelua eduskuntatasolla.

Pirjo: Sinänsä emme osallistu keskusteluun aktiivisesti, mutta suhtaudumme lainauskorvauskehitykseen myönteisesti. Seurataan tilannetta, teknisesti tähän löytyy varmasti jokin ratkaisu.

4.3 FENTEC Oy, Lilli Hirvi

Fentec osallistui kokoukseen kuuntelijan ominaisuudessa, jos kokouksessa olisi RFID-teknologiaa sivuavia aiheita. Erityisesti kiinnostaa kirjastokorttien kilpailutus. Jos RFID-tuotteisiin ja teknologiaan on kokouksissa kiinnostusta, niin niistä voidaan kertoa tarkemmin jatkossa.

4.4 Finna, Serafia Kari

Tällä hetkellä Finnassa keskitytään erityisesti niin sanotun ydinpalvelun kehittämiseen. Tähän kuuluu muun muassa käyttöliittymien saavutettavuuden parannukset, mobiilikäytön parantaminen, näkymien räätälöinnin helpottaminen hallintaliittymässä, tietoturva ja kehitettävyyden varmistaminen. Saavutettavuuteen keskitytään erityisesti kuluvalla sprintillä.

Keväällä on tulossa webinaareja muun muassa rajapintahyödyntäjille oppimisen alalla. Finnaan haetaan pilottikumppania, jotta voidaan lähteä viemään Finnan aineistoja laajemmin eri oppimisympäristöihin. Myös webinaari oppimateriaalien avoimen julkaisemisen mahdollisuuksista pidetään 10.3. Myöhemmin keväällä on tulossa Finnan sektoritapaamiset, yleisten kirjastojen sektoritapaaminen 16.4. sekä korkeakoulu- ja erikoiskirjastojen sektoritapaaminen 27.4.

AOE-jatkohanke jatkuu, ja sen tavoitteena on saada yhteistyössä organisaatioiden kanssa enemmän avoimia oppimateriaaleja. NKR-näkymä julkaistaan tänä vuonna, ja samoin AHAA-hanketta edistetään. Korkeakouluille on tulossa uusi sektorivastaava. Samalla päästään panostamaan enemmän korkeakoulujen käyttöliittymämallin kehittämiseen sekä sähköisten aineistojen käyttöön. Erityispanostusta on siis sekä arkistojen että korkeakoulujen sektoreilla, museoiden ja yleisten kirjastojen puolella keskitytään erityisesti uusiin mukaantulijoihin ja peruspalveluun.

4.5 Helmet-kirjastot, Susanna Aakko

Tällä hetkellä Helmetin kirjastoissa sopeudutaan vaihteleviin korona-rajoituksiin ja suosituksiin. Tietojärjestelmien osalta sopeutuminen on helppoa, mutta esimerkiksi turvajärjestelyt kirjastoissa aiheuttavat keskustelua.

Helmetillä on kirjastokorttien kilpailutus. Kilpailutuksen tarkoituksena on ottaa käyttöön niin sanottuja multikortteja, joista löytyy asiakasnumero, viivakoodi, RFID-siru sekä NFC-siru. NFC-sirua voitaisiin mahdollisesti hyödyntää omatoimikirjastojen kulunvalvonnassa. Kortteja ei vaihdeta kerralla, vaan pikkuhiljaa uusien asiakkaiden myötä sekä esimerkiksi kadonneiden korttien tilalle.

Kirjastojärjestelmien palvelimet on päivitetty, samoin Sierra ja Encore. Kirjastolain mahdollistama noutamattoman varauksen maksu 1€ on otetaan tänä vuonna käyttöön. Meneillään on myös Helmetin verkkopalvelun uudistamisen selvitys.

4.6 Helsingin yliopiston kirjasto / Suomen Alma-kirjastot, Pertti Föhr

Suomen Alma-kirjastoissa otetaan rajapintoja käyttöön ja rakennellaan erilaisia toiminnallisuuksia niiden avulla opiskelujärjestelmiin. Pienemmissä kirjastoissa on otettu käyttöön integrointi Tuudo-mobiilisovellukseen.

Alma-kirjastot jakavat tietoa ja vertaistukea erilaisissa asiantuntijaverkostoissa, jotka toimivat Teams-alustalla vapaamuotoisesti.

Esa-Pekka: Tieteellisten kirjastojen yhteistilastointi Kiti loppuu, mutta mietitään mikä on toiminta jatkossa. Muun muassa Ari Muhonen on vetänyt teknologiatyöryhmää jossa haetaan tietoallastyyppistä ratkaisua tilastointiin. Kansalliskirjaston puolesta lähinnä seurataan tätä kehitystä. Tilastoinnissa muutenkin tarvetta kehitykseen tieteellisten kirjastojen osalta. Esimerkiksi asiakkuuden käsite on muuttunut ajan saatossa. Myös esimerkiksi Aalto-yliopistossa ei ole varsinaista kirjastoa ylipäätään, vaan kirjastopalvelut ovat osana muita tukitoimintoja. Tällöin pitää miettiä miten sen ja vastaavien ratkaisujen osalta tilastoidaan asioita jatkossa.

Susanna: Onko teillä käyty keskustelua e-aineistojen kirjastokorvauksista?

Esa-Pekka: Aiemmin eri käytäntöä e-aineistojen kohdalla on perusteltu ansaintalogiikan erilaisuudella, mutta ehkä riittäviä korvauksia ei nyt kaikesta huolimatta ole saatu. Eli keskustelu aiheesta on paikallaan.

4.7 Kirjastopalvelu, Katri Riiheläinen

Kirjastopalvelusta kuulumisia erityisesti luettelointipalvelun osalta. Koronan kanssa on pitänyt mukauttaa työtapoja, että saadaan työntekijöille turvalliset työskentelyolosuhteet. Luettelointi vaatii kuitenkin toimistotyöskentelyä fyysisten aineistojen kanssa, jotta saadaan tehtyä luettelointisääntöjen mukaisia tietueita.

Tällä hetkellä uudistetaan luettelointitietueiden jakelukansioita. Kirjastopalvelussa on tehty paljon takautuvan aineiston luettelointipaketteja, jolloin ne ovat saattaneet häiritä päiväpaketteja ja kirjastojen poimintaa. Nyt uudella järjestelyllä kirjastojärjestelmät saavat päiväpaketit normaalisti, mutta takautuva aineisto saadaan kohdennettua järjestelmäkohtaisesti. Käytännössä muuttuu vain FTP-osoite, ja varsinainen päiväpaketti toimii edelleen kaikille vanhalla osoitteella.

Kuvapankki-rajapinnassa on tällä hetkellä tuki ISBN- ja EAN-tunnisteiden kautta. Nyt Louna-kirjastoilta on tullut toive myös ISRC-tuelle. Tämä on huomioitu myös Finnan teknisessä kehityksessä. Lisäksi sidosasun merkintää ja MARC21-kenttää pohditaan tällä hetkellä.

4.8 Koha-Suomi Oy, Ari Mäkiranta

Koha-Suomessa on pari isompaa projektia tälle vuodelle. Keväällä touko-kesäkuun aikoihin on tulossa Vaskin Koha-käyttöönotto.

Palvelinsalipalvelut kilpailutetaan, ja keskitetään yhteen paikkaan Suomessa. Vaski aloitetaan suoraan uudessa konesalissa, muut siirretään pikkuhiljaa.

Päästään jo osittain siirtymään tiettyjen ominaisuuksien osalta yhteisöversioon päin, osittain hyödynnetään varmaan Tieteellisten kirjastojen Kohan ratkaisuja.

4.9 Melinda, Minttu Hurme

Uusi integraatiorajapinta

Kevään aikana Melindassa tehdään uuden REST-integraatiorajapinnan käyttöönotto. Tuotannossa olevissa toiminnoissa tämä näkyy ainoastaan kuvailun apukäyttöliittymien ja Auroran kuvailuintegraation lyhyenä käyttökatkona. Uuden integraatiorajapinnan käyttöönotto mahdollistaa Koha-Suomi-integraation tuotantoonmenon. Myös vanha integraatiorajapinta pysyy toistaiseksi toiminnassa. Mahdolliset uudet integraatiot on kuitenkin syytä toteuttaa uuden integraatiorajapinnan kautta, koska se ei ole riippuvainen Alephin toiminnallisuuksista.

Uuden integraatiorajapinnan dokumentaatio löytyy osoitteesta: https://rest.api.melinda-test.kansalliskirjasto.fi/apidoc/v1/bib/#/

Vanhan integraatiorajapinnan dokumentaatio löytyy edelleen osoitteesta: https://www.kiwi.fi/display/melinda/Integraatiorajapinta

Muista rajapinnoista

Melindan ja Asterin haku- ja haravointirajapintojen yhteystiedot löytyvät osoitteesta: https://www.kiwi.fi/pages/viewpage.action?pageId=166101210

Näistä sekä poimintaluettelointi Z39.50 ja SRU -rajapintojen kautta että haravointi OAI-PMH:n kautta on avointa kaikille sekä Melindasta että Asterin sanastokannasta. Asterin sanastokannasta löytyvät YSO, YSO-paikat ja SLM suomen- ja ruotsinkielisinä MARC 21 -auktoriteettitietueina.

Muuta ajankohtaista

  • Replikointipalvelin vaihdettiin 17.2.2021, osoite ja ip pysyivät samana, mutta Auroran replikoinneilla ilmeni ssh-avaimiin liittyviä häiriöitä.
  • Suomen Alma-kirjastojen Melinda-integraatio tuotannossa kaikissa Alma-kirjastoissa, Aalto-yliopisto viimeisisimpänä käyttöönottona vuodenvaihteessa.
  • Vaski siirtyy Aurorasta Kohaan, joten Vaskin Melinda-integraatio siirtyy tapahtumaan Koha-Suomen TäTin kautta, eli Vaskin paikalliskantakohtaiset tiedot on (pääosin) poistettu Melindasta.
  • Espoon kaupunginkirjastossa tehdään Varastokirjastoon siirrettävän musiikkiaineisto metadatan siirtoa Vaariin Melindan kautta.

Pertti: Edellytetäänkö Alma-kirjastoilta jotain uusien integrointien suhteen?

Minttu: Ei, toimii entiseen tapaan niin kauan kuin Aleph on käytössä.

Pertti: Almassa on varsin hyväksi havaitut RestAPIt myös metadatan käsittelyyn. Olisi hyvä aloitella niiden käyttömahdollisuuksien kartoitus tulevia järjestelmäratkaisuja silmällä pitäen Kansalliskirjaston ja Suomen Alma-kirjastojen asiantuntijoiden kesken.

4.10 Tieteellisten kirjastojen Koha, Esa-Pekka Keskitalo

Syyskuusta 2020 tammikuuhun 2021 kirjastot siirtyivät Kohan yhteisöversioon. Keväällä ja kesällä tehtiin yhteisöversion kehittämistä kriittisissä kohdissa. - Edelleen on pari kolme ominaisuutta, jotka eivät ole yhteisöversiossa – aivan perillä ei siis vielä olla, mutta melkein. Ominaisuudet aiheuttavat päivityksissä ylimääräistä tarkistamistarvetta. Muutokset ovat kyllä yhteisön prosessissa, mutta ainakin yksi niistä saattaa olla vaikea saada läpi; lainasääntöjen toteuttamista yhteisöversion nykyisten ominaisuuksien varassa onkin siksi alettu pohtia.

Kirjastojen kanssa on koetettu pitää kehityslista konservatiivisena. Koetamme kiinnittää huomiota prosessien hiomiseen ja varsin hektisten käyttöönotto- ja versionpäivityskierrosten aikana vaille huomiota jääneisiin asioihin. Yleisenä tavoitteena on automatisoida ylläpitoa.

Kohan yhteydessä voi mainita myös sen, että Folion ERM-moduulin ominaisuuksia on jonkin verran tutkittu ja tutkitaan edelleen.

Koha-yhteenliittymän dokumentit ovat verkossa: https://www.kiwi.fi/display/KK

Koha-webinaari 25.3.2021, tervetuloa!

5 Muita ajankohtaisia asioita

Hallituksen linjaus tiedon hyödyntämiseksi ja avaamiseksi (https://vm.fi/tiedon-hyodyntaminen-ja-avaaminen). Koskee erityisesti korkeakoulu- ja yleisiä kirjastoja, myös avoimia rajapintoja koskevia asioita. Hanketta on mahdollista kommentoida eri kanavien kautta.

Esa-Pekka: Kirjastopuolella tiedon avaus ja hyödyntäminen alkaa olemaan aika hyvällä mallilla.

Kirjastoverkkopäivät järjestetään 26.-28.10.2021. Suunnitteluryhmässä eri kirjastosektoreiden edustajia, algoritmien etiikka mahdollisesti yhtenä aiheena, aiheita saa ehdottaa. Toivottavasti ollaan paikan päällä, mutta tarvittaessa järjestetään etänä

NordILL 25.-26.10. Käsitellään muun muassa kaukolaina-asioita.

6 Seuraava kokous

Seuraava kokous pidetään 7.9.2021 klo 14-16

7 Kokouksen päättäminen

Päätettiin kokous 15.17.

  • No labels