AIKA: 8.9.2020 klo 14-16

PAIKKA: Etäkokous. Zoom-linkki lähetetään osallistujille.

SISÄLLYS:

Muistio

Läsnä:

  • Esa Peltonen, Axiell
  • Pirjo Kangas, Ellibs
  • Juha Tarvainen, Ellibs
  • Pertti Föhr, Helsingin yliopiston kirjasto / Suomen Alma-kirjastot
  • Susanna Aakko, Helmet
  • Ari Alhlqvist, Kansalliskirjasto
  • Bjarne Beckmann, Kansalliskirjasto (pj)
  • Erkki Tolonen, Kansalliskirjasto / Finna
  • Esa-Pekka Keskitalo, Kansalliskirjasto
  • Juha Hakala, Kansalliskirjasto / BIBFRAME
  • Minna Kantanen, Kansalliskirjasto
  • Minttu Hurme, Kansalliskirjasto
  • Serafia Kari, Kansalliskirjasto (siht.)
  • Jussi Mustajarvi, Kirjastopalvelu
  • Ari Mäkiranta, Koha-Suomi
  • Miika Vacker, Mikro-Väylä
  • Vieraana: Hanna Martikainen, Jyväskylän kirjasto

1        Kokouksen avaus

Puheenjohtaja avasi kokouksen kello 14.01.

2        Edellisen kokouksen muistion tarkistaminen

Edellinen muistio: https://www.kiwi.fi/display/Katve/Kokous+2020-02-25

Hyväksytään edellinen muistio Susanna Aakon korjauksin 3.1. kohtaan.

3        Pyöreän pöydän kierros poikkeustilanteen vaikutuksista

Käytiin läpi osallistujien kokemuksia koronan aiheuttamassa poikkeustilanteessa.

4        ILL ja kaukopalvelun kansallinen kehittäminen

Hanna Martikainen esitteli Jyväskylän kaupunginkirjaston, Varastokirjaston ja Kansalliskirjaston yhteishanketta. OKM:n ja Jyväkylän kaupungin rahoittamassa Shokkiuutinen! Harvinainen kirja löytyi kirjastosta –hankkeessa on tarkoitus edistää yleisten kirjastojen asiakkaiden omatoimista kaukolainausta.

Hankkeen lähtökohtana ovat olleet mm. Jyväskylän kaupungin varastotilojen riittämättömyys. Tämän vuoksi on lähdetty miettimään erityisesti harvinaisemman aineiston saatavuuden varmistamista, jossa Varastokirjasto on avainasemassa. Jyväskylässä ollaan myös oltu tietoisia hankkeen kiinnostavuudesta myös kansallisesti kaukolainausta ajatellen.

Hankkeen ensisijaisena tavoitteena on mahdollistaa asiakkaalle kaukolainaus itsepalveluna. Tätä varten rakennettava palvelu tulisi palvella yhtä hyvin kirjastojärjestelmästä riippumatta. Hankkeen toissijaisena tavoitteena on, ettei henkilökunnan tarvitsisi osallistua kaukolainaamiseen välikätenä. Toissijaisen tavoitteen toteuttaminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä hankkeen lopullisen toteutuksen kannalta.

Hanketta varten rekrytoidaan henkilö, joka selvittää, kuinka uutta ISO 18626 ILL Transactions -kaukopalvelustandardia, Tanskan kyseiseen standardiin perustuvaa kaukopalvelumallia sekä Finnaa käyttöliittymänä asiakkaille voitaisiin mahdollisesti soveltaa hankkeeseen.

Erkki Tolonen / Finna: Toivotaan yhteydenpitoa ja tiedonvälitystä Finnan suuntaan, jotta voidaan osaltaan edistää hanketta.

Esa Peltonen / Axiell: Kuulostaa hienolta. Keskeistä toteutuksessa on myös se, mitä taustalla toimivissa kirjastojärjestelmissä tapahtuu. On katsottava, etteivät järjestelmät tee päällekkäisiä toimintoja.

Pertti Föhr / Helsingin yliopisto: Suomen Alma-kirjastot ovat suurimpia Varastokirjasto asiakasryhmiä, ja siksi hankkeesta ollaan erityisen kiinnostuneita. Hankkeen toteutuksesta toivotaan avoimuutta ja järjestelmäriippumattomuutta. Voisi olla hyvä ottaa tulevaisuuden kannalta huomioon kansainväliset kaukolainaverkostot esimerkiksi Skandinaviassa ja Briteissä.

Juha Hakala / Kansalliskirjasto: Kaukopalvelustandardi on hyvin tuore ja teknisesti uudistettu. Tällä hetkellä se on tuettu ainakin Almassa. Standardia uudistetaan, jotta se tukisi konsortioiden käyttöä paremmin. Uudistus etenee varsin hyvin, ja Juha varmistaa, että se tulee myös tässä ryhmässä luettavaksi ja DIS-lausuntokierroksella kommentoitavaksi. ReShare https://projectreshare.org/ on ensimmäinen standardia soveltava projekti, joka julkaisi avoimen lähdekoodin toteutuksen syyskuussa 2020.

Ari Mäkiranta / Koha-Suomi: Jos tämä saadaan pyörimään Varastokirjaston kanssa, tämän voisi hyvin laajentaa toimimaan myös muihin kirjastoihin.

Susanna Aakko / Helmet: Kaukopalvelua hoitaa valtakunnalliset kehittämispalvelut (Kirjastot.fi). Heihin voisi olla yhteydessä.

5        Järjestelmä- ja formaattikatsaukset

5.1       Helmet-kirjastot, Susanna Aakko

Rajapinnan käyttäjillä on ollut ongelmia, mahdollisena syynä tähän on käyttäjien määrän kuormitus, zombiprosessit. Tällä hetkellä tilanne on normaali, ja odotellaan rajapinnan käyttäjien vastauksia kyselyihin. Innovativelta odotetaan myös vastausta. Suurin osa jo vastanneista on kuitannnut ettei ole tarvetta muutoksiin.

Isoin juttu keväällä oli ilmoituspostien uusiminen. Varausilmoitusten tekstiviestit menevät, jos asiakkaan tiedoissa on sopiva puhelinnumero. Muussa tapauksessa varausilmoitus lähetetään sähköpostina tai postitse. Varausilmoitus on ainoa, joka lähetetään tekstarina, muut muistutukset lähtevät sähköpostina tai postitse.

Sierran ja Encore-sovelluksen versiopäivitykset tehty keväällä. Palvelimet päivitetään syyskuussa.

Kirjastoilla käynnissä Helmet-palvelun uudistaminen. Nykyinen verkkosivu on CMS-sivusto. Uusimista ja sen aikatauluja pohditaan tällä hetkellä konsulttien kanssa.

Pohjoismainen käyttäjäryhmän kokous järjestetään virtuaalisesti, ja mukana ovat ensimmäistä kertaa Islannin kirjastot.

5.2       Koha-Suomi, Ari Mäkiranta

Työn alla on tällä hetkellä Lummekirjastojen Vaarakirjastoon Kohasta Kohaan siirtymä.

Vaski ottaa keväällä käyttöön Kohan, rajapinta-asioita työn alla tällä hetkellä tähän liittyen.

Kaupungeilla on ollut toiveita saada automaattista dataa Kohasta.

Yhteinen Koha-seminaari on muutettu webinaareiksi, joista toinen on lokakuussa, toinen tammikuussa.

5.3       Tieteellisten kirjastojen Koha, Ari Ahlqvist

Kohan kuulumisia.

Teknisessä kehityksessä ollaan siirtymässä kansainväliseen Koha-community versioon. Kesä mennyt kriittisten korjausten työstämisessä. Kirjastot testailleet ahkerasti viimeisimpiä muutoksia. Tämä on aiheuttanut töitä myös Finnan puolella.

Kansalliskirjastossa merkittävä osa aineistosta on käytettävissä vain lukusalissa. Kirjastossa on nyt otettu käyttöön Kohaa varten kehitetty erillinen lukusalilainatoiminto. Sen ansiosta asiakas näkee Finnan lainanäytöstä, mitkä lainat hänellä on lukusalissa, mitkä kotona. Tapahtumat: KohaCon 25.10.

5.4       Axiell Finland, Esa Peltonen

Keski-Euroopassa (Tsekissä, Slovaniassa) toiminta on laajentunut museoiden ja kirjastojen osalta. Sveitsissä, Norjassa ja Ruotsissa muutamissa kirjastoissa otetaan Quria käyttöön.

1.9. aloitti uusi työntekijä Aurora Goldin käytettävyyden kehitykseen liittyen.

Arenan verkkokirjastoon tehty saavutettavuusdirektiivin mukaisia muutoksia. YSO-konversioita ajetaan loppuvuonna ja vielä ensi vuonna. WeLib käyttöönottoja on tullut lisää. Aurora, MicroMarc ja Arena päivityksiä tullut myös niin ikään. Finna-rajapintoja on tilattu paljon ja Axiellin asennukset tehty. Kirjastot odottavat Kansalliskirjaston asennustöitä.

5.5       Finna, Bjarne Beckmann / Erkki Tolonen

Finnassa on tulossa isoja julkistuksia syksyllä, mm.

  • Avointen oppimateriaalien kirjasto, hakuominaisuudet avoimia oppimateriaaleja varten,
  • Muut oppimisen kokoelmat,
  • Luokkahuone,
  • Yleiset kirjastot ja yhteistyö oppimateriaaleihin, kuten lukudiplomeihin, liittyen.

Tutkijasali julkistetaan ensi vuoden puolella, menee vielä tänä vuonna testiin.

Ajankohtaisena on ollut myös tekijänoikeuden alainen materiaali, liittyy myös rajoitetun metadatan tematiikkaan.

Alma-integraatiota on tehty esimerkiksi oletuskielen valintaan. Kohan asiakastileissä näytetään ilmoituksia. Tämä on vaatinut käyttöliittymäsuunnittelua ja toimintojen mahdollistamista VuFindin puolelta. Axielliin liittyen asiakastoimintoihin on tullut parannuksia, esimerkiksi dynaamiset listat tulleet uutena.

Keski-kirjastot julkaisivat oman Finna-verkkokirjastonsa.

Finna.fi kirjastojen yhteiskäyttöliittymänä on ollut ajankohtainen syksyn työpajoissa ja tullut myös konkreettisesti esiin käyttäjäkyselyitä analysoitaessa. Asiakastoiminnot ja kaukolainauksen kehittyminen kiinnostavat, toivottavasti voidaan osallistua vähintään kuuntelijan ominaisuudessa hankkeeseen.

5.6       Kirjastopalvelu, Jussi Mustajärvi

Luettelonnin Extranettiin on kehitetty uusia ominaisuuksia.

5.7       Mikro-Väylä, Miika Vacker

Lempäälän kirjastoon on tulossa automaatteja ja lajittelijoita.

On pohdittu, onko Mikro-Väylän tuotteilla vaikutuksia Sierraan, tuleeko niistä mahdollisesti häiriöitä.

Koha, MicroMarc ja Aurora ovat edenneet testien osalta. Lainaus ja palautusautomaatteihin on tullut käyttöön SIP2 over HTTPS-protokolla. Lajitteluun on tulossa uusia ominaisuuksia ja pieniä parannuksia.

Vientiä käynnistetään myös muiden pohjoismaiden suuntaan.

5.8       Suomen Alma-kirjastot, Pertti Föhr

Alma-sovelluksen käyttöönottohanke vietiin läpi suunnitelman mukaan, ollaan siirtymässä Exlibriksen puolella projektivaiheesta normaalitilaan. Tulossa koulutuksia mukaantulijoille. Hankinta-alustat, verkkomaksupalvelut integroitu Almaan, samoin julkaisujärjestelmiä ja yliopistojen järjestelmiä. Finna, Melinda ja Asteri-integorinnit toimii. Kirjautuminen Primoon ja Finnaan sähköpostilla, kirjastokortti-kirjautumisesta päästy luopumaan.  Ei pin-koodia, sähköpostiin tulee kertakäyttöinen kirjautumislinkki.

5.9       Melinda, Minttu Hurme

Hakurajapintojen yhteystiedot muuttuneet: https://www.kiwi.fi/pages/viewpage.action?pageId=166101210

Keväällä tuli Melinda-palvelun Twitter-tili:   

Satakirjastot tulivat mukaan viimeisimpänä. Korkeakoulu-kirjastot siirtyneet Voyagerista Almaan Aaltoa lukuun ottamatta. Tähän liittyen on jonkin verran vielä kehitettävää työn alla. Asteriin tuotiin Sibelius-akatemiasta iso joukko ulkomaisia musiikin auktoriteettitietoja. Espoossa pohditaan metatiedon siirtoa Varastokirjastoon musiikkiaineiston siirron vuoksi.

Koha-Suomen integraation rakennus loppusuoralla.

Replikoinnissa poistetaan vastintietue, jos ei ole holdingseja tai varauksia.

5.10    MARC 21 -formaatti, Minna Kantanen

MARC 21 –formaatin käännöstyöryhmä on tehnyt formaatin edellyttämät uudet suomenkieliset päivitykset (Update 29 asti). 5XX-kenttien tekstit on tarkistettu takautuvasti. Hankkeessa löydettiin melko paljon virheellisiä ja/tai puutteellisia käännöksiä, ja niihin on nyt tehty korjausehdotukset. Ruotsinkielisen formaatin osalta ollaan tehty yhteistyötä Åbo Akademin puolelta. Ruotsinkielisiä käännöksiä oli ehtinyt kasaantumaan useammalta vuodelta, mutta nyt ruotsinkielinen formaattiteksti on ajan tasalla. Yleisesti formaattiteksteihin on tehty pieniä korjauksia ja lisätty uusia esimerkkejä.

Uusimmat eli Update 30 käännökset suomeksi ja ruotsiksi ovat työn alla. Tulossa muutos 883-kenttään: 883-kenttä koskee jatkossa kaikkea metatietoa, ei vain koneellisesti luotua metatietoa kuten aiemmin.

KUMEA-työryhmässä on ohjeistettu uusien kielikoodin osakenttien soveltamisesta. Toivotaan, että käyttöä valmistellaan kirjastojärjestelmissä. KUMEA valmistelee myös aineiston saavutettavuuden kuvailun aloittamista ja formaatin saavutettavuuskenttien käyttöohjeita.

5.11    Dublin Core -formaatti, Juha Hakala

Kotimainen SFS-standardi on päivitetty vastaamaan joulukuussa 2019 julkaistua ISO-standardia. SFS-ISO 15836-1 ja 15836-2 julkaistaan syksyllä 2020.

Kansainväliseen Dublin Coreen lisätään elementtejä opinnäytteiden ja tieteellisten artikkeleiden kuvailuun.

5.12    Ellibs, Juha Tarvainen

Rinnakkaisten lisenssien tuki on tällä hetkellä ajankohtaisena isona asiana.

Muuten Ellibsillä ollaan kehitetty asiakasliittymää, ja kirjastoliittymään on tehty uusia hallintaominaisuuksia. Nyt siinä voidaan tehdä esimerkiksi aineistojen nostoa. Käytettävyys ja saavutettavuus-asiat seuraavana.

5.13    BIBFRAME, Juha Hakala

Juha Hakalan BIBFRAME-tilannekatsaus.

MARC-formaatin korvaajaksi ajateltu uusi formaatti etenee hitaasti mutta varmasti. Kongressin kirjastolla on jo tuotantokäytössä MARC 21 – BIBFRAME sekä BIBFRAME – MARC 21 –konversiot sekä BIBFRAME-tallennusalusta.

Tavoitteena on häviötön konversio formaatista toiseen, joka mahdollistaa formaattien rinnakkaiselon ja vähittäisen siirtymisen formaatista toiseen. Häviöttömyys tulee edellyttämään merkittäviä muutoksia myös MARC 21 -formaattiin.

6        Seuraava kokous

Päätettiin pitää seuraava kokous 2.3.2021 klo 14-16

7        Kokouksen päättäminen

Kokous päätettiin 16.01


  • No labels