TP 6.2.4 Muut (lähinnä bibliografisen kuvailun ulkopuoliset) tiedot: alustava rakenne (valmis, täydennetään myöhemmin)

 

Versio
 
0.1Luonnos tehty (2.7.2013 mt)
0.2Viimeistelty projektiryhmälle ja asiantuntijaryhmälle katselmoitavaksi sekä tarvittaessa täydennettäväksi (26.10.2013 mt)
0.3Päivitetty projektiryhmän katselmoinnin perusteella (31.10.2013 mt).
0.4Katselmoitu asiantuntijaryhmässä, muutosten päivitys aloitettu, osittain kesken (5.11.2013).

Kommentit kokonaisuudesta

 

Yleistä muista metatiedoista

RDA-kuvailustandardin lisäksi tietorakenteeseen on lisättävä erityisesti kokoelmanhallintaan, käyttöoikeuksiin ym. liittyviä metatietoja. Sijainti- ja varastotietoja tarvitaan, koska RDAn kappaletason elementit eivät riitä kokoelmienhallintaan esim. sijaintipaikka, lehtien varastotiedot ja viivakoodit. Näistä on tehtävä yksityiskohtainen määrittely ennen tietokannan toteutusta. Osa määrittelyistä tarvitaan vuonna 2014 metatietokannan rakentamisessa ja osa vasta kun varastotietojen osuutta aletaan toteuttaa.

Valmista määritystä näille tiedoille ei ole, vaan ne joudutaan yhdistämään useiden formaattien pohjalta lisäten mahdollisesti myös täysin uusia tietoelementtejä. Mikäli Bibframe-formaatti valmistuu vuoden 2014 aikana sen mukaisesti voidaan toteuttaa ainakin osa tietomallista. Koska kyse on usein joko standardoimattomista tai useihin standardeihin sisältyvistä tiedoista, tietoelementtien tarve on määriteltävä kirjastoverkon kanssa ennen tarkempaa suunnittelua. Mikäli tietoelementtien määrittelyyn on olemassa standardeja niitä käytetään ensisijaisesti ja vain standardoimattomat tiedot lisätään omilla määrityksillä.

Kokoelmien hallinnan tietojen pohjana käytetään yleensä MARC 21 - varastoformaatin tietosisältöä niiden tietojen osalta, jotka eivät sisälly varsinaisiin kuvailutietoihin (yleensä RDAn kappaletasolla).

 

ks. myös

 TP 6.2.8. Tuettavat metatieto- tai muut standardit (valmis)

Kansalliskirjaston kokonaisarkkitehtuuri  https://www.kiwi.fi/download/attachments/16749863/Kirjastojen_standardisalkku_2013-03-13.docx?version=1&modificationDate=1363247983694

Tiettyjen organisaatiokohtaisia tietojen tallennuksen pohjana voidaan käyttää mm. Korkeakoulujen tietomalli 2.2 http://tietomalli.csc.fi/. Korkeakoulujen tietomalli (XDW-malli) on käytössä useissa ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa. Käsitteet ovat ryhmissä: yleishallinto, opiskelu ja opetus, taloushallinto, henkilöstöhallinto, tutkimus- ja kehittämistoiminta, taiteellinen toiminta ja Virta-tietosisältö. Muita mahdollisia tietoelementtien määrittelyn pohjina myös esim. JHS-suositukset. Myös muut mahdolliset tietomallit voivat olla pohjana yksityiskohtaisen tietomallin määrittelyssä.  

HUOM. Kansalliskirjaston Tutkimuskirjasto tekee varastotietojen elementtien analyysia parhaillaan. Varastotietojen tarkemmat tietosisällöt määritellään sen valmistuttua. Tutkimuskirjaston erikoistarpeiden lisäksi silloin määritellään myös muiden kirjastojen tarpeet varastotietojen sisältöjen osalta.Tässä vaiheessa määritellään vain tärkeimmät tietoelementit. Käyttöoikeuksien metatietojen määrittelyyn on perustettu työryhmä, jota johtaa Juha Hakala. Työn valmistuttua määritellään käyttöoikeuksien tietomalli.

Varasto- ja sijaintitiedot

 

Nimi

Varasto- ja sijaintitiedot

RinnakkaistermitHoldings
OmistajaKaikille kirjastoille yhteinen / Kirjastokohtainen
Tietosuojavaateet 
Kuvaus

Yhteiset vähintään MARC 21 -varastoformaatin mukaiset tietoelementit.

Osa nykyisistä varasto- ja sijaintitiedoista on RDA-säännöstön kappeletason tiedoissa. Tässä olevat tiedot sisältävät lähinnä kokoelmanhallinnan tietoja.

Bibframe-formaatti tullee sisältämään myös varastotiedot. Toistaiseksi ei kuitenkaan ole tietoa tuleeko Bibframe-formaatteja useampi eri tietosisällöille (kuvailu, varasto/kokoelmienhallinta, auktoriteetti tms.) vai ei.

 

Varasto- ja sijaintitietojen alustava rakenne
NimiRinnakkaistermitOmistajaKuvaus, huomioitavaa

Standardi/säännöstö tms.,

jonka pohjalta tietoelementtejä voidaan määritellä

Kommentit
Sijaintitiedot     

sijaintitiedot

 kirjastokohtainenkokoelmatiedot, signum jne

MARC 21 -varastoformaatin mukaiset sijaintitietojen tietoelementit kuten kirjasto, sijainti/kokoelma, hyllyluokka jne

sovittava rakenne ja onko lisättävä hierarkiatasoja ja mahdollisesti tehtävät ryhmät järjestelmänhallinnan kanssa

 
kirjastokohtainen järjestelyperuste (signum)  kirjastokohtainen aakkostus- tai muu järjestystieto esim. pääsana  
HUOM. Eri aineistotyypeille sopiva sijainti- ja varastotietojen erilainen tai tallennusalustan pohjalta tehtävä suodatettu tietorakenne.
Varastotiedot     
varastotiedot erityisesti jatkuvilla julkaisuilla kirjastokohtainen MARC 21:n mukaiset sijaintitietojen tietoelementit ja standardi SFS 5617 1990-05-14 Kausijulkaisujen varastotiedot yhteisluetteloissa vanhentunut. 
jatkuvien julkaisujen tilastoinnissa vaadittavat tiedot  säilytysyksikköjen (esim. vuosikertojen) määrä

MARC 21 varastoformaatti sisältää vain säilytysajan määrittelyn, muttei mahdollista suoraan yleisesti käytetyistä tiivistetyistä varastotiedoista saatavaa säilytysyksikköjen määrä. Nykyiset 853 + 863 mahdollistavat, mikäli säilytysyksiköt ovat omina riveinään, myös näiden laskemisen melko tarkasti. Myös aineiston vaatimien hyllymetrien määrä on kirjastoissa tarvittavaa tietoa mm. muuttojen yms. suunnittelussa.

Säilytysyksikköjen laskenta vaatii kirjastoissa huomattavasti työtä, joten tietomalliin on lisättävä siihen liittyvät tiedot ja toiminta-arkkitehtuuriin toiminnallisuudet. On oltava myös mahdollista hyödyntää kerran tehtyä inventointia, jolloin järjestelmä osaa laskea aineistoon kohdistuvien tilauksien tilasta ja ajasta muuttuneiden säilytysyksikköjen määrän.

 
e-aineistojen varastotiedot kirjastokohtainen Selvitettävä yksityiskohtainen jako hankinnan/ERM-järjestelmän ja kuvailun välillä e-aineistojen "varastotiedoissa". 
  • poistot: turhat hdt, kahdenlaisia: ollut kokoelmassa, ei koskaan saatu...poistettava

digitoidut kappaleet > reproduction of, yhteensidottu tms. kappale entiteettien väliset suhteet

viivakoodi-nidetunnus, kokonaisuuksien niputtaminen qr-koodilla, virtuaalikokoelmien tiedot ja tunnisteet,

linkit lisätietoa kokoelmasta, paikkatiedot kokoelmista, yhdistäminen kokoelmien kuvailuun erityiskokoelmissa,

Nidetiedot

 

Nimi

Nidetiedot

RinnakkaistermitItem
OmistajaKirjastokohtainen
Tietosuojavaateet 
Kuvaus

Osa nykyisistä varasto- ja sijaintitiedoista on RDA-säännöstön kappeletason tiedoissa. Selvitettävä MARC 21 varastoformaatin, RDAn kappaleen ja niteen tietoelementtien suhteet ja niteen tietosisältötarpeet yksityiskohtaisesti.

Nide voi olla

  • kappale-nide, nide yleensä < kappale
  • nide-kappale (aggrekaattinide eli samaan niteeseen yhteensidotut kappaleet), jolloin nide > kappale

Bibframe-formaatti tullee sisältämään myös varastotiedot entä nidetiedot? Toistaiseksi ei kuitenkaan ole tietoa tuleeko Bibframe-formaatteja useampi eri tietosisällöille (kuvailu, varasto/kokoelmienhallinta, auktoriteetti tms.) vai ei.

 

Nidetietojen alustava rakenne
NimiRinnakkaistermitOmistajaKuvaus, huomioitavaa

Standardi/säännöstö tms.,

jonka pohjalta tietoelementtejä voidaan määritellä

Kommentit

viivakoodin numero tai muu niteen tunniste

 kirjastokohtainentarvitaanko pysyvä tunniste?  
hinta kirjastokohtainenhinta liittyy myös RDA:n lukuun 4 Aineiston hankintaan ja saatavuuteen liittyvät tiedot, esim. ohjehinta kappaleessa ja korvaushinta niteessä, selvitettävä miten palauttamattomien laskutus toimii
  
niteiden juokseva numerointi kirjastokohtainen   
(sijaintipaikka +)  tilapäinen sijaintipaikka kirjastokohtainen   
lehden numero kirjastokohtainen   
sarjanumero yms. kirjastokohtainen   
tilastatuskirjastokohtainen

Tilat jaettava kahteen osaan:

  • niteen kierrosta tai muusta toiminnasta muuttuvat
    matkalla/kuljetettavana,  hankinnassa (avoin tilaus), tilattu (tilaus lähetetty), (viimeisteltävänä=)saapunut, luetteloitavana, tarroitettavana (jo kuvailtu), viimeisteltävänä (tarroitettu, ei hyllyssä vielä), muovitettavana, lainassa, palautettu tänään, hyllyssä/saatavana/paikalla (pal. eilen tai aiemmin) varattu (esim. palautusautomaatin laatikossa ei kiinnitetty varausta), saapunut (varattuna, ei ilmoitusta asiakkaalle vielä), noudettavissa (lähetetty saapumisilmoitus), varattuna, hankintaehdotus, palauttamaton/lost (myöhässä tietty aikamäärä), laskutettu, varastettu (hälytinportin aktivoima), lehtikierrossa, kaukolaina, uusi (nide luotu, muttei tallennettu)
  • käsin käsiteltävät tilat: kadonnut/missing (erilaisten inventointivälineiden kautta myös)
    korjattavana, käsiteltävänä, uutuushyllyssä, poistohyllyssä/poistettavana, näyttelyssä, huonokuntoinen, sidottavana/sitomossa, ei käytettävissä (muu syy), harkittavana (poistoon tai korjaukseen harkinta)
    • näistä osa voitaisiin ratkaista myös tilapäisillä sijaintipaikoilla esim. uutuushyllyssä, näyttelyssä jne
    • voitava tehdä myös massamuutoksia tilatietoihin esim. siirto poistohyllyyn

Jaottelu sovittava tehtävä hankinnan ja aineistojen käytön hallinnan kanssa. Tässä olevat tilat esimerkkejä eri järjestelmistä tai ideoita uusista tiloista.

ks. myös Aineiston elinkaaren vaiheet

laadittava kirjastojen tarpeiden pohjalta yhdenmukaiseksi, mutta oltava mahdollista myös lisätä uusia tilatietoja tarpeen mukaan

Tässä olevat tilat perustuvat pääosin Origon, Voyagerin ja Auroran nykyisiin tiloihin.

Oltava mahdollisuus muuttaa tilatiedot esim. palautuksella hyllyssä oleviksi tai tehdä niihin massamuutoksia muutoin.

Pääsanan muutoksesta automaatti-ilmoitus?

Tilastointiryhmät, käyttöoikeusryhmät kirjastokohtainenhuomioitava aineiston yhteiskäyttö kirjastojärjestelmässä  
Painosmerkintö kirjastokohtainenmuuttumattomien lisäpainosten nidekohtainen painosmerkintö  
Ulkoasuun liittyvät huomautukset  esim. nahkakantinentarkistettava suhde RDAn kappaletasoon 
Muut huomautukset  välittäjä/toimittaja?omat tietoelementit tarvittaville huomautuksille, ylimääräinen tietoelementti asioille, joita ei tietomallissa ole huomioitu 
HUOM.Niteiden automaattinen järjestys ilmestymis(numero) järjestykseen. Edellyttää nidetietoihin sisältyvien numerointitietojen elementtien yksityiskohtaista jaottelua ja sen käyttöä esim. vsk., vuosi ja numero + mahdollinen erikoisnumero tms.

Jukka Kervinen:  nidetietoihin että mielestäni tarvitaan ehdottomasti niteen pysyvä tunniste, varastosijainti mielellään yksittäisen hyllymetrin tai hyllyn tasolla sekä niteenseen liittyvä tapahtumahistoria: lainaukset, inventoinnit, kuntoarviot, konservointitoimenpiteet jne.

Hallinnollinen ja tekninen metatieto

Nimi

Hallinnollinen ja tekninen metatieto kuvailussa ja kokoelmien hallinnassa

Rinnakkaistermit 
OmistajaKaikille kirjastoille yhteinen / Kirjastokohtainen
Tietosuojavaateet 
Kuvaus 

Hallinnollisen ja teknisen metatiedon alustava rakenne

(tarkistettava hallinnollisen ja teknisen metatiedon jaottelu, erilaisia määritelmiä)

NimiRinnakkaistermitOmistajaKuvaus, huomioitavaa

Standardi/säännöstö tms.,

jonka pohjalta tietoelementtejä voidaan määritellä

Kommentit
Hallinnollinen metatieto     
elinkaarimetatieto kirjastokohtainen   
kuvailuprosessiin liittyvä metatieto (historia) kirjastokohtainen   
tekijänoikeustiedot kaikki kirjastot   
tilastointitiedot kaikki kirjastot, kirjastokohtainen huomioitava tilastostandardit ja muut tilastoinnin tarpeet 
aineiston käyttöoikeustiedot yhteinen, kirjastokohtainenSelvitettävä tarkemmin RDA:n luvussa 4 on myös käyttöoikeuksiin liittyviä tietoja.  Käyttöoikeudet voivat liittyä myös painettuun aineistoon.

Elektronisten aineistojen lisenssien kuvaamisen suositellaan ONIX for Publications Licences (ONIX-PL) -formaatin käyttöä.  Yleisten käyttöoikeustietojen kuvaamiseen tullaan käyttämään METS-formaatin Rights-osiota myöhemmin sovittavalla tavalla.(KK:n kokonaisarkkitehtuuri)

Käyttöoikeustiedoille on useita erikoistuneita formaatteja, joista yksikään ei nykymuodossaan ole kirjastojen tarpeisiin sopiva. Juha Hakalan johtama työryhmä suunnittelee käyttöoikeustietojen tietorakennetta.

 
pitkäaikaissäilytyksen tiedot kaikki kirjastot, kirjastokohtainen PREMIS (Data dictionary for preservation metadata), versio 2.1 tai uudempi.  
evaluointiin liittyvät tiedot kirjastokohtainen   
säilytyspolitiikka kaikki kirjastot, kirjastokohtainenKansalliset säilytyspoliittiset linjaukset, kokoelmakartat ja lakisääteiset vastuut  
opinnäytteiden tarkistus  
  • tarkastettu, hyväksytty, pl. + aikaleima
  
Tekninen metatieto   

 Kuvat: MIX (NISO Metadata for images in XML Schema) 

Teksti: textMD (Technical metadata for Text) 

Audio: AudioMD (Technical metadata for Audio)  

  Video: VideoMD (Technical metadata for Video)

 
käsittelytoimenpiteet yhteinen, kirjastokohtainenaineistolle tehdyt käsittelytoimenpiteet mm. konservointi, digitointi, mikrokuvaus, kuntokartoitus, päivitysaika, versiot,

tarvittavat elementit ja niiden attribuutit määriteltävä ko. kirjastojen kanssa

 
tiedostomuodot yhteinen, kirjastokohtainen   
dokumentin rakenne yhteinen, kirjastokohtainen 

METS StructMap -standardia tai  WARC/ARC-standardien ominaisuuksia verkkoarkiston osalta.

 
laajuus   digitaaliset automaattisesti + aikaleima 
merkistöt   automaattisesti 

Kansalliset ja organisaatiokohtaiset tiedot

 

Nimi

Kansalliset ja organisaatiokohtaiset tiedot 

Rinnakkaistermit 
OmistajaKaikille kirjastoille yhteinen / Kirjastokohtainen
KuvausKansalliset ja organisaatiokohtaiset tiedot sisältävät sekä kuvailu- että muuta tietoa.
Kansallisten ja organisaatiokohtaisten tietojen alustava rakenne
Kansalliset tiedotRinnakkaistermitOmistajaKuvaus, huomioitavaa

Standardi/säännöstö tms.,

jonka pohjalta tietoelementtejä voidaan määritellä
Kommentit
Kansalliset käytössä olevat tietoelementit kaikki kirjastotMARC 21 -formaatissa olevat kansalliset tietoelementit esim. suomalainen kartastokoordinaattijärjestelmäMARC 21 bibliografinen formaatti, 9-kentät myös formaatin ulkopuolelta 
Muut tietoelementit kaikki kirjastotMARC 21 -bibliografiseen ja auktoriteettiformaattiin liittyvät tietoelementit, jotka eivät sisälly tai ole riittävän hienojakoisia RDA-kuvailustandardissayksityiskohtainen analyysi MARC 21 - RDA aloitetaan alkuvuodesta v. 2014, tehdyt vertailut eivät sisällä MARC 21 -formaatin kiinteämittaisia kenttiä 
kirjastokartan tietoelementit kaikki kirjastot, kirjastokohtainenasiantuntijaryhmän kotitehtävä!

mm. doriassa

erotettava

- pienpainatekokoelmat, ryhmäkirjaukset? tutki!

  • kokoelmakartan kuvailu, kokoelmakarttakoodi jossain
  • graafit kokoelmista
  • hyödynnettävyys esim. udk-luokista
  • toiminnot näistä ainakin! generoidaan näistä jotain, virtuaalikokoelmat
 
Lisäystarpeet kansallisesti? kaikki kirjastot   
Organisaatiokohtaiset tiedot     
Organisaatiokohtaiset tietoelementit (ns. kirjastokohtaiset kentät) kirjastokohtainenNykyisin käytössä olevat kirjastokohtaiset kentät MARC 21 -formaatissaselvitettävä kirjastokohtaisesti kenttien käyttö ja tehtävä sen mukaiset lisäykset tietoelementteihin 
Henkilökunnan julkaisujen tietoelementit kaikki kirjastot, kirjastokohtainenHenkilökunnan julkaisuluettelossa käytettävät tietoelementit kuten tieteenalaluokitus, julkaisuluokitus

OKM:n KOTA-tilastot

http://vipunen.csc.fi/fi-fi/ohjeet/Pages/default.aspx

 
Organisaation erityistehtävistä johtuvat tietoelementit kirjastokohtainenHuomioitava mm. Fennican, Mikrokuvaus- ja digitointikeskuksen tiedot, muut vapaakappalekirjastot jne  

Muut tiedot

 

Nimi

Muut tarvittavat tiedot

Rinnakkaistermit 
OmistajaKaikille kirjastoille yhteinen / Kirjastokohtainen
Kuvaus

 

Muiden  tietojen alustava rakenne
NimiRinnakkaistermitOmistajaKuvaus, huomioitavaa

Standardi, säännöstö tms.,

jonka pohjalta tietoelementtejä voidaan määritellä

Kommentit
luokitustiedot kaikki kirjastot, kirjastokohtainenIlmeisesti aihetta osoittava suhde voi korvata tämän, eikä tätä tarvita. RDA 0.6.7tietoelementit MARC 21 - bibliografisen formaatin mukaisesti 

sosiaalinen metatieto

  • asiasanaehdotukset
  • epäviralliset asiasanat (käyttäjien avainsanat)
  • suosittelut, kurssien oheismateriaalit
  • jne
 kaikki kirjastot, kirjastokohtainenselvitettävä työnjako Finnan kanssa, mutta olisi tarpeen saada esim. asiasanaehdotukset jatkotyöstettäväksi  
muita tarvittavia tietoja?     
Päätöksiä tai linjauksia vaativat asiat
Ratkaistava, miltä pohjalta kokoelman hallintaa (varastotiedot, nidetiedot, hallinnollinen metatieto jne) koskevia tietoja aletaan rakentaa.
Odotettava käyttöoikeuksien metadataa valmistelevan työryhmän tuloksia ja tarkennettava myös sen perusteella.
 
 
Jatkotoimenpiteet 
Tehtävä yksityiskohtainen tietomalli ennen kuin varasto- ja nidetietoja aletaan rakentaa järjestelmään. 
  
  
  
  • No labels