Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Maailmassa julkaistaan erityyppisiä dokumentteja enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Jos omakustanteet otetaan mukaan, vuosittain julkaistaan noin miljoona uutta kirjaa. Tämän lisäksi tulevat miljoonat lehtiartikkelit ja miljardit kuva- ja muut tiedostot, jota joita ihmiset jakelevat tietoverkkojen kautta. 

...

Digitaalisessa ympäristössä ja suurten dokumenttimäärien ollessa kyseessä tämä perinteinen tapa hallita aineistoja ja niiden sisältöjä on unohtumassaOn luotettu automaattisten hakukoneiden tarjoamiin listauksiin ja ajatukseen tekoälystä, joka korvaa ihmisen tekemän tulkinnan ja ajattelutyön.

Verkkoaineiston tiedonhaun ongelmat alkavat näkyä jo arjessa: viestien sisältöjen paikkansapitävyydestä ei ole taetta, tiedonhakua manipuloidaan kaupallisilla tai poliittisilla tavoitteilla ja suurinta osaa julkaisuista ei edes huomata. Erään tutkimuksen mukaan []50 %:a ] puolta tieteellisistä artikkeleista eivät lue kuin tekstin kirjoittajat ja lehtien toimittajat. 

Kirjastoyhteisö on pitkään yrittänyt luoda käytänteitä, joiden avulla verkkoaineistojen kuvailu ja tiedonhaku voitaisiin tehdä analyyttisemmäksi ja tehokkaammaksi. Alkuvaiheen ajatuksena oli, että käyttäjät [tai tietotekniikka hoitaisivat tämän ] hoitaisivat [tämän] kuvailun ja haun itse tai tietotekniikka tekisi nämä automaattisesti. Näyttää kuitenkin siltä, että käyttäjiä ei kiinnosta metadatatyö ja tietokoneohjelmat tarvitsevat tuekseen inhimillistä ajattelutyötä. 

...

-loppuun jotakin kirjastojen ja arkistojen roolista ja sen vaatimista resursseista 

(alle tekijät)

 

 

Punaiset ehdotukset Juha