Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Laajennettu projektiryhmä, kokous 21.10.2013

 

Sisältö

 

1. Kokouksen avaus, osallistujien esittely ja esityslistan hyväksyminen

 

Kokous avattiin kello 13:00.

...

Anne Isomursu, Suomen valokuvataiteen museo

 

Esityslista

 

Muutos esityslistaan (puheenjohtaja ja sihteeri):

...

Mikko Lappalainen kertoi laajennetun projektiryhmän tehtävästä, ja että tavoitteena on, että kokoukset ovat luonteeltaan jatkossa keskustelevampia, ryhmän toiminta tavoitetta tukevaa, ja että keskustelujen pohjaksi annetaan enemmän taustatietoa. Projektissa on tekeillä myös raportteja, jotka tulevaan julkiseen wikiin.

 

Esitykset

 

2. Ontologiatyön ohjausrakenne

 

ONKI-projektin aikana palvelulle on määrä laatia ohjausrakenne ja ohjauksen toimintaperiaatteet.

...

Mari Suhonen kysyi, että onko konsortio avoin uusille jäsenille. Jauhiainen totesi, että se on avoin koko ajan, ja on luotava mekanismi millä siihen liitytään.

 

3. Ontologiapalvelun nimi (esitys)

 

ONKI-nimi ja onki.fi-verkkotunnus viittaavat tällä hetkellä SeCo-tutkimusryhmässä kehitettyyn ONKI-palvelun konseptiin ja prototyyppiin (ONKI3). SeCo on ilmoittanut, että he haluaisivat jatkossakin pitää nykyisen ONKI3-palvelun onki.fi-osoitteessa. Uuden tuotantopalvelun nimeämiseen ja sijoittamiseen verkkoon on tällöin kaksi päävaihtoehtoa: 1) sijoitetaan tuotantopalvelu osaksi ONKI-brändiä (mm. mainostetaan www.onki.fi etusivulla) ja otetaan sille tähän viittaava verkko-osoite (esim. onki-palvelu.fi), tai 2) valitaan palvelulle oma, itsenäinen nimi ja verkkotunnus.

...

Kalliokuusi tähdensi, että kaikilla ei ole osaamista, taustaa eikä resursseja, ja siksi tuotantopuolen  brändäys tuo ontologiat myös uusien käyttäjien tietoisuuteen.

 

4. ONKI Light (esitys)

 

Kansalliskirjaston ONKI-toteutus etenee julkaisumalliin, jossa on saatavilla vakaa versio ja kehitysversio eri osoitteissa. Lisäksi ONKI3:n rajapintoja toteutetaan ONKI Lightiin.

...

Osma Suominen esitteli ONKI Lightin päivitykset. Julkaisuilmoitus (16.10.2013) on myös Wikissä, Onko Light sieltä ladattavissa (dokumentaatio englanniksi), URLissa //dev.kansalliskirjasto.onki.fi nykyinen versio on katsottavissa ja käytettävissä, mutta sitä ei mainosteta vielä suuremmin, koska jatkokehittää ensin, ja vasta 1.0 versiota kannustetaan sitten muitakin käyttämään. Nyt siis 0.1-versio julkaisu, pahimmat virheet pitää korjata ennen vuodenvaihdetta ja palvelun varsinaista julkaisua.

Ei kysymyksiä.

 

5 a. ONKIn käyttäjätestausta (esitys)

                            

...

Ei kysymyksiä

 

(Tauko 10 min)

 

5 b. YSO ja erikoisontologiat – kehitys- ja päivitysprosessit (esitys)

 

YSOsta ja joukosta erikoisalojen ontologioita muodostuu KOKO-pilvi, jonka tarkoituksena on mahdollistaa ontologioiden yhteiskäyttö. Miten KOKO-pilveä ylläpidetään nyt ja miten sitä voitaisiin ylläpitää tulevaisuudessa? Mitä vaikutuksia YSOn muutoksilla on erikoisalojen ontologioihin pilven sisällä?

...

Kettula kysyi edelleen, että miten tieto päivityksistä ja uudistuksista saadaan järjestelmätoimittajille. Pessala vastasi, että tavoitteena on laatia konsepti, ja että heihin oltava suorassa yhteydessä, on luotava yhteydenotto- ja tiedotusyhteys. Hyvönen kertoi, että Aallolla on vanha lista, joka voi olla jo osin muuttunut, ja että automaattisesti ei ole saatavilla relevanttien yritysten tietoja eikä siten mahdollista saada heitä helposti kootusti kiinni, ja että kunkin organisaation kannattaa olla itse aktiivinen.

 

6. Palveluun otettavat sanastot ja ontologiat (esitys)

 

Palvelussa julkaistaan sanastoja ja ontologioita, jotka on aiemmin julkaistu onki.fi:ssä, sekä muita, joilla on kansallista merkitystä.

...

Lappalainen totesi kokousajan olevan jo loppumaisillaan ja pyysi jatkoehdotukset ja kommentit ONKI-postiin.

 

7. Lyhyesti

 

Tuomas Palonen kertoi lyhyesti, että YSO on nyt päivitetty YSAa vastaavaksi lukuun ottamatta ihan viimeisimpiä lisäyksiä. Päivityksistä on muistiinpanot ja ne on käsitelty TSK:n Katri Seppälän kanssa. Päivityksestä lisää ensi kokouksessa.

...

Pessala kertoi Kirjastoverkkopäivistä ja SparQL-työpajasta, ja että senkin tilaisuuden kalvot ja materiaali on tulossa wikiin.

 

8. Muut asiat

 

Kysyttiin vapaaehtoisia erikoisontologioiden ylläpitäjiä kertomaan oman organisaationsa ontologiatyöstä seuraavassa kokouksessa. Jessica Parland-von Essen, Eeva Koivisto ja Kai Koistinen lupautuivat kertomaan.

 

9. Seuraava kokous

 

Ohjausryhmä kokoontuu 18.12., ja ONKI-projektilaiset toivoivat laajennetun projektiryhmän kokoontumista sitä ennen. Jauhiainen muistutti, että ohjausryhmän kokousaineisto on lähetettävä viimeistään viikkoa ennen kokoontumistaan, joten laajennetun projektiryhmän olisi kokoonnuttava ennen 11.12.

Päätettiin tehdä Doodle-kysely, ja ensisijaisena aikavälinä sille vko 49.

10. Kokouksen päättäminen

 

Kokous päätettiin kello 16:03.